Dodaj do ulubionych

ROSJA w Literaturze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:58
czy mozecie cos godnego polecic?
Obserwuj wątek
    • Gość: (gość portalu) Re: ROSJA w Literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 13:34
      'listy z rosji' markiza de Custine - rosja wczoraj, dzis i jutro ... jedna z
      najbardziej przenikliwych ksiazek w historii literatury historiozoficznej
    • umbradomini1 Re: ROSJA w Literaturze 13.08.05, 14:15
      Cały Bułhakow i jego Rosja Radziecka i jej absurdy...
    • d0minika Re: ROSJA w Literaturze 13.08.05, 15:13
      "Anna Karenina":)
    • Gość: teofanes Re: ROSJA w Literaturze IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 13.08.05, 16:46
      XIX wiek:Gogol, Lermontow, Gonczarow, Turgieniew, Tolstoj, Dostojewski...
      XX wiek:Czechow, Bulhakow, Pasternak, Sołzenicyn..

tego jest mnóstwo!!!

• gomich Re: ROSJA w Literaturze 13.08.05, 17:57
      Najlepszy obraz Rosji przeciez nie tak dawnej to "Moscoviada" Andruchowycza
      • Gość: garnek Re: ROSJA w Literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:06
        tak, oczywiscie ze klasyka ale raczej chodzi mi o literature po 1945 oczywiscie
        bez pielewina dowlatowa jerofiejewa i kapusty.
        • bdx65 Re: ROSJA w Literaturze 13.08.05, 19:54
          Gość portalu: garnek napisał(a):

> tak, oczywiscie ze klasyka ale raczej chodzi mi o literature po 1945
          oczywiscie
          >
          > bez pielewina dowlatowa jerofiejewa i kapusty.

Akunin i jego śmieszne, ale zachwycające kryminałki.
          • stirling Re: ROSJA w Literaturze 13.08.05, 20:07
            Wasilij Aksionow i jego moskiewska trylogia, od rewolucji po pierestrojke,
            bardzo dobra rzecz.
    • Gość: d0minika Re: ROSJA w Literaturze IP: *.246.jawnet.pl 13.08.05, 20:16
      Irina Denieżkina
      "Daj mi!" - sama nie czytałam, ale znajomy twierdził, że całkiem całkiem.
      Reklamowano ją jako "rosyjską Masłowską":)
      • kawa_malinowa Re: ROSJA w Literaturze 13.08.05, 21:20
        Reklamowano nieslusznie, bo Dieniezkina wspolny z Maslowska to ma chyba tylko
        mlody wiek. Opowiadanka takie sobie...
    • yanga Re: ROSJA w Literaturze 14.08.05, 12:58
      Rybakow "Dzieci Arbatu" oraz następne tomy. A jako przeciwwaga "Pokonani"
      Gołowkiny.
    • kawa_malinowa okres NEPu 16.08.05, 09:45
      Michaił Zoszczenko "rozkosze kultury"
    • brunosch Re: ROSJA w Literaturze 16.08.05, 10:09
      W. Grossman "Życie i los"; "Wszystko płynie"
      A. Sołżenicyn : "Krąg pierwszy" (polskie wyd z 1996)
      • ksara4 Jezdziec miedziany :-)) 16.08.05, 23:43
        a drugi tom to Tatiana i Aleksander, dwa grube tomiska, napisala rosjanka
        Paulina Simmons czy jakos, ledwo to zmeczylam, a szczerze mowiac
        przekartkowalam,dokladny opis oblezenia Leniningradu, romans mlodej Rosjanki i
        zolnierza pochodzenia amerykanskiego. Trudno mi sie az wypowiedziec na temat
        tej ksiazki, jest zdumiewajaca, nie wiadomo o co do konca chodzi i tyle.
        • kawa_malinowa Re: Jezdziec miedziany :-)) 17.08.05, 09:06
          Pani Simmons jest wnuczką emigrantów, pisze po angielsku.
          Jak to nie wiadomo o co chodzi? Dziwaczna to opinia...
          To książka jest zdumiewająca, czy ledwo do zmęczenia?

Moim zdaniem "JEzdziec miedziany" (czytadło? romans? w porządku, choć i tak
          będzie mi sie podobać) to znakomity obraz życia w oblężonym Leningradzie.
          Fabuła jest w porządku.
          • staua Re: Jezdziec miedziany :-)) 03.09.05, 04:52
            Przeczytalam wlasnie "Jezdzca" i w tym watku pokusze sie o opis moich wrazen. Przede wszystkim -
            nici z planow na wrzesien. Myslalam, ze ponad 600 stron bede czytac troche dluzej, ale dwa dni
            wystarczyly - nie moglam sie oderwac. Swietnie napisana powiesc w bardzo klasycznym stylu (zadnych
            formalnych nowinek, nie oszukujmy sie, nie o to tu chodzi), na poczatku kojarzyla mi sie nieco z
            "Przeminelo z wiatrem" i "Niebieskim Rowerem", bo wojna, kobiety, romans... do konca zostalo tylko
            jedno podobienstwo - bohaterka, ktora jest silna kobieta o niesamowitej zadzy zycia. Im blizej konca,
            tym wiecej jest tam slowianskiej pasji i duszy. Choc pierwsza polowa jest zdecydowanie najlepsza -
            rzeczywiscie, opisy zycia w oblezonym Leningradzie sa rewelacyjne - w srodku, w Lazarevie troche
            zwolnilam tempo i zaczelam sie bac, ze sie znudze (opisy przezyc milosnych naszej pary jakos mniej
            mnie fascynowaly), ale tylko zaczelam, bo gdy Tatiana wraca do Leningradu, napiecie znowu rosnie. I
            druga polowa przywodzi mi na mysl bardziej "Doktora Zywago".
            Drugi tom... Hmm... Prawdopodobnie sie nie powstrzymam.
            Swietna lektura, bardzo sie ciesze, ze sie o niej dowiedzialam!
            • kawa_malinowa Re: Jezdziec miedziany :-)) 08.09.05, 16:29
              hahaha! A mialam sie zacząć dopytywać, jak Ci idzie czytanie. :)
              Druga część nie jest zła, ale przy pierwszej się chowa....
              • staua Re: Jezdziec miedziany :-)) 08.09.05, 17:07
                I tak jej nigdzie nie moge znalezc, wiec jesli mnie nie przycisnie tak, ze kupie, to nie przeczytam tak
                szybko...
            • yanga Re: Jezdziec miedziany :-)) 14.09.05, 13:06
              No właśnie, uważam że te nie tyle erotyczne, co wręcz seksuologiczne wątki
              bardzo psują skądinąd świetną powieść. Ale cóż - to jest pisane pod czytelnika
              amerykańskiego, im koniecznie trzeba kawę na ławę, bo biedaczki sami się nie
              domyślą.
              • staua Re: Jezdziec miedziany :-)) 16.09.05, 16:52
                No wlasnie :-) A balam sie napisac, bo maz stwierdzil, ze to swiadczy o mojej ukrytej,
                generalnej niecheci do tego typu spraw (?). A dla mnie to bylo w pewnym momencie jak jakas fantazja
                erotyczna, ta chatka w lesie itd.
                A po moich zachwytach ta ksiazka obydwa tomy kupila moja Babcia (pochodzi z Bialorusi). Mam
                nadzieje, ze sie nie zawiedzie.
                • kawa_malinowa Re: Jezdziec miedziany :-)) 16.09.05, 22:10
                  Mam nadzieję, że nie :)
                  Moja babcia wzięła kilka tygodni temu "JM" ode mnie i stwierdziła, że będzie
                  czytać do końca roku (oczy nie te, a znowu ine można o niej powiedzieć, że jest
                  namiętną czytelniczką). Teraz kończy drugi tom, ale przyznała, że pierwszy
                  bardziej przypadł jej do gustu.
                  • loretanka Re: Jezdziec miedziany :-)) 17.09.05, 11:26
                    Szczerze polecam JM i TiA - czyta się z zapartym tchem. Opisy oblężenia
                    Leningradu - wspaniałe
                    pozdrawiam
                • niebieskadziewczyna Re: Jezdziec miedziany :-)) 20.12.05, 03:12
                  tez tak uwazam, ale moze autorka chciala stowrzyc obraz sielanki, i te
                  klikutygodniowe wakacje glownych bohaterow, mialy byc calkowitym
                  przeciwienstwem okrutnej rzeczywistosci.

Alez zeby az przez 100 stron ????
                  Mi sie znudzilo po 20 stronach... pozniej juz tylko kartkowalam...

Poza tym ksiazka superancka. Druga czesc rowniez dobra, ale pierwsza
                  zdecydowanie lepsza.
            • meteorah Re: Jezdziec miedziany :-)) 21.12.05, 13:36
              No właśnie...
              Leży u mnie na pólce chwilę juz ta kniga, ale chyba mnie zachęciły opinie z FK.
              Skoro można ją przeczytac w dwa dni...
    • curius Re: ROSJA w Literaturze 03.09.05, 16:19
      Ja czytalam ksiazke "Daj mi!" Iriny Dienieżkinej. mysle, ze warto, taka dla
      mlodziezy. O pokoleniu "pepsi, mtv i telefonow komorkowych".
    • Gość: orfo Re: ROSJA w Literaturze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.05, 21:23
      Gorąco Polecam "Imperium" Ryszrada Kapuścińskiego oraz "Wilczy notes" Mariusz
      Wilka.
    • Gość: Orfo Re: ROSJA w Literaturze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.05, 19:43
      Do powyższych tytułów pragnę dodać "Rosyjskiego sfinksa" Edmunda Lewandowskiego.
      • stella25b Re: ROSJA w Literaturze 05.09.05, 19:55
        Kapuscinski "Imperium".
    • atyszka Re: ROSJA w Literaturze 09.09.05, 23:04
      Gorąco polecam "Moją podróż do Rosji" Antoniego Słonimskiego, "Noc na Kremlu"
      Ksawerego Pruszyńskiego oraz "Przejażdżkę po Rosji" Andrzeja Wróblewskiego.
    • atyszka Re: ROSJA w Literaturze 13.09.05, 19:07
      Polecam też następujące pozycje:
      1) Astolphe de Custine "Rosja w roku 1839", t. I-II
      2)Markiz de Custine "Listy z Rosji"
      3) Józef Ignacy Kraszewski "Moskal"
      4) Wacław Gąsiorowski "Królobójcy"
      Życzę owocnej lektury.
    • ben-oni Re: ROSJA w Literaturze 14.09.05, 12:55
      Żenujące jest , że część z piszących ( część niemała ) reaguje jak pies
      Pawłowa , hasło Rosja - odzew komuniści i łagry . Rosja w prozie to Bunin ,
      Czechow , Leskow , Pilniak , Rasputin , Bieły , Paustowski itd. A tacy jak
      Sołżenicyn czy Pasternak ( tragicznie słaby "Doktor Żywago" ) to margines .
      • Gość: miś i małolata Re: ROSJA w Literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:09
        Jerofiejew , Tiendriakow i Trifonow , Kawierin , Katajew i Tołstoj .
        • Gość: rosomak Re: ROSJA w Literaturze IP: 82.160.104.* 21.12.05, 15:22
          plus Bek, Bykow, Simonow, Erenburg, Okudżawa, Szyszkow, Bondariew, Ardamacki...
          itd
          • kardiolog Re: ROSJA w Literaturze 21.12.05, 15:25
            Gość portalu: rosomak napisał(a):

> plus Bek, Bykow, Simonow, Erenburg, Okudżawa, Szyszkow, Bondariew,
            Ardamacki...
            >
            > itd

Az tyle pozycji? A ja myslalem, ze tylko Bulhakow. Jaki ja naiwny i niedouczony
            jestem:)

kardiolog
            • Gość: rosomak Re: ROSJA w Literaturze IP: 82.160.104.* 22.12.05, 09:04
              jedziemy dalej: Załygin, Kaledin, Guria, Wiszniewski, Pikul, Dawydow, Siemionow
              jeden i drugi, Aronow, Zoszczenko, Leonow, Fiedin... olejcie tych wszystkich
              Sołżenicynów, Pasternaków, Grossmanów i Szamiatinów. Szkoda czasu!!
    • Gość: kazik Re: ROSJA w Literaturze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.05, 20:40
      "Rosjanie w Warszawie" Agaty Tuszyńskiej!!!
    • Gość: Kinga Re: ROSJA w Literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 22:04
      "Droga przez mękę" Aleksego Tołstoja - obraz rewolucji bolszewickiej.
    • Gość: adam Re: ROSJA w Literaturze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.05, 22:08
      Polecam nastepujące książki Włodzimierza Wojnowicza: "Życie i niezwykłe
      przygody żołnierza Iwana Czonkina" oraz "Moskwa 2042".
    • Gość: jaśko Re: ROSJA w Literaturze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.05, 21:20
      Mikołaj Gogol "Rewizor", Jules Verne "Michał Strogow", Warłam
      Szałamow "Opowiadania kołymskie", Wieniedikt Jerofiejew "Moskwa-Pietuszki"
    • atyszka Re: ROSJA w Literaturze 24.09.05, 17:43
      Jerzy Kochanowski "Spojrzenie na Rosję", Pierre Gilliard "Tragiczny los cara
      Mikołaja II i jego rodziny" oraz "Pamiętnik Mikołaja II"
    • Gość: mary Re: ROSJA w Literaturze IP: *.comarch.pl 21.12.05, 10:59
      Polecam książkę "Rzeka miłości" autor - Andrei Makine.
      Wbrew tytułowi książka nie jest romansem, lecz piękną opowieścią o życiu na
      Syberii, o dorastaniu i o przyrodzie.
      mary
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka