Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wtórny czy pierwotny???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.03, 13:57
    Zastanawiamy się, czy kupić 2 pokoje na wtórnym, ale takie max. 6 letnie,
    ale zrobione czy zainwestować w nowe, ale droższe, bo dochodzą wtedy
    dodatkowe koszty(KW, biały montaż, glazura, terakota, podłogi itp. podobne
    dodatkowe opłaty), a mamy pewne ograniczenia finansowe. Nie chcemy brać 20-
    sto letniej wielkiej pyty tylko cos nowszej generacji, ale czy warto po kimś?
    pomocy, juz sami nie iwemy na co sie zdecydować
    Obserwuj wątek
      • agus7 Re: wtórny czy pierwotny??? 21.03.03, 15:55
        Polecam Ci m.in. ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=3015175&a=3015175&v=2&strona=0
        niedawno był też na ten temat ciekawy wątek na Forum Deweloperzy, ale nie moge
        go teraz nijak znaleźć, a tytułu nie pamiętam :( poszperaj, może coś znajdziesz.
        Ja wybrałam rynek wtórny - cegłę z 2.połowy lat 90 i nie żałuję swojej decyzji.
        Z tym że korzystałam z ulgi w ramach kasy mieszkaniowej.
        Życzę trafnego wyboru!
        • Gość: finka Re: wtórny czy pierwotny??? IP: *.at.ibm.com 21.03.03, 16:16
          Tak jak napisałaś - wszystko ma swoje dobre i złe strony. Z jednej - jeśli
          zaczynasz budować to w obecnej sytuacji wiele ryzykujesz, bo nigdy nie masz
          pewności, czy mieszkanie za które płacisz, będzie po wydudowaniu twoje, bo np.
          w międzyczasie deweloper wziął sobie kredycik pod zastaw inwestycji. Koszty też
          są niebagatelne, do tego jeszcze to wykończenie. Co gorsza nie zawsze masz
          możliwość w określonym metrażu zrobić to mieszkanie naprawdę użytecznym dla
          siebie. Owszem, można przestawiać ścianki, ale jak masz np. 2 okna, to trudno
          zrobić fajne 2 pokoje... Moga wystąpić też wady ukryte, z którymi nie da się za
          wiele zdziałać - znajomi dostają szału, bo zadłużyli się po uszy, a ich
          wymarzone mieszkanie jest w bloku z taką akustyką, że słychać jak się u sąsiada
          woda na herbatę gotuje, że o rozmowach nie wspomnę. Z drugiej strony mieszkanie
          z rynku wtórnego też ma swoje wady i zalety. Zaletą jest, że widzisz, co
          kupujesz, jak jest wykończone itd. Zdecydowanie jest tańsze - i dziwnym
          zbiegiem okoliczności - zazwyczaj to te stare mieszkania mają jakiś sensowny
          rozkład pokoi. Np. szukając 3 pokojowego - w nowym budownictwie miałam do
          wyboru lokale od około 80 metrów za np. 240 ty. (takie bez 20-metrowego
          przedpokoju i 8 metrowych sypialni -swoją drogą co za psychopata coś takiego
          projektuje?), w starym - już przy 60 były fajne mieszkania i od 150 tys. Sama
          kupiłam uzywane 62 metry (3 pokoje - 20, 12,12 wszystkie w kwadracie, ustawne).
          Musisz się sama rozejrzeć, pooglądaj mieszkania na rynku wtórnym, żeby mieć
          orientację i w cenach i w wyglądzie i standardzie mieszkań. Pozdrowienia
        • vampi_r Re: wtórny czy pierwotny??? 21.03.03, 16:24
          Temat powraca, jak bociany na wiosnę.

Teraz gdy nie ma już ulgi budowlanej, to warto decydować się na wtórny.
          Zalety rynku wtórnego:
          1. Kupujesz mieszkanie które widzisz.
          2. Mniejsze ryzyko inwestycji. Ileż to osób umoczyło majatek w nieuczciwych
          inwestorach.
          3. Blok juz osiadł, wszelkie wady ukryte juz wyszły
          4. Większy wybór lokalizacji. Nowych mieszkań buduje się co raz mniej, a jeśli
          juz to często za miastem.
          5. Lepiej rozwinięta infrastruktura. Kioski, sklepiki, drogi dojazdowe.
          6. Mieszkania już wykończone, gotowe do zamieszkania.

Zalety rynku pierwotnego:
          1. Możesz samodzielnie zaaranżować pomieszczenia w trakcie realizacji.
          2. Wykańczasz jak chcesz i czym chcesz.
          3. Możesz korzystać z ulgi odsetkowej.
          4. Co nowe to nowe. Wyobrażasz sobie korzystanie z wanny w której przez 6 lat
          ktoś mył nogi, psa lub cos tam jeszcze?

Tu wszystko zalezy od Twoich potrzeb i oczekiwań. Jeśli znajdziesz mieszkanie
          na rynku pierwotnym w okolicy, która ci odpowiada i u developera, który jest
          pewny, to czemu nie kupować.
          Ceny mieszkań uzywanych i nowych są zbliżone. Samodzielne wykańczanie i
          aranżacja pomieszczeń jest dużym plusem i minusem nowych mieszkań.

Natomiast jeśli zalezy ci na czasie, nie chcesz użerać się z parkieciarzami i
          glazurnikami, to szukaj mieszkania na rynku wtórnym.
          • Gość: finka Re: wtórny czy pierwotny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 15:18
            Dodam jeszcze swoje trzy grosze
            > Zalety rynku pierwotnego:
            > 1. Możesz samodzielnie zaaranżować pomieszczenia w trakcie realizacji.
            Teoretycznie tak, ale jak wspomniałam wyżej sama naszukałam się sensownego 3-
            pokojowego mieszkania w Warszawie (60-70 m) i wierz mi - plany, które widziałam
            to dramat. Co z tego, że mogę ustawiać sobie ścianki dowolnie, jak w lokalu są
            2 okna? Jak z tego zrobić sensowne 3 pokoje z kuchnią? Największym kuriozum
            było dla mnie mieszkanie na osiedlu Zeus - prawie 100 metrów i w tym 30-paro
            metrowy salon, 12 metrowy przedpokój i 3 sypialenki, z których największa miała
            9,6 m. Ze względu na okna właśnie NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI powiększenia sypialni,
            czyba żeby się zlikwodowało jeden pokój.

> Tu wszystko zalezy od Twoich potrzeb i oczekiwań. Jeśli znajdziesz mieszkanie
            > na rynku pierwotnym w okolicy, która ci odpowiada i u developera, który jest
            > pewny, to czemu nie kupować.
            > Ceny mieszkań uzywanych i nowych są zbliżone.

Nieprawda! Różnica jest kolosalna - choćby na moim przykładzie (szukałam w
            obrębie tej samej dzielnicy) - różnica pomiędzy tym samym metrażem w nowym a
            starym była rzędu 80-90 tys. złotych! Na Ursynowie np. te różnice sa jeszcze
            wyższe - w nowych to 3,8-4 tys. za metr, w starych poniżej 3. Porównuję nowe i
            wielką płytę, ja sama kupiłam mieszknaie, w którym generalny remont był
            przprowadzony niecałe 2 lata temu. Ale ja też nie chciałam brać żadnego
            kredytu. Poprzednie mieszkanie (też w starym bloku) sprzedałam za dobre
            pieniądze. W sumie bez kredytów i bez zbytniego zaciskania pasa w ciągu 6 lat z
            jednej pensji "powiększyłam sobie" metraż z 37 do 62. Wychodzę z założenia, że
            mieszkanie to nie jest dożywocie, za kilka lat jak odłoże znów trochę kasy, to
            zamienię to na coś jeszcze innego. Mam znajomych, którzy taki ciąg inwestycyjny
            zaczynali od zapuszczonej 26 metrowej kawalerki na ostatnim piętrze koło zsypu
            i windy, po 3 latach i remoncie zamienili ją na 2 pokoje w świetnym punkcie, po
            kolejnych - na prawie 80 metrów, a potem - na niewielki segment. Sęk w tym, że
            zawsze szukali mieszkania jak najtańszego, robili remont, pomieszkali trochę i
            sprzedawali, kupując okazyjnie następne.

A z drugiej strony NIE ISTNIEJE coś takiego jak pewny deweloper! Mam znajomego,
            który prowadzi taką "pewną" firmę, zresztą do tej pory istotnie nie miał żadnej
            obsuwy, ale teraz nie śpi po nocach, bo jest na krawędzi bankructwa; jak
            zresztą większość firm, które sa w trakcie inwestycji. Drastycznie spadł popyt
            i "obłożenie" większości inwestycji jest poniżej granicy opłacalnosci. Po
            prostu nie wykupiono takiej ilości mieszkań, jak się spodziewano i po prostu
            tego, co wpłacają teraz ludzie nie wystarcza na sfinalizowanie całości! Jeśli
            firma weźmie kredyt pod zastaw gruntu, na którym stoi twój przyszły blok, to
            finito, może się zamknąć, a wy będziecie to spłacać. Problem w tym, że mogą to
            zrobić w każdym momencie i nie musza nikogo pytać o zdanie, więc aż do
            podpisania aktu notarialnego nie masz pewności, czy faktycznie wszystko jest ok.
            • vampi_r Re: wtórny czy pierwotny??? 24.03.03, 13:01
              Gość portalu: finka napisał(a):

> Dodam jeszcze swoje trzy grosze
              > > Zalety rynku pierwotnego:
              > > 1. Możesz samodzielnie zaaranżować pomieszczenia w trakcie realizacji.
              > Teoretycznie tak, ale jak wspomniałam wyżej sama naszukałam się sensownego 3-
              > pokojowego mieszkania w Warszawie (60-70 m) i wierz mi - plany, które
              widziałam
              >
              > to dramat. Co z tego, że mogę ustawiać sobie ścianki dowolnie, jak w lokalu

> 2 okna? Jak z tego zrobić sensowne 3 pokoje z kuchnią? Największym kuriozum
              > było dla mnie mieszkanie na osiedlu Zeus - prawie 100 metrów i w tym 30-paro
              > metrowy salon, 12 metrowy przedpokój i 3 sypialenki, z których największa
              miała
              >
              > 9,6 m. Ze względu na okna właśnie NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI powiększenia sypialni,
              > czyba żeby się zlikwodowało jeden pokój.

Fakt - projekty mieszkań są fatalne. Ale tak samo fatalne były przed laty. Tyle
              że te fatalne projekty mozesz jeszcze jakos sama zmodyfikowac jeśli inwestujesz
              w pierwotny (ale jeszcze przed wybudowaniem).
              Na rynku wtórnym ingerencja w ścianki działowe jest możliwa, ale trudna i
              bardzo kosztowna.
              Tak więc łatwiej zaingerujesz w fatalny projekt na rynku pierwotnym.

>
              >
              > > Tu wszystko zalezy od Twoich potrzeb i oczekiwań. Jeśli znajdziesz mieszka
              > nie
              > > na rynku pierwotnym w okolicy, która ci odpowiada i u developera, który je
              > st
              > > pewny, to czemu nie kupować.
              > > Ceny mieszkań uzywanych i nowych są zbliżone.
              >
              > Nieprawda! Różnica jest kolosalna - choćby na moim przykładzie (szukałam w
              > obrębie tej samej dzielnicy) - różnica pomiędzy tym samym metrażem w nowym a
              > starym była rzędu 80-90 tys. złotych! Na Ursynowie np. te różnice sa jeszcze
              > wyższe - w nowych to 3,8-4 tys. za metr, w starych poniżej 3. Porównuję nowe
              i
              > wielką płytę, ja sama kupiłam mieszknaie, w którym generalny remont był
              > przprowadzony niecałe 2 lata temu. Ale ja też nie chciałam brać żadnego
              > kredytu. Poprzednie mieszkanie (też w starym bloku) sprzedałam za dobre
              > pieniądze. W sumie bez kredytów i bez zbytniego zaciskania pasa w ciągu 6 lat
              z
              >
              > jednej pensji "powiększyłam sobie" metraż z 37 do 62. Wychodzę z założenia,
              że
              > mieszkanie to nie jest dożywocie, za kilka lat jak odłoże znów trochę kasy,
              to
              > zamienię to na coś jeszcze innego. Mam znajomych, którzy taki ciąg
              inwestycyjny
              >
              > zaczynali od zapuszczonej 26 metrowej kawalerki na ostatnim piętrze koło
              zsypu
              > i windy, po 3 latach i remoncie zamienili ją na 2 pokoje w świetnym punkcie,
              po
              >
              > kolejnych - na prawie 80 metrów, a potem - na niewielki segment. Sęk w tym,
              że
              > zawsze szukali mieszkania jak najtańszego, robili remont, pomieszkali trochę
              i
              > sprzedawali, kupując okazyjnie następne.
              >
              > A z drugiej strony NIE ISTNIEJE coś takiego jak pewny deweloper! Mam
              znajomego,
              >
              > który prowadzi taką "pewną" firmę, zresztą do tej pory istotnie nie miał
              żadnej
              >
              > obsuwy, ale teraz nie śpi po nocach, bo jest na krawędzi bankructwa; jak
              > zresztą większość firm, które sa w trakcie inwestycji. Drastycznie spadł
              popyt
              > i "obłożenie" większości inwestycji jest poniżej granicy opłacalnosci. Po
              > prostu nie wykupiono takiej ilości mieszkań, jak się spodziewano i po prostu
              > tego, co wpłacają teraz ludzie nie wystarcza na sfinalizowanie całości! Jeśli
              > firma weźmie kredyt pod zastaw gruntu, na którym stoi twój przyszły blok, to
              > finito, może się zamknąć, a wy będziecie to spłacać. Problem w tym, że mogą
              to
              > zrobić w każdym momencie i nie musza nikogo pytać o zdanie, więc aż do
              > podpisania aktu notarialnego nie masz pewności, czy faktycznie wszystko jest
              ok
              > .

Ceny mieszkań na rynku pierwotnym i wtórnym są porównywalne, a nawet rynek
              wtórny jest nieco droższy.
              I chodzi mi tu o mieszkania o porównywalnych parametrach.
              Wielka płyta sprzed 20 30 lat jest zapewne wiele tańsza. Tyle,ze nowego
              mieszkania z cegły i wielkiej płyty z lat kryzysu nie można porównywać. Moim
              zdaniem wielka płyta jest nic nie warta. Jeśli mieszkania w niej kosztują 1000
              zł/m2, to i tak o 1000 za dużo.
              Trudno też porównywać mieszkania nowe w różnych dzielnicach, czy miastach.

Jednak jeśli chodzi o rynek wtórny, to zapewne ciężko jest kupić mieszkania
              młodsze niż 5 lat. Chodzi tu o ulgę budowlaną i konieczność jej zwrotu, jak
              nowe mieszkanie sprzeda się przed upływem 5 lat.
              Tak więc, jeśli znajdziesz na rynku wtórnym mieszkanie młodsze niż 5 lat, to
              będzie ono strasznie drogie, bo właściciel nie będzie chciał stracic i koszt
              zwrotu ulgi wliczy w cenę mieszkania.

Nie jestem specjalistą od nieruchomości, ale z obserwacji cen mieszkań widzę,
              że ceny te na rynku wtórnym dopiero znacząco spadaja jak mieszkanie jest
              starsze niz 10 lat. W tych mieszkaniach 5-cio, 6-cio letnich cena jest podobna
              jak za nowe, a nawet wyższa.
              Tyle, że w mieszkaniach 10-cio letnich mogą być inne, gorsze instalacje wodno-
              kan, co i elektryczne. Mój kuzyn kupił mieszkanie nowe przed 8-miu laty i np.
              rury do wody ma jeszcze metalowe łączone na gwint, bez liczników itp. itd.

Co do trudności znalezienia dobrego, pewnego developera, to masz całkowitą
              słuszność. Tyle, ze obecnie nowe mieszkania na rynku pierwotnym czekają gotowe.
              Ryzyko takiej inwestycji nie jest aż tak duże. Choć w Polsce każda inwestycja
              mieszkaniowa jest istną drogą przez mękę.
      • Gość: przemo A może ....... IP: *.icpnet.pl 24.03.03, 15:07
        A może znajdziesz sobie mieszkanie w starej kamienicy porządne solidne ale do
        remontu. Plusy - pełna własność, bezczynszowe itp. Bardzo przyjemnie się
        mieszka tym bardziej że remont i adaptację robisz po swojemy, własne ogrzewanie
        (gaz lub prąd). ja tak zrobiłem i wszyscy znajomi którzy kupili od dewelopera
        mi zazdroszczą. Oni płacą wysokie czynsze ja 100 zł za usługi. Ja mam piękne 94
        m2 (po remoncie) w dobrym punkcie, tanie w utrzymaniu z wielką łazienką z
        dużymi pokojami taniej niż oni. A naturalny klimat takiego mieszkania - tego
        nigdy nie będzie w nowobudowanych, ciepełko zimą przyjemny chłodzik latem ....
        to jest to.
        • Gość: mikawi Re: A może ....... IP: 217.153.44.* 25.03.03, 10:14
          jak i gdzie szukać takich mieszkań w kamienicy?
          • vampi_r Re: A może ....... 25.03.03, 10:23
            Mieszkanie takie zapewne będzie mieć swoja duszę (byleby tylko przyjazną).
            Ale jest to wyzwanie dla młodych i odważnych.
            Moizna np. kupic strych w kamienicy i go zaadoptować. Moi znajomi tak zrobili.
            Kosztuje grosze. Na początek. Potem trzeba trochę zainwestowań w adaptacje.
            Okna Veluxy, ocieplanie, doprowadzenie prądu, wody, kanalizacji.

W sumie wyszło im nie aż tak drogo, a maja mieszkanie na strychu w starej
            kamienicy. Mieszkanie o powierzchni podłogi 140 m2. Płacą za 50 m2.
            W najniższym punkcie maja wysokośc 1 m, w najwyższym 4 metry (tam zrobili 2
            poziomy). Do tego wspaniała aranżacja pomieszczeń. Cudo.

Takie mieszkanie ma duszę.
            • Gość: mac1 Re: strych to lipa. IP: 213.77.125.* 25.03.03, 11:49
              vampi_r napisał:

> Mieszkanie takie zapewne będzie mieć swoja duszę (byleby tylko przyjazną).
              > Ale jest to wyzwanie dla młodych i odważnych.
              > Moizna np. kupic strych w kamienicy i go zaadoptować. Moi znajomi tak
              zrobili.
              > Kosztuje grosze. Na początek. Potem trzeba trochę zainwestowań w adaptacje.
              > Okna Veluxy, ocieplanie, doprowadzenie prądu, wody, kanalizacji.
              >
              > W sumie wyszło im nie aż tak drogo, a maja mieszkanie na strychu w starej
              > kamienicy. Mieszkanie o powierzchni podłogi 140 m2. Płacą za 50 m2.
              > W najniższym punkcie maja wysokośc 1 m, w najwyższym 4 metry (tam zrobili 2
              > poziomy). Do tego wspaniała aranżacja pomieszczeń. Cudo.
              >
              > Takie mieszkanie ma duszę.

Wszystko dobre, ale jak im przyjdzie targać sprzęty lub zakupy, albo wózek na
              strych to im przejdzie fascynacja. Starsi goście wymiękną już na II piętrze,
              III zawał. No chyba że jest winda. Pzdr.
      • Gość: kraken Re: wtórny czy pierwotny??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 23:22
        Jezeli chodzi o Warszawę, zdecydowanie wtórny. Bylem na targach mieszkaniowych
        na Torwarze, cokolwiek w bardziej atrakcyjnej lokalizacji kosztowalo krocie.
        Dla wiekszosci ludzi dobra lokalizacja jest podstawą, bo mozna w niej spędzić
        nawet 30 lat, i co w tej skali znaczy, ze mieszkanie jest trochę tańsze, ale z
        dojazdem w korkach przez godzinę codziennie przez 30 lat? Zdecydowalem się na
        dobrą lokalizację (Marymont, 3 minuty od planowanego metra), cena metra
        kwadratowego równa cenie bardzo złej lokalizacji na rynku pierwotnym (daleki
        Tarchomin lub Targówek). Mieszkanie rejentalne, cegla. Remont (z wymianą
        sedesu i wanny, w ktorej być moze ktoś kąpal psa), z odnowieniem scian i
        podlogi, wymianą kafelek i posadzki w kuchni - 7000 zl, czyli ok. cena 2 m.kw
        mieszkania. Mniej niz urządzenie od podstaw nowego mieszkania. Jestem zdania,
        ze obecnie deweloperzy wkalkulowują w cenę nowego mieszkania swoje bardzo
        wysokie ryzyko inwestycyjne, a wobec tego cena nowego mieszkania w polaczeniu
        z jego lokalizacją jest totalnie nieadekwatna w stosunku do rynku wtórnego.
        Jest to bardzo smutne, ale taka jest prawda w obecnej sytuacji prawno-
        ekonomicznej polskiego rynku mieszkaniowego.
        • vampi_r Re: wtórny czy pierwotny??? 27.03.03, 13:18
          Masz całkowitą rację.
          Rynek wtórny ma zasadniczą zaletę w większym wyborze lokalizacji. I o tym
          pisałem tu na wstępie.
          Natomiast, jak widzę, mieszkanie twoje zostało kupione w bloku nieco starszym.
          Też pisałem, że ceny mieszkań wtórnych dopiero sa tańsze od pierwotnych po 10
          latach. A te mieszkania 2,3,4 letnie sa o wiele drozsze od nowych.

Wszystko zależy od preferencji kupujacego i w zasadzie nie ma dobrej odpowiedzi
          który rynek jest lepszy.
          Mam znajomego, który koniecznie chciał zamieszkac zdala od centrum miasta w
          cichej okolicy. Tu tylko rynek pierwotny wchodził w rachubę.

O gustach się nie dyskutuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka