-
Zarówno korzeń jak i nać. Mój znajomy ze względów zdrowotnych musi ją spożywać w hurtowych ilościach. Szukam więc inspiracji.
Sama często robię gotowane korzenie, smażone w cieście, piure i frytki z sosem sojowym. <acie jeszcze jakieś pomysły?
-
Dostałam ostatnio bardzo duże ilości suszonej pietruszki. Nie mam pojęcia jak ją wykorzystać inaczej niż do posypania ziemniaków czy innych warzyw, ale w ten sposób nie zużyję jej do końca świata ;) Znacie jakieś fajne przepisy z wykorzystaniem suszonej pietruszki? Google jakoś nie pomagają w tej kwestii.
-
temat walkuje po raz ostatni, bo namieszalam moja instrukcja opisowa, za co
przepraszam.
znaczy wszystko podalam dobrze, tyle tylko, ze niestety odwrotnie.
tym razem wiec instrukcja obrazkowa.
jesli ta cholerna resztka wypustki z ktorej normalnie wyrasta nac wyrasta Z
DOLKA, to pasternak.
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1672597,2,1.html
jesli wypustka wyrasta z plaskiego W GORE, to pietruszka
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1672596,2,2.html
jesli sprytny handlarz odcial gorna czesc, wachamy warzyw...
-
Poruszony artykułem:
wyborcza.pl/1,76842,6279638,Bambus_w_szynce.html
chciałbym zaznaczyć, że dorzucanie pasternaka zamiast pietruszki jest dość
niebezpiecznym zabiegiem dla cukrzyków i poniekąd ludzi odchudzających się.
Indeks glikemiczny pasternaka to 97:
www.carbs-information.com/glycemic-index-vegetables/parsnip-gi.htm -
czyli bardzo wysoki,
pietruszki: 10 - czyli bardzo niski.
Ktoś kto dawkuje sobie insuline, moze sie nieco zdziwic bo zupie warzywnej.
-
ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, pietruszki mam w tym roku więcej, niż potrzeba.
część już pokroiłam i zamroziłam - co wydawało mi się dobrym pomysłem, póki
nie zauważyłam, że z lodówką coś się stało i trzeba ją rozmrozić.
wszystko, co mam w zamrażalniku, mogę zjeść i/lub przerobić na gotowe dania,
poza pietruszką.
czy pietruszka przeżyje zamrożenie-rozmrożenie-zamrożenie?
wiem, że nie powinno się mrozić czegoś, co zostało rozmrożone, ale na moje
laickie oko w pietruszce nie ma nic...
-
czy ktos zna moze przepis na zupe z pietruszki (tzn z korzenia
pietruszki)? jadlam kiedys taka zupe w anglii i byla przepyszna-nie
pamietam oczywiscie skaladnikow ale wydaje mi sie ze byla tam tez
zmiksowana marchewka, dodane troche miodu i cynamonu ale moge sie
mylic cholerka:) dzieki!
-
no ?
W sklepach oferują nam pasternak jako pietruszkę , nie wyprowadzając nas z
błędu . I tak , kilka dni z rzędu sprzedają pasternak , następne kilka dni
pietruszkę . Obydwa warzywa leżą w tej samej półce i kosztują tyle samo .
Czy to na prawdę wszystko jedno ?
Wolałabym kupować pietruszkę , jako pitruszkę a nie pasternak .
Już nauczyłam się , jak odróżnić jedno od grugiego .
Przez przypadek .
Kupiłam okaz...
-
Zeby udowodnić Angolom, ze TO sie nadaje do jedzenia. Macie jakies pomysły???
Z góry dziekuje za podpowiedzi
-
Ostatnio spotykam się coraz częściej z alergiczną wręcz reakcją na pietruszkę (natkę pietruszki). Na pytanie, czy na przykład rosół może być z pietruszką, gość (gościówa ;-) reaguje histerycznie: NIEEEEEEEEEE!!
Zauważyłem pierwotnie ten objaw u młodszego pokolenia (+/- 20, ale ostatnio znajomi w moim wieku (+/- 50) reagują podobnie.
Ktoś wie, co jest na rzeczy? Dla mnie to niezrozumiałe. Rosół posypany aromatyczną, drobno posiekaną pietruszką - cóż dodać?
Pozdrawiam wielbicieli pietrusz...
-
Moi drodzy forumowicze
Moze powinnam zadac to pytanie na forum napoje, ale tutaja jakos milej ;)
No wiec jak zrobic sok z zielonej pietruszki, przeczytlam w jakiejs ksiazce
ze jest zdrowy i dobry na cere, nerki i pelno innych rzeczy ale tam nie bylo
przepsiu, w sklepie nigdy nie widzialam...a na necie nic konkretnego nie
znalazlam tzn byla jedna wersja ze trzeba gotowac, ale jak bede normalnie
gotowac i nie wiem z reszta jak dlugo to mi te wszystkie zdrowe skladniki nie
znikna?...
-
Mam ogromny peczek pietruszki i zastanawiam sie, co z niej zrobic. Pamietacie
moze salatke na bazie natki pietruszki, czerwonej cebuli i chyba kaparow w
programie Nigelli? Sos byl bodaj z octu blasamicznego. Moze ktos jadl i wie
czy smaczna? Jesli tak, to prosze o przepis. Albo jakis fajny pomysl co
zrobic ze swiezej pietruszki.
-
do tej pory gotuje zupy na mrozonych warzywach albo na suszonej wloszczyznie
przywiezionej z Polski, ale te zupy nie mają tego smaku:-(
czym mogę zastąpić tę pietruszkę? W Niemczech niestety nie ma:-(
a wlasnie doczytalam przepis na krupnik i juz mi staje przed oczami pyszny
krupniczek...bo nawet kasze pęczak se przywiozlam....
-
jak zamrozic natke i koperek,poprostu posiekac i do pojemniczka czy trzeba
jakos wczesniej przygotowac? bedzie dobra po rozmrozeniu?
-
moze ktos zna?
moze ktos ma?
jadlam u sasiadki, ale ona na urlopie a ja mam duzo pietruchy
w skladuie byly jeszcze pomidorki, szczypiorek i kasza jakas..
-
Witam wszystkich!
Własnie u mnie w ogrodzie zaczyna sie sezon ogórkowy, a ja przypomniałam
sobie przepis według którego moja ciocia robiła pyszne ogórki na
zime....problem w tym ze zupelnie nie znam proporcji.
Ogórki kroiło sie w plastry, do tego było duzo zielonej pietruchy, całośc
była zalewana octem i oliwa. NIe wiem zupelnie czy były jeszcze jakies
przyprawy. Może ktoś robił kiedys takie ogórki?
MiM
-
taki z zup, wywarów, z ciekawości pytam - lubicie?
-
dostalam od siostry, a nie zdazymy takiej ilosci zjesc.
Jak sie ja przechowuje. Ktos mi mowil o suszeniu ale nie wiem jak :-(
PROSZE o rade
-
Bardzo często robię pesto. Używam różnych orzechów, pestek słonecznika, dyni,
suszonych pomidorów, czosnku... Zależnie od nastroju i zapasów. Zielonym
dodatkiem zawsze jest bazylia lub pietruszka.
I moje pytanie: co jeszcze można dodać zamiast tych dwóch rodzajów świeżych ziół?
-
Tylko nie piszcie proszę, że jak chcę to mogę dodać, bo to wiem :) Tylko czy
zwyczajowo się podaje? Właśnie zrobiłam dzisaj i nie wiem czy wkroić tę
natkę, czy nie ...
-
Cześć. Gdzie przechowywujecie natkę pietruszki aby była zawsze świeża.?