Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Za gorąco w mieszkaniu

IP: *.isep.pw.edu.pl 09.05.03, 15:59
    Idzie lato. Mieszkam na ostanim piętrze, a okna mojego mieszkania wychodzą na południe i zachód, więc mam słońce w domu przez cały dzień. No i przez strop też się grzeje. W lecie jest "ciut" gorąco, delikatnie mówiąc. Teraz temperatura w salonie wynosi ok. 24-25 stopni Celsjusza w dzień. W lipcu-sierpniu dochodzi do 30.
    Zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami (folie okienne, izolacja dachu, pomalowanie papy na biało, żaluzje, rolety itp - bez klimy bo za droga). Na razie zasłaniam zasłony, ale jest to dość upierdliwe i niezbyt skuteczne. Macie może jakieś rady?
    Obserwuj wątek
      • Gość: szatanista Re: Za gorąco w mieszkaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.03, 16:31
        Gość portalu: Wicio napisał(a):

> Idzie lato. Mieszkam na ostanim piętrze, a okna mojego mieszkania wychodzą na
        p
        > ołudnie i zachód, więc mam słońce w domu przez cały dzień. No i przez strop
        też
        > się grzeje. W lecie jest "ciut" gorąco, delikatnie mówiąc. Teraz temperatura
        w
        > salonie wynosi ok. 24-25 stopni Celsjusza w dzień. W lipcu-sierpniu dochodzi
        d
        > o 30.
        > Zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami (folie okienne, izolacja dachu,
        pomal
        > owanie papy na biało, żaluzje, rolety itp - bez klimy bo za droga). Na razie
        za
        > słaniam zasłony, ale jest to dość upierdliwe i niezbyt skuteczne. Macie może
        ja
        > kieś rady?

w mojem zachodniem mieszkaniu pomogly zaluzje /wlasciwie non stop zaslaniaja

okna/ i wiatraczek jak juz szczegolnie grzeje /nowoczesne chodza bardzo cicho/

i jest naprawde dobrze, tyle ze ja nie mam problemu ostatniego pietra
      • aneea Re: Za gorąco w mieszkaniu 12.05.03, 14:03
        wspolczuje Wicio.. :]
        Wiem co mowie, bo przez 5 lat z hakiem meczylam sie mieszkajac na ostatnim
        pietrez z oknami na poludniowy zachod.. na szcescie w tym roku zmienilismy
        mieszkanie.
        To co ja moge ci polecic to:
        - wentylator zamontowany w suficie
        - nawilzacz powietrza zaopatrzony w jonizator
        - zaluzje (byle nie czarne - to znam z autopsji, polecam drewniane ikeowskie)
        - w skrajnych przypadkach nagrzania organizmu doskonale sprawdza sie:
      • Gość: Ali Re: Za gorąco w mieszkaniu IP: *.rzesa.rzeszow.pl 12.05.03, 14:09
        Chyba najskuteczniejsze i najtańsze będzie założenie żaluzji i zasłanianie na
        dzień
      • aneea Re: Za gorąco w mieszkaniu 12.05.03, 14:10
        wspolczuje Wicio.. :]
        Wiem co mowie, bo przez 5 lat z hakiem meczylam sie mieszkajac na ostatnim
        pietrez z oknami na poludniowy zachod.. na szcescie w tym roku zmienilismy
        mieszkanie.
        To co ja moge ci polecic to:
        - wentylator zamontowany w suficie
        - nawilzacz powietrza zaopatrzony w jonizator
        - zaluzje (byle nie czarne - to znam z autopsji, polecam drewniane ikeowskie)
        - w skrajnych przypadkach nagrzania organizmu doskonale sprawdza sie:
        • Gość: Wicio Re: Za gorąco w mieszkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.03, 11:32
          tego nawilżacza to pewny nie jestem, bo wraz ze wzrostem wilgotności rośnie uczucie duszności. Tak przynajmniej było, gdy mieszkałem w tropikach i to wilgotność nas dobijała, a nie temperatura (bo dużo cieplej wcale nie było).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka