Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koszt utrzymania segmentu

15.01.07, 23:17
    Witam, czy oreintuje się ktoś może jaki est orientacyjny miesięczny koszt
    utrzymania segmentu (ok.200m): ogrzewanie, podatek itp.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • des4 Re: Koszt utrzymania segmentu 16.01.07, 08:31
        kattja napisała:

> Witam, czy oreintuje się ktoś może jaki est orientacyjny miesięczny koszt
        > utrzymania segmentu (ok.200m): ogrzewanie, podatek itp.
        > Pozdrawiam

Nit ci tego nie powie, skoro nic nie wiadomo o segmencie...
      • kattja Re: Koszt utrzymania segmentu 16.01.07, 10:32
        Segment jest z wczesnych lat dziewięćdziesiątych, to segment środkowy, w Łodzi,
        ma nowe okna
        • des4 Re: Koszt utrzymania segmentu 16.01.07, 11:11
          Piszę na podstawie swojego segmentu - skrajnego 270m2 więc twoje koszty bedą
          trochę mniejsze. Ważne też jest ile osób mieszka w domu - u mnie dwie dorosłe i
          jedno (niedługo bedzie drugie ;) dziecko...

Jeśli jest dobrze izolowany i ocieplony to zimą bedziesz płacić średnio 300-350
          zł za gaz miesięcznie, o ile używasz gazu do CO, gotowania, mycia (tak jest u
          mnie), latem gaz to ok. 100 zl miesięcznie. Prąd to ok. 100-150 zl miesięcznie.
          Woda i ścieki na ryczałcie - ok. 60 zł co dwa miesiące, śmieci (kosz 120l) to
          ok. 14 zl miesięcznie. Do tego dochodzi podatek od nieruchomości i działki -
          ok. 200 zl co roku.

Nie wliczam cyfrówki, internetu, telefonu stacjonarnego...

Średnio, biorac pod uwagę wszystkie opłaty, wychodzi mi 450-500 zl miesięcznie.
          Oczywiście wszstko zależy też od stawek w twojej miejscowości - usługi
          komunalne, podatki itp. W rożnych rejonach Polski moga się one sporo róznić....
          • Gość: bietka Re: Koszt utrzymania segmentu IP: *.kosson.com 16.01.07, 12:35
            Na mój segment środkowy o powierzchni ok. 170m2 mieszkalnych zużywam rocznie
            około 1800-1900m3 gazu ziemnego z sieci. Gazem oprócz domu ,ogrzewam wodę i
            gotuję. Mieszkają u mnie 2 osoby dorosłe i 2 nastolatków.
            Prąd to około 120- 150 zł miesięcznie.
            Woda plus ścieki do kanalizacji miejskiej płacone w/g licznika (średnio
            12m3/mc, wliczam również wodę do podlewania ogródka, mycia samochodu) około 60
            zł/mc. podatek od nieruchomości około 150 zł.
            Smieci-( kubeł 120l) 4x w miesiącu około 35 zł/mc.
            Do tych kosztów musisz doliczyć różne bieżące koszty remontów i napraw, które w
            zależności od stanu budynku są większe lub mniejsze.Dolicz jeszcze w przypadku
            CO gazowego przeglądy pieca.( ja robię co 2 lata) Tu już sumy są uzależnione od
            rodzaju i marki pieca.( 200 - 300 zł)
      • kattja Re: Koszt utrzymania segmentu 16.01.07, 16:15
      • kattja Re: Koszt utrzymania segmentu 16.01.07, 16:16
        Bardzo dziękuję za pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka