Gość: poiu Szalenstwo... IP: *.isinfo.pl 27.07.06, 10:44 To co sie dzieje teraz z cenami mieszkan, to czyste szalenstwo. Kupowanie mieszkania w tej chwili to tez czyste szalenstwo. Wlasnie sie przeprowadzamy do mieszkania ktore kupilismy rok temu. W trakcie tego roku takie samo mieszkanie u tego samego developera w takim samym budynku na tym samym osiedlu podrozalo o 30%. Rok wczesniej roczny wzrost ceny takiego mieszkania byl w okolicach 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Kastik Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: 62.60.98.* 28.07.06, 13:32 Kupujcie bo taniej nie bedzie. Mieszkania tylko beda szly w gore nawet jesli okze sie ze finase panstwa sa na minusie, nawet jak oprocetownie kredytow wzrosnie to zawsze ceny mieszkan beda rosly. Jezeli wojna w Libanie wciagnie USA w ekonomiczna przepasc to dalej w Polsce ceny mieszkan beda wzrastac. Pamietajcie nie kupujcie domow lub dzialek bo to sie nie oplaca mieszkac w ciszy i spokoju. Kupujcie bo taniej nie bedzie. Ceny w Budapeszcie i Pradze to polowa ceny w Warszawie ale Warszawa jest na "W" wiec mozna ja tylko porownywac z Washington a tam drozej wiec bedzie jeszcze drozej a taniej juz nigdy nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.06, 18:03 debilne argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Kastik Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: 62.60.98.* 31.07.06, 11:09 Cieszy mnie ze rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Est-ymator Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.chello.pl 31.07.06, 23:16 Zaledwie 2000 tysiace Euro za metr w centrum Warszawy! Super okazja! Tak tanio w jednej ze europejskich stolic biznesu jaką niewątpliwie jest Warszawa nigdy już nie będzie. Można porownać z Londynem, gdzie m2 kosztuje 5000 euro-to w końcu niewiele większe miasto od Warszawy w niewiele bogatszym kraju. A ten duzy przyrost naturalny w Polsce i te tysiące imigrantów rocznie, którzy wybierają Warszawę-tak jak Londyn na miejsce stałego pobytu zamiast Delhi, Kairu czy innych miast trzeciego świata. Anglosaskie gwiazdy showbusinessu już przymierzają się do wykupienia za wielkie pieniądze willi na Mokotowie urzeczeni niesamowitym pięknem tej dzielnicy, której nawet Czeska Praga (trochę prowincjonalna) nie dorasta do pięt. Będzie tylko drożej, na nieruchomosciach nie mozna stracić! Odkrycie ekonomiczne na miarę nagrody Nobla! Można stracić na akcjach, obligacjach, walutach, złocie, miedzi ale nie na nieruchomościach-tutaj prawa ekonomii nie mają znaczenia, polscy agenci nieruchomości odkryli ekonomiczne prepetuum mobile. Tradycyjny parytet ryzyko-zysk obalony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Kastik Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: 62.60.98.* 03.08.06, 16:14 Troche lepiej od mojego postu. Zapomnialem o tych gwizdach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz [...] IP: *.getinsa.pl 03.08.06, 16:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krka7 Re: inwestor nie chce sprzedać mieszkań,,,,,, 09.08.06, 14:28 dlaczego? Bo ceny szybko poszły do góry ? z 6 tys. do 7 tys. zł/m2. Jak go zmusić do wywiązania się z umowy??? gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3535481.html Odpowiedz Link Zgłoś
krka7 Re: Panowie trochę spokoju? 09.08.06, 14:30 przecież chcecie chwilę porozmawiać.bez emocji.. Odpowiedz Link Zgłoś
recista.nieemeryt Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c 11.08.06, 16:49 Czy cena spadnie lub wzrosnie, to oczywiscie mozna by ksiazke napisac. Ale w Polsce obecnie mysli sie, ze nieruchomosci moga tylko drozec. Szczegulnie mlodsze pokolenie tak mysli, ktore nie wiele zna historie. W PRL-u mozna bylo dostac tylko jedna w zyciu pozyczke na dom, co uniemozliwialo spekulacje i redukowalo tym cene domu(jego wartosc byla raczej stala-regulowana do inflacji). Z tad obecnie gdzy jest tego kredytu pod dostatkiem nieruchomosci strasznie drozeja. Spekulanci spiesza sie z kupne, myslac, ze juz w krotce cos tam zdrozeje. Biora za swoje zyciowe doswiadczenie tych kilka lat jakie sami przezyli na tej ziemi i tym kraju. Po wprowadzeniu Federalnych Rezerw 1913 w USA (odpowiednik Rady Pienieznej w Polsce) kredytu bylo od groma. Do tego doszlo, ze ludzie pozyczali pieniadze i inwestowali np. w papiery wartosciowe. Przytym byli absolutnie pewni, ze nie mozna na tym stracic. W sumie dochud z takich i podobnych investycji byl przez wielu traktowany jak normalna niby pewna wyplata. Bylo tak, az do wrzesnia 1929 kiedy banki bez zadnego zewnetrznego uzasadnienia podniosly radykalnie oprocetowanie. Do tego zarzadaly natychmiastowych splat juz udzielonych kredytow pomimo, ze raty byly placone w termine. Banki trzymaly tak rynek do IIWS, kiedy niewiadomo dlaczego odrazu znalazy pieniadze w swoich bankach na pozyczki. To w USA. W Europie natomiast zaczely sie konfiskacje majatku walczacych obywateli przez ich wlasne rzady. Nieruchomosc byla czyms czego chciano sie raczej pozbyc. Reszte to juz sami znacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.chello.pl 16.12.06, 00:01 "W PRL-u mozna bylo dostac tylko jedna w zyciu pozyczke na dom..." I to jest według Ciebie normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
eewa18 Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c 12.12.06, 20:14 teraz to już chyba kupić małe mieszkanie 18m2 . Bo skąd wziąść na to pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.chello.pl 17.12.06, 02:13 W tym wszystkim jest fajen że warszawiakom - wszarzom ktos dokopie, chociaż developer, tak trzymać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldi Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 12:39 Gość portalu: ja napisał(a): > W tym wszystkim jest fajen że warszawiakom - wszarzom ktos dokopie, chociaż > developer, tak trzymać ! Mała rzecz a cieszy prymitywnego człowieczka! Dowiedz się zatem, że za te wszystkie mieszkania po nowych cenach kupują głównie przyjezdni. Warszawiak, każdy prawie, ma mieszkanie po babci, cioci, wujku... albo tak jak ja, już dawno kupił, bo nie musiał latami wynajmować, więc było z czego kupić. Właściwie to mam 2 mieszkania i patrzę spokojnie jak mi przyjezdni wartość mojego majątku podbijają :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.chello.pl 17.12.06, 16:02 > W tym wszystkim jest fajen że warszawiakom - wszarzom ktos dokopie, chociaż > developer, tak trzymać ! Dokopią, ale jedynie takim burasom jak Ty. Jako Warszawiak swoje mieszkanie po prostu dostałem od Rodziców. Nie mam na nim kredytów, hipotek, etc. Właśnie kupuję drugie, a obecne będę wynajmował i zarabiał na takich jak Ty. I wyprowadzam się pod Warszawę żeby nie oglądać codziennie takich gęb jak Twoja. Dodatkowo wykupiłem mieszkanie Babci w Centrum Warszawy, więc pewnie kiedyś również je odziedziczę (ale w odróżnieniu od takich jak Ty nie czekam na to z niecierpliwością. Po prostu będzie co ma być i kiedy ma być. Nie wiadomo komu z brzega...). Tak więc jak widzisz dla mnie to co dzieje się na rynku jest jak miód na serce. Dla większości mojej rodziny i znajomych również. Ty natomiast burku z Kozidupek małych zawsze będziesz drżał patrząc na ceny metra kwadratowego i oprocentowanie kredytów. I pchał mi pieniądze do kieszeni... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga warsiawiak Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: 80.48.221.* 20.07.07, 21:56 Ale mało kultury masz Ty rdzenny warsiawiaku.(umyślnie tak piszę) Nie możesz patrzeć na gębę krajana (ale pamiętaj siadając do śniadania (bułeczka=gęba,mleczko+kakao=gęba,serek=gęba) SMACZNEGO !!! nieruchomości nie zjesz - a może ? POLACY WIĘCEJ MIŁOŚCI nie dajcie się ogłupić -przecież to jeszcze nie EKSTREMALNA sytuacja (i pomyśleć ,że w czasie wojny ludzie byli sobie serdeczniejsi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manipulator Uwaga to Manipulacja! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.04.07, 04:43 Sponsorowane artykuliki, reklamy, ktore tylko omamiaja poczciwego Kowalskiego. KRZYCZA ZEWSZĄD!!! (internet, telewizja, gazety, radio): "ceny mieszkan w gore", "dzialki w gore", "materialy budowlane w gore", wszystko bedzie drożeć o 20%, 50%, 100%, milion procent!!! tylko kupujcie!!!, bierzcie kredyty!!!, inwestujcie!!! zrobicie na tym SUPER INTERES!!! Za rok, dwa, trzy, piec odsprzedacie swoje mieszkanie, dom, dzialke nastepnemu Kowalskiemu, ze stukrotnym, dwustu moze nawet trzystukrotnym zyskiem!!! Przeciez u Nas nie ma biedy u Nas to sami MILIONERZY, ktorzy w przyszlosci chetnie odkupią od CIEBIE TWOJE m4!!!! I DALEJ KRZYCZĄ.....KUPUJCIE!!!!!BIERZCIE KREDYTY!!!!!!!!CENY IDĄ W GORE!!!!!!ZROBICIE ZLOTY INTERES!!!!!ZAROBICIE SETKI PROCENT!!!!!!TO NAJLEPSZA INWESTYCJA!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hydepark1 Ciekawe posty na temat mieszkań !!!! 21.07.07, 01:39 No cóz przeczytałam niemal wszyskie posty aby poznac opinie forum na ten tamat . Niektóre są wręcz zabawne. Od razu widać kto ma mieszkanie kto zamierza kupic a kto nie ma szans bo zwyczajnie go nie stać .Od tego właśnie zależy opinia forumowiczów . Ja uwazam ze nalezy spojzeć na ten wątek z wielu płaszczyzn Po pierwsze jeszcze nigdy tak sie nie zdarzylo aby na kupnie nieruchomosci ktos stracil oczywiscie w dluzszej perspektywie Po drugie w Polsce dopiero teraz nastapil bum budowlany i jest on w interesie wszystkich bo budownictwo najbardziej nakreca gospodarke Po trzecie w krajach wysoko rozwinietych budownictwo jest nadal motorem gospodarki i ceny nigdzie nie spadly dlaczego mialyby spasc w Polsce Po czwarte w Polsce dopiero gospodarka sie nakreca miedzy innymi dzieki wejsciu do UNII i beda budowane drogi ,dalej mieszkania a w nich potrzebne wypsazenie spowoduje wzrost zatrudnienia i tak sie kolo kreci wiec pesymisci nie macie racji ceny nie spadna .Nie wzrosna ceny na rynku wtornym ale nowe budownictwo szczegolnie tam gdzie ceny do tej pory nie wzrosly osiagnie wyzsza cene.Wniosek uwazam ze jak ktos moze kupic to powinien to zrobic i nie straci a ile zarobi to zupelnie inny watek . Kiedy spoleczenswa nie bedzie stac na zakup rynek najmu sie powiekszy tak jest wszedzie . Polska nie bedzie tu wyjatkiem . Mozna ze wsystkiego zrezygnowc ale mieszkac gdzies trzeba wiec jasne ze popyt spowoduje wzrost cen.Bo w Polsce mieszkan brakuje i dopoki rynek sie nie nasyci-20 lat - to ceny jeszcze wzrosna .Pozniej beda burzyc stare domy budowc nowe i tak kreci sie cala gospodarka na wolnym rynku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Spadną nie spadną? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.07, 10:42 A swistak sreberka zwija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Spadną nie spadną? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.07, 10:43 Polecam artykulik. tiny.pl/5q6b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skołowany Re: Spadną nie spadną? IP: *.aster.pl 21.07.07, 15:05 Jedna gazeta pisze że będą kosmicznie rosły , druga że będzie wielki spadek. Nie ma co , trzeba wierzyć każdemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogo Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.07, 15:46 No dobra pytanie było zadane rok temu. Ja teraz jestem w rozterce. Chcę kupić by mieszkać - nie zarabiać. Czekać dalej (poniekąt jestem do tego zmuszony bo kasiorki narazie brak) Czy może zadłużyć się gdzie tylko można i kupić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.aster.pl 25.07.07, 17:11 Jeśli nie masz pieniędzy to narazie się wstrzymaj najlepiej na długi czas. Moim zdaniem jest tendencja spadkowa cen , poczekaj bo teraz będzie wykup mieszkań spółdzielczych od 1 sierpnia za grosze . Chcesz kupić z rynku pierwotnego ? Przeczytaj ten artykuł gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4339479.html Samemu nic nie kupuj , poszukaj sobie zaufanego doradcy bo zostaniesz z długami a mieszkania nie dostaniesz. Również kredyt łatwo nie jest dostać obecnie a mają zmniejszyć polakom zdolność kredytową na mieszkania żeby nie zadłużali się zabardzo w bankach . Ceny materiałów budowlanych spadły o 20-30% . Nie rób nic na siłę bo się możesz mocno przejechać. Kredyt na 30 lat czyli ponad ćwierć życia trzeba brać rozważnie . Dzieckiem chyba nie jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkamanna Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy czeka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:21 moim zdaniem nalezy kupić. moi znajomi pozbywają się pienięzy lokując wszystko w nieruchomościach i bedą tak robić do momentu przejscia na euro, stwierdzili, że nie mają ochoty przechodzić kolejnej denominacji ze stratami. Niektóre ich inwestycje już się zwróciły, wiec nie maja sie czym martwić, Jeżeli ktoś wie ile się w Polsce buduje, a ile burzy i jakie jest faktyczne zapotrzebowanie na własne lokum to rachunek jest prosty. Należy tylko określić swoje możliwości finansowe i może zrezygnować z niektórych swoich aspiracji względem standartu. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 warto ten wątek przeczytać od początku 07.07.08, 14:56 zwracając uwagę na daty wpisów Ci którzy wieszczyli załamanie rynku w 2006 roku - moze sie jeszcze odezwą? Dziś, gdy ceny są o 100% wyższe... Korekta cen trwa (w niektórych segmentach rynku, np mieszkania w wielkiej płycie), ale transakcji nadal jest sporo i rynek wraca do normy (np negocjacje cenowe) Trend wzrostowy jest nieunikniony. Ludzie chca mieszkać w domach, duzych mieszkaniach i interesuje ich (nas) standard europejski. A nie białoroski. Złotówka sie umacnia, zarobki rosną.. Wzrost cen w ciągu najbliższych 15 lat jest nieunikniony... Zwłaszcza, że Polacy są na razie zadłużeni kilka razy mniej niz średnia w Uni.. Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: warto ten wątek przeczytać od początku 17.07.08, 20:22 Od 2006 roku sytuacja obróciła się o 180 stopni. Teraz mamy przewagę podaży nad popytem, trudno znaleźć chętnych na kupno, ceny spadają we wszystkich segmentach i tak pewnie będzie jeszcze przynajmniej przez rok. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: warto ten wątek przeczytać od początku 16.02.09, 13:33 > zwracając uwagę na daty wpisów A dzisiaj warto przeczytać go jeszcze raz Zwłaszcza ten fragment jest niezły :) "Złotówka sie umacnia, zarobki rosną.. Wzrost cen w ciągu najbliższych 15 lat jest nieunikniony..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredyty.dbv.pl Re: Rynek pierwotny: kupić mieszkanie teraz czy c IP: *.tktelekom.pl 22.07.08, 12:27 kredyty gotowkowe,hipoteczne,mieszkaniowe nasza oferta na stronie www.kredyty.dbv.pl Odpowiedz Link Zgłoś