Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Willa Barona GL 221

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 08:20
    Witam wszystkich,

Na wiosne zamierzamy ruszyć z budową domu, działke juz mamy (w pełni uzbrojona można by powiedzieć ze po zęby nawet internet droga kablową...).

Wybraliśmy wstępnie projekt z Studio Atrium GL 221 WILLA BARONA.

www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL...39,66,opis.html
    Może ktoś z Was buduje, lub wybudował juz taki domek, będe bardzo wdzięczny za rady uwagi i jeśli to możliwe jakieś zdjęcia (sporo szperałem po sieci ale zdjęć realizacji brak.. ).

Wg. kosztorysu mamy sie zmieścić (bez robocizny) w ok 180 tys. czy to realna kwota jak na Kraków i dzisiejsze realia??

Pozdrawiam i czekam na wszelkie opinie i uwagi.
    Robert (robert987@poczta.fm)
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: Willa Barona GL 221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:01
        Zdecyduj się, gl221, czy gl 54
        Gl221- ok 500tys. zł z całym inwentarzem błędów.
        • Gość: Robert Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:21
          Oczywiście GL 221
          zły link podesłałem
          www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-221,239,61,opis.html
          Skąd takie dane o kosztach nudowy GL 221??
          • Gość: mif Re: Willa Barona GL 221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 23:29
            Gość portalu: Robert napisał(a):
            > Skąd takie dane o kosztach nudowy GL 221??

Bo tyle wyjdzie.
            50 m2 przestrzeni otwartej (salon + hol), przy wysokości pomieszczeń 2,61 m,
            toż to piwnica.
            Garaż Wymaga ocieplenia wewnątrz (strop i ściany mieszkalne), albo ogrzewania,
            Będzie kosztował prawie tyle, co salon.
            itd.
          • Gość: minka Re: Willa Barona GL 221 IP: 212.106.30.* 22.11.06, 12:49
            Skończyłam niedawno podobnej wielkości dom, tylko mój dach jest dużp prostszy -
            dwa dwuspady od kątem 90 stopni z 1 lukarną. Stan surowy otwarty rok temu (inne
            ceny) to ok. 130K, zamknięty - 160, na wykończeniówkę licz jakieś 250 (taką "do
            wprowadzenia") + media. Piszę o dobrym standardzie, ale wcale nie mam złotych
            klamek i basenu w podłodze.
            180 - raczej pomyśl o duuuuuużo mniejszym domu w skromnym standardzie...
            • Gość: Robert Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 15:21
              Pisząc 180 miałem na mylsi materiały bez robocizny i bez mediów. Liczyłem że z całością zmieścimy sie w 400 tys.
              " Stan surowy otwarty rok temu (inne ceny) to ok. 130K, zamknięty - 160, na wykończeniówkę licz jakieś 250 ".... 160+250 czy może wykończenie 90 tys???
              • Gość: minka Re: Willa Barona GL 221 IP: 212.106.30.* 22.11.06, 16:22
                Plus niestety ;-) Sama instalacja co + kocioł to 30K (mówię o gazie +
                instalacji wod-kan), tynki + wylewki 15-20, karton-gipsy na poddaszu 15,
                elewacja w dobrym standardzie 15-20, na wykończeniówkę właściwą (łazienki,
                kuchnię, podłogi, oświetlenie) wydasz resztę :-), Jeszcze zależy od działki,
                ale być może będziesz musiał zrobić ogrodzenie i kostkę jak my - to też sporo
                kosztuje. Kosztka 75/m, ogrodzenie - tu widełki są duuże. Działkę masz
                uzbrojoną, ale media do domu musisz doprowadzić - też "parę złotych" z
                kieszeni. Także 90 przy takim domu pójdzie Ci na tzw stan developerski, do
                wprowadzenia jeszcze chwila od tego momentu...
                Ceny podaję z robocizną, niekoniecznie brutto ;-), bez faktur jak się udało...
                • Gość: minka Re: Willa Barona GL 221 IP: 212.106.30.* 22.11.06, 16:34
                  Pisząc o "karton-gipsach" miałam oczywiście na myśli ocieplenie poddasza + ew.
                  strop drewniany (jak ci wyjdzie jakiś stryszek) + wykończenie karton-gipsem.
                  Tak jak popatrzyłam na dach - będzie z nim sporo zabawy. Wydaje mi się, że tam
                  jest więcej niż 281m, poza tym dach nie jest łatwy do zrobienia - będziesz
                  musiał wziąć dobrą doświadczoną ekipę.
                  W zestawieniu materiałów są dosyć zabawne rzeczy - np drzwi wewnętrzne za 460
                  PLN - za tyle sa najtańsze palstiki z supermarketów. Także do kosztorysu się
                  nie przywiązuj za bardzo ;-)
                  • Gość: Robert Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 22:24
                    Czyli jednak te 400tys to jest coś około :) Mozna wiedziec jaki domek zakończyłaś budować (chodzi mi o nazwe projektu)...
                    • Gość: mif Re: Willa Barona GL 221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 03:13
                      Wiele domów niedokończonych jest przez zbytni optymizm inwestora :(
                    • Gość: minka Re: Willa Barona GL 221 IP: 212.106.26.* 23.11.06, 14:27
                      www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=46&a=99&sid=4&projekt=8
                      w wersji nieco zmodyfikowanej (kuchnia nie jest połączona z salonem a
                      przeniesiona do pomieszczenia 9, salon ma 50 m ;-), podniesiona ścianka
                      kolankowa na poddaszu i parę jeszcze pomniejszych zmian). Dom ma ok. 230m
                      powierzchni użytkowej + garaż. Powierzchnia ścian i dachu też miw wyszła
                      większa niż na podanej stronie ze względu na przeróbki
                      • Gość: minka Re: Willa Barona GL 221 IP: 212.106.26.* 23.11.06, 14:29
                        U Ciebie zaczęłabym od dachu - może być przykry od strony kosztowej. Za 400K
                        domu raczej nie skończysz, ale jeśli jesteście przygotowani na niewygody,
                        przypuszczalnie da się w okolicach tej kwoty do niego wprowadzić. Na
                        wykończenie można wydać każde pieniądze - tu juz w zależności od możliwości
                  • Gość: Robert Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 15:08
                    Kosztorys podany przez biuro projektów jest pewnym odnosnikiem, mając dane o rzeczywistych kosztach budowy od osób które niedawno ją zakończyły wiedząc wg jakiego projektu i na jakim standardzie budowali mozna sie odnieśc do rzeczywistości, porównać ich kosztorysy z realiami i mniej więcej bedzie wiadmomo jaki bedzie zbliżony realny koszt budowy naszego domu. Dlatego wszelki informacje są dla nas bardzo cenne. czekam na uwagi i propozycje. Najchetniej jaki projekt i jaki realny koszt wiązał sie z jego realaizacją. MINKA Twoje uwagi są bardzo cenne i konkretne. dziękuje za wspólprace!!
                    • Gość: Jureczek Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 14:21
                      Witaj Robercie,
                      ja zaczynam budowę tego domku (GL221) na wiosnę i zrobiłem juz wstępne
                      rozeznanie. Mam ekipę, która wybuduje mi stan surowy otwarty za 34 tyś. (sama
                      robocizna) Wyceniałem też ten projekt w DomBud3 i wycenili mi stan developerski
                      na 380 tyś. (śicany porotherm 30 P+w) Myślę że za 300 tyś spokojnie można
                      wybudowąć ten dom w stanie deweloperskim tzw. systemem gospodarczym.

Poznałem również ludzi, którzy taki domek już wydubowali i wygląda naprawdę
                      fajnie.

Pozdrawiam,
                      Jureczek
                      • Gość: Robert Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 10:09
                        WItam,
                        to świetnie jakas bratnia dusza sie trafiła. Masz moze jakieś zdjęcia tego domku w realu, w jaki sposób dotarłeś do osób które go budują??? My też chcemy na wiosne ruszyć z budową, jesteśmy na etapie załatwiamia pozwolenia (sprawa nabiera toku urzędowego). 300 tyś też wydaje mi sie być kwotą całkiem możliwą. Rozmawiałem z kikoma osobami które niedawno zakończyły lub właśnie kończą budowe i porónując ich budowle strwierdziłem że jest to zupełnie realny koszt budowy.

My ze względu na ograiczenia finansowe chcemy przez ten sezon zakończyć budowe na surowym otwartym.

Z ajkiej miescowości jesteś jeżeli można wiedzieć, może jakieś namiary na lokalizacje realizacji Willi Barona??

Pozdrawiam
                        Robert
                        robert987@poczta.fm
      • Gość: Tomek Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 23:42
        Mieszkam w domu zrealizowanym przez to biuro.Mój oczywiście jest dużo
        skromniejszy i kosztował mnie tyle ,o czym Ty marzysz. Sam dach to
        fortuna,posłuchaj się przedmówców.
        • Gość: Robert Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 15:22
          Pisząc 180 miałem na mylsi materiały bez robocizny i bez mediów. Liczyłem że z całością zmieścimy sie w 400 tys.
          180 na gotowo?? Mozna wiedzieć jakiej wielkosci domek??
          • Gość: ramonka27 Re: Willa Barona GL 221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 16:22
            Ja policzyłnym to znacznie prościej - raczej ten dołączony kosztorys jest mało
            realny. Przykład - nadproże żelbetowe 167,55 zł/m3. Po pierwsze cena betonu
            (nawet gó..anego typu C15 jest zaniżona, po drugie trzeba dodać do tego cenę
            stali zbrojeniowe - ta jest wyższa niż betonu, oraz robociznę która nie jest
            uwzględniona wcale. Moim skromnym zdaniem cena nierealna. mało elementów
            składowych - nie widzę tam np długiej belki żelbetowej nad wykuszem i wiele
            innych elementów brak. Mi się najbardziej podoba cena stali zbrojeniowej - 1,96
            zł za kilogram - to tylko w ERZE.
            Ja proponuję tak bardziej realnie zapoznać się z cenami developerów i przyjąc
            jakąś średnią. W mieście, w którym mieszkam cena 1m kw mieszkania wynoci od
            3200zł do 3500zł bez wykończenia. Jest dosyć niska w porównaniu z W-wą.
            Odejmując 1000zł jako zysk developera wychodzi nam 2200zł/m2. Ja bym przyjąj do
            obliczeń 2000 zł/m2 czyli ok 632600zł pod klucz.
            Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Robert Re: Willa Barona GL 221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 20:24
          180 tys w sanie surowym zamknietym czy wykończony domek?? jaki projekt....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka