Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

domek W-wa Okęcie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 09:07
    Hej!
    Mam propozycje kupna domu, na warszawskim Okęciu, ok 78 m2, działka ok
    300m2...
    dom jest do kapitalnego remontu, ocieplania, robienia hydrauliki, elektryki,
    blacha na dach, podłogi, ściany....słowem wszystko.
    Dom powstał ok 1960 roku.Z podwójnej cegły, podpiwiniczony ale piwnice
    zalewa, poddasze wysypane trocinami, dość niskie...
    Doprowadzona kanalizacja, telefon, prąd...
    ogrzewanie na piec węglowy...
    Powinnam się zdecydować??Ile taki dom kosztuje??
    Właściciel chce za niego 200tyś?
    Obserwuj wątek
      • joolanta Re: domek W-wa Okęcie 03.10.06, 11:05
        tanio... a to działka budowlana?
        • a000000 Re: domek W-wa Okęcie 03.10.06, 11:33
          dowiedz się, jakie są plany zagospodarowania terenu, i czy dom nie jest samowolką.

Domek wygląda na letniskowy. A samolociki to gdzie? Nad głową?
          • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:53
            samolociki nie zupełnie nad głową ale słychać i widać.
            dom samowolką nie jest ale teraźniejszych przepisów nie spełnia. Dlatego
            wyburzanie raczej w gred nie wchodzi - nowego pozwolenia nie dostane - tylko
            remont.

zagospodarowanie terenu - nie ma co do tego miejsca jakiś konkretnch planów.
            domek był kilka lat temu normalnie zamieszkały - od kilku lat był wynajmowany.
            ma czystą hipotekę...
            kupować??
            • a000000 Re: domek W-wa Okęcie 03.10.06, 16:04
              A dlaczego nie dostaniesz nowego pozwolenia na budowę? Jeśli teren budowlanie
              czysty, to DLACZEGO? Niech Ci choć przedstawią warunki zabudowy.

Piszesz, że domek nie spełnia dzisiejszych norm, czyli remontując i rozbudowując
              musisz do tych norm się zastosować. Praktycznie to oznacza budowę od nowa.
              Teoretycznie remont starego. Piwnica zalewana, czyli zgniła. Wilgoć i pleśń. Do
              WYRZUCENIA. Trzeba albo piwnicę zlikwidować i dół zasypać, albo piwnicę zbudować
              od nowa - hermetyczną i pancerną.
              Co tam zalewa? Wody gruntowe?

Jeśli jest to działka budowlana, nie ogródki działkowe, to możesz kupić ale jako
              działkę budowlaną. Domu nie radzę remontować tylko rozwalić do fundamentów z
              ewentualnym wykorzystaniem cegieł. Ale ja bym cegły wyrzuciła, bo lata 60-te to
              rękodzieła i materiały najgorszej jakości. Jeśli już się zadłużyć po wsze czasy,
              to choć niech dzieci mają pożytek. Remont czegoś takiego będzie pewnie droższy
              niż budowa od podstaw. Piwnica zalewana to i pewnie ściany zmurszałe.

DLACZEGO nie dostaniesz pozwolenia na budowę?????? Idź do urzędu i wypytaj.

667zł/m2 to jak na Okęcie i aktualne szaleństwo - cena znośna.

Czy kupować to odpowiem, gdy powiesz, co jest w okolicy.
              • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 08:18
                chodzi raczej o to że działka ma dziwny kształt, jest długa ale wąska,
                aktualnie dom przylega jedną ścianą do siatki kolejnej posesji, nie wiem jak
                możnaby go przesunąć a tak teraz nie można budować...myślę że nie uda mi się
                zbudować czegoś nowego zgodnie z aktualnymi przepisami...to była kiedyś chyba
                jedna działka, potem podzielona...
                piwnice zalewało albo przez okenko albo wody gruntowe, nic tam nie zgniło bo
                zamiast podłogi jest wysypany piasek i nie wiem skąd dobra wentylacja...pleśni
                tam Bogu dzięki nigdzie nie widziałam...
      • drzewko_szczescia Re: domek W-wa Okęcie 03.10.06, 12:47
        Ten domek to jest do wyburzenia, a nie do remontu. 200 tys. za 300 m2 na Okęciu
        (1-2 strefa ograniczonego użytkowania) do dużo za dużo.
        • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 13:30
          Do wyburzenia?Z powodu stanu technicznego? Fundamenty, ściany sa dość solidne.
          Czy z powodu lotniska?
          Nie jest to ta pierwsza strefa.
      • kibic66 Re: domek W-wa Okęcie 03.10.06, 19:05
        to chyba duża okazja,
        • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 08:26
          okolica...kilka domów, szkoła podstawowa, gimnazjum, real, ośrodek zdrowia,
          pare spożywczaków, pętla autobusowo-tramwajowa...ogólnie mała uliczka,
          spokojna, bo ślepa, odchodząca od Mineralnej...

ile taki podstawowy remont może kosztować??
          ocieplenie ścian, podniesienie dachu tak żeby był spadek, blacha, elektryka,
          hydraulika, ocieplenie podłogi...
          no i zakafelkowanie łazienki bo obecna jest w stanie okropnym??
          rozwalenie pieca węglowego
          no i jakaś inna metoda ogrzewania...nie wiem jeszcze co...
          tyle bym chciała zrobić na początek a reszte sukcesywnie...
          • Gość: rarely Re: domek W-wa Okęcie IP: *.acn.waw.pl 04.10.06, 15:31
            domu nie licz tak naprawde kupujesz dzialke taki remont jest drozszy niz budowa nowego wszystko do wymiany zostana sciany z kiepskim wspolczynnikiem wiec eksploatacja bedzie droga

pytanie czy ta dzialoka jest warta 200 000 i niewierz w okazje
            • Gość: NELL Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 16:08
              a jest???
              no sama już nie wiem...
              kurcze ale widziałam kilka domów które z kompletnej ruiny zostały wyremontowane
              do takiego stanu że wyglądają ładniej niż te nowe...
              a pozwolenia na nowy nie dostane...bo jak ja go tam zmieszcze żeby był oddalony
              od siatki i okna miał nie na dzialkę obok itd????
              no nie wiem co robić...z drugiej strony za 200tyś to kupie (albo i nie) z 25m2
              które też trzeba będzie wyszykować a na dodatek opłacać co miesiąc czynsz i
              spłacać kredyt...
              dlatego kurde chciałabym chyba to kupić
              tylko boję się że w pakuję sie na mine
              • Gość: Alojzy Re: domek W-wa Okęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 21:58
                musisz obejrzeć ten dom z rzeczoznawcą, my tu mimo najszcerszych chęci nie
                jesteśmy w stanie obiektywnie Ci doradzić nie widząc tego domku i działki.
                Lepiej wydać teraz na dobrego rzeczoznawcę, niż żałować podjetej przez siebie
                decyzji. Powodzenia!
          • a000000 Re: domek W-wa Okęcie 04.10.06, 23:23
            mineralna, powiadasz? to prawie przedłużenie pasa startowego lotniska.

Weź rzeczoznawcę. Z opisu wygląda mi na dom do rozbiórki. Wyjdzie taniej. Ale
            brak zezwolenia blokuje - ile szerokości ma działka - w najszerszym i w
            najwęższym miejscu?

• Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 08:25
              szerokość działki ok 11m tak więc malutko
              właściwie działka za domkiem i przed domkiem a obok tylko jakieś 1-1,5metra
              przejście
              samolotów w domu tak bardzo nie słychać - są nowe okna i wygląda na to że dość
              dobrze mury tłumią

ile za rzeczoznawcę??

• joolanta Re: domek W-wa Okęcie 05.10.06, 11:18
                zamiast rzeczoznawcy wez fachowca, który w przyszłości bedzie to robił. Jesli
                masz przynajmniej drugie tyle, to "bierz" - no chyba ze mozna w nim mieszkac w
                takim stanie jak jest. Poza tym zapytaj o zgode wlasciciela sąsiedniej działki
                na to by budynek przylegał do jego siatki - kiedys to tak było załatwiane, nie
                wiem jak jest teraz.
                • Gość: NELL Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:43
                  Jutro mam z ekipką która to bedzie ewentualnie robiła tam wpaść i pooglądać jak
                  i ile tam trzeba zrobic żeby zamieszkać
                  w domu da się mieszkać, dopiero co opuścili go lokatorzy, był wynajmowany i
                  ogrzewany przez ostatnie 3 lata
                  chciałabym go ocieplić żeby nie płacić monstrualnych rachunków za ogrzewanie i
                  zrobic to co najpilniejsze.

A może miał ktos podobną sytuację? Na co się zdecydowaliście? Wyburzanie czy
                  remont? Do końca roku muszę się zdecydować. Staram się wyliczyć ile potrzebuje
                  kasy na jedno i drugie ;-)
                  • joolanta Re: domek W-wa Okęcie 06.10.06, 10:54
                    parę lat temu miałam sie decydować na podobny zakup w Raszynie, ale sie bałam.
                    Dziś jak tamtędy przejeżdżam widzę ze domek wygląda super, no ale nie wiem
                    jakie koszty poniósł właściciel...
                    • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 15:31
                      no właśnie...nie chciałabym żałować...
                      ale dziś wkracza ekipka także jutro napisze ile remont...tak orientacyjnie ;-)
                      • Gość: qwer Re: domek W-wa Okęcie IP: *.aster.pl 06.10.06, 17:36
                        pisz pisz! to b. ciekawe

z tym, że ja sądzę, że jednak się nie opłaca. No bo ten dom wygląda na taki,
                        kóry nadaje się raczej do wyburzenia niż do remontu. Pamiętaj też, że remont
                        czegoś takiego kosztuje dużo więcej niż budowa od podstaw czegoś nowego.
                        • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.spray.net.pl 07.10.06, 10:37
                          nie wiem czy takie ciekawe...mnie interesuję siłą rzeczy a może ma ktoś podobne
                          doświdczenia ;-))

w każdym razie dzięki za zachęte i dobre rady ;-)

wczoraj była ekipa, ogladała ściany stropy i dach i ma przyjść w poniedziałek w
                          dzień i wszystko pomierzyć i już kwotowo z materiałem powyceniać ;-)

w każdym razie dom nie jest chyba w takim tragicznym stanie bo pomysł
                          wyburzania wyśmiali ;-)
                          stwierdzili że same formalności będą kosztowały więcej niż ten remont ;-)

a przy okazji poznałam już najbliższych sąsiadów - zaczyna mi sie ten pomysł
                          podobać coraz bardziej ;-))

sprowadze jeszcze z 2 ekipy dla porównania i zobaczę co powiedzą

a ocieplac podobno tak bardzo nie muszę bo ściany sa wyjątkowo grube i z
                          cegły ;-))

najgorzej wyglada sprawa dachu
                          • joolanta Re: domek W-wa Okęcie 07.10.06, 14:00
                            dach zawsze mozna położyć nowy, o ile jest do czego:-)))))
                            • a000000 Re: domek W-wa Okęcie 07.10.06, 15:47
                              tylko nie sugeruj ekipie oglądającej, że będą remontować dom. Może wówczas
                              bardziej obiektywnie ocenią stan budowli.

Najlepiej idź do urzędu gminy i dowiedz się, co i w jakim zakresie możesz w tym
                              wypadku ( przyleganie do sąsiedniej posesji) zrobić, aby nie zarzucono Ci
                              samowolki. Dowiedz się, jakie są plany miasta co do tego terenu. I czy teren
                              jest uznany za mieszkalny - korytarz powietrzny. Kiedy tamte domy budowano,
                              Okęcie było niewielkim lokalnym portem o mikrym ruchu. Teraz się rozbudowuje,
                              coraz większe maszyny latają.....teren sąsiedni musi być przygotowany. Dowiedz
                              się czy w tym temacie urząd ma jakieś ograniczenia. Bo może się okazać, że jest
                              zakaz meldowania NOWYCH lokatorów, aby teren w sposób naturalny oczyscić????
                              Niektóre samoloty lecą tam całkiem nisko - widziałam.

Jeśli nie ma żadnych zakazów - to bierz, remontuj i powodzenia. Malutkie to, bez
                              szans na rozwój, ale zawsze własne.
                              • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.spray.net.pl 07.10.06, 16:43
                                no chyba się zdecyduje - w bloku za tą kase i do tego w W-wie to kupie z
                                30mkw...

bedę się na biężąco odzywać ;-)

i nadal czekam na wasze rady

do pewnego czasu były ograniczenia co do wysokości budowanych domów, już je
                                znieśli ale na lotnisku dobudowali kolejny pas itd...tylko że narazie mi te
                                samoloty nie przeszkadzają
                                są nawet ciekawe
                                naszczęście w domu ich nie słychać a ja aktualnie mieszkam przy torach więc do
                                hałasu przywykłam

• Gość: NELL Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 10:50
                                  juz po 2 oględzinach

ocieplenie - z odkopywaniem fundamentów i strukturą ( materiały + robocizna )
                                  ok 14 000, dach z blachą, materiałami i robocizną ok 10 tyś, do tego elektryka
                                  i hydraulika... wszystko to powinno zamknać się w jakis 50 tyś...

duzo czy mało???
                                  • Gość: nell Re: domek W-wa Okęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 10:51
                                    A tak przy okazji znacie może jakies niedrogie solidne ekipy na terenie W-wy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka