-
robić farsz na pierogi? a konkretnie chodzi mi o podawany przez kogoś tutaj przepis na lasange z farszem na rsukie. Rajcuje mnie strasznie.
Jak myślicie? Nawet jak farsz jest wodnisty, to pobyt farszu w piekarniku to dobry pomysł, nieprawdaż?
Z góry dzięki za odp.
-
Ostatnio skusiłam się na młode ziemniaczki.
Wielkie było moje rozczarowanie gdy po ich spróbowaniu okazało się, że wcale nie smakują jak młode zmieniaki.
Nie wiem dlaczego tak jest.
Kupowałam już w 3 różnych sklepach i za każdym razem tak samo.
Na pewno są młode - chociażby wygląd o tym świadczy.
Ale w smaku smakują jak te stare.
Na dodatek rozlatują się w gotowaniu i po podaniu na talerz nie są w całości, lecz robi się papka :(
Nie twierdzę, że w całej Polsce ziemniaki młode są w t...
-
zrobie kluski sląskie z młaodych ziemniaków? obiło mi się o uszy, ze do tego nadają sie tylko stare
-
Widziałam dziś w osiedlowym sklepie i zacznę kupować. Cena rozsądna -4zł za kilogram. Mam już dosyć starych ziemniaków, są obrzydliwe. Jak nie robaczywe, to "zardzewiałe". Trzeba połowę skroić, żeby nadawały się do ugotowania. Ani względy smakowe, ani ekonomiczne nie uzasadniają kupowania starych.
-
Poproszę o sprawdzony i dobry przepis, taka, żeby do grilla pasowała. Mam
kłopot z dressingiem.
Dziękuję.
-
niestety podobny wątek jest właśnie na forum, ale ja chcę trochę
inaczej.Osobiście nie lubię "młodych ziemniaków" ani z
Izraela,Grecji,Hiszpanii czy Marokka, nie mają smaku młodych ziemniaków (z
żoną nazywamy je odmładzane) tych naszych polskich kupionych w maju czy na
początku czerwca. Żeby nie śpiewać jak niegdyś znany aktor p. Michnikowski
adio pomidory - adio młode ziemniaki,postanowiłem zachować ich smak na cały
rok. zainpirowały mnie ku temu kilkanaście lat temu ziemniaki pasteryz...
-
mlode ziemniaki jak wiadomo smakuja tylko skrobane. Kiedys ktos radził mi
zeby szorować je szczoteczką albo szorstką ściereczką do zmywania, ale to
nie to samo. Więc skrobię. Nie umiem tego robić w rękawiczkach, więc palce
wskazujące i kciuki mam straszne! Macie jakis spsób jak pozbywac sie
zabrudzeń z palców po skrobaniu ziemniaków?
-
Da się, czy będą zbyt wodniste? Pierwszy raz chcę zrobić, a akurat w sezonie na młode ziemniaki mi się zachciało.
Odpiszcie pliiiz:)
-
W sobotę kupiłam na targu w Poznaniu polskie, pyszne, malutkie, brudne, młode
ziemniaczki. Cena 5 zł za kg.Był wątek o młodych choć niezupełnie
ziemniaczkach więc donoszę , że są oryginały.
-
gotować młode ziemniaki ze starymi, bo u mnie w domu jedna osoba nie lubi
młodych a reszta 4 osoby je uwielbia.No i gotowanie 3 ziemniaków oddzielnie no
to trochę głupio jak uważacie czy zmieni się smak jednych albo drugich ziemniaków?
-
czy obierać młode ziemniaki????
-
Czy macie jakieś specjalne sposoby gotowania młodych ziemniaków żeby wydobyć
z nich najlepszy smak? Słyszałam o dodawaniu masła z koperkiem po odcedzeniu
i w trzymać chwilę w garnku ale nie jestem pewna czy to tak miało być.
-
Robiłam wszystko według przepisu. Żadna filozofia zmieszać mąkę ziemniaki i jajko. A jednak...
Ugotowałam ziemniaki, ostudziłam, dodałam jajko, pierw jedną szklankę mąki... klei się.
Drugą szklankę mąki... klei się
Trzecią szklankę mąki.... klei się
Czwartą... to samo....
Cały czas się klei, nie da się tego pokroić. A ugotowane smakują jak sama mąka. Blee
Co zrobiłam nie tak?????
-
-
czy będziecie robić konserwowe młode ziemniaki na zimę w słoikach?
-
do czego je podac? jakis kotlet czy lepiej cos z sosem? gotuje dzis goscinnie
kolacje u znajomego ze slabo wyposazona kuchnia i nie mam zupelnie pomyslu....
-
Własnie kupiłam:))) I z tej wielkiej radosci nie wiem co z nimi zrobic...
Pomozecie?
-
Jakie ziemniaki kupujecie teraz ? te greckie czy polskie, ktore
ostatnio pjawily się na rynku.
KKtore waszym zdaniem mają plusy i minusy?
pozdrawiam
-
jak wyżej??
-
macie jakieś typowe późno - wiosenno - wczesno - letnie dania?