Forum   szaszłyki

szaszłyki

(32 wyniki)
  • moje ulubione to: mięsko z drobiu, papryka (najlepiej czerwona),ananas! A Wy jakie zapodajecie, chętnie poczytam a potem wypróbuję;-)))
  • chciałam jutro robić szaszłyki z dorsza.Nie bardzo wiem co jeszcze cebula,papryka i jakie przyprawy.Na patelni czy w piekarniku? podpowiecie.może coś innego ale jako szaszłyki z rybą
  • Zrobiłam ostatnio z łososia,pieczarek,papryki ,cebuli.Nie marynowałam tylko przyprawiłam -15 minut smżenia -pycha,.Może ma ktos pomysły na inne zestewy ,bedę wdzięczna za smaczne pomysły na szaszłyki
  • Witajcie, bardzo Was prosze o pomoc- zaprosilem znajomych na późny obiad/wczesna kolację. Kolezanka znając moje szaszlyki poprosila abym je przygotował. Zastanawiam się nad jakąś sałatka do nich i zupełnie nie mam pomysłu! Coś łatwego, szybkiego bo w tym samym dniu pracuje i nie bede mial zbyt wiele czasu aby zbyt dlugo zając się tym. Może podrzucicie jakies swoje pomysly na zastawienie stołu? ps. do picia, hmmm no cóż dobra polska wodka. Z gory wielkie dzieki za pomoc.
  • i co zrobić, żeby wyszeł pyszny? Mięso zapeklowane mam, patyczki drewniane mam i teraz nie wiem, czy piec w żaroodpornym, przykrytym naczyniu, na blasze odkrytej, czy na termoobiegu, czy na funkcji grill, czy z włączoną i dolną i górną grzałką czy nie - rany, moja kuchenka ma tyle kombinacji i żadnej jeszcze nie wypróbowałam. No i może znacie jeszcze jakieś "przyprawowe tricki", żeby ten szaszłyczek udoskonalić. A co z cebulą - co zrobić, by była dopieczona, złociutka. Może ją też...
  • Od lat miałam rożen elektryczny w którym piekłam szaszłyki/ taki wielkości kuchenki mikrofalowej/. Ostatnio odmówił współpracy. Szukam podobnego i nie bardzo mogę znaleźć. Może ktoś mi doradzi gdzie szukać? Te które znalazłam mają uchwyt do kurczaków, ale nie mają tych "patyczków" do nabijania szaszłyków.
  • Chciałabym w niedzielę zrobic na obiad szaszłyki, mam smaka i Mąż się juz oblizuje:) Prosze o pomoc: jaka część mięsa byłaby najlepsza? Zdecydowanie chciałabym je zrobić z wieprzowiny, ale dokładnie z czego? Szynka, łopatka... A poza tym jak przyprawić? Jakąs mieszankę zrobic czy jakaś konkretna przyprawa? Wdzięczna:) Z apetytem na szaszłyka, mniam.
  • zrobiłam dziś próbę przed jutrzejszą imprezą wg przepisu ze sprawdzonej strony nie pasują mi kurczak wcześniej zamarynowany (pycha), pieczarki i ogórek zielony maczany w oliwie (ble, najgorzej ogórek, do bani) co nadziać? nie mam doświadczenia w szaszłykach myślałam, żeby zrobić ser żółty w grubą kostkę, obtoczony w panierce ale nie wiem czy się nie roztopi, kurczaka trzeba piec 30min w 180 stopniach czy papryka czerwona bedzie lepsza niz pieczarki? no jestem w kropce, bo ...
  • Oprócz mięsa, papryki, cebuli, cukini można dodać................. No właśnie co? Czy jeszcze można coś dorzucić na kijeczek ..........jakoś brakuje mi ppomysłu..... Pozdrawiam
  • niedługo mam do zrobienia przyjęcie urodzinowe dla 5cio latków. Mają być szaszłyki (to z dań na tzw ciepło) W zeszxłym roku było spagetti (dobrze że zrobiłam osobno 2 sosy jeden z mięsem drugi bez, bo dzieciaki różnie jedzą) Szaszłyki wymyśliły moje i powiedziały--mama tylko bez tych śmieci tzn cebulki papryki itp. Pytanie: czy mam zrobić tylko piersi z kurczaka w różnych przyprawach ?? jakieś dziwne będą, dla mnie takie "gołe" Ale jeśli potem dzieciaki mają robić sekcję szaszłyka...
  • Ostatnio jadłam szaszłyki z grilla z mnóstwa rzeczy m.in przekładane suszonymi śliwkami. Było to pyszne. Śliwki były bardzo mięciutkie, a te które mam teraz i chcę uzyć do szaszłyków są oczywiście twarde i suche. Czy muszę je zamoczyć w jakiejś zalewie? Na grillu mi się wysuszą a nie zmiękną. Nie wiem jak to zrobić, bo dawały naprawdę cudny aromat i smak. Może mi ktoś doradzi???
  • Witajcie. Czy ktos z Was robil moze szaszlyki z piekarnika? Nie mam mozliwosci grilowania w mieszkaniu,wiec pomyslalam,ze moze da sie je zrobic wlasnie w piekarniku?Chodzi mi o takie z kurczaka.
  • googlowałam trochę ale jakoś nie kleją mi się te przepisy ktoś z Was robił? idea jest taka, mam zmielone przyprawione mięso wieprzowe - bardzo dobre, bo z części robiłam inną potrawę patyczki do szaszłyków - są i co dalej? co najlepiej się oblepia takim mięsem? pieczarki? a jeśli tak, to surowe? paprykę surową? czy raczej iść w marynowane warzywa i grzyby? i w przepisach na ogół jest smażenie w głębokim tłuszczu, a jakby to zrobić na patelni grillowej albo na ruszcie w piekarniku, to ile...
  • macie coś sprawdzonego??dzięki za odpowiedź
  • Witam ... Mam pytanie ... Czy jeśli robię szaszłyki z mięskiem z karkówki, pieczarkami, cukinią, to czy to mięso powinnam najpierw troszke podsmażyć, czy wszystko razem: surowa karkówka + warzywka dać razem. Czy nie będzie tak, że warzywa będą po 10-15 min OK, a karkówka będzie jeszcze twarda?
  • "yaki" to pieczony(grilowany) "tori" to ptak, w domysle kurczak. nie ma wiec czegos takiego jak yakitori z lososia. Albo ptak albo ryba. W podany sposob w Japonii przygotowuje sie kurczaki, yakitori i mieso, yakiniku, ale nigdy nie widzialem przygotowanej w ten sposob ryby. Przypuszczam, ze ze wzgledow praktycznych. Ryba jest za miekka i spada z patyka.
  • Co można dodać do szaszłyków z piersi z kurczaka przeznaczonych do grillowania?
  • Czy szaszłyk można upiec w piekarniku czy lepiej usmażyć, zawsze robiłam na grilu, ale teraz chciałabym zrobic w domu.
  • Wieprzowina, boczek, cebula - tradycyjnie. Jaka mieso wybrac, ile na 8 osob, jak zrobic zaprawe do miesa? W zasobach znalazlam wyszukane dania ale chcialabym sie skupic na zwyklym szaszłyku.
  • z czym można robić szaszłyki? prosze uprzejmie o odpowiedź z czym wy robici (czym nadziewacie "na pal")
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?