Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ślady pianki montażowej - help!

IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 01.04.03, 14:44
    Zauważyłem, że pobrudziłem sobie terakotę pianką montażową. Niestety,
    zauważyłem to dopiero po zaschnięciu pianki. Zeskrobałem ją szpachelką, ale
    został wyraźny ślad - cieniutka warstewka pianki, którą nie wiem, jak usunąć.
    Czy ktoś z Was mi podpowie?

Pozdrawiam,
    obi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jarek Re: Ślady pianki montażowej - help! IP: *.siemens.pl 02.04.03, 14:34
        W sklepach sa do kupienia rozpuszczalniki do pianki, ale to tylko do
        czyszczenia swiezej, nie zaschnietej. Niestety zaschnieta pianka jest do
        ruszenia tylko mechanicznie. Sprobuj moze doszorowac to jakas ziarnista pasta
        do szorowania przypalonych garow.

J.
        • Gość: Monika Re: Ślady pianki montażowej - help! IP: *.acn.waw.pl 03.04.03, 01:34
          Jest preparat Ceresit cleaner! do czyszczenia trwałych zabrudzeń pianki.
          Powodzenia!! Są też inne produkty, tylko nie pamiętam!
          • obi. Re: Ślady pianki montażowej - help! 03.04.03, 11:15
            Serdeczne dzięki - poszukam jeszcze dzisiaj. Jarku, też dziękuję za radę, ale
            na początek wypróbuję Ceresit.

Pozdrawiam,
            obi.
          • Gość: Jarek Re: Ślady pianki montażowej - help! IP: *.siemens.pl 03.04.03, 13:49
            Produktów, które nazywają się "rozpuszczalnik do pianku PU" jest od groma,
            każdy liczący sie producent to produkuje, ale są to zawsze rozpuszcalniki do
            pianki świeżej. Poniżej przykład:

www.soudal.pl/piany/plyn_czyszcz.htm
            nazwa produktu piękna i obiecująca, ale wystarczy się wczytać i już wiadomo, o
            co chodzi :-(
            Nie jestem w temacie fachowcem i nie powiem na pewno, ze czegoś takiego nie ma,
            ale próbowałem nawet przed chwila znaleźć ten Ceresit Cleaner na stronie
            firmowej producenta i nie widzę.

J.
            • Gość: rsad Jest taki preparat ale b. drogi. IP: *.pbks.pl 03.04.03, 15:03
              Tutaj:
              www.sewera.pl/piany.htm
              na dole strony:

"Purex Sewera czyścik do usuwania utwardzonej piany poliuretanowej.
              Uniwersalny do wnętrz i na zewnątrz, przeznaczony do usuwania utwardzonej
              piany poliuretanowej np. na ramach okiennych, parapetach, framugach drzwiowych
              i podłogach. Rozpuszcza utwardzoną pianę w ciągu 1 godziny.
              ______________PUREX SEWERA__________________________ Opakowania:150 ml."

Orientacyjna cena 60 zł za opakownie 150 ml.

rsad
              • Gość: obi. Re: Jest taki preparat ale b. drogi. IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 03.04.03, 17:12
                To ma być żart? Tekst na stronie brzmi zupełnie inaczej - środek służy do
                usuwania świeżej pianki.
                • Gość: rsad Zależy jak i co się czyta. IP: *.pbks.pl 04.04.03, 08:57
                  Gość portalu: obi. napisał(a):

> To ma być żart? Tekst na stronie brzmi zupełnie inaczej - środek służy do
                  > usuwania świeżej pianki.
                  Bo jeszcze trzeba umieć czytać ;)

www.sewera.pl/piany.htm
                  Tekst trzeci od dołu strony:
                  "Purex Sewera czyścik do usuwania utwardzonej piany poliuretanowej.
                  Uniwersalny do wnętrz i na zewnątrz, przeznaczony do usuwania utwardzonej
                  piany poliuretanowej np. na ramach okiennych, parapetach, framugach drzwiowych
                  i podłogach. Rozpuszcza utwardzoną pianę w ciągu 1 godziny.
                  ______________PUREX SEWERA__________________________ Opakowania:150 ml."

Tekst drugi od dołu strony:
                  "Uniwersalny środek czyszczący i konserwujący do pistoletów aplikacyjnych.
                  Przeznaczony do usuwania nieutwardzonej piany PU w pistoletach aplikacyjnych.
                  Pozwala bez wysiłku usunąć świeżą pianę PU, zawiera środek zabezpieczający
                  pistolety aplikacyjne przed korozją i utrzymuje je w ciągłej gotowości do
                  pracy.
                  ROZPUSZCZALNIK DO PISTOLETÓW APLIKACYJNYCH"

rsad

• obi. Re: Zależy jak i co się czyta. 04.04.03, 23:29
                    Rzeczywiście, nie umiem czytać, przepraszam! :)))
                    Czytałem tekst _pod_ a nie _nad_ nazwą artykułu i to mnie zmyliło. Wielkie
                    dzięki za informację, ale gdzie to kupić w Wawie? Wygląda na to, że firma ma
                    oddziały tylko na południu.

Szukałem też tego Ceresita, ale nikt nic nie wie (przynajmniej w "baumarketach")

Pozdrawiam,
                    obi.
                    • Gość: rsad Można zamówić u producenta IP: *.pbks.pl 07.04.03, 09:32
                      obi. napisał:

> Rzeczywiście, nie umiem czytać, przepraszam! :)))
                      > Czytałem tekst _pod_ a nie _nad_ nazwą artykułu i to mnie zmyliło. Wielkie
                      > dzięki za informację, ale gdzie to kupić w Wawie? Wygląda na to, że firma ma
                      > oddziały tylko na południu.
                      Cenę znam, bo znajomy się dowiadywał u producenta (mogą przysłać) i
                      zrezygnował. O ile dobrze pamiętam, to jak już napisałem, kosztuje to ok. 60
                      zł za opakowanie 150 ml.

rsad
                      • obi. Re: Można zamówić u producenta 07.04.03, 11:16
                        Wielkie dzięki, zamówię, jeśli zawiodą inne metody.

Pozdrawiam,
                        obi.
      • Gość: Monika Re: Ślady pianki montażowej - help! IP: *.acn.waw.pl 05.04.03, 01:46
        OK Sorry!!! Ceresit cleaner jest do pianki nieutwardzonej!!!!!!
        Wziełam go z ulotki Ceresitu więc dziwne,że go nie ma?!
        Co do pozostałości to nie wiem jak ten inny preparat, ale na stronie Ceresitu i
        w ulotkach doczytałam się, że:
        "Świeże zabrudzenia pianką należy zmywać acetonem, a stwardniałą piankę można
        usunąć tylko mechanicznie. Po utwardzeniu nadmiar materiału należy odciąć.
        W przypadku przerw w pracy dłuższych niż 15 min. należy rurkę dozującą oraz
        wentyl dokładnie przemyć acetonem."
        --
      • Gość: Monika TO DZIAŁA!!! IP: *.acn.waw.pl 05.04.03, 02:37
        PRZED CHWILĄ PRÓBOWAŁAM Z TYM ZMYWACZEM DO PAZNOKCI (ACETON) I ZESZŁO!!!!!!!!
        ZABRUDZENIA Z PRZED PÓŁTORA ROKU!!!
        Kto by pomyślał, że to takie proste?!
        ps: Tylko trzeba go dużo:)
        • Gość: Mirek Re:Aceton lub Octan Etylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.03, 11:45
          Aceton i octan etylu to jedne z najlepszych rozpuszczalników. Na ich bazie
          produkuje się popularny zmywacz do paznokci oraz np. rozpuszczalnik lub
          rozcieńczalnik do farb nitro (tu spotkamy jeszcze domieszkę octanu amylu). Oba
          są palne więc uwaga. Aceton miesza się z wodą w każdym stosunku natomiast estry
          (octan etylu i amylu ) z wodą się praktycznie nie mieszają. Najbezpieczniej
          było by użyć octanu etylu (np. zmywacz bezacetonowy) bo jest najmniej
          szkodliwy. Aceton przechodzi przez skórę do krwi jak woda przez bibułę.
          Wskazana praca w rękawiczkach lateksowych i dobre wietrzenie pomieszczenia.

pzdr
          mirek
          • Gość: bomi Re:Aceton lub Octan Etylu IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 05.05.03, 20:03
            Jakież to szczęście, że znalazłam ten wątek.W moim remontowanym domu zakładane
            były nowe białe okna i drzwi.I fachowiec popaprał nowiutkie białe drzwi pianką,
            że nie wspomnę o futrynach.Już miałam to zamalować lakierem ale się
            wstrzymałam.Jak myślicie czy aceton pomoże???
            pozdrawiam
            • Gość: Gal Re:Aceton lub Octan Etylu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.05.03, 11:26
              Sprawdź najpierw na jakimś "niewidoczym" kawałku rany czy nie rozpuszcza (lub
              matowi) PCV, bo lakiery rozpuszcza na pewno.
              Pzdr.
              Gal
              • Gość: bomi Re:Aceton lub Octan Etylu IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 07.05.03, 00:49
                Serdeczne dzięki.Drzwi są firmy bodajże Porta czy Forta nie pamiętam i wydaje
                mi się że nie są lakierowane tylko czymś powlekane.Ale teraz wpadłam na
                pomysł.Znajdę ich stronę w necie i zadam pytanie w tej kwestii.
                Pozdrawiam
          • msobkowski Re:Aceton lub Octan Etylu 19.05.03, 18:56
            Gość portalu: Mirek napisał(a):
            [...]
            > szkodliwy. Aceton przechodzi przez skórę do krwi jak
            woda przez bibułę.
            > Wskazana praca w rękawiczkach lateksowych i dobre
            wietrzenie pomieszczenia.

Aceton powoduje podrażnienie skóry. Toksyczność ostra tą
            drogą jest zaniedbywalna (DL50 (skóra, królik): 20000
            mg/kg, czyli dla średni mężczyzna musiałby wchłonąć 1,4
            kg tego związku!!!)
            A zalecenie rękawiczek lateksowych jest bardzo
            nierozsądne, gdyż nie chronią przed acetonem, a dają
            jedynie złudne poczucie zabezpieczenia. Akurat aceton
            doprowadzić może jedynie do wysuszenia lub podrażnienia
            skóry, ale uwaga ta dotyczy wielu rozpuszczalników
            organicznych, w tym rzeczywiście niebezpiecznych.
            Michał
            PS Octan etylu jest troszkę bardziej toksyczny od
            acetonu, ale to różnica znikoma.
      • e-budowlany Re: Ślady pianki montażowej - help! 09.03.17, 14:28
        Tu znajdziesz czyścik do pianki montażowej. Powinien Ci pomóc :)
        e-budowlany.eu/produkt/czyscik-do-pianki-pistoletowej-soudal/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka