-
Sąsiadka obdarowała mnie reklamówką wielkich, zielonych liści - mówi, że to szczaw na zupę. Problem w tym, że w ogóle nie są kwaśne (i wyglądają bardziej jak liście buraka, tyle, że łodyżki są całe zielone) - pamiętam szczaw z łąki jako niezbyt duże liście o intensywnie kwaśnym smaku. Czy mój szczaw skwaśnieje w zupie? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
-
Zbieram wszelkie informacje na temat szczawiu. Pospolity w Polsce
ale także traktowany z lekką pogardą - zaczyna sie pojawiać tu i
ówdzie w znanych restauracjach. Potrawy ze szczawiem - mimo że znane
są one kuchni francuskiej - uznaje się jako wkład kuchni żydowskiej
do światowej kultury kulinarnej. Czy ktoś może zna szczegóły na ten
temat? Albo interesujące przepisy ze szczawiem???
-
Dostałam pół torby świeżych liści szczawiu...
Nie mam pojęcia co z tym zrobić oprócz zupy... (nie przepadam za zupami)
Jakieś pomysły?
-
Witam! W ramach przypominania smaków dzieciństwa naszło mnie na zupę
szczawiową. Nie sezon na świeży więc chciałam sięgnąć gotowiec w słoiku i
tylko nie jestem pewna czy "szczaw konserwowy" jest odpowiedni na zupę. Bo np.
ogórkowej nie robi się z konserwowych ogórków. Będę wdzięczna jeśli ktoś mi
poradzi czy taki szczaw się nadaje. Pozdrawiam
-
i ochotę na zupkę również. Tylko powiedzcie mi jak pozbyć się tych twardych dodatków jakie lądują w takich słoikach i psują całą zupę. Czasem też czuć piasek między zębami. jest na to jakiś sposób?
-
podpowiedzcie prosze jak przygotowac i przetworzyc szczaw, zeby mi sie uchowal
dluzej niz na dzisiejsza zupe
mam pol siatki, wlasnorecznie narwanego, planuje go przeplukac, pociac na
kawalki, zasypac sola i do sloikow
czy to dobra metoda, czy macie jakies inne patenty? (nie moge go zamrozic, bo
chce zabrac go pojutrze w dluga podroz)
-
mam pare peczkow szczawiu, zupy z tego ani dzis ani jutro nie
zrobie, czy moge go wrzucic do wora i zamrozic?
a np. za tydz. wyciagnac zamrożony rozdrobnic i zrobic szczawiową( z
zamrożonego)?
czy bedzie sie nadawał? macie doswiadczenia?
z gory dzieki za odp.
-
Proszę o podpowiedź jak przechowywać szczaw żeby można robić pyszne zupki
nawet zimą. Słyszałam o soleniu szczawiu ale nie wiem dokładnie o co chodzi
Dziękuję
-
Możecie doradzić mi jak można zamrozić szczaw, żeby nie utracił smaku. Dzięki.
-
Mam mnóstwo przebranego świeżego szczawiu, proszę pomóżcie mi zrobić z niego
przetwory, jestem zupełnie zielona w tej kwestii. Serdecznie dziękuję za
wszelaką pomoc
-
Kupilam skoncentrowany szczaw w sloiku i przyrzadzilam jak w przepisie na
etykiecie. Kosztujac zauwazylam, ze zupa zawiera mnostwo piasku. Przelanie
przez sito do sosow (najdrobniejsza kratka) spowodowalo jedynie, ze zostaly
mi w sicie kawalki szczawiu a piasek i tak wrocil do garnka. Czy kupilam
felerny sloik, felerna firma (Krakus), czy tez ja jakas felerna?
Dodam, ze nie mam dostepu do swiezego szczawiu i te sloiki to moja jedyna
mozliwosc obcowania z ta krolewska zupa...
-
Co mam zrobić z tym szczawiem? Wrzucić jak leci, czy jakoś go wcześniej
przygotować? Mam doświadczenia tylko z takim słoikowym...
16%VOL
22%VAT
--
takie tam... forum homeopatia
-
Dziś robię pierwszą w tym roku szczawiową zupę. Czy oprócz tej (pysznej)
potrawy wykorzystujecie jakoś tę roślinkę?
Dagma
-
Dostałam cała torbe szczawiu - od teściowej :))) - więc rozumiecie nie moze
się zmarnować :) Nie przepadam za zupa szczawiową, dlatego chciałabym się
dowiedziec - czy sa jakies fajne przepisy np na sałatki czy zapiekanki ze
szczawiem?
-
Bardzo prosze o szczegoly konserwowania. Mam na mysli taka forme szczawiu,
jaka spotyka sie w Polsce, czyli w sloiczkach gotowy do wrzucenia do garnka
i zrobienia pysznej zupy.
Mieszkam w okolicy gdzie szczaw jako taki jest nieznany a istnieje mozliwosc
posadzenia go w ogrodzie, wiec jakby co, chcialabym wiedziec co dalej, jesli
szczesliwie wyrosnie. Nie jestem, niestety ani ogrodniczka, ani nie mam
duzych doswiadczen z zaprawami, ale podejrzewam, ze nie powinno to byc zbyt
tru...
-
Witam- proszę o sprawdzony, domowy przepis na zupę szczawiowa. tej akurat nie mam jeszcze w swoim repertuarze.
-
Witam, czy ktos moze mi podac przepis i sposob wykonania tejze zupy?
Nie jadlam jej od lat i ostatnio chodzi mi po glowie bardzo, a sama
nigdy jej nie gotowalam :)
-
Wiadom, ze ze szczawiu nalezy usunac kwas.
Czemu przepis o tym nie mowi, ze trzeba szczaw sparzc?
Po kilku takich "zupakch" mozna pojsc czworkami do nieba.
(Poza tym co z ta sloninka?)
-
uwielbiam taka zwykła zupe szczawiowa -ale teraz mozna ja zrobic
tylko ze słoiczka czy ten szczaw krocej sie gotuje po prostu?