paewlek 18.09.06, 20:25 Czy konieczne jest badanie gruntu na działce budowlanej przez geologa? Ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramonka27 Re: Badania gruntu. 18.09.06, 20:45 Nie jest konieczne, lecz czasami sensownie uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murarz Re: Badania gruntu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:00 wtedy gdy są obawy co do przydatności gruntu rodzimego Odpowiedz Link Zgłoś
paewlek Re: Badania gruntu. 18.09.06, 21:08 Wokół budują domy, rozpoczęto ok. 30 budów. Na działce obok zrobiny jest wykop. Wygląda, że jest tam piach. NIe ma w pobliżu wody, rowów, itp. Czy można odpuścić te badania? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Badania gruntu. 19.09.06, 13:08 Te badania nie są kosmicznie drogie (500 - 1000zł) w zależności czy będzie piwnica, czy nie. Standardowo robi się 3 odwierty po 3 m (jak jest piwnica to 5m) w miejscu posadowienia przyszłego budynku. A czemu należy je wykonać??? Bo to, że u sąsiada na działce jest wszystko oki, to nie znaczy że u ciebie będzie. Np u mnie na połowie działki jest inny grunt a na drugiej części inny. Po za tym może się okazać że na działce kiedyś coś stało i są gruzy pod wierzchnią warstwą, a lepiej o tym wiedzieć zanim przystąpisz do wykopu pod fundamenty (bo dowiesz się ile ściągać humusu, czy 30cm czy może należy 1.2m gruntu wywieść). Posadowienie fundamentów to najważniejsza część w budowie bo od tego zależy czy dom wytrzyma przez 50 -100 lat, czy ci się rozjedzie po 2 latach. Ja by się nie zdecydowała na budowę nie znając warunków glebowych. Odpowiedz Link Zgłoś
paewlek Re: Badania gruntu. 19.09.06, 16:29 Rozmawiałam z osobą, która się tym zajmuje. W swojej karierze miał 3 przypodki, że grunt nie nadawał się do budowy. Radził żeby brać geodete. 20 metrów w bok może byc całkiem inna gleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: raczej geologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:21 a nie geodetę Odpowiedz Link Zgłoś
paewlek Re: Badania gruntu. 19.09.06, 23:02 Pomyłka - brać geologa, bo o nim cały czas mowa. Odpowiedz Link Zgłoś