-
moje ulubione to: mięsko z drobiu, papryka (najlepiej czerwona),ananas!
A Wy jakie zapodajecie, chętnie poczytam a potem wypróbuję;-)))
-
chciałam jutro robić szaszłyki z dorsza.Nie bardzo wiem co jeszcze
cebula,papryka i jakie przyprawy.Na patelni czy w piekarniku?
podpowiecie.może coś innego ale jako szaszłyki z rybą
-
Zrobiłam ostatnio z łososia,pieczarek,papryki ,cebuli.Nie
marynowałam tylko przyprawiłam -15 minut smżenia -pycha,.Może ma
ktos pomysły na inne zestewy ,bedę wdzięczna za smaczne pomysły na
szaszłyki
-
Witajcie, bardzo Was prosze o pomoc- zaprosilem znajomych na późny
obiad/wczesna kolację. Kolezanka znając moje szaszlyki poprosila
abym je przygotował. Zastanawiam się nad jakąś sałatka do nich i
zupełnie nie mam pomysłu! Coś łatwego, szybkiego bo w tym samym dniu
pracuje i nie bede mial zbyt wiele czasu aby zbyt dlugo zając się
tym.
Może podrzucicie jakies swoje pomysly na zastawienie stołu?
ps. do picia, hmmm no cóż dobra polska wodka.
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
-
i co zrobić, żeby wyszeł pyszny? Mięso zapeklowane mam, patyczki drewniane
mam i teraz nie wiem, czy piec w żaroodpornym, przykrytym naczyniu, na blasze
odkrytej, czy na termoobiegu, czy na funkcji grill, czy z włączoną i dolną i
górną grzałką czy nie - rany, moja kuchenka ma tyle kombinacji i żadnej
jeszcze nie wypróbowałam.
No i może znacie jeszcze jakieś "przyprawowe tricki", żeby ten szaszłyczek
udoskonalić.
A co z cebulą - co zrobić, by była dopieczona, złociutka. Może ją też...
-
Od lat miałam rożen elektryczny w którym piekłam szaszłyki/ taki wielkości kuchenki mikrofalowej/. Ostatnio odmówił współpracy. Szukam podobnego i nie bardzo mogę znaleźć. Może ktoś mi doradzi gdzie szukać? Te które znalazłam mają uchwyt do kurczaków, ale nie mają tych "patyczków" do nabijania szaszłyków.
-
Chciałabym w niedzielę zrobic na obiad szaszłyki, mam smaka i Mąż się juz
oblizuje:) Prosze o pomoc: jaka część mięsa byłaby najlepsza? Zdecydowanie
chciałabym je zrobić z wieprzowiny, ale dokładnie z czego? Szynka, łopatka...
A poza tym jak przyprawić? Jakąs mieszankę zrobic czy jakaś konkretna
przyprawa? Wdzięczna:) Z apetytem na szaszłyka, mniam.
-
zrobiłam dziś próbę przed jutrzejszą imprezą wg przepisu ze
sprawdzonej strony
nie pasują mi
kurczak wcześniej zamarynowany (pycha), pieczarki i ogórek zielony
maczany w oliwie (ble, najgorzej ogórek, do bani)
co nadziać? nie mam doświadczenia w szaszłykach
myślałam, żeby zrobić ser żółty w grubą kostkę, obtoczony w panierce
ale nie wiem czy się nie roztopi, kurczaka trzeba piec 30min w 180
stopniach
czy papryka czerwona bedzie lepsza niz pieczarki?
no jestem w kropce, bo ...
-
Oprócz mięsa, papryki, cebuli, cukini można dodać.................
No właśnie co?
Czy jeszcze można coś dorzucić na kijeczek ..........jakoś brakuje mi
ppomysłu.....
Pozdrawiam
-
niedługo mam do zrobienia przyjęcie urodzinowe dla 5cio latków. Mają być
szaszłyki (to z dań na tzw ciepło)
W zeszxłym roku było spagetti (dobrze że zrobiłam osobno 2 sosy jeden z
mięsem drugi bez, bo dzieciaki różnie jedzą)
Szaszłyki wymyśliły moje i powiedziały--mama tylko bez tych śmieci tzn
cebulki papryki itp.
Pytanie:
czy mam zrobić tylko piersi z kurczaka w różnych przyprawach ??
jakieś dziwne będą, dla mnie takie "gołe"
Ale jeśli potem dzieciaki mają robić sekcję szaszłyka...
-
Ostatnio jadłam szaszłyki z grilla z mnóstwa rzeczy m.in przekładane
suszonymi śliwkami. Było to pyszne. Śliwki były bardzo mięciutkie, a te które
mam teraz i chcę uzyć do szaszłyków są oczywiście twarde i suche. Czy muszę
je zamoczyć w jakiejś zalewie? Na grillu mi się wysuszą a nie zmiękną. Nie
wiem jak to zrobić, bo dawały naprawdę cudny aromat i smak. Może mi ktoś
doradzi???
-
Witajcie.
Czy ktos z Was robil moze szaszlyki z piekarnika? Nie mam mozliwosci
grilowania w mieszkaniu,wiec pomyslalam,ze moze da sie je zrobic
wlasnie w piekarniku?Chodzi mi o takie z kurczaka.
-
googlowałam trochę ale jakoś nie kleją mi się te przepisy
ktoś z Was robił?
idea jest taka, mam zmielone przyprawione mięso wieprzowe - bardzo dobre, bo z części robiłam inną potrawę
patyczki do szaszłyków - są
i co dalej? co najlepiej się oblepia takim mięsem? pieczarki? a jeśli tak, to surowe? paprykę surową? czy raczej iść w marynowane warzywa i grzyby?
i w przepisach na ogół jest smażenie w głębokim tłuszczu, a jakby to zrobić na patelni grillowej albo na ruszcie w piekarniku, to ile...
-
macie coś sprawdzonego??dzięki za odpowiedź
-
Witam ... Mam pytanie ... Czy jeśli robię szaszłyki z mięskiem z
karkówki, pieczarkami, cukinią, to czy to mięso powinnam najpierw
troszke podsmażyć, czy wszystko razem: surowa karkówka + warzywka
dać razem. Czy nie będzie tak, że warzywa będą po 10-15 min OK, a
karkówka będzie jeszcze twarda?
-
"yaki" to pieczony(grilowany) "tori" to ptak, w domysle kurczak. nie ma wiec
czegos takiego jak yakitori z lososia. Albo ptak albo ryba.
W podany sposob w Japonii przygotowuje sie kurczaki, yakitori i mieso,
yakiniku, ale nigdy nie widzialem przygotowanej w ten sposob ryby.
Przypuszczam, ze ze wzgledow praktycznych. Ryba jest za miekka i spada z
patyka.
-
Co można dodać do szaszłyków z piersi z kurczaka przeznaczonych do
grillowania?
-
Czy szaszłyk można upiec w piekarniku czy lepiej usmażyć, zawsze robiłam na
grilu, ale teraz chciałabym zrobic w domu.
-
Wieprzowina, boczek, cebula - tradycyjnie. Jaka mieso wybrac, ile na 8 osob,
jak zrobic zaprawe do miesa? W zasobach znalazlam wyszukane dania ale
chcialabym sie skupic na zwyklym szaszłyku.
-
z czym można robić szaszłyki? prosze uprzejmie o odpowiedź z czym wy robici
(czym nadziewacie "na pal")