Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WA ZN A sprawa Finanse

IP: *.zegrze.maverick.com.pl 21.02.07, 09:44
    Mam pytanie, nie mam czasu na załatwianie fomalnosci zwiazanych ze staraniem
    sie o pozwolenie na budowe, mam firme ktora wybuduje mi dom, ale to rodzina i
    nei chce im dawac mozliwosci zalatwania tych spraw za mnie. Wolałabym to kums
    zlecic.Podbnie jak szukanie innej dzialki... Korzystaliscie kiedys ztakich
    usług, są w ogole takie firmy? z Jakimi kosztami nalezy się liczyć?

Z gory dziekuje za wiadomosc, bo nawet nei wiem gdzie szukac...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mary baaaardzo trudno znaleźć IP: 217.153.205.* 21.02.07, 13:32
        Słyszałem, że ludzie za załatwienie pozwolenia na budowę, kompletowanie
        dokumentów itp. (wszystko w granicach prawa, ale z obsłygą calej mitręgi
        urzędniczej - warunki techniczne, załatwienie przyłączy, uzgodnienia z ochrona
        środowiska, melioracją itd.) w zeszłym roku brali po ok. 4000-5000 zł. Niemniej
        jednak dość trudno jest znaleźć taką osobę. Pośrednictwo w kupnie działki to
        już jest chyba płatne osobno.
        • Gość: may Re: baaaardzo trudno znaleźć IP: *.zegrze.maverick.com.pl 21.02.07, 13:52
          czyli to jest spory wydatek... Mary a czy orientujesz sie czy to jest taka
          osobna dzialanosc tych firm - kompletowanie dikumentacji, czy tylko traktuja
          jako czesc wiekszego projektu albo bardziej komplesowej uslugi?
          • Gość: Mary Re: baaaardzo trudno znaleźć IP: 217.153.205.* 21.02.07, 19:45
            Ja rozmawiałem kiedyś o tym z architektem. Sam architekt nie wyrażał chęci
            zajęcia się tym, ale mówił, że "obiło mu sie o uszy", że są takie osoby. Nie
            musiałem korzystać z pomocy kogoś takiego, ale sądzę, że nie jest to żadna
            firma, a po prostu "fucha", którą ktoś robi kasując pieniędze do kieszeni bez
            podatku, umów, faktur i innych pierdół. Sądzę, że właśnie w Warszawie
            znalezienie takiej osoby może być bardzo trudne, zwłaszcza za rozsądne
            pieniądze. To musi być człowiek obrotny - a taki zarobi sobie w inny sposób.
            Jest jeszcze jedna możliwość: jeżli ktoś kupuje działkę za kilkaset tysięcy,
            robi projekt indywidualny za 20 i buduje dom za milion, to może
            agcneja/architekt/wykonawca zapewnią mu taką usługę. Ale jak ktoś kupuje tanią
            działkę i chce budować gotowca systemem gospodarczym to będzie mu raczej trudno
            skłonić wyżej wymienionych do pomocy. Tak czy owak - ewentualne kontakty do
            takich osób trzeba chyba szukać u architektów lub wykonawców (ale nie u pana
            Zenka spod Siedlec, tylko w profesjonalnej i drogiej firmie). Można spróbować u
            architektów w mniejszych miejscowościach - ale oni też wolą robić/adaptować
            projekty, a nie zajmować się uboczną robotą, bo to wcale nie jest taki łatwy
            kawałek chleba. Cała sprawa zajmuje spokojnie 2 miesiące - jak dobrze pójdzie -
            więc 5000 zł to nie są wcale takie kokosy. A z drugiej strony mało kogo stać,
            żeby zapłacić więcej?
      • Gość: mif Re: WA ZN A sprawa Finanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 22:15
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=57181134&a=57188979
        i dalsze posty
        • Gość: may Re: WA ZN A sprawa Finanse IP: *.zegrze.maverick.com.pl 21.02.07, 22:24
          Wielkie dzieki za pomoc!

i za linki i za uwagi i wskazówki!

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka