-
w sensie zupę z młodych ziemniaków?
-
czy ktoś może wie jak zaprawia się do słoików botwinkę?
-
Mam prośbę o przepis na botwinkę . Tak od początku do końca . I z czym się
podaje .Dziękuję.
-
specjalistą od botwinki nei jestem, więc mój M zabral się za jej
przygotowanie.
Skorzystał z przepisu zamieszczonego w GK. Niestey kolorystyka pasowała
raczej do kuchni wojskowej ;)) pomimo dodania soku z cytrynu, koloru
buraczkowego nie odzywskała.
Czy winna może być zbyt duża ilość liści,a stosunkwo mała ilość samego
buraczka młodego?
-
czy ktoś z Was zna przepis na botwinkę na surowo? jakąś surówkę albo coś
podobnego? mam wrażenie, że gdzieś niedawno w jakiejś "kuchennej" gazecie
widziałam coś takiego, ale teraz nie mogę tego znaleźć.
-
Proszę podajcie mi przepis na botwinkę zanim mój mąż straci wiarę w moje
umiejętności kulinarne.
-
...no, właśnie. Jak zrobić, żeby była dobra. Jadłam 100 razy w wykonaniu
innych i była dobra. Moje podejście kilka lat temu zniechęciło mnie, bo
wyszła jakaś brunatna w kolorze, a o smaku nie wspomnę.
Dodać "dorosłe" buraki? Przesmażać pociętą botwinkę? Zakwasić,żeby nie
straciła koloru?
Zrobię na weekend - pełna determinacja. Ale jak?
-
robi dzis botwinkę na obiad i mysle sobie, ze fajnie byloby w srodku
zimy moc zrobic sobie taka rozowo-letnią zupę. tylko jak to mrozić -
pociac i surowe do zamrazalnika? czy np przesmazyc na masle i do
zamrazalnika? i co z buraczkami - mozna mrozic?
z gory dzieki za pomoc;)
-
pierwszy raz w zyciu kupilam botwinke (a konkretnie peczek), i nie weim teraz
co mam z tym fantem za bardzo zrobic...... :-) Znacie jakis przepis na zupe z
botwinki? ale nie chlodnik, tylko taka na cieplo. Dzieki i czekam bo pelna
jestem zapalu zeby cos z ta botwinka robic :-))))
-
mam pytanie - jak robi się barszcz z młodych buraków, tzw botwinkę? W domu
nigdy się go nie gotowało, nawet nie wiem zbyt dobrze, jak wygląda - (jak
chłodnik, czy jak zabielany czerwony barszcz) a na straganach są pęczki
botwiny i jakoś mnie tak naszło...
-
Mam pytanie, co robicie z botwinką? Czy zielone liście i czerwone
łodygi są jadalne, a jeśli tak to jak je przyrządzić? Myślałam, że
te buraki są większe a to takie miniaturki buraczków tylko, reszta
same liście. Właściwie to te liście i łodygi już wyrzuciłam do
kosza, dopiero teraz zaskoczyłam, że może coś się z nimi robi.
-
prosze o przepis na botwinke
-
Ugotowaną, rzecz jasna. Czy po rozmrożeniu jest tak samo dobra? O prawdziwą
botwinkę będzie coraz trudniej, buraki coraz większe, przydałoby się trochę
zapasu. Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź.
-
Pomóżcie i napiszcie jak krowie na rowie. U mnie w domu rodzinnym tej zupy nigdy się nie gotowało. A ja i córka bardzo lubimy buraczki, barszczyk.
Co tam się sieka? Te łodygi? Liście? Proszę, łopatologicznie...
-
Na kostce będzie lepszy czy nie?
-
Do chłodnika dodajecie całą (posiekaną) botwinkę z liśćmi czy tylko buraki i łodygi?
Czy robicie na samym wywarze z botwinki czy wzmocniacie mięsnym wywarem?
-
mam botwinke ze sporymi burakami. co oprocz chlodnika ?
-
po ugotowaniu botwinki całkiem sporo tych liści zostało, tak ładnie, świeżo wyglądają, czy da się je wykorzystać jeszcze do czegoś?
-
Wreszcie pojawił sie koper w duzych ilościach i tanio wiec mozna
spokojnie zrobic sobie młodą kapustkę; mnie sie dzisiaj udalo zrobic
bardzo smaczną wg dawnego przepisu naszej nieocenionej eM-eS, ktorej
z tego miejsca jeszcze raz dziekuję za wspaniale acz bardzo proste i
co najwazniejsze - bardzo trafne - pomysły!!
Andrzej
-
Od dawna nurtuje mnie ten problem...Otwieram ksiazke kucharska, jakakolwiek, a
tam wszedzie-szczypta soli, szczypta pieprzu....Czy oni do jasnej anielki
gotuja dla krasnoludkow? Kazda potrawa, tak powiedzmy dla 3-5 osob rowna sie
sredni garnek ktory trzeba odpowiednio doprawic. Dzisiaj np. robilam wiosenna
botwinka, taka slodko-kwasna i nie przesadze jak powiem, ze jest w niej sok z
1.5 cytryny, soli przynajmniej 2 lyzki, z 8-9 lyzeczek cukru, ze 20 razy
pokrecenie pieprzu. I wcale nie ...