Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ulga odsetkowa

08.12.06, 11:53
    W przypadku zmiany banku na tańszy - ulga przepada.

Kto będzie trzymał kredyt ponad 20 lat w jednym banku? Niewiem.
    Bardzo często okazuje się, że oferty konkurencyjne są bardziej opłacalne niż
    trzymanie kredytu w swoim banku wraz z pieniędzmi z ulgi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: m kredyt konsolidacyjny? IP: 193.138.110.* 08.12.06, 11:53
        kredyt konsolidacyjny mozna? oczywiscie czesc odsetek, ta wynikajaca ze
        udzialu splaty kredytu mieszkaniowego
        • Gość: em Re: kredyt konsolidacyjny? IP: 217.153.125.* 08.12.06, 14:10
          A czy prawda jest ze ulga przyluguje jesli budowa zostala zakonczona (odbior
          przez PINB)w ciagu 3 lat od daty uzyskania pozwolenia budowe?

dzieki
          em
          • arfer Re: kredyt konsolidacyjny? 09.12.06, 00:07
            Odliczeń można dokonać dopiero w rozliczeniu rocznym za ten rok podatkowy, w
            którym nastąpiło oddanie do użytkowania (bądź akt notarialny przy zakupie).
        • arfer Re: kredyt konsolidacyjny? 09.12.06, 00:06
          Nie.
      • Gość: Misiek Re: Ulga odsetkowa IP: *.cst.tpsa.pl 08.12.06, 14:28
        Znalazłem się w takiej właśnie sytuacji. Zaciągnąłem kredyt na mieszkanie.
        Spłacałem go ponad 1 rok w pierwszym banku. Skorzystałem z ulgi. Po ponad roku
        zdecydowałem się na kredyt refinansowy w drugim, tańszym banku. zasięgnąłem
        opinii US w mojej miejscowości. I w odpowiedzi dostałem , że owszem mogę
        korzystać ale tylko z różnicy wysokości pierwotnie zaciągniętej kwoty a limitem
        tj. 189tys. w moim przypadku różnica wynosi 62tys. co stanowi 56% kwoty
        refinansowania (110tys).
        Jeśli ktoś zaciągnął kredyt większy niż 189tys. po zmianie banku może się na
        zawsze pożegnać z ulgą.
        • arfer Re: Ulga odsetkowa 09.12.06, 00:11
          Dość oryginalna interpretacja, tyle, że uzasadnienie US kupy się nie trzyma i
          nawiązuje chyba do materii z kosmosu. Owszem, w ustawie jest limit, w bieżącym
          roku wynosi 189 tys. zł, ale taki sposób liczenia ulgi jest doprawdy dziwaczny.
        • afryka_dzika Re: Ulga odsetkowa 18.12.06, 11:57
          Gość portalu: Misiek napisał(a):

> Znalazłem się w takiej właśnie sytuacji. Zaciągnąłem kredyt na mieszkanie.
          > Spłacałem go ponad 1 rok w pierwszym banku. Skorzystałem z ulgi. Po ponad roku
          > zdecydowałem się na kredyt refinansowy w drugim, tańszym banku. zasięgnąłem
          > opinii US w mojej miejscowości. I w odpowiedzi dostałem , że owszem mogę
          > korzystać ale tylko z różnicy wysokości pierwotnie zaciągniętej kwoty a
          limitem
          > tj. 189tys. w moim przypadku różnica wynosi 62tys. co stanowi 56% kwoty
          > refinansowania (110tys).
          > Jeśli ktoś zaciągnął kredyt większy niż 189tys. po zmianie banku może się na
          > zawsze pożegnać z ulgą.

Mam nadzieję ze masz to na piśmie - inaczej możesz mieć dużu problem. W ustawie
          nie ma mowy o refinansowaniu kredytu.
          • Gość: marsed1 Re: Ulga odsetkowa IP: *.centertel.pl 19.03.07, 22:17
            właśnie zaskoczyła mnie interpretacja US dotycząca zrefinansowania kredytu
            hipotecznego innym i brak możliwości odpisywania odsetek,rozpoczynam z nimi
            przepychankę, która może przerodzić sie w bitwę, bo argumentu jakiego używa US
            to śmieszne postanowienie jaiegoś tam naczelnika ....
          • Gość: Agnieszka Re: Ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 12:00
            witam serdecznie! obecnie jestem w takiej samej sytuacji, zmieniam kredyt z
            niekorzystnego na bardziej opłacalny i chciałabym się dopytać w jaki sposób
            interpretują sposób odliczania odsetek US, czy ktoś może coś na ten temat
            napisać? Oczywiście im więcej pozytywnych rozstrzygnięć, tym lepiej:-)
      • Gość: Gosc A co po 1 stycznia 2007? IP: *.petrus.com.pl 08.12.06, 17:49
        Czy nowy projekt ustawy o "Dopłatach do kredytów preferencyjnych - 50%" został
        zatwierdzony i wejdzie 01.01.2007?
        • arfer Re: A co po 1 stycznia 2007? 09.12.06, 00:09
          Ustawa weszła w życie, ale program jest tak marny, że większość banków nie
          zdecydowało się na jego wdrażanie. Szczerze mówiąc, nie dziwię się, w ustawie
          jest mnóstwo ograniczeń.
      • Gość: mox Ulga odsetkowa IP: *.core.lanet.net.pl 08.12.06, 19:24
        ech to ci panie tanie państwo...
        swołocz u władzy
        • bigwave Re: Ulga odsetkowa 10.12.06, 16:31
          Nie jestem pewiem czy to "Nie" bylo do mojego pytania, ktore brzmialo, czy
          prawda jest ze ulga przysluguje jesli budowa zostala zakonczona w ciagu 3 lat
          od daty uzyskania pozwolenia budowe?

Pytanie 2: czy jesli sprzedalem mieszkanie 2 ciagu roku 2006, czy moge odliczas
          odestki za 2005 i 2006 do czasu sprzedania?

dzieki
          m
      • Gość: michal Ulga odsetkowa IP: *.eranet.pl 10.12.06, 17:20
        mam pytanie kupilem dzalke budowlana czy ulga odsrtkowa dotyczy tez
        nieruchomosci gruntowych przeznaczonych pod budowe domu
        • kasia_kar Re: Ulga odsetkowa 10.12.06, 17:41
          nie
      • damapik158 zaciągnięcie kredytu- kiedy?? 11.12.06, 11:57
        Czy decyzja kredytowa w tym roku wystarczy?? czy trzeba kredyt uruchomić w tym
        roku, by skorzystać z ulgi?? To już, przy tak krótkim czasie pozostałym może
        stanowić problem
        • Gość: qwer Re: zaciągnięcie kredytu- kiedy?? IP: *.bulldogdsl.com 17.12.06, 21:56
          liczy sie chyba data podpisane umowy kredytowej
      • Gość: qwer Re: Ulga odsetkowa - catch!!! IP: *.bulldogdsl.com 17.12.06, 21:59
        a slyszeliscie o tym, ze jezeli korzysta sie z ulgi odsetkowej to nie mozna
        skorzystac ze zwolnienia z podatku od sprzedarzy nieruchomosci np. po >5 lat,
        jednak placi sie ten podatek, co przy nieruchomosciach kupowanych w 2006 = 10%
        wartosci mieszkania!!!
        • afryka_dzika Re: Ulga odsetkowa - catch!!! 18.12.06, 11:58
          Gdzie to wyczytałeś?
        • Gość: M. Re: Ulga odsetkowa - catch!!! IP: 194.205.246.* 29.12.06, 11:46
          Standard, poprzednio też tak było (ulga podatkowa byla zmniejszana o ulgę
          wykorzystana poprzez wykorzystanie zwolnienia wobec przeznaczania wplywów ze
          sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat po kupnie na zaspokojenie swoich
          potrzeb mieszkaniowych)
          • Gość: michu Re: Ulga odsetkowa - catch!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 09:53
            w marcu 2006roku kupiłem dom w surowym stanie na wykończenie zaciągnełem
            kredyt , mieszkam w nim lecz nie mam odbioru czy ulga za 2006rok mi już
            przysługuje ?
      • Gość: slawchod Re: Ulga odsetkowa IP: 194.106.192.* 30.01.07, 19:13
        Może wy jestescie bardziej w temacie...

A mianowicie kupilismy w 2006 z narzeczona mieszkanie na rynku wtornym na
        wspołwłasność... Czy przysługuje nam ulga odsetkowa??

Dzieki za wszelkie informacje
        • Gość: alycja Re: Ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 15:31
          Jesteśmy w identycznej sytuacji jak wy ale z tego co wiem to za mieszkania
          zakupione na rynku wturnym nie ma co liczyc na ulge. :-( jakby to miało jakieś
          znaczenie czy nowe mieszkanie czy nie.
      • Gość: ef14 Re: Ulga odsetkowa - pytanie IP: 157.25.155.* 07.02.07, 17:53
        pytanie:
        czy składając po raz pierwszy pita 2k należy również dołączyć kopię faktury vat
        dokumentującą zakup mieszkania, czy umowa ze spółdzielnią (z wyróżnioną kwotą)
        wystarczy?
      • Gość: kasia Ulga odsetkowa IP: 213.17.175.* 03.01.08, 15:10
        Witam!
        Zaciągnęłam w 2006 roku kredyt na zakup nowego mieszkania od
        dewelopera. Niestety deweloper sie opóźnia. Do dnia dzisiejszego nie
        mam ostatecznego aktu notarilanego. Planowany termin podpisania to
        czerwiec 2008. Ale nie ma niestety pewności, że to rzeczywiście
        wtedy następi. Co w tej sytuacji?
        Czy prawdą jest, ze ulga odestkowa przysluguje jesli budowa zostala
        zakonczona w ciagu 3 lat od daty uzyskania pozwolenia budowe?
        Zaznaczam, że deweloper pozwolenie na budowę otrzymał kilka lat
        temu :(
        Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • damian_waw Re: Ulga odsetkowa 27.03.08, 22:04
          Ja mam bardzo podobny problem podpisałem umowę w 2006 roku kredyt oraz wykonanie
          mieszkania z developerem. Okazuje się że deweloper odda mieszkanie w 2009 roku,
          o akcie notarialnym nawet nie śmiem domniemać kiedy podpisze.
          Czy po podpisaniu aktu notarialnego np. w 2010 roku będę mógł korzystać z ulgi?
      • Gość: kredytobiorca Ulga odsetkowa - jak ją zaklepać na lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 13:00
        Co z kredytobiorcami, którzy zaciągneli kredyt w 2008 r. i dalej.
        Nierówne traktowanie obywateli przez państwo. Tak to się nazywa ?
        Dlaczego nie można skorzystać z takiej ulgi ?
        Czy ja nie mama prawa bo się urodziłem w takim dziadoskim kraju czy
        tylko czasie
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka