Gość: drzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:09 Na samym środku działki mam drzewo, kasztana. Czy sam fakt, iż tylko w tym miescu na działce może stanąc mój dom jest wystarczający, aby dostac pozwolenie na wycięcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: drzewo Re: drzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:45 nie kasztan to, a ORZECH, przepraszam za zamieszanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: drzewo IP: *.univ.szczecin.pl 01.03.07, 13:32 Ja mam orzecha, ale włoskiego i mam problem, bo niektórzy mówią, że to owocowe drzewo, a niektórzy, że ozdobne i nie mogę go ściąć. Nie znalazłam przepisu mówiącego o tym co oznacza, że jest ozdobne. Poza tym nie wiem czy mam prosic o zezwolenie czy ciąć w cholerę. Tylko jak później udowodnię, że był to orzecz - drzewo owocowe. Kto to ocenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: drzewo IP: 194.5.134.* 29.03.07, 12:32 Jeśli drzewa nie ma na planach to tnij w cholere.:-) Wtedy w swietle prawa tego drzewa nie ma. Jeśli jest na planach to już problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Hola, hola z tym cięciem. IP: *.chello.pl 29.03.07, 16:14 Fakt, że drzewa nie ma w planach nie oznacza, że można je sobie ot tak wyciąć. Można wycinać bez dodatkowych pozwoleń drzewa do pięciu lat. Owocowe można bez ograniczeń (o ile dobrze pamiętam). Nawet jeżeli masz działkę budowlaną, na której nie dopilnowałeś okresowego karczowania przez co masz sześcioletnie samosiejki, musisz mieć zgodę na ich wycięcie. Troche to dziwne, ale tak jest. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś