Forum   bajaderka

bajaderka

(9 wyników)
  • Został mi spory zapas piernika i zeschnięty drożdżowy orzechowiec. czy moge z tego zrobic coś a la bajaderka ? macie jakiś pomysł ? Szkoda mi tego wyrzucać !
  • pamietam z malomiasteczkowych polskich kawiarenek takie cus, nazywalo sie "bajaderka" i bylo sklejka ze wszystkimi resztkami ciasta z poprzedniego dnia... czy ktos wie jak to sie robi? Znalazlam przepisy na bajaderki, ale to wszystko jakies pieczone specjalnie ciasta. Mnie chodzi o taka z resztek, jak pamietam smak z dziecinstwa ;-) dzieki!
  • takiego ciastka bez pieczenia) ale zgubiłam przepis poredźcie. Tylko nie odsyłąjcie mnie do wyszukiwarki ponieważ proszę o przepis przez Was sprawdzony.
  • kiedys najchetniej kupowalem na starym miescie - w jednej z bocznych uliczek byla znakomita cukiernia... sprzedawali tam olbrzymie bajaderki pod nazwa "kule" - jedna spokojnie najadaly sie 2 osoby (wilgotne, aromatyczne - pachnialy rumem, byl w nich mak oraz blizej niezidentyfikowane owoce i duzo polewy czekoladowej... wlasciwie bajaderka to zbior odpadkow, ale w tym przeciez caly urok, nie? ;)), niestety od 1,5 roku jest tam sklep jubilerski : ((( czy macie jakies ulubione bajader...
  • bajaderki(11)

    Szłam sobie dziś koło małej i dość obskurnej cukierenki i nagle z okna zamrugały do mnie bajaderki. Wiem, wiem, same śwmieci, nie wiadomo co, ścinki i skrawki najgorszego sortu. Ale tak mi się STRASZNIE teraz chce tych bajaderek, że pomyślałam, żeby sobie w domu zrobić. Tylko jak??? Pomożecie?
  • nie wiem, moze juz ja polecalam, ale mnie sie zawsze ten przepis przydawal po Swietach, jak zostawaly resztki drozdzowych babek, albo gdy po tlustym czwartku mialam nadwyzke paczkow, ktore zczerstwialy. moga byc tez inne ciasta, ale wszystko lekko podeschniete - wtedy bajaderka jest najlepsza. 2 lyzki masla + 2 lyzki maki => zrobic w garnuszku jasnozolta zasmazke:) wlac do niej 1,5 szklanki mleka (1szklanka=250ml) i ciagle mieszajac - zagotowac. dodac 1 lyzke rozpuszczalnej ka...
  • Czy macie ten przepis, obejrzałam zdjęcia Dziuuni i wygląda rewelka. Chcę taki chleb...
  • Jakoś nie umiem znaleźć linków do stron, mówiących o historii rozmaitych potraw. Mam już trochę ciekawostek, kolejne pojawiły się dzisiaj (dzisiaj je znalazłam) tu: www.logo24.pl/Logo24/1,86375,6368319,Celebryci_swiata_deserow.html Ale niestety jest tam wiele informacji nieścisłych, a ja szukam czegoś wiarygodnego. Także np o wuzetce, bajaderce, bezie, to znaczy skąd się wzięły, kiedy, dla kogo i przez kogo zrobione po raz pierwszy. Czy macie jakiś pomysł na źródło informacji?
  • może macie jakiś pomysł? została mi piękna wielka baba. niestety nie zmieściła się do zamrażarki-na ogół mrożę, no i podeschła. za wszystkie sugestie z góry dziękuję!
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się