Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zadłużenie

IP: *.toya.net.pl 12.03.03, 15:29
    jak sprawdzić kupjąc mieszkanie z na rynku wtórnym, czy nie jest zadłużone;
    można w spółdzielni, ale tam to chyba tylko czy właściciel płacił czynsz; a
    inne zadłużenia - jeżeli ktoś ma kredyt pod zastaw mieszkania, nie wiem od
    czego zacząć sprawdzanie; myślałam o rachunkach za telefon, energię, potem w
    spółdzielni i co jeszcze; może ktoś ma doświadczenie?
    Obserwuj wątek
      • iiva Re: zadłużenie 12.03.03, 22:33
        Wiem, że ewentualne zadłużenie w zakładzie energetycznym można w tymże
        zakładzie sprawdzić podając numer licznika. Nie wiem, jak z tp sa, ale chyba
        nie powinno być problemu.
        Mieszkanie może być co najwyżej obciążone hipoteką (nie zastawem), a to łatwo
        sprawdzić w księdze wieczystej. Jeśli mieszkanie księgi nie ma, to nie ma też
        hipoteki, bo dla jej powstania niezbędny jest wpis w kw.
        • Gość: blanka Re: zadłużenie IP: *.at.ibm.com 14.03.03, 10:40
          Otóż to - w spółdzielni uzyskasz większość informacji, szczególnie jeśli chodzi
          o kredyty (jeśli nie mają danych, to nie ma problemu). Poza tym należy prosić o
          okazanie rachunków np. z 3 ostatnich miesiecy. W STOENIE podpisujesz nową umowę
          i u mnie odbywało się to tak, że pojechaliśmy tam razem z nowym lokatorem ze
          spisanym stanem licznika, i w ciągu 15 minut pani w okienku rozliczyła wszelkie
          dotychczasowe należności, zmieniła umowę itd. Słowem - nie było możliwości,
          żeby jakiekolwiek należności się pojawiły. Jeśli chodzi o TPSA, to też
          podpisujesz nową umowę, więc teoretycznie za zobowiązania z tytułu korzystania
          z danego numeru odpowiadasz od momentu jej podpisania. Zresztą zawsze możesz
          prosić np. o nadanie nowego numeru. Pamiętaj jeszcze o rozliczeniu wody i
          ogrzewania - w mojej spółdzielni składało się dokument ze spisanymi w obecności
          obu stron stanami liczników, panie w księgowości przygotowywały końcowe
          rozliczenie i po krzyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka