Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

działka 600m2

23.10.06, 12:49
    Czy w ogóle można nazwać ją działką? Ma wymiary 30x20m, gdy dom postawi się
    maksymalnie z boku, zostaje ok. 300m2 wolnego ogrodu (nie liczę boczków
    szerokości 4m). Warto taką kupić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: czaga Re: działka 600m2 IP: *.zabrze.net.pl 23.10.06, 13:11
        jesli lubisz przestrzeń to działka jest mała ale jest też mneij pracy przy
        koszeniu trawników, ogrodzie itp...
        • utalia Re: działka 600m2 23.10.06, 13:57
          Widzialam wiele takich dzialek i mozna na nich zorganizowac calkiem przyjemny
          ogrodek. Jak pisze czaga faktycznie malo sie napracujesz przy ogrodku a i mozna
          go lepiej dopracowac. Musisz tylko dom posadowic stosunkowo blisko ulicy aby
          cos jeszcze zostalo z tylu.
          • des4 Re: działka 600m2 23.10.06, 14:14
            Tak jest na wielu osiedlach domków, zwłaszcza tych osiedlach, które planowano
            kco najmniej kilkanaście lat temu. Sam mieszkam na takim osiedlu i są tu jescze
            niezabudowane działki - najczesciej o powierzchni 4-6 ar. Spokojnie na takiej
            powierzchni można wystawić przywoity dom i zostaje sporo miejsca na
            trawnik/ogrodek.

No chyba, że ktoś lubi jeżdzić po trawniku traktorkiem-kosiarką i mieć parę
            szklarni na zapleczu lub też ma kasę na ogrodnika, wtedy faktycznie trzeba
            myśleć raczej o hektarach...bo mnie i żonie przy powierzchni ogrodu/trawnika
            prawie 5 ar naprawdę brakuje czasu aby to wszstko ładnie wygladalo...
      • Gość: minka Re: działka 600m2 IP: 212.106.21.* 23.10.06, 17:51
        Szczerze - działeczka będzie mała. Ja mam 900m i mogłoby być ciut, ciut więcej.
        Będziesz miał blisko sąsiadów - też nie jest to fajne w dłuższej perspektywie...
        Zielonego będziesz miał paski wokół domu (zależy jeszcze, jaka jest linia
        zabudowy i ile ci zabierze podjazd). Dom powinien mieć małą powierzchnię
        zabudowy - parterówka odpada raczej...
        Jeśli działka ma super położenie, dojazd, sąsiedztwo i cenę do przeżycia, a do
        tego lepszych ofert brak - kupiłabym
      • Gość: zaqw 800.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 08:46
        Mi sie marzy tak 1,5 hektara ale obecnie mam 800 i uwazam ze jest okej , dom ma 140 metrów ( powieszchni zabudowy tylko 90) .w ogrodzie zmiescił sie basen nerkowy o dlugosci 7 metrów,altana, gril i zostało jeszcze miejsca na trawniczeki duzy taras.Mam znajomych ktorzy mają 600 metrów - slicznie odgrodzili sie od sasiadow żywopłotem, maja garaż na dwa samochody, dom 120 metrow, zostało troszeczke ogródka ; altanka , gril .Jesli działka jest w dobrej lokalizacji np w miescie , albo tuz pod miastem w tzw osiedlach sypialniach mała działka działka staje sie nawet korzystna zwłaszcza dla osób ktore prowadza aktywny tryb zawodowy.Mniej pracy "w polu" a i tak przyjemnie sie mieszka.
        Najlepszym rozwiązanieniem byłaby działka około 1000-1200m.Niestety takie działki w atrakcyjnych lokalizacjach kosztują.
        Moze warto zwrócic uwage na swoj wiek oraz dzieci:
        a) jezeli jestescie młodzi, dużo pracujecie ( dla kazdego to inny wymiar) wasze dzieci sa małe to mozna kupic mała ale drozsza działkę blisko miasta: łatwiejszy i szybszy dojazd do pracy, szkoły, do rozrywek. Dla mnie obecnie te kwestie są wazne.
        b) jesli dzieci sa dosć duże i samodzielne , a jestesmy w takim wieku ze szukamy cichej przystani na ziemi(nie mówie to absolutnie tylko o emerytach) to szukajmy działki wiekszej i dalej od miasta .Wszyscy sobie poradza.
        • drzejms-buond Re: 800.... 24.10.06, 11:12
          zależy czy chcesz mieć basen w gardenie...

ja mam 650metrów ogrodu przy 70metrach kwadratowych chałupy
          a i tak jest co robić.
          jest tam kilka drzewek owocowych, miejsce na samochów,
          a! zapomniałem, oczko wodne tez mam!
          nie no luzik-arbuzik..
          wszystko zalezy od samego miejsca i bryły domu. może być nawet 400!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka