Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Terakota czy gres polerowany?

15.11.01, 16:28
    Witam budowniczych;) Za jakiś czas czeka mnie położenie kafli w holu i otwartej
    kuchni. I tu pojawia się pytanie terakota czy gres polerowany? o tym drugim
    słyszałam wiele dobrego, ale czy faktycznie warto płacić 2-3 razy więcej? czy
    nie jest śliski? i jaka firma ma ciekawą ofertę w tym zakresie? (Paradyż i
    Opoczno oferują jedynie deseń "pstrokaty")
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ive Re: Terakota czy gres polerowany? IP: *.polkomtel.com.pl 14.01.02, 16:45
        ja też chętnie bym poznała opinię osób, które już się zdecydowały na jedno lub
        drugie. Dowiedziałam się jedynie, że gresu jest bardzo nie praktyczny i nie
        polecany w takich miejscach jak kuchnia czy łazienka. Podobno łatwo się
        brudzi,plami, a bardzo ciężko go doczyścić, a ponadto łatwo się ściera.
        • Gość: msf13 Re: Terakota czy gres polerowany? IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 15.01.02, 08:51
          Witam, stoje przed tym samym dylematem. podobno gres lakierowany (=polerowany?)
          ma zalety terakoty i gresu, tzn nie brudzi sie, a jak sie uszkodzi, to nie
          widac tak bardzo, ale fajnie by bylo, gdyby sie wypowiedzial ktos, kto juz ma
          jakis czas gres w kuchni.
          pozdrawiam
          msf13
          • Gość: Mat Re: Terakota czy gres polerowany? IP: *.gazeta.pl 15.01.02, 12:35
            Mam gres w łazience i na balkonie a terakotę w kuchni. Gdybym podejmował
            decyzję teraz to wszędzie położyłbym gres, uszkodzona terakota wygląda fatalnie
            i uszkodić ją jest łatwiej.
      • Gość: MP Re: Terakota czy gres polerowany? IP: 198.155.189.* 17.01.02, 12:16
        Polecam gres polerowany... Chyba najladniejsze (ale niestety drogie) sa firm
        wloskich.
        Jesli chodzi o plamienie- sa srodki, np. f-my HG, do kupienia w marketach
        budowlanych, ktore sluza do zabezpieczania gresu przed plamami.
      • Gość: Robert Re: Terakota czy gres polerowany? IP: 157.25.192.* 17.01.02, 12:53
        Do kuchni polecam granitogres. Nawet jak spdnie cięzki gar - np Zeptera to nic
        sie nie dzieje. A stopien twardości wynosi ok. 9 ( inne średnio 3-5) Mój
        fachowiec jak to kładł, to kroił płytki flexem :))
        • Gość: marlowe Re: Terakota czy gres polerowany? IP: *.chello.pl 18.01.02, 23:39
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> Do kuchni polecam granitogres. Nawet jak spdnie cięzki gar - np Zeptera to nic
          > sie nie dzieje. A stopien twardości wynosi ok. 9 ( inne średnio 3-5) Mój
          > fachowiec jak to kładł, to kroił płytki flexem :))

czy możesz polecić jakiego dystrybutora?
          • Gość: Robert Re: Terakota czy gres polerowany? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 16:21
            To była sieć o nazwie -Tomar, albo tomex - juz nie pamietam.Ale myślę że z tym
            nie ma problemu - pytaj o to tam, gdzie sprzedaja płytki - czasami patrzysz na
            granitogres i nie wiesz,że to on :))
            • Gość: marlowe Re: Terakota czy gres polerowany? IP: *.chello.pl 19.01.02, 20:09
              Gość portalu: Robert napisał(a):

> To była sieć o nazwie -Tomar, albo tomex - juz nie pamietam.Ale myślę że z tym
              > nie ma problemu - pytaj o to tam, gdzie sprzedaja płytki - czasami patrzysz na
              > granitogres i nie wiesz,że to on :))

dzieki

• Gość: AdamK Re: Terakota czy gres polerowany? IP: 212.106.5.* 21.01.02, 12:16
        Mam w kuchni gres polerowany jasnoszary. Wygląda bardzo ładnie, wszystko się w
        nim odbija itd. Ale jest jeden problem - bardzo trudno utrzymać go w czystości,
        widać każdą plamkę, po umyciu pozostają smugi, coś jak na lustrze i trzeba to
        polerować. Nie wiem czy do kuchni jest praktyczny.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka