Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pompa ciepła

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 21:25
    Poszukuje opini uzytkowników pompy ciepła. Jestem zainteresowany założweniem
    instalacji w nowym domu. Prosze o opinie i orintacyjne koszty instalacji, a
    pozniej koszty utrzymania. Wdzięczny za komentarze
    Obserwuj wątek
      • Gość: rym Re: pompa ciepła IP: *.aster.pl 12.04.07, 23:23
        kolejny naiwniak, co uwierzył w piękne reklamy i lobbing.
        ludzie, zrozumcie, pompy ciepła jeszcze długo, długo nie będą alternatywą dla
        tradycyjnych sposobów ogrzewanie domów w Polsce.
        wystarczy zrobić proste kalkulacje, ale oczywiście żaden użytkownik takich pomp
        ci prawdy nie powie.
        twoja kasa, twoja decyzja, ta branża też poszukuje naiwniaków. ;-)
        oczywiście jak masz dużo kasy, rób pompę, ale jak chcesz to robić pod zastaw
        hipoteki to lepiej się zastanów.
        • Gość: artek1 Re: pompa ciepła IP: *.crowley.pl 13.04.07, 10:04
          coż za konstruktywna wypowiedz... przekonałeś mnie od razu!

Chcesz sie udzielać na forum, przyjmujesz konkretne stanowisko to może wysił
          ZWOJE i podaj jakieś argumenty. a nie pusto słowa.

Sam jestem zainteresowany, a takie puste słowa to mnie do szału doprowadzają.

no dalej, przekonaj nas !!!
          • Gość: rym Re: pompa ciepła IP: *.aster.pl 13.04.07, 11:43
            "argumenty? wysil ZWOJE?" litości...

wpisz sobie w wyszukiwarkę "pompa ciepła" czy coś podobnego to będziesz miał
            odpowiedź na wszystkie pytania.
            chyba, że sam jesteś sprzedawcą/instalatarem takich pomp i zależy ci na
            odświeżaniu takich tematów.
            jakoś dziwnym trafem często pada to samo lub podobne pytanie na różnorakich
            forach, a przecież jeśli poważnie zależy ci na informacji, wystarczy użyć
            wyszukiwarki.
            coś nie dajecie nam zapomnieć o tych pompach, których koszta (instalacji,
            konserwacji i użytkowania) zwracają się po 30-50latach (porównując do
            tradycyjnych, nadal tańszych form ogrzewania).

nie podejmuję dalszej dyskusji, chyba że podasz konkretne ceny, a wtedy jestem
            w stanie obalić twoją każdą teorię superoszczędności tych urządzeń.

• Gość: artek1 Re: pompa ciepła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.07, 12:34
              i znowu się popisałeś..

a właśnie, że czytałem i szukałem.. i widze dośc kilka rozsądnych argumentów.
              - oczywisćie trzeba więcej zaiwestowac na początku ale nie znowu tak znacznei
              więcej niż przy normalnej instalacji. Ceny zaczynają sie od 50 tys. co w
              porównaniu z normalnymi instalacjami jest niewiele wiecej.
              a do tego, np.:
              - niskie koszty eksploatacji
              - eliminacja kosztów komina
              Nie znam kosztów konserwacji, ale moj znajomy ma pompe (fakt krótko) i jest
              zadowolony, koszty sa śmieszne: ok. 1000 PLN na rok (ogrzewanie i ciepla
              woda !).

I wcale sie tu nie reklamuje, szukam informacji aby wybrać dla siebie
              najkorzystniejsze rozwiązanie.

I to mnie dziwi, że jak człowiek (czyt. ja) Cię pyta o argumenty przeciwko to w
              ogóle nic nie chcesz podać od siebie. No a moze właśnie mnie przekonasz .. a
              tym sammy wielu innych.. ? zatem prosimy...

Masz racje nie kontynuuj dyskusji, jeśli będzie ona prowadziła donikąd.
              • gringo68 Re: pompa ciepła 13.04.07, 12:51
                Gość portalu: artek1 napisał(a):

> i znowu się popisałeś..
                >
                > a właśnie, że czytałem i szukałem.. i widze dośc kilka rozsądnych argumentów.
                > - oczywisćie trzeba więcej zaiwestowac na początku ale nie znowu tak znacznei

znacznie...

> więcej niż przy normalnej instalacji. Ceny zaczynają sie od 50 tys. co w
                > porównaniu z normalnymi instalacjami jest niewiele wiecej.

błąd, porównaj pompę do pieca co, do tego dochodzą ci grzejniki/nawiewy, które
                i tu i tu musisz mieć. U mnie różnica wynosiła wlaśnie ok. 50 tys. Za ile lat
                to się zwróci...? 20-30??? Poza tym to właśnie jest cena "od", bliższa prawdy
                jest cena ok. 80-90 tys, tyle właśnie znajomi za instalację w domie o
                powierzchni 200 m2...

> a do tego, np.:
                > - niskie koszty eksploatacji
                > - eliminacja kosztów komina

Nie tak niskie. Prąd to miesięcznie ok. 100 zł plus koszty serwisu...

Komin też raczej musisz postawić, chociażby aby załatwić sprawę wentylacji, a
                jeszcze bardziej jeśli będziesz miał kominek....

> Nie znam kosztów konserwacji, ale moj znajomy ma pompe (fakt krótko) i jest
                > zadowolony, koszty sa śmieszne: ok. 1000 PLN na rok (ogrzewanie i ciepla
                > woda !).

Moje koszty przy piecu z gazem sieciowym to niecałe 3000 zł...
                >

> I wcale sie tu nie reklamuje, szukam informacji aby wybrać dla siebie
                > najkorzystniejsze rozwiązanie.
                >

Moim zdaniem, pompa wodna to póki co na naszym rynku dośc kosztowna nowinka dla
                ludzi zamożnych. Koszty instalacji, biorąc pod uwagę tradycyjne systemy
                ogrzewania i ceny paliw zwracają się po kilkuziesięciu latach. Zresztą podana
                przez ciebie cena jest cen optymalną przy idealnych warunkach geologicznych, w
                realu te arunkio często nie pozwalją na montaż takiej instalacji, albo j
                znacznie podrażają...
                • Gość: artek1 Re: pompa ciepła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.07, 13:00
                  ok. dzieki. Zatem musze jeszcze podszkolic sie w temacie.

Ja potrzebuje rozwiazania dla 180m2
                  Alternatywa dla mnie jest po prostu gaz ziemny (bo jest dostepny), wiec przy
                  takich roznicach cenowych w rozwiazaniach, jakie podales, nie ma dla mnie sensu
                  wchodzenie w pompe.

• rafalcichocki Re: pompa ciepła 22.08.16, 12:11
                    Witam,

Jeżeli do budynku podłączona jest sieć gazowa i zastosowano ogrzewanie podłogowe, to bardziej opłacalnym rozwiązaniem ogrzewania od pompy ciepła jest kocioł kondensacyjny, który cechuje się bezobsługową i pewną pracą. Ogrzewanie podłogowe pozwala z kolei na obniżenie temperatury pracy instalacji oraz dodatkowy odzysk energii cieplnej ze skroplin występujących w spalinach, przez co możemy uzyskać wyższą sprawność urządzenia. W przypadku braku podłączenia budynku do sieci gazowej proponuję jednak wybór pompy ciepła. O wszystkich wyżej wymienionych urządzeniach, jak i innych rozwiązaniach ogrzewania budynku, można przeczytać na stronie internetowej www.junkers.pl/produkty/
                    Pozdrawiam,
        • Gość: julek dzięki za TAKIE odpowiedzi!! IP: 82.177.0.* 13.04.07, 14:14
      • bukowski27 Re: pompa ciepła 13.04.07, 10:42
        gdybys szukał kontaktu bezposrednio z producentem:

www.engorem.com.pl/informacje_pompy.php
      • Gość: iśka Re: pompa ciepła IP: 62.29.165.* 13.04.07, 12:42
        Budowaliśmy dom 2 lata temu i też o tym myśleliśmy, w końcu jednak nie
        zdecydowaliśmy sie i chyba dobrze(jesteśmy bardzo zadowoleni z naszego obecnego
        sposobu ogrzewania). Nasz dom jest za mały na pompę. Dowiedzieliśmy się, że
        taka instalacja opłaca sie dla powierzchni większych niż 200m2. Pompę założyli
        sobie nasi znajomi. Z ciekawością obserwujemy ich reakcje. Niestety dochodzą
        oni do wniosku, że to porażka. Ich dom ma ok 240m2. Być może źle wybrali firmę,
        byc może nie zrobili dokładnego rozpoznania tematu. Instalacja kosztowała ich
        ok 50tys. Zima 2006/2007 była pierwszą zimą w nowym domu. Z pompą ciagle coś
        się działo (awarie) a rachunki za prąd wynoszą miesięcznie grubo ponad 1000zł.
        Nie oceniam pomysłu, bo każdy musi sam zdecydować co robić, podaję tylko fakty.
        • Gość: artek1 Re: pompa ciepła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.07, 13:01
        • Gość: artek1 Re: pompa ciepła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.07, 13:01
          grubo ponad 1000 zl ??? na miesiac ????
          • Gość: iśka Re: pompa ciepła IP: 62.29.165.* 13.04.07, 13:04
            No właśnie, płaczą i płacą, nie wiem czemu tak jest. Porównywalismy te ceny do
            sąsiadów, którzy ogrzewają dom tylko prądem i w tym wypadku, ogrzewanie samym
            prądem jest tańsze nie mówiąć już o cenie instalacji. Może firma, która
            zakladała pompę cos źle zrobiła.
            • Gość: córka Julka Re: pompa ciepła IP: 82.177.0.* 13.04.07, 14:23
              Pan "rym" to sie nie popisał odpowiedziami. Nie ma jak węgiel i koks prawda?
              Naiwniaku, a moze ktoś ma kase i jest zainteresowany alternatywnym do gazu i
              znacznie bezpieczniejszym i zdrowszym sposobem ogrzewania domu? Cała Europa, a
              w szczególnosci kraje skandynawskie korzystaja z nowych techologii, tylko w
              naszym kraju jak zwykle znajdzie się moherowy beret, który sam jest naiwnym
              głupkiem i nie szuka nowych, lepszych technologii. Szkoda gadać i tracic czas
              na tego typu odpowiedzi
              • Gość: kolega ryma Re: pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 14:35
                rym tylko stwierdził fakt, ale jak widzisz kolejni forumowicze tylko to
                potwierdzili, więc po co ten krzyk?

"Cała Europa, a w szczególnosci kraje skandynawskie korzystaja z nowych
                techologii, tylko w naszym kraju jak zwykle znajdzie się moherowy beret, który
                sam jest naiwnym głupkiem i nie szuka nowych, lepszych technologii."
                - ależ argument, no nie rozśmieszaj mnie.
                Naiwnym głupkiem to jest ten co się dał namówić na te pompy , a teraz płacze,
                że drogo.
                Oczywiście, bogatym wszystko wolno, nawet spuszczać pięniądze w sedesie. Bogaty
                może sobie nawet pobudować basen olimpijski na działce, chociaż uzasadnienia
                ekonomicznego to nie ma żadnego. Podobnie jest z pompami.
                Dlatego powtórzę za rymem, że jak ktoś jest bogaty (dodam że bardzo) to może
                instalować co mu się żywnie podoba. Biedny oczywiście też, ale żeby potem
                płaczu nie było.
                • Gość: nina Re: pompa ciepła IP: 82.177.0.* 13.04.07, 15:21
                  Sama bardzo duzo czytam nt bo jestem zainteresowana taka instalacja ze względu
                  na problem z dostawa gazu. Dla mnie byłaby to alternatywa. Czytałam też na
                  nieco bardziej gościnnym forum "Budowa i remont" i znalazlam duzo pozytywnych
                  wypowiedzi wlasnie uzytkownikow. Sprawa wydaje się prosta. Instalacja dosyć
                  droga, ale jak jest poprawie wykonana, przez firmę, ktora sie zna, jest to
                  zdecydowanie bardziej ekonomiczne rozwiazanie.
                  ps Koncze dyskusje na tym forum, bardzo niegoscinne. Julek potrzebował
                  wypowiedzi uzytkownikow, jak widac niektorzy niedorosli do rozmowy
              • frankhestain Re: pompa ciepła 13.04.07, 18:32
                Cała Europa, a
                > w szczególnosci kraje skandynawskie korzystaja z nowych techologii, tylko w
                > naszym kraju jak zwykle znajdzie się moherowy beret, który sam jest naiwnym
                > głupkiem i nie szuka nowych, lepszych technologii. Szkoda gadać i tracic czas
                > na tego typu odpowiedzi

skad masz takie informacje podaj zrodlo albo nie opowiadaj pie..tow
          • Gość: iśka ogrzewanie gazem IP: 62.29.165.* 13.04.07, 13:24
            doczytałam, co pisałes w poprzednim poście. My zdecydowaliśmy się na ogrzewanie
            propanem i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mamy butlę zakopaną w ziemi za domem.
            Przy gazie ziemnym musisz opłacić abonament, przesył, konserwację itp opłaty
            dodatkowe. Poza tym gaz ziemny traci kaloryczność, jeśli spada temperatura na
            zewnątrz. U nas koszty są następujące: pierwsze tankowanie kosztowało nas
            3100zł (sierpień 2005). Zima była ostra, dom dosychał, gazy używamy do
            ogrzewania, gotowania i grzania wody. Palę też w kominku, co na pewno zmniejsza
            zużycie gazu. Spalamy 3-4m przestrzennych drewna w sezonie. Kolejny raz
            tankowaliśmy 01 sierpnia 2006(nie zużyliźmy oczywiście całego gazu tylko ok
            1700l, a zbiornik ma 2300) ale koszt wyniósł dokładnie 3030zł (bo gaz zdrożał).
            Do dzisiaj zużyliśmy 40% pojemności zbiornika, więc kosztowo wygląda to całkiem
            nieźle. Nie ma niestety tanich źródeł ogrzewania, raczej można liczyć tylko na
            ocieplenie klimatu :)
      • kontyliusz233 Re: pompa ciepła 03.02.16, 19:45
        U mnie pompa ciepła sprawuje sie rewelacyjnie, oszczędności widać na każdym rachunku
      • doradca_galmet Re: pompa ciepła 13.02.16, 09:22
        Jeśli ktoś jest zainteresowany kosztami eksploatacyjnymi to mogę przeprowadzić symulację pracy dla Państwa budynku. To pozwoli oszacować koszty eksploatacyjne i wybrać najlepsze rozwiązanie dla budynku. Zaznaczam, że pompa ciepła będzie najtańsza w eksploatacji wtedy gdy zastosujemy całościowo ogrzewanie podłogowe. Jeśli chodzi o inwestycję to najtańszym rozwiązaniem będzie pompa powietrzna -Airmax^2
        • konsultant_viessmann Re: pompa ciepła 07.04.16, 12:37
          Ja mogę pochwalić się wywiadem z naszym klientem - firmy Viessmann i inwestorem:
          Może słowa inwestora pomogą podjąć decyzję - wiele osób prosi o referencje o kontakt do inwestora, który już użytkuje pompę ciepła więc proszę - inwestor ma pompę ciepła firmy Viessmann a to jego słowa:

"Do ogrzewania domu i przygotowania ciepłej wody użytkowej wykorzystuję powietrzną pompę ciepła typu split Vitocal 222S firmy Viessmann. W całym domu mam zamontowane ogrzewanie podłogowe. W sezonie grzewczym utrzymuję temperaturę w budynku na poziomie 21,5oC. Pompa pracuje bardzo cicho, jej praca jest dla nas niezauważalna. "

i koszty ogrzewania:

"Przez 4 sezony zużyłem 9600 kW prądu. W okresie letnim ciepła woda miesięcznie kosztuje mnie ok. 30 zł. W pierwszy sezonie zapłaciłem 1400 zł, ale tylko dlatego, że robiłem wygrzew jastrychu. W pozostałych latach płaciłem za ogrzewanie i ciepłą wodę około 1300 zł za sezon. Mam taryfę Tauron-Viessmann, gdzie cena końcowa za kilowat wynosi 0,47 zł."

I dane techniczne domu:

Cały dom ma 300 m2, natomiast powierzchnia użytkowa wynosi 240 m2. Oczywiście spodziewam się, że podczas ciężkich zim rachunek za energię elektryczną może być wyższy, jednak myślę, że wzrośnie o około 30 zł. Nadal to będzie bardzo dobry wynik. Aby go osiągnąć, wszystkie elementy domu musiały być dobrze zaplanowane."
      • radosna2012 Re: pompa ciepła 22.06.16, 08:57
        ile czasu potrzeba żeby koszty inwestycji w pompę ciepła się zwrócił, a może lepiej pytać kiedy odczuć będzie można oszczędności? zakładając, że inwestując nawet w najtańszy system do 20 tyś złotych, to na tym się nie kończy. Drugie tyle trzeba dać na projekt, realizacje i wykonanie, ktoś wspominał o ogrzewaniu podłogowym. Więc ile tak naprawdę możemy zaoszczędzić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka