Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: 192.168.103.* 07.11.01, 12:04
    Od 3 lat mieszkamy w nowym domu. Przez ostatnie 2 lata w kącikach pod sufitem
    zaczęła pojawiać się szaro-czarna pleśń. Kąciki wymalowałam Śnieżką
    grzybobójczą ale teraz znów się pojawia. Co robić? Pomóżcie!

Obserwuj wątek
      • Gość: OLA Re: PLEŚŃ IP: *.esta.com.pl 07.11.01, 12:20
        Gość portalu: wanda napisał(a):

> Od 3 lat mieszkamy w nowym domu. Przez ostatnie 2 lata w kącikach pod sufitem
        > zaczęła pojawiać się szaro-czarna pleśń. Kąciki wymalowałam Śnieżką
        > grzybobójczą ale teraz znów się pojawia. Co robić? Pomóżcie!
        >
        Jeżeli jest to kuchnia lub łazienka przyczyną mogą być niesprawne kominy
        wentylacyjne. Przeszłam przez to- w kuchni pojawił się "przepiękny" czarny nalot
        na ścianie. Przyczyna- okazało się, że komin wentylacyjny był gdzieś zamurowany
        (resztki zaprawy, jakieś cegły, itp). Po udrożnieniu komina jak ręką odjął.

• Gość: wanda Re: PLEŚŃ IP: 192.168.103.* 07.11.01, 14:49
          Tak. Jest to kuchnia. Wentylacja jest drożna bo po przystawieniu świeczki
          płomień kieruje się w stronę kratki. Dodatkowo do drugiego komina mam
          podłączony okap kuchenny. Wynika z tego,że wentylacja jest chyba dobra, a
          jednak kąciki pleśnieją.
          • Gość: Marcin Re: PLEŚŃ IP: 217.96.18.* 07.11.01, 15:36
            Przyczyną tego może być też, że mając ocieplony styropianem dom i nowe okna
            (szczelne) para nie ma ujścia i dlatego powstaje pleśń. Z czego masz zbudowany
            dom?
          • Gość: XXL Re: PLEŚŃ IP: *.echostar.pl 07.11.01, 21:16
            Wentylacja to nie tylko wyciąg ale też nawiew.
            Przy szczelnych oknach nawet wyciąg nie pomoże,
            bo nie będzie napływu świeżego powietrza.

Sama świeczka wskazuje na kierunek przepływu,
            ale nie na jego szybkość ( ilość wyprowadzonego
            wilgotnego powietrza ) Komin może być tylko
            częściowo drożny ( mały otwór ).
            Przy sprawnej wentylacji przyłożona kartka papieru
            do kratki wentylacyjnej nie powinna odpadać lub
            silnie do niej przylegać.

W razie konieczności należy rozszczelnić okno
            w kuchni ewentualnie zrobić otwory wentylacyjne
            w okolicy okna.
            Nie wiem jaki to jest dom, w wielorodzinnych nie
            wolno zakładać wentylatorów do kanałów, bo zakłócają
            naturalny obieg grawitacyjny powietrza ( bo u sąsiada
            zamiast wyciągać będzie dmuchać do środka mieszkania ).

Pleśń ( lub grzyb ) należy przed malowaniem dobrze usunąć,
            także wraz tynkiem, bo wnika on głęboko a tego okiem nie
            widać. Po pewnym czasie znowu wyjdzie spod spodu.

pozdrowienia
            • Gość: wanda Re: PLEŚŃ IP: 192.168.103.* 08.11.01, 07:57
              Mój dom jest domem jednorodzinnym wolno stojącym.
              Zbudowany jest z pustaków ceramicznych Max (na zewnątrz), w środku 8cm
              styropianu, wewnątrz pustaki gazobetonowe Siporex.
              Okna (drewniane) są szczelne i nie zauważyłam na nich żadnych otworów
              wentylacyjnych. Być może, że coś jest z tym dopływem świeżego powietrza.
              Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
              • Gość: Michał Re: PLEŚŃ IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.01, 13:43
                Cześć

Od jakiegoś czasu są dostępne odpowiednie środki czyszczące i zabezpieczajace
                przed ponownym pojawieniem się pleśni.
                Ja zastosowałem u siebie (miałem niewielkiego grzybka w narożu ściany) produkt
                firmy Knauf "środek do czyszczenia i usuwania pleśni".Z informacji na
                opakowaniu wyczytałem,że trzeba nim spryskać powiezchnię,a nastepnie odczekać
                kilka minut i wyczyścić zagrzybione miejsce.Nastepnie ponownie spryskać w celu
                zabezpieczenia powieżchni przed ponownym wykwitem pleśni.Też miałem wcześniej
                problem,ale mój znajomy podpowiedział mi ,że Knauf ma taki produkt i podobno
                jest super.U mnie minęło dopiero 3 miesiące po zabiegu,ale na razie jest OK.
                Kupiłem ten produkt jak byłem w W-wie,jest dostepny w Warszawskich marketach
                OBI.Jest wygodny w uzyciu-posiada spryskiwacz.Polecam.
                Michał.
                • Gość: laser Re: PLEŚŃ IP: 62.233.128.* 12.11.01, 10:50
                  Walka z grzybem powinna polegać na usunięciu przyczyn,a nie samago grzyba.
                  Podobnie jest z pleśnią,która po jakimś czasie przekształci się w grzyb.
                  Środki chemiczne do walki z grzybem są bardzo agresywne i nie mniej szkodliwe
                  jak przebywanie w zagrzybionym pomieszczeniu.
                  Chemia usunie nieprzyjemny widok /na jakiś czas/ ,ale nigdy nie rozwiąże
                  problemu.Ściany w tych miejscach będą nadal wilgotne,wilgoć będzie postępować
                  coraz głębiej w ściany,zmniejszać się będzie ich ciepłota,a to powodować będzie
                  jeszcze większe zawilgocenie.Przy notorycznej wilgoci po jakimś czasie znowu
                  pojawi się grzyb,ale będzie to wtedy tylko wierzchołek "góry lodowej".
                  Jeżeli jest się pewnym,że miejsca te są odpowiednio zaizolowane to przyczyną
                  tego stanu jest niewłaściwa wentylacja i błędem jest kontrola tylko miejc
                  wylotu powietrza z mieszkania,bo należy przedewszystkim wskazać miejsca którędy
                  może napłynąć świeże powietrze do pomieszczeń.
                  Przy szczelnym mieszkaniu może przez kominy wylecieć tylko tyle powietrza ile
                  do mieszkania go wpuścimy !!! Tej zasady nie zmienią nawet żadne wyciągi
                  mechaniczne !!!
                  Powodzenia w walce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
    Wersja mobilna