Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki koszt ogrzewania domu 250m???

IP: *.chello.pl 21.02.07, 17:03
    Mamy zamiar kupic do o pow 250m. Jest tam ogrzewanie gazowe i miejsce na
    kominek ktory ma rozprowadzenia po pokojach, jest to dom parterowy, ma 3
    lata. Zastanawiamy sie ile bedziemy placic za ogrzewanie, rowniez prad w tym
    domu. Bedziemy brac kredyt wiec musimy sie liczyc z dodatkowymi kosztami.
    Wiem ze tez zalezy jak dom jest ocieplony itd, ale chodzi mi o koszt tak
    mniej wiecej.
    Dzieki za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kaś Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 21:12
        Tak mniej więcej to kupcie sobie najlepiej dom jeszcz o jakieś 200 m większy -
        wtedy będzie TANIEJ!!! No zastanów się...
        • Gość: marcia Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.chello.pl 22.02.07, 21:34
          Zastanawiam sie ostatnio co sie dzieje z wami ludzie!!! Czlowiek wchodzi na
          forum zadaje pytanie i dostaje po glowie!!! Kurde dziewczyno gow.... cie
          obchodzi dlaczego kupuje taki dom! Moze mam taki kaprys, moze mam 5 dzieci i
          mniejszy nie moge! Co ci do tego! Po cholere wchodzisz i mi takie rzeczy
          piszesz, nudzisz sie, poklocilas sie ze swoim chlopakiem, a moze masz okres!!!
          Nie podoba ci sie co napisalam to nie odpowiadaj!
          • Gość: minka Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: 212.106.30.* 22.02.07, 22:17
            Ja mam dom 220m, ale pietrowy (pow. parteru to 125m).
            Najwyższy dotąd rachunek za gaz to 660 PLN (wtedy były silne wiatry
            wychładzające dom) Inne rachunki w okolicach 380 PLN.
            Mam zasobik 200l, cyrkulację i jakieś 80m podłogówki. Kuchenka elektryczna -
            gaz tylko do co/cwu
            Jak się komuś nie podoba duży dom, niech mieszka w małym, a frustracje topi w
            winku
            • tigrissimo Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? 22.02.07, 22:44
              To wysokość rachunku za miesiąc?
              Przy okazji zadam jeszcze kilka pytań o ogrzewanie podłogowe. Czy wspomagasz je
              grzejnikami, czy tez samo wystarcza - chodzi mi głównie o czas mrozów i silnych
              wiatrów? Czy masz jakiś specjalny piec, który ma oddzielone ogrzewanie pogłogowe
              i grzejnikowe?
              A jaka jest twoja opinia nt. ogrzewania podłogowego -> polecasz/odradzasz?
              Przede mną budowa domu i szukam informacji na temat ogrzewania, bo od tego wiele
              zależy.
              Z góry dziękuję za wszelkie informacje
              • Gość: minka Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: 212.106.28.* 23.02.07, 15:19
                To koszt ogrzewania za 1,5 miesiąca (co tyle przychodzą do nas rachunki)
                Piec mam kondensacyjny Viessmann Vitodens 200.
                Podłogówkę bardzo polecam. Mam ją w hallu, łazienkach i salonie. W salonie mam
                też grzejniki, ale mogłabym ich nie mieć. Podczas silnych mrozów też jest
                bardzo ciepło (chociaż tak naprawdę ta zima była bardzo łaskawa). Na górze
                podłogówkę mam w łazience, w pokojach grzejniki. Dodatkowo mam też kominek z
                dgp.
                Minus podłogówki jest taki, że trochę ogranicza wybór materiałów podłogowych,
                Ja co prawda mam wyspę parkietu, pod którą jest ogrzewanie podłogowe, ale nie
                zdecydowałabym się na takie rozwiązanie na dużej powierzchni. Raz - koszt -
                trzeba wtedy kupić parkiet 14-tkę w I klasie ze stojącym słojem (inaczej cięte
                deszczułki), dwa - że i tak nie masz gwarancji, że nie będzie szczelin (u mnie
                nie ma :-))) Zostają panele drewniane, panele plastikowe i terakota. Czyli jak
                lubisz drewno klasyczne - podłogówka jest lekko problematyczna...
                Jeśli chodzi o wydzielenie obiegów podłogówki i grzejników - można to zrobić,
                ale podraża koszt instalacji. Czy się opłaca - zależy od koncepcji i sposobu
                ogrzewania. Ja mam rozdzielone obiegi, ale i tak najczęściej grzeje wszystko
      • Gość: MarekzMarek Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: 83.2.123.* 26.02.07, 01:13
        Polecam automatyczny kociol retortowy na wegiel tzw. eko-groszek o mocy 35-38 kW, np: jakiejs dobrej firmy...powiedzmy Logiterm ekoMAX 38 (sam jestem posiadaczem, tyle ze o mocy 26 kW), koszt zakupu kotla to ok. 10600 PLN, twoje koszty ogrzewania przy mroznej zimie beda na poziomie 3000-3200 PLN. Wygoda prawie taka sama jak przy gazie czy oleju a koszty ogrzewania 2, 3-krotnie mniejsze.
        • Gość: Sas Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.net81.citysat.com.pl 26.02.07, 10:13
          Dom -220m2- grudzień+10 dni lutego -760 zł. Ogrzewanie , ciepła woda ,
          kompanie. Temp . na czujniku 22st. Podłogówka / oczywiście polecam / kuchnia ,
          sionka , pół salonu , łazienki.Sas
          • des4 Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? 26.02.07, 11:08
            Segment boczny 270 m2 ogrzewanie gazowe z sieci (kaloryfery, zasobnik 150 l)
            plus elektryczne podłogowe w łazienkach. Trzy osoby plus czwarta w drodze ;)
            Kominek w salonie z wyprowadzeniem ciepłego powietrza w sypialni nad salonem.
            Programator na 20C. Zimą średnio 700-750 zł co dwa miesiące za gaz i 250-300 zł
            za prąd, też co dwa miesiące. W duże mrozy, np. rok temu rachunek podskoczył mi
            do ok. 900 zl za gaz. Latem odpowiednio 150-200 zł za gaz i ok. 200 za prąd...
        • Gość: ble Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:17
          > Polecam automatyczny kociol retortowy na wegiel tzw. eko-groszek o mocy 35-38 kW

chyba cię pogięło - 152 W na m2 ????? co to ma być wędzarnia ????
          26 KW wystarcze w nadmiarze - jeśli dom jest dobrze ocieplony wystarczyłoby ok
          20 KW (75 W na m2) - takich piecy się jednak nie instaluje ze względu komfort
          ciepłej wody (szybkość podgrzewania)

>koszt zakupu kotla to ok. 10600 PLN
          no - niezła kotłownia gazowa :)

>twoje koszty o
          > grzewania przy mroznej zimie beda na poziomie 3000-3200 PLN

to jaki deal - ja na swoim 250 płacę mniej na gazie + dopalanie drewnem w
          kominku dla funu
      • Gość: akim Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 11:08
        Trudno sugerować się tegoroczną zimą.Bardziej typowa jest taka jak ubiegła. Mój
        sąsiad w podobnym gabarytowo domu zapłacił wówczas za gaz 5000zł. Dogrzewał też
        kominkiem, a temperaturę miał 17-18st.
        • des4 Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? 26.02.07, 11:23
          Gość portalu: akim napisał(a):

> Trudno sugerować się tegoroczną zimą.Bardziej typowa jest taka jak ubiegła.
          Mój
          >
          > sąsiad w podobnym gabarytowo domu zapłacił wówczas za gaz 5000zł. Dogrzewał
          też
          >
          > kominkiem, a temperaturę miał 17-18st.

5000 za gaz !!!??? No chyba że miał ściany z dykty, a piec przedwojenny...

W największe mrozy w zeszłym roku mialem średnie zużycie gazu ok. 15-17 m3 na
          dobę - ogrzewanie domu i zasobnika z gorąca wodą. Rachunek za okres koniec
          grudnia-koniec lutego to 915 zł....
          • Gość: akim Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 13:03
            Wspomniany sąsiad ma dom 4 letni, b.porządnie ocieplony, piec tez porządny.
            Znam też parę innych osób ogrzewających gazem, rachunki maja podobne. Trochę
            mnie smieszy, kiedy tacy jak des4 usiłują wszystkich dookoła (i pewnie samych
            siebie) przekonać jaki to świetny biznes robia grzejac gazem.
            • Gość: minka Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: 212.106.29.* 26.02.07, 13:31
              Ja ogrzewam dom gazem i mam inne rachunki. Też jestem śmieszna???
            • Gość: Sas Re: do akim IP: *.net81.citysat.com.pl 26.02.07, 14:40
              Ale tu nikt nic nie mówi o robieniu interesów . Od robienia interesów na
              grzaniu są firmy instalatorskie i firmy dostarczajace energię . Jeżeli chcesz
              tanio to rozpal sobie ognisko, jezeli chcesz tani chleb to kup ten dla
              konia.Przeciez nie kazdy lubi szkłem d... podcierać ,żeby później pisać jaki to
              ma niski koszty eksplatacyjne domu . Sas
            • des4 Re: bzdury 27.02.07, 07:54

> Wspomniany sąsiad ma dom 4 letni, b.porządnie ocieplony, piec tez porządny.
              > Znam też parę innych osób ogrzewających gazem, rachunki maja podobne. Trochę
              > mnie smieszy, kiedy tacy jak des4 usiłują wszystkich dookoła (i pewnie samych
              > siebie) przekonać jaki to świetny biznes robia grzejac gazem.

Po pierwsze nie promuję gazu sieciowego, węgiel i stare szmaty są na pewno
              tańsze....

Po drugie znam kilkadziesiąt osób grzejących swoje domy gazem, mam na myśli do
              my o zblizonej powierzchni, rachunki też są zbliżone, moje średnie koszty
              roczne gazu to ok. 3500 zł...

Po trzecie, np. moi rodzice w 25-letnim domu jednorodzinnym o powierzchni 200
              m2 płacili zimą średnio 1000-1200 zł co dwa miesiące przez remontem tj.
              ociepleniem wymianą okiem i istalacji co...

Po czwarte pokaż mi ludzi których stać na płacenie 5000 zł co miesiąc - dwa
              miesiące - w domkach jednorodzinnych mieszkali by chyba tylko szczęśliwi
              posiadacze 6-tki LOtto...

Podsumowując - piszesz bzdury...
            • Gość: ble Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:22
              5000 to lekka przeginka :)
              najwyższy rachunek za zeszły rok - ok 1300 pln za styczeń - luty - mrozy do -29 st
              do tego jeszcze 1 za ok 900 pln i jeden za niecałe 600
          • Gość: Sas Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.net81.citysat.com.pl 26.02.07, 14:44
            Słuchajcie - te 5000zł -to chyba za sezon a nie za miesiąc.? Sas
            • Gość: akim Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 15:42
              Oczywiscie że za cały sezon grzewczy.
              • des4 Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? 28.02.07, 07:58

> Oczywiscie że za cały sezon grzewczy.

Sezon grzewczy jeśli się ma kominek z funcją doogrzewania trwa od listopada do
                marca, w pozostałych miesiącach płaci się tylko za ogrzewanie wody. 5000 to
                bardzo dużo, zwłasza jeśli jak piszesz, znajomy ma 17-18 stopni z kominkiem.
                Albo ma coś nie tak z konfiguracją pieca i systemu CO, albo słabe docieplenie i
                szpary w oknach
        • Gość: minka Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? IP: 212.106.29.* 26.02.07, 11:55
          Rany Julek...
          W tamtym roku jeszcze nie mieszkałam, ale znajomi w podobnym gabarytowo domu
          płacili rachunki rzędzu 1000 PLN + koszt drewna (ok. 300 PLN - maja jeszcze
          kominek z płaszczem wodnym)
          I oni mieli kiepsko ocieplony dach i nieszczelne okna...
          Także 5000 to jakiś kosmos
        • Gość: Sas Re: do akim IP: *.net81.citysat.com.pl 26.02.07, 14:31
          Gdybw u mnie temp spadła ponizej 20st to żona zapewne wystawiłaby mi walizki
          przed próg.Natomiast ,jezeli ktos wypowiada sie ,że ogrzewa dom do temp. 17 st-
          to skladam wszystkim domownikom wyrazy głębokiego współczucia.Sas
          • Gość: mif Re: do akim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 14:46
            > to skladam wszystkim domownikom wyrazy głębokiego współczucia.Sas

A może lubią zimny wychów?
            • Gość: Sas Re: do mif IP: *.net81.citysat.com.pl 26.02.07, 15:08
              Słuszna uwaga- kazdy robi to co lubi / nawet, jeżeli jest to temp. 17 st.w
              domu -zimowa porą /. Brrry Sas
              • Gość: mif Re: do Sasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:14
                > domu -zimowa porą /. Brrry Sas

Brrrrrr mif

PS
                Rozumiem 5- 7 ton przez zimę, ale jedną? Chyba na 1 miesiąc :)
      • kasia_0n0 Re: Jaki koszt ogrzewania domu 250m??? 28.02.07, 22:47
        piszecie tylko o ogrzewaniu gazowym , a co myslicie o ogrzaniu domu piecem
        mialowym? Jestem w takcie budowy i chce zainwestowac w dwa piece gazowy i mialowy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka