Gość: Bi IP: *.igik.edu.pl 08.04.03, 15:26 Kupuje mieszkanie (ma KW) za 70 tys. i biore 48900,- kredytu na hipoteke (zwykla+kaucyjna). Ile mnie bedzie kosztowalo ustanowienie tych hipotek? bo kazdy mi mowi cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bi Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.igik.edu.pl 08.04.03, 15:42 dodam tylko, ze hipoteka kaucyjna jest na 50% zwyklej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 19:21 Czy możemy sprecyzować pewne istotne dla opłat kwestie? Ja mam takie pytanka do Ciebie: 1. Na co został udzielony kredyt - czy na nabycie lokalu mieszkalnego? 2. Czy te osoby, które kupują mieszkanie są to dokładnie te same osoby, które otrzymały kredyt (np. czy nie ma współkredytobiorców)? 3. celem upewnienia się: hipoteka zwykła w kwocie 48.900,-zł na zabezpieczenie spłaty kredytu oraz kaucyjna do kwoty 24.450,-zł? czy tak? Wyjaśnij mi te szczegóły, a ja potem policzę Ci opłaty. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: 148.81.205.* 09.04.03, 08:56 Gość portalu: Bebiak napisał(a): > Czy możemy sprecyzować pewne istotne dla opłat kwestie? Ja mam takie pytanka do > > Ciebie: > 1. Na co został udzielony kredyt - czy na nabycie lokalu mieszkalnego? na zakup mieszkania na rynku wtórnym > 2. Czy te osoby, które kupują mieszkanie są to dokładnie te same osoby, które > otrzymały kredyt (np. czy nie ma współkredytobiorców)? ja kupuje i ja biore kredyt, nikt wiecej > 3. celem upewnienia się: hipoteka zwykła w kwocie 48.900,-zł na zabezpieczenie > spłaty kredytu oraz kaucyjna do kwoty 24.450,-zł? czy tak? dokladnie tak > Wyjaśnij mi te szczegóły, a ja potem policzę Ci opłaty. Pozdrówka z góry wielkie dzieki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki 09.04.03, 18:21 Cześć, w Twoim przypadku możesz wnosić o wpis hipoteki tzw. zwykłym (pisemnym) wnioskiem, czyli omijasz notariusza. Przy Twoich kwotach zapłacisz: - opłatę sądową: 176,20 (za wpis zwykłej) + 90,60 (za wpis kaucyjnej); to co wyżej to w sądzie przy składaniu wniosku; - podatek od czynności cywilnoprawnych - pójdziesz do urzędu skarbowego, wypełnisz druk PCC-1 i zapłacisz: 48,90 (za zwykłą) + 19 (za kaucyjną). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.igik.edu.pl 10.04.03, 12:05 Dzieki wielkie. Widze, ze ratujesz tu zycie wielu osobom. To co piszesz to jeszcze jest do zniesienia. Bo juz slyszalam rozne kwoty, czesto rzedu ponad 1000,-. Serdeczne dzieki jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek77 Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki 10.04.03, 18:06 Gość portalu: Bi napisał(a): > Dzieki wielkie. Widze, ze ratujesz tu zycie wielu osobom. > To co piszesz to jeszcze jest do zniesienia. Bo juz slyszalam rozne kwoty, czes > to rzedu ponad 1000,-. > > Serdeczne dzieki jeszcze raz. ja tak miałem mieszkanie 90 tys. PLN kredyt 60 tys PLN (w Euro) hipoteka kaucyjna na 150% i wyszło mi 1800 PLN nie fajnie było jak się dowiedziałem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: 62.233.176.* 01.05.03, 14:32 Czy są różnice w opłatach gdy są wsółkredytobiorcy? To znaczy osoby których nie ma w akcie notarialnym kupna a są w umowie kredytowej?Dzięki Jeśli można to proszę emalie tklodkowski@poczta.onet.pl dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Tomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.03, 13:52 Są Tomku różnice w opłatach, bo gdy nie ma jednopodmiotowości (czyli nie ma tych samych dokładnie tych samych i tylko tych samych osób jako właścicieli i kredytobierców) to nie ma możliwości ustanowienia hipoteki zwykłym wnioskiem. Musi być wówczas zachowana forma aktu notarialnego, a to skutkuje oczywiście i tym, że musisz zapłacić u notariusza taksę notarialną od wysokości hipoteki + VAT od tej taksy + 150,-zł za wniosek do księgi + 33,-zł VAT-u od tego wniosku (plus za wypisy aktu). Nie piszę tu o opłacie sadowej za wpis do księgi i o podatku bo te były zawsze. Wskazuję jedynie różnice. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi Re: Do Tomka IP: *.igik.edu.pl 05.05.03, 14:08 Dzieki wszystkim za pomoc i wskazowki, szczegolnie Bebiakowi. Wpisalam hipoteke, oplaty byly mniej wiecej takie jak pisalas. Dzieki wielkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ksiazkie Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki 07.05.03, 10:35 Cześć, super, że można spotkać tu kogoś takiego jak Ty kto ma pojęcie o tych wszystkich opłatach i jest chetny do pomocy. Chciałbym się upewnić co do kosztów wpisu do księgi wieczystej przy zakupie nieruchomości na rynku wtórnym oraz przy ustanowieniu zabezpieczenia na hipotece (kredyt). Cena nieruchomości to 285.000 zł, kredyt na 90%. Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Ksiazke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 20:19 Przy nabyciu nieruchomości na rynku wtórnym za cenę 285.000,-zł zapłacisz: - taksę notarialną 2.225,-zł + VAT 22% tj. 489,50,-zl - podatek od czynności cywilnoprawnych 2% tj. 5.700,-zł - opłatę sądową za wpis prawa własności do księgi 3.170,-zł - wypisy ok. 180,-zł (za jedną stronę z VAT-em 7,32,-zł, ale potrzeba ich kilka) - często jest pobierana opłata za wniosek do sądu (stala) 150,-zł + VAT tj. 33,- zł Tyle od umowy nabycie przez Ciebie tej nieruchomości. Dodam dla uściślenia, że wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy podpisywaniu umowy, a on za Ciebie je rozsyła gdzie trzeba. Odnośnie opłat od ustanowienia hipoteki - tu mam zdecydowania zbyt mało informacji i prośba o uzupełnienie (domyślam się tylko, że kredyt został udzielony na nabycie lokalu, czyli mamy jedynie cel). Potrzebne mi jeszcze: - komu został udzielony kredyt w rozumieniu: czy te same (i dokładnie te same) osoby nabywają nieruchomość, którym został udzielony kredyt (czyli czy np. nie ma współkredytobiorców, którzy nie nabywają nieruchomości); - jakiej hipoteki życzy sobie bank: czy jednej kaucyjnej (jeśli tak to do jakiej kwoty) czy też zwykłej dla zabezpieczneia kredytu (w jakiej kwocie?) i równoległej do niej kaucyjnej dla zabezpieczenia spłaty odsetek (i do jakiej kwoty). Jeśli możesz/chcesz to uzupenij mi to o co Cię proszę, a ja wówczas policzę Ci te opłaty związane juz tylko z ustanowieniem hipoteki. Pozdrowionka serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
ksiazkie Re: Do Ksiazke 07.05.03, 21:11 Dzieki serdeczne, jeżeli chodzi o zabezpieczenie to już się dowiadywałem ale: kredyt stanowi 90%, biorę go razem z żoną z którą kupuję dom. Zresztą mamy ustawową wsólnotę majątkową, nie? Czy ostatnio zmianiały się stawki notarialne ? Na stronach Gazety znalazłem wyciagi z Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 12 kwietnia 1991 r. w sprawie taksy notarialnej (Dz.U 1991 Nr 33 poz. 146) par. 2.1., par. 6 oraz Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 marca 2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym. (Dz. U. 2002 Nr 27, poz. 268), wg. której koszt notariusza wyszedł mi 2.714,50 z Vat-em (1100 zł + 0,5% nadwyżki ponad 60.000 zł + Vat)? Jest jakieś nowe roporzadzenie ? Jeszcze raz bardzo, bardzo dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiazkie Re: Do Ksiazke 07.05.03, 21:14 SORRY !!!!!!!!!!! Źle popatrzyłem - wychodzi dokładnie tak samo. Dzięki, dzięki !!! WK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Ksiazke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 22:17 Hej, a co z tą hipoteką? Już wszystko wiesz? Nie muszę liczyć? Dodam Ci tylko (też pewnie to wiesz), że jak z żoną kupujecie dom i tylko Ty z żoną jesteście kredytobiorcami to nie musicie ustanawiać hiptoeki w formie aktu notarialnego (możecie zwykłym wnioskiem - i oszczędzacie na taksie notarialnej + VAT). To tylko tak dla jasności. Pozdrowionka i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ksiazkie Re: Do Ksiazke 08.05.03, 08:25 Słyszałem o tym - jeszcze raz bardzo Ci dziękuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka74 Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 08.05.03, 12:46 Mam pytanko do Bebiak, z góry dzięki za odpowiedź. Bierzemy kredyt na mieszkanie hipoteczne na rynku wtórnym. Cena mieszkania 125.000, kredyt na 80%. Ile nas wyniosą wszelkie opłaty, wpisy, hipoteki itp. Przeraża mnie to, a nie mam o tym zielonego pojęcia. O czym powinnam wiedzieć idąc do notariusza?? Razem bierzemy kredyt i razem wszystko załatwiamy. Pozdrawiam, Katka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.igik.edu.pl 08.05.03, 14:17 Bedzie to Was kosztowac gore pieniedzy. Kupilam wlasnie mieszkanie za 70 tys, a dodatkowo ponad 10% od tego wydalam na wszystkie wpisy, notariusze, hipoteki, podatki itp. Ale co najwazeniejsze????? UDAŁO SIĘ pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Katki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.03, 20:44 Przy nabyciu nieruchomości (a taką jest - jak piszesz - lokal hipoteczny) na rynku wtórnym za cenę 125.000,-zł zapłacisz: - taksę notarialną 1.425,-zł + VAT 22% tj. 313,50,-zł - podatek od czynności cywilnoprawnych 2% tj. 2.500,-zł - opłatę sądową za wpis prawa własności do księgi 1.570,-zł - wypisy ok. 180,-zł (za jedną stronę z VAT-em 7,32,-zł, ale musisz zapłacić za kilka typu dla Ciebie, dla drugiej strony, do sądu, geodezji, urząd skarbowy - te do urzędów wysyła notariusz ale Ty płacisz) - często jest pobierana opłata za wniosek do sądu (stała) 150,-zł + VAT tj. 33,- zł Tyle od umowy nabycie przez Was tej nieruchomości. Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy podpisywaniu umowy sprzedaży, a on (razem z wypisami) za Was je rozsyła gdzie trzeba. --------------------------------------------- Odnośnie opłat od ustanowienia hipoteki - tu mam zdecydowania zbyt mało informacji i prośba o uzupełnienie (domyślam się tylko, że kredyt został udzielony na nabycie lokalu, czyli mamy jedynie cel). Potrzebne mi jeszcze: - komu został udzielony kredyt w rozumieniu: czy te same (i dokładnie te same) osoby nabywają nieruchomość, którym został udzielony kredyt (czyli czy np. nie ma współkredytobiorców, którzy nie nabywają nieruchomości); jeśli dobrze rozumiem Twój post, to kupujecie razem z mężem i razem z mężem uzuskaliście kredyt - czy tak? Wolałabym żebyś mi potwierdziła (nie chcę się domyślać bo może źle się domyślam); - jakiej hipoteki życzy sobie bank: czy jednej kaucyjnej (jeśli tak to do jakiej kwoty) czy też zwykłej dla zabezpieczenia kredytu (w jakiej kwocie?) i równoległej do niej kaucyjnej dla zabezpieczenia spłaty odsetek (i do jakiej kwoty). Jeśli możesz to uzupełnij mi to o co Cię proszę, a ja wówczas policzę Ci te opłaty związane juz tylko z ustanowieniem hipoteki. Dodam jeszcze, że jeśli jest to kredyt to notariusz może chcieć zobaczyć umowę kredytową - czasami to się zdarza, że notariusz ją chce zobaczyć kiedy ma napisać, że pozostała część ceny będzie zapłacona z kredytu przez bank, więc na to bądźcie przygotowani. Dla ustanowienia hipoteki (jeśli Ty z mężem kupujecie to mieszkanie oraz jeśli Wam i tylko Wam został udzielony kredyt) potrzebne będzie Oświadczenie z banku do ustanowienia hipoteki o warunkach udzielonego kredytu. W takim przypadku jak Wasz (jeśli dobrze sie domyślam) pomijasz notariusza dla ustanowienia hipoteki i składasz zwykły pisemny wniosek o jej wpis. Powinnaś przy zawieraniu umowy sprzedaży zapytać notariusza kiedy możesz zadzwonić i dowiedzieć się o numer wniosku - taki numer nada Twojemu aktowi sąd jak ten wypis złoży notariusz w sądzie. Jak mi podasz te informacje, o które proszę odnośnie hipoteki to policzę Ci opłaty oraz napiszę wzór wniosku o jej wpis. Pozdrowionka cieplutkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Bebiak Re: Do Katki IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 09.05.03, 09:02 Bebiak! Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jesteś tu skarbem nieocenionym!!! Czy jesteś notariuszem???!!! Co do pytań szczegółowych odnośnie kredytu i rodzaju hipoteki to w tej chwili jeszcze nie moge odpowiedzieć, bo o kredyt dopiero występujemy, więc szczegóły będę pewnie znać za jakies 2 tyg. To wszystko jest dla mnie totalną czarną magią, chętnie skontaktowałabym się z Toba na priv. Jeśli to będzie możliwe daj znać to moj e-mail: katka74@interia.pl Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Katki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 20:29 Śmiesznego nicka przybrałaś w poprzednim poście:))) Dzięki za dzięki! Teoretycznie jest możliwe napisanie maila, ale wychodzę z założenia, że tu na forum być może ktoś jeszcze oprócz Ciebie skorzysta. Tak myślę. Pozdrowionka serdeczne:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Ż. Re: Do Bebiaka-ważne IP: *.infinity.net.pl 10.05.03, 13:54 Witam, Wzielismy wraz z mezem kredyt na mieszkanie na rynku wtornym (spoldzielcze wslasnosciowe prawo do lokalu). Cena mieszkania 92.000, kredyt 73.000. Oplacilismy już PCC-1 w wys. 19 i 73 zł.W przyszlym tyg. odbieramy potwierdzenie o przyjeciu nas w poczet czlonkow spoldzielni. I wówczas będziemy musieli wystapic o zlaozenie KW a nastepnie o wpis do hipoteki. W zwiazku z tym mam do Ciebie Bebiak-jeśli mogę-pare pytan. 1. Jak powinien wygladac wniosek o zalozenie KW i jakie koszty sa z tym zwiazane. 2. Ile czasu trwa zalozenie KW i czy można to jakos przyspieszyc.Do czasu ustanowienia wpisu uezpieczamy kredyt,a to jak wiadomo podnosi koszty:( 3. czy skladajac wniosek o wpsi do KW otrzymamy już jakis numer co s co możemy przekazac do banku by wystapil o wpis do hipoteki?Czy tez wyglada to jakos inaczej? 4. Jakie sa koszty wpisu do hipoteki? 5. O co jeszcze powinnam zapytac a nie zapytalam,bo nie mam o tym pojecia....buuu:( Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi:) Pozdrawiam serdecznie:) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.03, 22:53 Cześć. Dla złożenia wniosku o założenie księgi wieczystej musicie mieć: - Zaświadczenie Spółdzielni o służącym prawie do lokalu ale trzeba w spółdzielni powiedzieć, że to dla założenia księgi (ono jest wówczas znaczenie szersze w swej treści niż takie dla notariusza); - wypis z rejestru gruntów dla działki, na której posadowiony jest budynek (odbierzesz we właściwym Wydziale Geodezji); - wypis aktu notarialnego nabycia lokalu. Do tej pory pisało się taki mniej więcej wniosek: --------------------------- Kasia i Jan... Dnia ......... zam. ..... Do Sądu Rejonowego w ..... Wydział Ksiąg Wieczystych dot. KW nr .... (tu numer budynkowej) wartość przedmiotu: 92.000,-zł Wniosek Składając w załączeniu: (tu wymieniasz te trzy dokumenty) wnosimy o założenie dla służącego nam spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu numer .. w .. przy ulicy ..... o powierzchni ........... księgi wieczystej, oraz o wpisanie w jej Dziale II: - Katarzyny ....(drugie imię) KOWALSKIEJ, córki .... i ..... - jej męża, Jana ...KOWALSKIEGO, syna ... i .....; na zasadach małżeńskiej wspólności ustawowej. ------------------------- Kasiu - uprzedzam, bynajmniej w Warszawie niektóre wydziały w tej mierze już się skomputeryzowały i wydają komputerowe wnioski. Musiałabyś się dowiedzieć jak jest u Ciebie. Jeśli nie masz komputerowego to piszesz tak jak we wzorze, w dwóch egzemplarzach, jeden z dokumentami zostawiasz w sądzie, na drugim niech Ci sąd napisze numer tego wniosku (on się będzie zaczynał: dz. kw..... i jakieś cyfry), oraz wpisze datę oraz przystawi pieczęć. Opłaty od tego wniosku: generalnie sąd ma prawo pobrać 1/5 część wpisu stosunkowego (choć znam osoby, którym sąd naliczył 1/20 częśc tego wpisu), a ten wpis jako cały liczy się tak: 3.600 + 6% od nadwyżki powyżej 50.000,-zł. I z tego przy szczęściu 1/20, a przy pechu 1/5 część. A wszystko to oczywiście dlatego, że rozporządzenie mówi tak jak mówi czyli mówi średnio jasno. Jak notarisuze pobierają opłatę sądową od wpisu w Dziale II to jest to 1/5 część, a przy sądzie bywa i 1/20 (a Ty będziesz płacić w kasie sądu, więc może się uda). To jest jakby pierwsza część Twojego postu. Druga dotyczy hipoteki. Żebym Ci mogła napisać wzór wniosku o wpis hipoteki oraz podać opłaty sądowe od tego wpisu musisz mi napisać jakich hipotek i w jakich wysokościach żąda Twój bank. Patrząc ile zapłaciłaś podatku wydaje mi się, że bank chce: - zwykłej w kwocie kredytu dla zabezpieczenia spłaty kredytu; - kaucyjnej (tu nie wiem do jakiej kwoty) dla zabezpieczenia spłaty odsetek. Tak mi wychodzi z kwot Twojego podatku, ale nie chciałabym się domyślać tylko wiedzieć. Jak mi to napiszesz to poinstruuję Cię dalej, już tylko w sprawie hipoteki no i o terminach. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Ż. Re: Do Bebiak IP: *.infinity.net.pl 13.05.03, 19:35 Witam, dziękuje Ci bardzo serdecznie za odpowiedź. Co do hipotek, to masz rację sa dwie: pierwsza to zwykła w wys. 73 tys. i kaucyjna w wys. 19 tys. Czy numer który sad wpisze na wniosku to numer, który cos może oznaczać (np. przyszły nr KW?) Przepraszam jeśli moje pytania sa naiwnie proste,ale dla mnie jest to tzw.czarna magia, a ze dotyczy to dość duzego zadluzenia to się o wszystko martwie,a w sadzie to niezbyt chetnie to wszystko tlumacza:( Czlowiek cale zycie uczy się.... Pozdrawiam :) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 22:20 Cześć. Już wyjaśniam dalej. Pamiętasz oczywiście na czym zakończyłyśmy? Acha, odpowiadając na Twoje pytanie z poprzedniego postu: ten numer, który da Ci sąd jest tylko numerem wniosku - nie ma on związku z numerem księgi. Każdy wniosek, który wpływa do sądu jest rejestrowany pod jakimś (kolejnym w sądzie) numerem i to właśnie ten numer, a po rozpoznaniu tego wniosku sąd założy Ci księgę wieczystą, która będzie miała jakiś tam swój numer. Ty z wnioskiem o wpis hipoteki nie musisz czekać oczywiście na założenie tej księgi. Możesz go składać od razu, ale w takiej kolejności: najpierw o księgę, potem o wpis hipoteki. Dodam jeszcze, że rozpoznanie wniosku o założenie księgi trwa dosyć długo (bynajmniej w warszawskim sądzie). Złożenie kolejnego wniosku, tym razem o wpis hipoteki przyśpieszy całą procedurę, bo wniosek o wpis hipoteki winnien być rozpoznany w trybie pilnym. Tryb pilny w Warszawie wcale takim oczywiście nie jest, ale czyni się to znacznie szybciej niż inne wnioski (np. sam o założenie księgi). Do złożenia wniosku o wpis hipoteki musisz mieć Oświadczenie Banku (bank daje bez problemów). W takim oświadczeniu bank musi napisać, komu, na co i w jakiej wysokości został udzielony kredyt, data spłaty, oprocentowanie i co ma być zabezpieczeniem (rodzaj hipoteki i wysokość). Kiedy już to masz - piszesz taki wniosek (o ile jeszcze nie ma komputerowych): Kasia i Jan..... zam...... dot. dz kw ...(tu wpiszesz ten nr wniosku o księgę) wartość przedmiotu: 73.000,-zł i 19.000,-zł Do Sądu ... itd W n i o s e k Składając w załączeniu Oświadczenie Banku ... (tu nazwa banku) z dnia ....., wnosimy o wpisanie w Dziale IV księgi wieczystej, która zostanie założona dla spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu numer ....w .... przy ulicy .............. zgodnie z wnioskiem dz kw ........(tu znów tamten numer) dwóch hipotek na rzecz Banku... (tu nazwa banku): - zwykłej w kwocie 73.000,-zł tytułem zabezpieczenia spłaty kredytu udzielonego nam przez ten bank w kwocie 73.000,-zł z przeznaczeniem na nabycie lokalu mieszkalnego, oprocentowanego w/g zmiennej stopy procentowej wynoszącej w dniu ..... ileśtam procent w stosunku rocznym, którego termin spłaty ustalony został na dzień ....; - kaucyjnej do kwoty 19.000,-zł tytułem zabezpieczenia spłaty odsetek od kredytu i innych kosztów banku; stosownie do treści załączonego Oświadczenia Banku. ------------------ Wniosek taki przygotowujesz w 2 egzemplarzach: jeden wraz z oświadczeniem banku zostawiasz w sądzie, a na drugim sąd winien przystawić Ci pieczęć o wpłynięciu i wpisać numer wniosku (ten numer będzie oczywiście inny niż tamten, bo jest to kolejny wniosek). Te 2 egzemplarze wniosków powinnaś przedłożyć w banku - w większości banków to wystarcza, nie mniej bank może się uprzeć, że wyższe ubezpieczenie to do czasu wpisania hipoteki. Wtedy, myślę, że po upływie ok. 6 tygodni (gdy nic się z wnioskami nie będzie dziać) ja bym na Twoim miejscu pisała pismo do przewodniczącego wydziału z prośbą o przyśpieszenie rozpoznania obu tych wniosków z uwagi na dodatkowe koszty związane z wyższym ubezpieczeniem. A opłaty sądowe od wpisu hipotek (podatki już zapłaciłaś): przy kredycie na nabycie lokalu mieszkalnego generalnie 1/20 część wpisu stosunkowego co przy Twoich kwotach dawałoby: 249,-zł i 71,50,-zł Kasiu, muszę Cię uczulić na jeszcze jedną rzecz. Tę 1/20 wprowadziło szczególne rozporządzenie a w nim (ja twierdzę, że przez przeoczenie) jest mowa o kredycie na nabycie nieruchomości. Spółdzielcze prawo do lokalu oczywiście nieruchomością nie jest (nawet jeśli ma założoną księgę) stąd tak naprawdę powinna ta opłata wynosić 1/10 część, a nie 1/20. Dosyć długie były rozważania co z tym zrobić i warszawscy sędziowie sobie postanowili, że przy kredycie na nabycie lokalu mieszkalnego będą pobierać 1/20 część. Jak w innych sądach - zupełnie nie wiem, ale jak się któryś z sędziów wyłamie i twardo będzie chciał opłaty 1/10 części to trudna droga do dochodzenia tej 1/20, bo przecież przepis mówi wyraźnie: "nieruchomość". Czy jasne to wszystko dla Ciebie? Jeśli coś "nie" to napisz - postaram sie wyjaśnić. Pozdrowionka i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Ż. Re: Do Bebiak od Kasi IP: *.infinity.net.pl 17.05.03, 09:37 Bardzo seredecznie dziekuje Ci za porady:)W poniedzialek skaldamy wniosek do sadu o zalozenien KW - wnioski jak sie okazalo sa gotowe -tylko wypelnic nalezy odpowiednie pola.Po Twoim wyjasnieniu od razy wsyztsko stalo sie prostsze.Jeszcze raz dziekuje-i jakbym miala jeszcze jakies pytania pozwole sobie za Twoim przyzwoleniem - Ci je zadac:) Serdecznie pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.net.iton.pl 14.05.03, 19:58 Witam, chcialbym dowiedziec sie z jakimi kosztami notarialnymi i sadowymi musze liczyc sie przy zakupie mieszkania od developera. Cena 230 000, kredyt bierzemy razem z zona na 100% czyli na 230 000. Dodam, ze chcielibysmy podpisac umowe przedwstapna w formie aktu notarialnego. Bank tego nie wymaga, chodzi o bezpieczenstwo. I tu prosba do Bebiaka - poradz prosze co, jak i za ile musimy zrobic. pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agma Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: 143.26.83.* 15.05.03, 10:02 Bebiak - widze, ze trafilam na skarb;-) Czy moglabys oswiecic rwoniez mnie w kwestii kosztow sadowych? Mieszkanie to wlasnosciowe spoldzielcze prawo do lokalu. Kredyt bierzemy wspolnie z mezem. Musimy zalozyc ksiege wieczysta i zrobic wpis do hipoteki. Wpis musi byc na kwote 201 tysiecy (zwykla) + kaucyjna 40 tysiecy. Wartosc mieszkania 213 tysiace. Czy moglabys, prosze pomoc oszacowac nam koszty? Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale wniosek dostalismy od banku i bank sklada ten wniosek razem z nami, ponoc tak jest taniej, czy to prawda? Bede bardzo wdzieczna za pomoc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Agmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 23:03 Cześć, tym skarbem to się trochę zestresowałam, bo skarbem to ja raczej nie jestem. Jedynie lubię sobie coś napisać jak mam czas i akurat coś tam wiem, a jeśli komuś się to przydaje to frajda wielka, stąd się tu pojawiam:))) Ad rem. Agma, tu w tym wątku [jak się pewnie zorientowałaś] niejakiej Kasi napisałam dokładnie całą procedurę postępwoania. Ty będziesz postępowała dokładnie tak jak Kasia. Znajdziesz tu i wzór wniosku o założenie księgi, i wzór wniosku o wpis hipoteki, i wszelkie moje sugestie, które chciałam tu zmieścić. Ja natomiast oczywiście policzę Ci teraz opłaty od Twoich kwot, bo te będą inne a one Cię bardzo interesują (co oczywiste). 1. Opłaty od wniosku o założenie księgi wieczystej dla lokalu o wartości 213.000,-zł: generalnie (co też pisałam Kasi) sąd ma prawo pobrać 1/5 część wpisu stosunkowego (choć znam osoby, którym sąd naliczył 1/20 część tego wpisu). A przy Twojej kwocie wynosi to: jeśli 1/5 to 2.450,-zł, a jeśli 1/20 to 612,50. Różnica jest jak widzisz niebagatelna stąd próbuj się wykłócać, że powinna być to opłata z art. 33 rozp. o opłatach za wpisy, a nie z art. 31 tegoż rozporządzenia. 2. Opłaty od wniosku o wpis hipotek przy Twoich kwotach [znowu, przy tym założeniu, o którym pisałam Kasi, że spółdzielczy lokal to nie nieruchomość]: - przy tym korzystniejszym dla Ciebie wariancie sądowa by wynosiła: 582,50 oraz 145,-zł - przy tym mniej korzystnym (jakby się sędzia uparł) to byłoby: 1.165,-zł oraz 290,-zł 3. Podatek od czynności cywilnoprawnych - płacicie sami w urzędzie skarbowym. Przy Waszych kwotach hipotek to 201,-zł oraz 19,-zł Agma, nie bardzo wiem o co chodzi z tym tańszym wariantem jak bank składa z Wami wniosek. O ile dobrze rozumuję, to chodzi tu o to, że jest taniej kiedy w ogóle nie ma obowiązku ustanawiania hipoteki w formie aktu notarialnego, bo wówczas pomija się notariusza i taksę oczywiście. Na tym napewno polega różnica - o innych nie słyszałam. To jest Wasz wniosek i Wy go składacie do sądu. Jeśli Wy oboje jesteście właścicielami lokalu i Wam obojgu (i tylko Wam udzielono kredytu) to wnosicie zwykłym pisemnym wnioskiem (bez notariusza), wg wzorów, które napisałam do Kasi. Pozdrawiam Cię serdecznie, a gdyby było dla Ciebie coś niezbyt jasne to napisz - postaram się wyjaśnić. Pa:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agma Re: do Bebiak IP: *.chello.pl 15.05.03, 23:46 Bebiak - wielkie dzieki:-) Jeszcze jedno naiwne pewnie pytanie. Czy ja mam jakiekolwiek szanse negocjacyjne w sadzie??? Mam nieodparte wrazenie, ze zadne:( Czy oprocz wspomnianych przez Ciebie punktow moge sie jeszcze na cos powolac? Wnioski bede skladala w sadzie w W-wie (AL. Solidarnosci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: do Agmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 23:56 Słuchaj, ja myślę, że kiedy będziesz składać ten wniosek o założenie księgi to powinnaś być zaopatrzona w tekst tego rozporządzenia i wskazując palcemu na treść art. 33 (chyba p. 3) mówić, że tu jest spółdzielcze prawo, właśnie tutaj, przecież jest napisane. Tu spore szanse na tę 1/20, natomiast marne, jeśli Ci się sędzia uprze co do opłat od wpisu tych hipotek. Tu brak argumentów. No co? Będziesz mówić, że dzwoniłaś do notariuszy i Ci mówili, że 1/20? Chociaż może... Gorzej niż 1/10 dla Ciebie już być nie może, więc próbuj - może się uda. Pozostaje mieć nadzieję, że będzie OK, bo naprawdę w Warszawie nie słyszałam jak dotąd o czymś innym niż ta 1/20, czego Ci życzę oczywiście. Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agma Re: do Bebiak IP: 143.26.83.* 16.05.03, 10:00 Zaopatrze sie w stosowne papiery i zastosuje do instrukcji. Zawsze przeciez moge jako argumentu koronnego uzyc stwierdzenia ze "Bebiak tak powiedziala, panie sedzio" ;-))) Zdam relacje jak mi poszlo i oczywiscie jeszcze raz wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do Bebiak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.03, 13:42 właśnie czytałam Twoje wyjaśnienia odnośnie hipoteki i dokładnie chcę się dowiedzieć czy rzeczywiście jesli jestem z mązem jedynymi kredytobiorcami na zakup domu, to jeśli chodzi o wpis do hipoteki banku to możemy ominąć notariusza i sami złożyć wniosek? i jeszcze jedno jaki nas czekają opłaty notarialne przy wartości domu 200 000 zł z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 22:42 Przy zamiarze nabycia lokalu od developera masz w zasadzie (jeśli już na formę aktu się zdecydowałeś) dwie możliwości: - jeśli developer jest właścicielem/wieczystym użytkownikiem gruntu i jeśli uzyskał pozwolenie na budowę to możesz zawrzeć umowę zobowiązującą w trybie art. 9 Ustawy o własności lokali (ta jest oczywiście możliwa wtedy gdy budynek nie został jeszcze wybudowany, bo to umowa zobowiązujaca developera do wybudowania lokalu i ustanowienia jego odrębnej własności). Przy ten umowie KONIECZNY jest wpis praw i roszczeń do księgi prowadzonej dla gruntu (ale - zakładam - notariusz o tym świetnie wie). - możesz zawrzeć również umowę przedwstępną sprzedaży danego lokalu - tu nei ma żadnych przesłanek, które muszą być spełnione aby ją zawrzeć (developer nawet nie musi być właścicielem gruntu). I w tej umowie może ale nie musi być zawarty wniosek o wpis praw i roszczeń do księgi. Ja oczywiście nie jestem w stanie kształtować Ci warunków takiej umowy, a o różnicach w skutkach obu tych umów już pisałam i zakładam, że sobie czytałeś - jeśli nie to napisz a ja Ci wskażę wątek gdzie to znaleźć. Z opłatami wygląda to tak. Generalnie umowa przedwstępna jest umową jakby dodatkową i znikąd nie wynika tak jasno, że przy takiej umowie 50% taksy i przy sprzedaży 50%. Jeśli nic nie wynegocjujesz u notariusza (Ty albo Twój developer) to notariusz ma prawo pobrać 2 x po 100% + VAT. Przy kwocie 230.000,- zł te 100% to kwota 1.950,-zł + 22% VAT-u. Z reguły przy zawieraniu obu umów (i przedwstępnej i sprzedaży za czas jakiś) notariusze coś tam obniżają, ale tu reguł nie ma żadnych. To może być po 50% od każdej, to może być od pierwszej 100% a od drugiej 50% (to mi się najczęściej zdarza), naprawdę różnie - zależy od konkretnego notariusza. Natomiast umowa zobowiązująca w trybie art. 9 to w/g większości notariuszy umowa podlegająca przepisowi art. (chyba) 7 rozp. w spr. taksy not. Tam jest mowa o tym, że przy zobowiązującej 50% i przy przeniesieniu 50%. Plus 22% VAT. Jacku, napsiz mi czy znany jest Ci ten wątek o różnicach w skutkach obu z tych umów oraz czy interesują Cię przyszłe koszty związane z nabyciem tego lokalu (myślę tu o umowie sprzedaży). Chętnie policzę jeśli Cię to interesuje. Ach, to ważne. Jacku gdybyś sie decydował na którąś z tych umów na tym etapie to koniecznie zadzwonić do notariusza, u którego miałaby być zawierana umowa i zadaj pytanie (niezależnie od taksy) o wysokość opłaty sądowej od wpisu praw i roszczeń do księgi. Czasem się zdarza, że notariusz pobiera raptem 30,-zł [stała opłata], ale czasem aż 1/10 wpisu stosunkowego [co przy Twojej cenie 230.000,-zł dałoby kwotę aż 1.310,-zł]. A to dlatego, że jest taki durny przepis w rozp. w spr. kosztów sądowych w art. 32, który mówi o 1/10 od wpisu praw i roszczeń osobistych. I część notariuszy uważa, że są to roszczenia osobiste a część, że nie. Chyba trudno o większy bałagan i niejednolitość aniżeli w interpretacji rozp. w spr. kosztów sądowych. Pozdrawiam Cię serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek wielkie dzieki Bebiak IP: *.net.iton.pl 16.05.03, 00:59 Naprawde dziekuje za odpowiedz. Znam watek o roznicach w skutkach obu umow. Bardzo interesują mnie przyszłe koszty związane z nabyciem tego lokalu. Jezeli to mozliwe bardzo prosze Cie o ich wyliczenie. Jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy i checi dzielenia sie nia oraz cieprliwosci. Pozdrawiam serdecznie Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Jeszcze do Jacka - opłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 19:08 Cześć i dzięki za dzięki:))) Napiszę Ci opłaty jakie czekają Cię w związku z nabyciem lokalu od developera za cenę 230.000,-zł. Wszystkie opłaty, które napiszę, wnosisz u notariusza przy podpisywaniu umowy sprzedaży tego lokalu na Twoją rzecz, a notariusz w Twoim imieniu odsyła gdzie trzeba razem z wypisem aktu. Będziesz musiał zapłacić: - taksę notarialną 1.950,-zł + VAT 22% tj. 429,-zł - opłatę za wniosek do ksiąg wieczystych (stała) 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zł - opłatę sądową za wpis prawa własności do księgi wieczystej 2.620,-zł - opłatę sądową za nową księgę (stała) 40,-zł - podatek od czynności cywilnoprawnej: 2% od wartości ułamka w gruncie - tej kwoty Ci nie policzę bo nie znam tej wartości, ale zapytaj developera. On wskazuję tę wartość i od tego policz sobie 2% podatku; - opłata za wypisy: z jedną stronę z VAT-em 7,32,-zł, ale zbierze się tego łącznie ok. 350-400,-zł, bo te umowy są dość długie a i kilka wypisów potrzeba (typu księgi, geodezja, urząd skarbowy, Ty, developer). Do urzędów rozsyła notariusz ale Ty płacisz. Głęboko wierzę, że wszystko dla Ciebie jest jasne. Wspomniałeś coś o kredycie. Czy interesuje Cię również procedura ustanawiania hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu i opłaty z tym związane? Pozdrowionka i raz jeszcze dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jn Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.plusgsm.pl 22.08.03, 18:39 Bebiaku, Wlasnie z żoną podpisaliśmy akt notarialny i chcemy zlozyc do sadu wniosek o zalozenie hipoteki kaucyjnej na 150% wartosci kredytu (100 tys.). Mieszkanie kupione od developera. Czy moglabys pomoc podliczyc koszty, jakie nas czekają przy ustanawianiu hipoteki kaucyjnej i przy jej likwidowaniu po splacie kredytu? Z gory dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 13:51 Gość portalu: jn napisał(a): > Bebiaku, > Wlasnie z żoną podpisaliśmy akt notarialny i chcemy zlozyc do sadu wniosek o > zalozenie hipoteki kaucyjnej na 150% wartosci kredytu (100 tys.). Mieszkanie > kupione od developera. > Czy moglabys pomoc podliczyc koszty, jakie nas czekają przy ustanawianiu > hipoteki kaucyjnej i przy jej likwidowaniu po splacie kredytu? > Z gory dziekuje za pomoc! Zakładam, że spełniacie warunki do złożenia takiego wniosku w formie pisemnej, czy tak? Oznacza to, że tylko Ty i żona jesteście właścicielami mieszkanka oraz, ze tylko Ty i żona uzyskaliście kredyt. Dobrze zakładam? Ja uznam na tę chwilę, że tak i wyjaśnię Ci tę drogę postępowania, a jeśli jest inaczej to daj jakoś znać i napiszę cos innego. Zakładam też, że te 100.000,-zł, o których wspomniałeś to kredyt czyli hipoteka kaucyjna (jeśli 150%) to 150.000,-zł. Dobrze zakładam? W akcie, który podpisaliście zawarty został wniosek do sądu o założenie księgi wieczystej dla Waszego lokalu. Notariusz ten akt złożył we właściwym sądzie. Teraz powinieneś zadzwonić do notariusza, u którego był sporządzany ten akt aby uzyskać tzw. numer wniosku. To będzie numer pod którym został niejako zarejestrowany Wasz akt w sądzie. Odbierasz z banku oświadczenie o warunkach udzielonego kredytu (bank musi w nim napisać komu, na co i w jakiej wysokości został udzielony kredyt, oraz co będzie jego zabezpieczeniem). Piszesz wniosek do sądu (czasem w niektórych wydziałach są gotowe druki a czasem bank daje) mniej więcej tej treści: Składając w załączeniu Oświadczenie Banku .......(opisać ten bank) wnosimy o wpisanie do Działu IV księgi wieczystej, która zostanie założona dla stanowiącej naszą własność nieruchomości położonej w ... przy ulicy ... stanowiącej lokal mieszkalny numer ...... zgodnie z wnioskiem dz. kw. ......... (tu ten numer , który poda Ci notariusz) zawartym w Akcie notarialnym, Repertorium A nr ............... - hipoteki kaucyjnej na rzecz Banku .............. do kwoty 150.000,-zl tytułem zabezpieczenia spłaty udzielonego nam przez ten bank kredytu z przeznaczeniem na ............... (wpisać cel kredytu) w kwocie 100.000,-zł wraz z odsetkami, oprocentowanego w/g zmiennej stopy procentowej wynoszącej na dzień zawarcia umowy kredytowej ... w stosunku rocznym, którego termin spłaty został ustalony na dzień ..............., zgodnie z treścią załączonego oswiadczenia banku. Taki wniosek przygotowujesz w dwóch egzemplarzach: jeden razem z oświadczeniem banku składasz w sądzie, a na drugim niech Ci bank przystawi prezetatę o złożeniu tego wniosku. Opłaty. Opłata sądowa za wpis hipoteki uzależniona jest od celu kredytu. Jeśli był udzielony na budownictwo mieszkaniowe (czy na budowę lokalu) to z mocy szczególnego rozporządzenia jest zwolnienie od opłat, a jeśli na nabycie lokalu mieszkalnego to 1/20 część wpisu stosunkowego co przy kwocie hipoteki 150.000,- zł dałoby opłatę 455,-zł. Potem idziesz do urzędu skarbowego, wypełnaisz druk PCC-1 i wnosisz podatek od ustanowienia hipoteki. Przy hipotece kaucyjnej jest to stała kwota 19,-zł. I to już wszystko. Czy w miarę jasne to dla Ciebie, czy ja to jasno napisałam i czy słuszne były moje założenia? Jeśli coś nie tak - to koniecznie się odezwij. Pozdrowionka serdeczne:-) B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki - do JN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 13:57 Oj, ja gapa! Chciałeś jeszcze opłaty od wykreślenia tej hipoteki po spłacie kredytu. Tu jest trochę inaczej niż przy wpisie, bo sądy to szczególne rozporządzenie uznają tylko dla wpisów (a nie wykreśleń), stąd przy wykreśleniu działają już zwykłe przepisy, a te mówią, że za wykreślenie połowa tego co za wpis, a gdyby nie było szczególnego rozporządzenia to za wpis hipoteki jest 1/10 część czyli do wykreślenie: 1/20. I przy Twojej kwocie 150.000,-zł za wykreślenie powinieneś zapłacić 455,-zł (nawet, jeśli za wpis nie zapłacisz nic, bo np. kredyt na budownictwo mieszkaniowe). Zakładam też, że nie zmienią się przepisy do czasu wykreślenia - to co piszę to oczywiście na postawie obowiązujących dziś przepisów, a kredyt pewnie będziesz spłacał przez ... czas jakiś:-) Raz jeszcze pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jn Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki IP: *.plusgsm.pl 23.08.03, 14:12 > Czy w miarę jasne to dla Ciebie, czy ja to jasno napisałam i czy słuszne były > moje założenia? Jeśli coś nie tak - to koniecznie się odezwij. Pozdrowionka > serdeczne:-) B. Bebiaku, To jest dokładnie to, o co nam chodziło. Budownictwo to chyba nie było, bo mieszkanie co prawda było w budowie, ale to nie my budowaliśmy, tylko developer (inwestor zastępczy). Czyli zakup. Bardzo serdecznie dziękuję za profesjonalizm i życzliwość, tak rzadko spotykaną w tych czasach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIEC Ile kosztuje wpis do hipoteki kredytu refinansow. IP: *.pseinfo.pl / localhost 25.08.03, 09:24 Mam kolejną prośbę do Pani Bebiak, Ile kosztuje wpis do hipoteki kredytu refinansowego. Biorę kredyt refinansowy na spłatę kredytu zaciągniętego w innym banku na budowę domu jednorodzinnego. Budowa została już zakończona. Czy zostanie zastosowana niższa stawka ? Jakie będą opłaty za wpis do hipoteki kredytu w wysokości 150 tys. (hipoteka zwykła) Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Ile kosztuje wpis do hipoteki kredytu refinan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 01:10 Napisałam Ci w tamtym wątku. Pozdrowionka także i tutaj. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Re: do Bebiak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.03, 15:05 właśnie czytałam Twoje wyjaśnienia odnośnie hipoteki i dokładnie chcę się dowiedzieć czy rzeczywiście jesli jestem z mązem jedynymi kredytobiorcami na zakup domu, to jeśli chodzi o wpis do hipoteki banku to możemy ominąć notariusza i sami złożyć wniosek? jakie są opłaty? ile oszczędzamy? i jeszcze jedno jaki nas czekają opłaty notarialne przy przeniesieniu domu o wartości domu 200 000 zł z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: do Azy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 19:08 Jeśli to Ty jesteś Agą z tamtego drugiego wątku (a wydaje mi się, że tak) to napisałam w tamtym wątku do Ciebie. A jeśli nie jesteś Agą w drugim wątku to pokrzycz na mnie a ja zdyscyplinowanie napiszę do Ciebie tutaj. Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaz wrocławia Re: do Bebiak IP: *.kom / 10.105.8.* 26.08.03, 22:20 witam i prosze o pomoc wziełam kredyt denomonowany w CHF z mężem na kupno mieszkania od developera, jesteśmy jedynymi kredytobiorami i właścicielami posiadam: umowe przedwstępną kupna sprzedaży mieszkania wniosek banku o założenie księgi wieczystej oraz wpis hipoteki kaucyjnej do wys.184500,oo PLN (kwota kredytu 123500,00 PLN)oraz oświadczenie banku, w którym jest napisane że"kredyt został udzielony na finansowanie przedpłat na poczet nabycia lokalu mieszkalnego" i moje pytania: jakie koszty czy mogę złożyć wniosek do Sądu przed obiorem mieszkania (termin odbioru mieszkania mam na 30.09.2003) jest zapis Dz.U z1996 tylko nie pamietam numeru że wpisy do hipoteki są zwolnone od opłat kiedy wpis związny jes z zab. transakcji kredytowej bedę wdzięczna za szybką odpowiedź i pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: do Ani z Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 00:01 Napisałam do Ciebie w tamtym wątku. Pozdrowionka serdeczne również i tutaj. B. Odpowiedz Link Zgłoś
beciak2 Re: ile kosztuje ustanowienie hipoteki 15.09.03, 23:41 Prosze o POMOC, sprawa pilna!Pani u developera poinformowała mnie o kosztach notarialnych: ok 1500zł umowa przedwstepna u notariusza i ok 3700 zł przy umowie własciwej. Mieszkanie jeszcze się buduje ( cena 134.000 zł). We wzorze umowy przedwstępnej zaintrygował mnie nastepujacy zapis: Sprzedający zobowiazuje sie w terminie ....2003 do zawarcia umowy sprzedaży w stanie wolnym od jakichkolwiek długow, udziału wynoszacego nie mniej niz 1/600 i nie wiecej niz 1/100 czesc w prawie uzytkowania wieczystego Dzialki Drogowej. Co to moze znaczyc??? Czy nie sa to dodatkowe spore koszty??? Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebiak Re: Do Beciak2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 23:56 beciak2 napisała: > Prosze o POMOC, sprawa pilna!Pani u developera poinformowała mnie o kosztach > notarialnych: ok 1500zł umowa przedwstepna u notariusza i ok 3700 zł przy > umowie własciwej. Mieszkanie jeszcze się buduje ( cena 134.000 zł). We wzorze > umowy przedwstępnej zaintrygował mnie nastepujacy zapis: Sprzedający > zobowiazuje sie w terminie ....2003 do zawarcia umowy sprzedaży w stanie wolnym od jakichkolwiek długow, udziału wynoszacego nie mniej niz 1/600 i nie wiecej niz 1/100 czesc w prawie uzytkowania wieczystego Dzialki Drogowej. Co to moze znaczyc??? Czy nie sa to dodatkowe spore koszty??? Pzdr :) Hm, ja rozumiem to w ten sposób, że do posesji stanowiącej działkę, na której bedzie stał budynek prowadzi jakaś prywatna droga (będąca odrębną w sensie prawnym nieruchomością) i każdy z nabywców odrębnego lokalu aby mieć dojazd do posesji będzie nabywał udział w tej nieruchomości stanowiącej drogę dojazdową. Do każdej nieruchomości dojazd musi być zapewniony i stąd pewnie kiedyś tam developer kupując działkę (tę pod budynek) musiał nabyć pasek, który jest tą drogą dojazdową. Część developerów zostawia sobie we własności taką nieruchomość ustanawiając służebność przechodu i przejazdu, ale - znacznie częściej - zbywając domy/lokale zbywa udział w takiej nieruchomości bo tak naprawdę to po co mu ta nieruchomość? W/g mnie najistotniejszą rzeczą jest, aby już z umowy przedwstępnej wyraźnie wynikało, że ta cena, o której wspominasz obejmuje cenę lokalu wraz z udziałem z nieruchomości wspólnej (tej, z której lokal zostanie wydzielony) oraz udziału w drodze dojazdowej. O to twardo na Twoim miejscu bym walczyła. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
beciak2 działka drogowa 16.09.03, 00:18 Kobieta twierdzi, ze na te działke drogowa ma byc oddzielna umowa. Chciałem żeby powiedzial skąd wzieły sie takie widełki, lub policzyła konkretną kwote. Powioedziała, że jest to na razie nie możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: działka drogowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 01:21 beciak2 napisała: > Kobieta twierdzi, ze na te działke drogowa ma byc oddzielna umowa. Chciałem > żeby powiedzial skąd wzieły sie takie widełki, lub policzyła konkretną kwote. > Powioedziała, że jest to na razie nie możliwe. Eeee, to mi się średnio podoba. Osobna umowa może być, ale w/g mnie (powtarzam) nawet jeśli umowy sprzedaży miałyby być dwie to cena powinna być już teraz wynegocjowana i powinieneś twardo o to walczyć. Przecież potem mogą Ci rzucić taką kwotę, że aż zadrżysz. Myślę, że pewnie kombinują tak: nie mają jeszcze chętnych na wszystkie mieszkania, może część zostawiają sobie (jakieś biura itd), sobie zostawią maleńki udział w tej drodze (przecież żeby jeździć/chodzić wystarczy przecież choćby jedna - milionowa część) a resztę rozliczą pomiędzy wszystkich pozostałych tak aby to ich obciążały większe podatki i koszty utrzymania tej nieruchomości stanowiącej drogę dojazdową. Rozumiesz co ja Ci chcę tu przekazać i o czym myślę? Będziesz współwłaścicielem tej nieruchomości stanowiącej drogę i będziesz ponosił wszelkie koszty z tym związane a te będą uzależnione od wysokości Twego ułamka. Ja bym się upierała: masz prawo wiedzieć co ma być przedmiotem umów sprzedaży i za jaką cenę będziesz to wszystko nabywał - takie jest moje zdanie. Pozdrowionka i powodzenia w negocjacjach. B. Odpowiedz Link Zgłoś
beciak2 Re: działka drogowa 16.09.03, 23:47 Kobieta upiera się, że nie moze w momencie podpisania umowy przedwstępnej podać precyzyjnie, jaki będzie mianownik części ułamkowej, która nam przypadnie - uzależnia to od ilości sprzedanych mieszkań i piwnic.Czyli chyba potwierdzają się Twoje przypuszczenia...A może poradzisz co zrobić z takim fantem:W umowie developer zobowiązuje się, że w dniu sprzedaży lokal nie będzie obciążony żadnymi długami, w szczególności hipoteką, jednak przyznał się podczas negocjacji, że zaciągnął kredyt na budowę. W momencie wpłaty pełnej kwoty, nasz lokal zostanie wyłączony z hipoteki.Czy jest to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: działka drogowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 00:15 beciak2 napisała: > Kobieta upiera się, że nie moze w momencie podpisania umowy przedwstępnej podać precyzyjnie, jaki będzie mianownik części ułamkowej, która nam przypadnie - uzależnia to od ilości sprzedanych mieszkań i piwnic.Czyli chyba potwierdzają się Twoje przypuszczenia... Hm, sama nie wiem jakiego argumentu powinieneś tu użyć. Myślę, właśnie myślę i .. a może powiązać to określenie w jakiś sposób z ułamkiem w nieruchomości wspólnej (ten będzie wyliczony w sposób ustawą przewidziany). Może na zasadzie jakiejś proporcji tego ułamka do tamtego... Doprawdy w tej sytuacji sama nie wiem - tak tylko myślę. A cenę określić z metrów kwadratowych przypadających niejako czy odpowiadających temu ułamkowi ustalając, że cena 1 m.kw to tyle a tyle. Wiesz, ja Ci powiem szczerze, że trochę bym się obawiała tak zupełnie w ciemno taką umowę zawierać. Przemyśl to co Ci napisałam o tych proporcjonalnych odnośnikach. Może tędy droga do ustaleń a doprawdy nic innego nie przychodzi mi do głowy w tej sytuacji. >A może poradzisz co zrobić z takim fantem:W umowie > developer zobowiązuje się, że w dniu sprzedaży lokal nie będzie obciążony > żadnymi długami, w szczególności hipoteką, jednak przyznał się podczas > negocjacji, że zaciągnął kredyt na budowę. W momencie wpłaty pełnej kwoty, nasz lokal zostanie wyłączony z hipoteki.Czy jest to możliwe? Jest to możliwe i często się zdarza, że developer bierze kredyt obciążając hipoteką daną nieruchomość, a potem sukcesywnie wpłaca pewne kwoty do banku a ten wydaje pismo zezwalające na wydzielenie danego lokalu wraz z przysługującymi mu prawami do nowej księgi bez obciążeń na rzecz banku. Tu Cię uczulam na jedną rzecz (choć wiem, że pewnie to rozumiesz): to nie jest tak, że Twój lokal będzie zwolniony jak Ty wpłacisz developerowi pełną cenę - on będzie mógł być zwolniony jak te pieniądze wpłyną do banku (dobrze, żebyś się dowiedział, czy ten akurat bank tak sukcesywnie zwalnia część nieruchomości w postaci konkretnych lokali z obciążeń kiedy wpływają konkretne kwoty). Takie pismo banku oczywiście musi być przedłożone notariuszowi do umowy sprzedaży bo inaczej sąd z urzędu przeniesie do Twojej nowej księgi tę hipotekę na zasadzie hipoteki łącznej, a na to nie powinieneś sobie absolutnie pozwolić. Natomiast jak do umowy sprzedaży złożone będzie takie pismo to wydzielenie Twojego lokalu do nowej księgi następuje bez żadnego obciążenia. Czy w miarę jasne to dla Ciebie? Jak "coś" to oczywiście się upomnij. Pozdrowionka cieplutkie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
beciak2 Re: działka drogowa 17.09.03, 15:56 Wielkie dzięki, rozmawialiśmy dzisiaj ponownie i .... może wszystko będzie dobrze. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś