Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ogrodzenie

IP: *.univ.szczecin.pl 09.03.07, 15:12
    Co sądzicie o ogrodzeniu betonowym?
    Kosztuje ok. 100 zł/kpl (1,5m wys.+ słupek + beton)
    W mojej sytuacji koszt na działkę wyniósłby ok. 7000 zł i czekałby nas
    samodzielny montaż.
    Plusy - łatwiejszy w eksploatacji, ponoć szybki w montażu (choć cięzki..),
    nie pozwoli na wejście psom, kotom, jezom, żabom itp.. choć kot to wszędzie
    wlezie :), przy bliskości sąsiadów (mam ich w granicy działki) to chyba
    najlepsze rozwiązanie, zważywszy, że mam małe dziecko, a sąsiad psa
    ogromniastego, dziecko podeszłoby do siatki i nie chcę mysleć co dalej..
    drewniane.. wymaga większej pielęgnacji, a i tak ma przerwy między
    sztachetami i zwierzęta mogą sobie włazić..

Minusy - beton, kolor, przytłaczające, brak powietrza.. i koszt.

Jak Wy macie, jak chcecie mieć, co jest dobre (biorąc pod uwagę w/w czynniki)
    i nie bijące po kieszeni?

Pzdr. Marta
    Obserwuj wątek
      • marghot Re: ogrodzenie 09.03.07, 15:42
        jeśli jeszcze niemieszkasz w domu, to sadź czym prędzej intensywnie rosnące
        krzewy na żywopłot.
        • Gość: marta Re: ogrodzenie IP: *.univ.szczecin.pl 09.03.07, 15:56
          Muszę niestety już się odgrodzić, działka została wydzielona z istniejącej i
          trzeba podzielić podwórko itd.

To co ogrodzenie betonowe i sadzić drzewka?
      • Gość: Majka Re: ogrodzenie IP: *.eranet.pl 09.03.07, 18:06
        Hm, ja bym się nie zdecydowała na betonowe. Nigdy. Widziałam u paru osób i
        wyglądało strasznie. Jak w więzieniu. Oczywiscie, jest to kwestia gustu, jeżeli
        się komuś podoba....
        Ja sobie cenię to, że mogę popatrzeć na las, i nie chciałabym być odgrodzona
        betonowym murem od świata.
        Z trzech stron mam siatkę na podmurówce wkopanej głęboko w ziemię. Ani mój pies
        nie wydostanie się na zewnątrz, ani obcy też się nie podkopie. Siatka jest
        wysoka, więc skoki nie wchodza w grę. Docelowo dookoła będą iglaki. Koty mam
        własne, więc żadne obce się nie odważą przyjść :)
        Z frontu też mam siatkę, ale docelowo będą drewniane sztachety, nie za gęste,
        tak żeby było przez nie coś widać. Po pierwsze mój pies nie bedzie dostawał
        szału za każdym razem, jak będzie słyszał kroki przechodzących, a po drugie ja
        sama nie mam zamiaru zamykać się w bunkrze.
        Co do psa za siatka i dziecka... hm. Potrafie zrozumieć twoje obawy, ale
        pamiętaj, że małe dziecko, które jeszcze nie rozumie, że np. nie wolno wkładać
        ręki przez siatkę, będzie małe w sumie krótko. A betonowe ogrodzenie pewnie
        zostanie ci już na zawsze. A ten pies? Wielkość nie świadczy o agresywności czy
        jej braku, napisz wiec czy pies rzeczywiscie może stworzyć zagrożenie w takim
        przypadku.
        Decyzja oczywiscie należy do ciebie. Ja bym nie mogła mieszkać za betonowym
        murem, czułabym się okropnie. Jeżeli jednak tobie to nie bedzie przeszkadzać -
        rób. Będziesz miała spokój.
        • Gość: marta Re: ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 09:24
          własnie boję się tego szarego, brzydkiego widoku, ale z drugiej strony..
          niestety nie mam widoku na las tylko dookoła blisko domy, gosp. rolne,
          traktory, walące się stodoły itp. wiejska rzeczywistośc..
          • Gość: marta Re: ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 10:46
            a może jakas alternatywa dla ogrodzenia betonowego?
            • monsiu73 Re: ogrodzenie 11.03.07, 13:29
              a gęste drewniane sztachety w murku betonowym?to dużo ładniejsze od betonu.Nie
              wiem dużo o kosztach,ale chcę to zrobić u siebie niedługo i jeden facet,który
              robi dużo rzeczy z drzewa wycenił mi 20metrów płotu z robocizną na 1000
              zł+koszt podmurówki.Nie wiem,czy to duzo czy mało,jeszcze nie zgłębilam tego tematu.
              • Gość: marta Re: ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 19:30
                Popytałam i faktycznie chyba słupek podmurówka i sztachety będzie taniej, tym
                bardziej, iż cegły mam (z rozbiórki). Ale nie jestm przekonana do drewna.. może
                lepiej z PCV?
                • Gość: Majka Re: ogrodzenie IP: *.eranet.pl 12.03.07, 00:09
                  a czemu nie jesteś przekonana do drewna?
                  moi rodzice i ja raz na 5 lat je malowaliśmy, bo troche płowiały od słońca, to
                  wszystko. Nie było to uciążliwe, wręcz przyjemne w letni weekend :)
            • Gość: Majka Re: ogrodzenie IP: *.eranet.pl 12.03.07, 00:06
              Gość portalu: marta napisał(a):

> własnie boję się tego szarego, brzydkiego widoku, ale z drugiej strony..
              > niestety nie mam widoku na las tylko dookoła blisko domy, gosp. rolne,
              > traktory, walące się stodoły itp. wiejska rzeczywistośc..

no więc właśnie, ja piszę ze swojego punktu widzenia, ja mam las niedaleko, z
              dwóch stron i raptem po jednym sasiedzie dookoła z ładnym domem :)

Gość portalu: marta napisał(a):

> a może jakas alternatywa dla ogrodzenia betonowego?

a może jednak drewniane sztachety? Jako dziecko mieszkałam z rodzicami w domu i
              mieliśmy sztachety, zachodzące jedna na druga, tak że nic przez nie nie było
              widać, a wyglądało ładnie. Murowany "słupek" i drewniane sztachety. Nic się nie
              przecisnęło, a wrażenia bunkra nie było
      • Gość: Monika Re: ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:08
        Stawiaj smiało to betonowe ogrodzenie, bedziesz miała przynajmniej spokoj.
        Jesli nie masz ciekawych widokow (lasy, jezioro, rzeka) to nie zastanawiaj sie.
        Takie betonowe ogrodzenie ma jeszcze jedna zalete - wycisza odgłosy z
        sasiedniej posesji. O wyglad nie martw sie, zawsze mozesz pomalowac ten płot na
        jakie chcesz kolory ( sa specjalne farby do betonowych płotow ). Mozesz rowniez
        obsadzic płot krzewami, iglakami i zrobic sobie miły widok na własnym terenie.
        Ja tez mieszkam na wsi, mam jednego sasiada za płotem ( gospodastwo obora,
        stodoła, chlewnia) i własnie od strony tego sasiada postawiłam 2 metry
        wysokosci betonowy płot. Zupełny komfort, ja nie widze co robi sasiad, a sasiad
        nie widzi co robimy my. Psy nasze i sasiada nie widza sie wiec jest spokoj i
        cisza. Wczesniej gdy był płot z metalowych pretow psy wiecznie sie gryzły przez
        płot, ujadały nawzajem na siebie. Teraz jest cisza i spokoj.
        • des4 Re: ogrodzenie 12.03.07, 10:59
          Tylko betonowe!!! Górą proponuję jeszcze puścić drut kolczasty pod napięciem, a
          co drugi słupek reflektor oświetlający przedpole. Wtedy bedziesz miał
          pewność ,że żaden kot, ani sasiad nie naruszy twojej drogocennej prywatności...
        • Gość: axa Re: ogrodzenie IP: 217.97.182.* 12.03.07, 11:45
          Jasne, szkoda ze nikt nie bierze pod uwagę, że nie żyje sam na świecie i to co
          od środka ma zasłaniać na zewnatrz jest widoczne. Pomyślmy trochę, nawet w
          ramach skromnego budżetu o kształtowaniu otoczenia...
          Dodatkowo na NIE za ogrodzeniem betonowym przemawia fakt że beton jest
          promieniotwórczy, szczególnie właśnie stosowany przy wyrobie ogrodzeń ponieważ
          normy dopuszczają stosowanie domieszek w większym stopniu i z mniejszą kontrolą
          niz do stosowania w budownictwie (stały pobyt).
          Ogrodzenie betonowe to absolutnie NIE dla zdrowia!
          pozdrawiam
          • Gość: Gonja Re: ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 12:41
            Mieszkam na wsi, gdzie jest trochę gospodarstw ogrodzonych betonem i wygląda to
            koszmarnie. Może i jakoś prywatność chroni, ale burzy lekką zabudowę wsi, gdy
            koło niskich domków ogrodzonych płotkami pojawia się bunkier. Zresztą od
            wewnątrz to też nie jest za piękne,możesz mi wierzyć. Na wisnę i lato, gdy
            przyroda rozkwita, każdy widok na wsi jest ładny, nawet na zwykłe pola.
            Zobaczysz. Nie warto sobie tego odbierać.
            My mamy właśnie siatkę, a teraz rośnie nam żywopłocik do tego. Siatka jest
            solidna, montowało się ją szybko, bo to zgrzewany model z oferty betafence, a
            nie taka zwykła, pleciona. I nie kosztowała dużo. Jak dla mnie to bezpieczne
            rozwiązanie, a jak urośnie nasz zielony murek, to już wogóle będzie i ładnie, i
            pewnie :)
            • Gość: endriu Re: ogrodzenie IP: 62.233.187.* 16.03.07, 19:36
              I tu muszę się zgodzić. Bardzo ważne jest to by widzieć także co jest za naszym
              ogrodzeniem. Ostatnio polecono mi siatkę ale nie zwykłą taką plecioną tylko
              sztywniejszą zgrzewaną. Montowałem z kolegą ponad 50 metrów w kilka godzin. Sam
              bylem zaskoczony. Ładna ona, nie przeszkadza w podziwianiu widoków gdyż
              działeczkę mam nad jeziorem i wszyscy się patrzą z zazdrością :) he he. Może
              będzie to reklama ale chyba zasługuje na to ta siatka: pantanet family. Udanych
              wyborów życzę.
          • Gość: kbycz Re: ogrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 09:44
            ale z tą promieniotwórczością to przesadziłaś; więcej promieniuje ci telewizor i
            wszelkie inne rtv niż betony; a jakie to dodatki promieniują w betonie; lekko
            nie masz pojęcia o czym piszesz; jak tak dalej pójdzie to betonowy płot będzie
            zaraz świecący;
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka