Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lodówka Ariston

23.04.03, 11:55
    Sprawa jest taka:
    Firma Merloni Polska sprzedaje w Polsce lodówki MTA 331 (kolor biały)
    a pech chciał, że podoba mi się srebrna (MTA 332). Jestem gotowy
    wyłożyć gotówkę ale oni nie chcą mi tego ściągnąć !!!!
    Płacę a pan w słuchawce /generalny przedstawiciel Merloni w Polsce/
    mówi, że nie !! i że mogę sobie kupić lodówkę innej firmy jak nie podoba
    mi się biała !!

Parodia !!
    Co robić ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: m. Re: Lodówka Ariston IP: 62.233.139.* 23.04.03, 12:18
        a nie masz watpliwości co do jakosci lodowek firmy ariston?
        • pikac Re: Lodówka Ariston 23.04.03, 12:31
          Gość portalu: m. napisał(a):

> a nie masz watpliwości co do jakosci lodowek firmy ariston?

a co się z nimi dzieje, że mają mieć niższą jakość ?
          jak ma się zepsuć po 10 latach to mi wszystko jedno czy to będzie
          Elektolux, Smeg czy Ariston

ja mam wątpliwości do do całej firmy
          chcę zapłacić kasę a oni: "o nie, nie, tego panu nie sprzedamy bo to kolor
          inny niż biały ale jak pan chce srebrną to niech pan kupi innej firmy"
          jeszcze czegoś takiego nie słyszałem w życiu !!
          • Gość: m. Re: Lodówka Ariston IP: 62.233.139.* 23.04.03, 13:44
            mi nie chodzi o to ze sie maja zepsuc za 10 lat tylko o to jak sa wykonane, mi
            sie one nie podobaja, jak sie otwiera aristona to te polki, komory biofresh
            itd. wygladaja po prostu obsukrnie, jakies takie nie wykonczone, po prostu
            kiepskie, a co do firmy to jaki masz problem?
            jest tylko jeden sklep czy hurtownia z aristonem?
            • Gość: pikac Re: Lodówka Ariston IP: *.tlsa.pl 23.04.03, 15:10
              Gość portalu: m. napisał(a):

> mi nie chodzi o to ze sie maja zepsuc za 10 lat tylko o to jak sa wykonane,
              mi
              > sie one nie podobaja, jak sie otwiera aristona to te polki, komory biofresh
              > itd. wygladaja po prostu obsukrnie, jakies takie nie wykonczone, po prostu
              > kiepskie, a co do firmy to jaki masz problem?
              > jest tylko jeden sklep czy hurtownia z aristonem?

No widzisz, to jest tak, że dzwoniłem do generalnego dystrybutora
              na całą Polskę !! a ten mi powiedział, że owszem we Włoszech a nawet w Niemczech
              to takie lodóweczki są (nawet w kolorze żółtym jak się uprę) ale w Polsce jak
              chcę to mam szeroki wybór kolorów pod warunkiem, że jest to kolor biały !!!

Aha, jak bym chciał koniecznie to mogą mi sprowadzić ale potrwa to 3-5 miesięcy
              oraz muszę zamówić co najmniej 30 szt. /hihi/.

Zresztą podobnie jest z firmą Gorenje (model 256 OTLA z zamrażalnikiem
              otwieranym na górze). Taki model jest owszem w Niemczech i to np. w kolorze
              czerwonym lub gdybym mi się nie podobał to może w niebieskim (o antracycie nie
              wspomną). W Polsce niestety nie ma. I nie sprowadzą go za żadne pieniądze.
              I nie chodzi tutaj o jakąś hurtownię czy sklep. Rozmawiałem z generalnym
              dystrybutorem a ten idzie w zaparte (mogę sam z Frankfurtu sobie przysieźć).

Czy to jest podejście do klienta ?
              Z czym my się pchamy do Europy ??
              • Gość: bankroot Re: Lodówka Ariston IP: *.pekao.com.pl 23.04.03, 15:50
                po to się pchamy, żeby nie mieć takiej sytuacji jaką Ty masz

bankroot
      • Gość: quaz Re: Lodówka Ariston IP: *.citicorp.com 23.04.03, 20:01
        witam,
        mamy lodowke ariston od ponad roku i NIC sie nie dzieje. jestesmy zadowoleni.
        co do ariston polska, to powinni dostac po lbie... nie chca chyba zarobic.
        proponuje uderzyc na www.merloni.com i dokladnie opisac sytuacje w mailu. moze
        to cos pomoze.
        co do zamowienia wybranego egzemplarza, to polecam siec sklepow avans. moze
        pomoga?
        w ostatecznosci mozna samemu pojechac do Niemiec i sobie przywiezc, badz
        dogadac sie z jakims 'prywatnym' importerem, ktorych ogloszen jest setkina
        usenecie.

Powodzenia.
      • Gość: a Re: Lodówka... napisać do firmy Ariston we Włoszec IP: *.itpp.pl 26.04.03, 19:17
        pikac
        najlepiej napisać maila do firmy która jest producentem w przypadku Aristona to
        chuba ich firma jest firmą Włoską , wejdz na ich anglojęzyczną stronę a tam
        napewno znajdziesz kontakt do Włoch.
        ja tak zrobiłam kilka razy i odpisali mi ajakże i nawet dostałam to co chciałam.
        a
      • Gość: tobi Re: Lodówka Ariston IP: *.hor.net.pl / 192.168.1.* 30.04.03, 19:56
        A ja się dziwię że ty jesteś zdziwiony.Chcesz kupić lodówkę którą nie sprzedaje
        firma na terenie Polski.Każdy sprzęt agd sprzedawany w Polsce musi posiadać
        homologacje atesty i tym podobne bzdury które kosztują i trwa załatwienie
        tego.A tobie się wydaje że 2000-2500 zł które chcesz zapłacić za lodówke to
        dużo? Nie pokryje kosztów dopuszczenia do sprzedaży tej lodówki nawet w ułamku
        procentu.Dlatego przedstawiciel nie chciał nawet z tobą rozmawiać.To samo jest
        z samochodami i np.sprzętem rtv elektrycznym itp.Pomijam sprawę serwisowania
        tego sprzętu gdzie koszt szkolenia serwisantów oraz zapewnienia podstawowych
        częsci jest też duży.Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
        • Gość: pikac Re: Lodówka Ariston IP: *.tlsa.pl 05.05.03, 09:12
          Gość portalu: tobi napisał(a):

> A ja się dziwię że ty jesteś zdziwiony.Chcesz kupić lodówkę którą nie
          sprzedaje
          >
          > firma na terenie Polski.Każdy sprzęt agd sprzedawany w Polsce musi posiadać
          > homologacje atesty i tym podobne bzdury które kosztują i trwa załatwienie
          > tego.A tobie się wydaje że 2000-2500 zł które chcesz zapłacić za lodówke to
          > dużo? Nie pokryje kosztów dopuszczenia do sprzedaży tej lodówki nawet w
          ułamku
          > procentu.Dlatego przedstawiciel nie chciał nawet z tobą rozmawiać.To samo
          jest
          > z samochodami i np.sprzętem rtv elektrycznym itp.Pomijam sprawę serwisowania
          > tego sprzętu gdzie koszt szkolenia serwisantów oraz zapewnienia podstawowych
          > częsci jest też duży.Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

Tak tylko lodówka ta od dokładnie tej samej różni się kolorem ! /poszukiwana
          przeze mnie ma kolor srebrny natomiast oferowana w Polsce ma kolor biały/
          Więc jaki problem jest w serwisowaniu w/w lodówek (może jak się troszkę odrapie
          to nie będą mieli takiego koloru ?).
          Są jeszcze 2 sprawy:
          1. Jak firma chce być dobra i chce przez wiele lat mieć dobrą markę na danym
          rynku to takie sprawy załatwia od ręki.
          2. W instrukcji obsługi w/w lodówek Ariston na pierwszej stronie jak wół jest
          napisane, że dotyczy ona m.in. lodówki o symbolu 332V czyli takiej, której nie
          ma w Polsce. Więc jak to naprawdę jest ?
      • zayzayer Re: Lodówka Ariston 01.05.03, 17:49
        Przestańcie już z tym Aristonem.
        Sprawa jest prosta jak George W.Busch.
        Nie ma popytu-nie ma podaży.
        Mamy przeciesz na rynku pełny luz.

Proszę zgadnąć dlaczego nie ma popytu.
        Nie wiecie? Pomogę. Każda odpowiedź jest w przybliżeniu poprawna.

Zayzayer
        • Gość: pikac Re: Lodówka Ariston IP: *.tlsa.pl 05.05.03, 09:14
          zayzayer napisał:

> Przestańcie już z tym Aristonem.
          > Sprawa jest prosta jak George W.Busch.
          > Nie ma popytu-nie ma podaży.
          > Mamy przeciesz na rynku pełny luz.
          >
          > Proszę zgadnąć dlaczego nie ma popytu.
          > Nie wiecie? Pomogę. Każda odpowiedź jest w przybliżeniu poprawna.
          >
          > Zayzayer

Jak to nie ma ?
          Ja chcę kupić a nie mogę !!!
          Ale spece od marketingu i sprzedaży w Aristonie uważają, że biały w polsce jest
          jedynym poprawnym kolorem.
      • Gość: Anka Re: Lodówka Ariston IP: *.bosbank.pl 05.05.03, 10:13
        Nie bardzo widzę problem, ja kupiłam srebrną lodówke aristona nie wiem czy ten
        kontkretyny model.
        Widziałam także parę modeli srebrnych w Media Mark
        • Gość: pikac Re: Lodówka Ariston IP: *.tlsa.pl 05.05.03, 12:40
          Gość portalu: Anka napisał(a):

> Nie bardzo widzę problem, ja kupiłam srebrną lodówke aristona nie wiem czy
          ten
          > kontkretyny model.
          > Widziałam także parę modeli srebrnych w Media Mark

W końcu też kupiłem srebrną 155 cm (MTA 292V) ale chciałem 175 cm (MTA 332V).

• Gość: Anka Re: Lodówka Ariston IP: *.bosbank.pl 05.05.03, 13:15
            Gość portalu: pikac napisał(a):

> W końcu też kupiłem srebrną 155 cm (MTA 292V) ale chciałem 175 cm (MTA 332V).
            >
            • Gość: Anka Re: Lodówka Ariston IP: *.bosbank.pl 05.05.03, 13:31

> Gość portalu: pikac napisał(a):
              >
              >
              > > W końcu też kupiłem srebrną 155 cm (MTA 292V) ale chciałem 175 cm (MTA 332
              > V).
              > >

Ja mam właśnie taką wysoką z okienkiem tj panelem sterowania na drzwiach z
              zewnatrz - srebrna
              • Gość: pikac Re: Lodówka Ariston IP: *.tlsa.pl 06.05.03, 11:31

> Gość portalu: Anka napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: pikac napisał(a):
                > >
                > >
                > > > W końcu też kupiłem srebrną 155 cm (MTA 292V) ale chciałem 175 cm (MT
                > A 332
                > > V).
                > > >
                >
                > Ja mam właśnie taką wysoką z okienkiem tj panelem sterowania na drzwiach z
                > zewnatrz - srebrna

Też się nad nią zastanawiałem ale nie potrzebny mi tak duży zamrażalnik (3
                komory to przesada). Jest dla mnie troszkę za wysoka ale gdybym miał taką kupić
                to chyba wolałbym Elektroluxa.
                Pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka