Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kominek z plaszczem wodnym

01.12.06, 12:41
    czy ktos moze wie jak takie rozwiazanie sie sprawdza i czy jest w przystepnej
    cenie?

wydaje mi sie ze ma same plusy - palimy w kominku, a nagrzana woda wedruje po
    kaloryferach w domu. w przypadku ogrzewania powietrza musimy rozprowadzac
    rury po poddaszu, sciana u wylotu rur w pokojach sie brudzi, itp.

koszt drewna jest niewielki, a ile przyjemnosci:)

troche sie juz interesowalem - czy polecilibyscie firme Jotul (kominki bodaj
    norweskie)
    Obserwuj wątek
      • utalia Re: kominek z plaszczem wodnym 01.12.06, 14:24
        Ja tez sie tym interesuje i uwazam, ze Jotul jest dobra firma. Nie jestem tylko
        pewna czy maja w swojej ofercie z plaszczem wodnym. Co do 'lepszosci" tego nad
        kominkiem z powietrzem to sie nie zgodze. Tu musisz rozprowadzic rury z
        kaloryfarami a tam tylko rury do odprowadzenia powietrza. A ze sie sciana
        brusdzi - niekoniecznie trzeba malowac ja na bialo, mozna pomyslec zeby wokol
        niej cos zaaranzowac a czego nie trzeba bedzie malowac co miesiac.
        • Gość: Sas Re: do utalia IP: *.net81.citysat.com.pl 01.12.06, 17:29
          Moim zdaniem lepszy jest kominek z płaszczem wodnym .Kominek z rozprowadzaniem
          cieplego powietrza -brudzi sciany / malowanie co 2 lata/.A ta aranzacja o
          ktorej Piszesz to takie ''zamiatanie pod dywan ''. Sas
          • utalia Re: do utalia 03.12.06, 18:38
            dlaczego zamiatanie pod dywan. Ja mialam na mysli cos na ksztalt np. mozaiki
            wokol wylotu, ktora mozna umyc raz na miesiac, trydzien...nie mam doswiadczenia
            co ile. Albo malunek zmywalna farba (tak strzelam bo to w kazdym pomieszczeniu
            moze byc co innego i z czego innego). Niczego nie zamiatasz tylko myjesz.
            • utalia Re: do utalia 03.12.06, 18:58
              Dzieki woodpecker za tekst, interesujacy. Ale czy Jotul ma kominki z plaszczem
              wodnym?
              • woodpecker_from_mars Re: do utalia 05.12.06, 08:58
                moze spytaj bezposrednio? www.jotul.pl/onas_scanforum_ofirmie.html
                • utalia Re: do utalia 05.12.06, 14:52
                  Wlasnie dzisiaj rozmawialam z jednym facetem z Jotula, ktorego mialam wizytowke
                  sprzed roku jak montowal koze co prawda ale tez Jotula u mojej znajomej w
                  chalupie. Otoz on troche mi odradzil ten plaszcz wodny, no moze nie odradzil
                  ale wskazal pewne mankamenty. Otoz Jotul nie produkuje z plaszczem wodnym. Z
                  polaszczem wodnym polecil mi polska firme Lechia-Lechman jakos tak. Mowil, ze
                  serwis na miejscu i mniej posrednikow dlatego cenowo csa atrakcyjniejsze a
                  rownie wytrzymale jak francuskie czy wloskie. Zreszta razem skomentowalismy, ze
                  przeciez co Wlosi czy Francuzi moga wiedziec o zimnej zimie.
                  Powiedzial, ze Jotul jest niezniszczalny a ten z plaszczem po 10 latach sie
                  przepali, trzeba bedzie rozebrac cegly, marmury i inne dekoracje i od poczatku
                  robota. Poza tym ten system z woda jest bardziej awaryjny niz nadmuchowy i jak
                  walnie w srdoku salonu to bedzie placz. I jeszcze jedno, cos dla "zwolennikow
                  tzw. kotlowni w salonie" - powiedzial, ze ta woda wkolo, zeto jednak wydziela
                  troche nieciekawy zapach, ze sie czasami cos skrapla, ze smoli itd. A dobrze
                  zalozony ten nadmuchowy, zaplanmowany juz na etapie projektowania domu a nie
                  pozniej to jest udana sprawa. Chyba sie z nim spotkam w sobote to juz
                  szczegolowo pogadam co i jak.
      • woodpecker_from_mars Re: kominek z plaszczem wodnym 01.12.06, 15:20
        polecam lekture: dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61608,2790842.html
        • Gość: manio Re: kominek z plaszczem wodnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:22
          kominek z płaszczem wodnym czy bez jest fajnym uzupełnającym źródłem ciepła.
          Nie są one jednak pozbawionne wad : kominek z ogrzewaniem powietrznym jest
          źródłem powietrza ogrzanego w wysokiej temperaturze , które szybko ogrzewa
          pomieszcenia (zaleta) , ale jest ono przesuszone i alergizujące ( wada).
          Kominek z płaszczem wodnym nie ma tej wady ale jako główne źródło ciepła jest
          tak samo kłopotliwy - ciągłe dokładanie w czasie większych mrozów, czyszczenie,
          donoszenie opału - ale to zrozumie tylko ten co ma kominek i poplił sobie choć
          jedną zimę. po pewnym czasie tylko okazjonalnie jest uzywany - na początku
          sezonu i czasem latem jak dłużej popada. Kominek z płaszczem wodnym zasila
          instalację c.o. , trzeba zatem pamietac aby zainstalowac automatykę która
          umożliwi zasilenie instalacji z innego źródła, zabepieczyć jednocześnie gdyby
          przyszło nam jednak do głowy rozpalic w kominku przy odciętym obiegu wodnym i
          odwrotnie aby kominek nie wyprowadzał płaszczem wodnym ciepła z domu kiedy już
          w nim wygaśnie. Sprawa nie jest zatem ani prosta ani jednoznaczna jak w
          reklamowym artykule.
          praktykant manio
          • utalia Re: kominek z plaszczem wodnym 04.12.06, 21:16
            jak najbardziej Twoje uwagi sa cene i z pewnoscia z nich skorzystamy. Jednak co
            do tego, ze trzeba w nim palic nieustajaco to jest juz zupelnie inna bajka. To
            juz jest rozwazanie czy palic gazem/olejem czy drewnem/weglem itp. Wiadomo, ze
            palenie gazem i olejem jest wygodne ale kazdna wygoda kosztuje. Drewno
            natomiast jest tansze bo wiele przy nim robisz sam, miedzy innymi
            podajesz "piecowi" co 8 godzin wlasnie jak w kominku. J atez mam praktyke bo do
            tej pory mialam piec na holzgas. I wymagalo to ciaglego schodzenia do piwnicy a
            przyjemnosc byla (poza cieplem w domu oczywiscie) watpliwa. Dlatego teraz sobie
            wyobrazam, ze przyjemniej jest dokladac w salonie niz schodzic do piwnicy i
            przyjemnie patrzec na ten plomien nawet jesli jest za szyba. Malo tego
            wyobrazam sobie, ze jak nie bede mogla spac w nocy (czasem tak bywa choc
            rzadko) i sobie przyjde do "salunu" to bedzie tam nieustajaco palolo sie w
            kominku.
            • manio15 Re: kominek z plaszczem wodnym 05.12.06, 23:53
              próbowałem wszystkiego o czym piszesz i nie widzę różnicy w podkładaniu do
              kominka i kotła. Do kotła z pewnością rzadziej,a wstawanie do kominka w nocy i
              zadymienie slunu zasze kończyło się złośliwymi uwagami niektórych domowników.
              Teraz ma pompę ciepła i w kominku pale tylko jak mam taki nastrój , lub goście
              wyrażą takie życzenie.
              • utalia Re: kominek z plaszczem wodnym 06.12.06, 14:06
                No jak to nie wiedzisz. Podkladac do kotla to obowiazek bo trzeba sie oddalic z
                milego salonu do piwnicy na przyklad. A tak rozmawasz sobie i jednoczesnie
                miedzy jednym lykiem herbaty podkladasz do kominka. Nazbyt fantazjuje?
                Ale gdybym miala wiecej kasy niz mam to z pewnoscia bym zamontowala jakis
                porzadny piec, ktory by sobie sam podawal paliwo (gaz, olej, moze pompa ciepla)
                i nic poza tym w tej sprawie nie robila. A kominek wtedy bym miala tradycyjny,
                bez szyby bo w sumie co to za kominek z ognirm za szyba? Ale skoro nie mam to
                musze dokladac co 8 godzin drewno. Z dwojga zlego wole w salonie niz w piwicy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka