Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi?

14.01.07, 00:52
    Przeprowadzam się z miasta na wieś i muszę kupić kuchenkę do
    gotowania.Wolałabym płytę elektryczną ale słyszałam,że często zdarza się,że
    brakuje prądu na wsiach a wtedy lepiej byłoby mieć kuchenkę gazową.Czy ktoś
    mieszkający na wsi może się wypowiedzieć jak to u Was jest?W mieście tylko
    raz była awaria prądu i to krótka więc jestem przyzwyczajona,że nie jest to
    problem.Pewnie zależy to od konkretnego miejsca zamieszkania ale może tak
    mniej więcej będe miała pogląd.Z góry dziekuję.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 01:08
        W czasie wichury wali wysokie lub średnie napięcie i prądu nie ma kilka godzin.
        Nie jest tak źle :)
        W kotłowni mam zapasową kuchenkę 2-palnikową na gaz. Jest gdzie zapachowe
        potrawy gotować.
        • basia961 Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? 14.01.07, 06:48
          Jeśli linia jest napowietrzna - zdarzają się. Jeśli kabel pod ziemią - tak jak w
          mieście.
          U mnie awarie są szybko naprawiane. Mam gotowanie na prądzie, problemów
          większych nie było (10 lat z górą).
          Największy plus prądu - nie ma gazowych, tłustych brudów w kuchni.
          • utalia Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? 14.01.07, 20:10
            ja mieszkalam na takiej wsi gdzie wystraczyl lekki wietrzyk i juz pradu nie
            bylo. Poza tym prawie co drugi dzien byly kilkusekundowe przerwy w dostawie
            pradu. Niby nic sytrasznego ale nie bylo mowy o posiadaniu zegarow
            elektornicznych bo trzebaby je bylo doslownie codziennie nastawiac. Nie rzadko
            w sloneczne dni ot tak wylaczano prad bo ...remontowali...jednym slowem
            nieciekawie. To byla mazurska wies, blisko Rucianego
            • Gość: mif Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:22
              Niedługo zmieni się na lepsze. Sieci mają wymieniać linie przesyłowe, stosując
              izolwaną skrętkę :)
              A na tych Białych Niedźwiedziach ciągle wieje. Awarii nie unikniesz.
              • Gość: xyz Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:14
                ale numer!ja słyszałam,ze na wsiach wogóle niema prądu,a ludzie to podobno nie
                wiedzą co to kuchenka elektryczna.No i siedza przy lampach naftowych,dlatego
                jest dużo rodzin wielodzietnych,no i mniej niż w mieście płacą za prąd.Dlatego
                co kawałek to nowy dom się stawia,bo ludzie na elektryczności zarabiają.Co to
                ludzie wymyślić nie potrafią i to jeszcze wykształcone mieszczuchy!!!Pożal się
                Boże!!!Kuchenka to jeszcze nie problem bo zawsze można zmienić na gazową ale
                gorzej z komputerem,bo tego to raczej na gaz nie kupisz...Co za idioci..
                • Gość: mif Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 00:40
                  > gorzej z komputerem,bo tego to raczej na gaz nie kupisz...Co za idioci..

Bez jelektryki, to ogrzewnie nie ruszy. Możesz, co najwyżej puszczać własne
                  gazy.
                  Co za idioci.. ,
                  że o tym nie wiedzą
                • emma71 Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? 15.01.07, 00:43
                  Niestety zniże się do Twojego poziomu i coś Ci odpiszę.Jak nie masz nic
                  ciekawego do powiedzenia to nie zabieraj głosu.Sam jesteś idiota.
                  Pytam się normalnie ludzi jak to jest z dostawami prądu bo nie wiem.Spotkałam
                  się z opinią,że właśnie bywają problemy w dostawach prądu.Nie wiem dlaczego tak
                  jest ale bywa.Jedna z osób też napisała,że akurat u nich też tak jest i raczej
                  często więc może zadałbyś sobie trud przeczytać opinie innych.Oczywiście u
                  innych może być inaczej.Wystarczyło napisać,że tam gdzie mieszkasz jest ok z
                  prądem i byłoby na temat.
                  Każdy przeciętny dom/mieszkanie naszpikowany jest sprzętami elektrycznymi i nie
                  pytam o inne sprzety czy internet.Nie ma prądu to nie ma.Ale mam małe dziecko i
                  martwię się,że jeżeli takie przerwy są z natury częste to można mieć problem z
                  ugotowaniem obiadu czy wody na herbatę.Czy naprawdę tak trudno to zrozumieć???
                  Czy od razu musisz wyzywać ludzi od mieszczuchów i idiotów?Chcę podjąć decyzję
                  między tym co mi się podoba (kuchnia elektryczna) a tym co może jest
                  praktyczniejsze w tych warunkach (kuchnia gazowa).I bardzo Cię proszę nie
                  odpisuj więcej w tym wątku bo obrażasz ludzi a Twoje wypowiedzi nic nie wnoszą.
                  • Gość: kamil Sorry, że się wtryniam, ale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.07, 04:15
                    jakie decyzje? Niepoważne jest to że zadajesz takie pytania. To jest oczywiste
                    że bez względu na to gdzie będziesz mieszkać nie powinnaś mieć tylko jednego
                    miejsca do gotowania. Dla psa będziesz gotować w swojej kuchni? na wsi?
                    I dlatego u mnie w kuchni jest płyta elektr. w gospodarczym kuchenka gazowa a
                    domku gościnnym stara kuchnia z fajerkami na drzewo i węgiel.
                    • emma71 Re: Sorry, że się wtryniam, ale 15.01.07, 10:02
                      Dziekuję za odpowiedź.Wiem,że są na świecie ważniejsze sprawy niż wybór
                      kuchenki do kuchni, ale widzisz ja bedę mieć mały dom i malutkie miejsce na
                      piec więc jakoś nie bardzo widzę miejsce na dodatkową kuchenkę.Do tego dochodzi
                      jeszcze sprawa kosztów zakupu 2 kuchenek a na to nie będzie mnie stać.O psie
                      nie myślałam żeby mieć ale rzeczywiście gdybym miała to do głowy by mi nie
                      przyszło żeby mieć dla niego 2 kuchnię.I dlatego właśnie opinie osób,które
                      wiedzą coś z praktyki są pomocne.Oczywiście mogę po prostu kupić kuchnię gazową
                      i tyle.
                      • Gość: beti27 Re: Sorry, że się wtryniam, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 10:42
                        Mozesz kupić kuchenke gazowo-elektryczną.Ciasto lepiej się piecze w piekarniku
                        elektrycznym.A obiad lepiej gotuje się na gazie.Co do przerw w dostawie prądu
                        to;zdarzają się;ale nie jest to jakiś wielki problem.
                      • Gość: kamil Re: Sorry, że się wtryniam, ale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.07, 12:10
                        ja mam w pralni po prostu dodatkową kuchenkę gazową, przydaje na zapachowe
                        gotowanie i kaszkę dla pieska. Pozdrawiam i powodzenia
                        • utalia Re: Sorry, że się wtryniam, ale 17.01.07, 13:51
                          Ludzie, strach o co kolwiek zapytac, bo zamiast rzeczowej odpowiedzi okazuje
                          sie, ze jest sie idiota a na dodatek dowiedzialam sie wlasnie, ze dla pas
                          trzeba miec osobna kuchnie. To wielce interesujace. Ja jakos mam psa i od wielu
                          lat gotuje dla niej na naszej kuchni i nie rozumiem dlaczego mialabym miec
                          osobna?
                          Ema, lepiej zapytaj jak jest w konkretnym przypadku, tam gdzie mieszkasz. Bo
                          jak jest tak jak ja opisalam to jest to naprawde problem. Ja z tego wzgledu
                          mialam kuchnie gazowa z elektrycznym piekarnikiem. Ale i tak nie raz wkurzalam
                          sie bo np. pieklam ciasto, tak ladnie roslo a tu pstryk...pradu nie ma przez 3
                          godziny. Albo jak pieklam w Swita przez 3 dni kaczki....bo ciagle wlaczali i
                          wylaczali.
      • Gość: joanna_poz Re: Czy są przerwy w dostawie prądu na wsi? IP: *.icpnet.pl 17.01.07, 14:12
        na mojej wsi bywają przerwy krótkie i sporadyczne, takie jak w mieście:)

Gotuję na płycie elektrycznej, o opcji zapasowej nawet nie pomyślałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka