Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

GREG-INSTALACJA ELEKTRYCZNA

IP: *.chello.pl 02.03.03, 23:45
    Jeśli jesteś elektrykiem to może sobie poradzisz.Ale by udzielić CI wiecej
    informacji to koniecznie musisz podać :Jakie urządzenia będą
    zainstalowane,czy posiadasz techniczne warunki przyłączenia wydane przez
    właściwy terenowo Zakład Energetyczny lub też podpisałeś już umowę o
    przyłączenie,czy pozwolenie na budowę domu dotyczy również infrastruktury
    towarzyszącej/w tym przyłącza energetycznego.etc,etc.A po wykonaniu
    wszystkich prac zgodnie z normami i przepisami ktoś uprawniony i
    zarejestrowany musi złożyć stosowne dokumenty doZakłdu Energ,celem spisania z
    Tobą umowy o sprzedaż energii elektrycznej.Jeśli Jesteś z królewskiego miasta
    Krakowa lub okolicy ,to służę usługą.
    Obserwuj wątek
      • Gość: GREG Re: GREG-INSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 22:59
        Proszac pomoc mialem na mysli wskazowki odnosnie n. sposobu ukladania kabli i
        laczenia ich w rozdzielni z wylacznikami, jak podlaczyc wylacznik
        roznicowopradoawy itp.
        A w domu jak to w domu beda podstawowe odbiorniki pradu tj, oswietlenie,
        kontakty, pralka + garaz itp.
        • Gość: HEWA Re: GREG-INSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.chello.pl 06.03.03, 17:09
          Co tojest za domek?Istniejący zamieszkały,czy też nowo budowany?Trudno
          udzielić rady jeśli pytanie jest b.ogólne.Jak podłączyć
          wył.różnicowoprądowy ,to zobaczysz na schemacie załączonym w opakowaniu,ale
          może on być jednofazowy lub trójfazowy,co zależne jest od mocy dostarczanej do
          domku.Istotny jest również prąd wyzwalania w/w wyłącznika < od 30mA.Dobór
          przewodów w instalacji,wyłączników nadmiarowoprądowych.Generalizując odbiorniki
          3-fazowe zasila się 5 żyłowymi przewodami,jednofazowe 3-żyłowymi.Dużo
          szczegółów w PNE-...tu rok nie pamiętam/O5009.Są też różne publikacje /szukaj/w
          księgarniach budowlanych /często zawierają komentarz/.Trudno bym na tych łamach
          wyszkolił Cię na elektryka. Np.Warunki techniczne wykonania i odbioru robót
          budowlano montażowych Tom V-Instalacje elektryczne,Ochrona od porażeń w
          urządzeniach elektrycznych do 1 kV /oraz multum innych publikacji masz do
          wyboru. Dobre rozwiązanie to mieć w pobliżu znajomego z tej branży by na
          bieżąco konsultować poczynania a on kontrolował wykonane prace.Więcej Ci nie
          pomogę na odległość.Dla informacji podaję iż przepisy wogóle zabraniają
          wykonywanie instalacji elektrycznych osobom nie posiadającym potwierdzonych
          kwalifikacji.W ostatnich dniach czytałem donisienie prasowe że spłonęła
          Biblioteka Aleksandryjska,a przyczyną była wadliwa instalacja elektryczna.Sądzę
          że czytałeś tą wiadomość.Pozdrawiam.
          • Gość: GREG Re: GREG-INSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 22:53
            witaj,
            domek bedzie nowobudowany- na razie istnieje tylko na projekcie.
            Co znaczy "niepotwierdzone uprawnienia"? Ja mam uprawnienia SEPowskie do 1kV -
            czy jeszcze trzeba je w jakis sposob potwierdzac, weryfikowac?
            Dzieki za wczesniejsze wskazowki.
            • Gość: HEWA Re: GREG-INSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.chello.pl 06.03.03, 23:14
              A uprawnienia budowlane posiadasz?Kwlaifikacje SEP jakie E czy D i dla jakiej
              grupy urządzen i instalacji.Jeśli domek ma być dopiero projektowany to pisałem
              o tym wcześniej że do uzyskania pozwolenia na budowę muszą być złożone
              wszystkie projekty branżowe.Możesz nie mieć gazu ,ale bez eletryki nie uzyskasz
              pozwolenia.Jeśli nie złożysz kompletnych branż to za każdym razem musisz
              przechodzić całą procedurę uzyskania pozwolenia .Zawiadomienia /z
              urzędu/sąsiadów,potwierdzone przez nich "zwrotki"że otrzymali korespondencję
              etc.etc.
              • Gość: GREG Re: GREG-INSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 22:30
                Mam uprawnienia kat. E w zakresie min. montazowym instalacji elektrycznej.
                mam wrazenie ze troszke nie rozumiemy sie- oczywistym jest ze bedzie zgoda
                elektowni na przydzial mocy itd itd. Ja chcialbym bratu zalozyc instalacje wg
                gotowego juz proektu- nie ja mam go projektowac.
                Pozdrawiam
                • Gość: HEWA Re: GREG-INSTALACJA ELEKTRYCZNA IP: *.chello.pl 09.03.03, 12:13
                  "Return" do pierwszej mojej informacji ,że ktoś uprawniony i zarejestrtowany w
                  ZE
                  dokona zgłoszenia,podpisze stosowne oświadczenie że instalację wykonano zgodnie
                  z przepisami Prawa Energ.etc.etc.Przez zarejestrowany rozumieć należy osobę lub
                  firmę /ale też wymienia się tam nazwisko osoby uprawnionej do podpisywani
                  zgłoszeń w imieniu firmy /wpisaną w ewidencję Zakładu Energ.pod numerem
                  rejestrowym legitymującą się stosownym zaśw.wydanym przez tenże ZE.
                  Byś miał pełen obraz,najlepiej udać się do ZE zgodnie z rejonizacją/gdzie
                  bedzie budowa domu/ i poprosić o wykaz dokumentów koniecznych do zgłoszenia i
                  ich wzory. Z doświadczenia wiem że mimo przepiśów ogólnopolskich każy ZE
                  stosuje swoistą interpretacje tychże i swoje wzory druków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka