Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do Bebiak z prośbą o pomoc !!!

19.05.03, 16:41
    Cześć,

jeszcze raz proszę Cię o pomoc - chodzi mi o zabezpieczenie kredytu tzw.
    hipoteka kaucyjna, wpis do księgi wieczystej. Konkretnie interesuje mnie
    wysokość opłaty sądowej za tą czynność.
    Który z przepisów jest w tej sprawie wiążący: Rozporządzenie Ministra
    Sprawiedliwości z dnia 17 grudnia 1996 r. w sprawie określenia wysokości
    wpisów w sprawach cywilnych (Dz.U. 1996 Nr 154 poz. 753 ze zm.) czy też
    Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 30 czerwca 1998 r. w sprawie
    określenia ulgowych stawek opłat sądowych o oraz zwolnień od tych opłat w
    sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu udzielonych kredytów, pożyczek
    pieniężnych, gwarancji i poręczeń (Dz.U. 1998 Nr 87, poz. 554) par. 1, par.
    2. ???!!!???!!!

Z pierwszego wynika, ze sąd pobiera 1/10 całego wpisu stosunkowego, natomiast
    z drugiego, że 1/20. Który z tych przepisów tak naprawdę będzie mnie
    obowiązywał ???

Na marginesie - kupuję dom na rynku wtórnym od osób prywatnych.

Z góry dziękuję Ci za pomoc.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Do Ksiazkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 19:14
        Cześć, przeczytałam sobie jeszcze tamten wątek i wychodzi mi na to, że kredyt
        został udzielony Wam obojgu na nabycie nieruchomości (czyli tego domu). Dobrze
        rozumuję? Jeśli dobrze - to powinieneś zapłacić 1/20 część wpisu stosunkowego
        (to jest to rozporządzenie szczególne i tam jest punkt, który wymienia kredyt
        na pokrycie ceny nabycia nieruchomości). Czy sąd twierdzi inaczej [byłoby to
        bardzo dziwne] czy Ty tylko tak dla pewności pytasz? Serdeczne pozdrowionka
        • Gość: Kryspina Bebiak -pomóz proszę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 20:33
          Witam serdecznie,
          wybieram się do sądu i proszę Cię o pomoc.
          Proszę podaj mi orientacyjną wysokość opłat za ustanowienie hipoteki (kredyt
          mieszkaniowy) na spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu z założoną księgą
          wieczystą. W tym
          - 71.600 CHF (równowartość 210 tys zł) hipoteka zwykła
          - 20.050 CHF hipoteka kaucyjna (jak sąd przelicza franki na złotówki????? do
          policzenia wpisu stosunkowego od hipoteki kaucyjnej, skoro bank nie podał kursu
          z dnia...)

Chociaż dostałam teraz wypis z innej hipoteki i nanieśli we frankach .
          Będę wdzięczna za pomoc bo mam rok na założenie hipoteki i moze ubezpieczenie
          teraz kredytu wyniesie mnie mniej niz zrobienie od razu wpisu (a wszystkie
          pieniądze zżera remont).

Z góry serdecznie dziekuje
          pozdrowienia
          Kryspina

• Gość: Bebiak Re: Do Kryspiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 18:28
            Cześć, napisałaś "kredyt mieszkaniowy", a ja muszę coś założyć z tym
            przeznaczeniem kredytu zgodnie z "nazewnictwem" rozp. o opł. w spr.wpisów, i
            zakładam, że to kredyt na nabycie mieszkania (czy tak?) Jeśli tak to:
            - za hipotekę zwykłą 210.000,-zł: 605,-zł
            - za hipotekę kaucyjną... hmmm..
            Tu podałaś tylko wartość w CHF. Czy bank tylko przy jednej hipotece wskazał
            wartość w złotych? Jeśli napewno tak to we wniosku w lewym górnym rogu tam
            gdzie piszesz pod swoimi danymi i tak musisz wpisać:
            wartość przedmiotu: 210.000,-zł i ......
            Tę drugą wartość ja wpisuję w złotych po przeliczeniu w/g średniego kursu CHF
            obowiązującego w NBP w dniu złożenia wniosku. Tak dla Twojej orientacji przyjmę
            kurs dzisiejszy: 1CHF = 2,8710,-zł, co nam daje kwotę 57.563,55,-zł i od tej
            kwoty opłata: 202,70,-zł
            No i jeszcze do tego podatki: od zwykłej 210,-zł a od kaucyjnej 19,-zł (płacisz
            w urzędzie skarbowym). Nie podaję opłat notarialnych, bo jak piszesz wybierasz
            sie do sądu, więc rozumiem, że masz prawo składać zwykły wniosek o wpis, a nie
            w formie aktu notarialnego.
            Acha, hipoteka bankowa może być ustanowiona w innej niż złotówka walucie. Czy
            ja wszystko dobrze zrozumiałam i wszystko Ci napisałam? Pozdrowionka.
            • Gość: Kryspina do Bebiak IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 22:38
              Bebiak, jestes fantastyczna!!!!!!!!!!!!!

Bank podał kwote hipoteki kaucyjnej tylko we frankach. Byłam dzis w sadzie,
              przeliczyłam ją po tym samym kursie co hipoteke zwykła i zapłaciłam w sumie 811
              zł.
              Jedno jeszcze pytanko. Czy w Urzędzie Skarbowym mam zapłacić podatek juz jak
              bedzie ustanowiona hipoteka (czyli po otrzymaniu informacji z sadu) czy w ciągu
              czternastu dni od daty złzenia wniosku w sądzie o ustanowienie hipoteki????

Dziekuje serdecznie i pozdrawiam. na prawdę jestes Wielka!!!!

Kryspina

• Gość: Bebiak Re: do Kryspiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.03, 18:21
                Cześć, nie jestem wielka, bo się spóźniłam z moją odpowiedzią (nie wiedziałam,
                że tak szybciutko pognasz do sądu, a ja nie zawsze mam czas i możliwości, żeby
                tak od razu odpowiedzieć na post). Niemniej oczywiście cieszę się, że
                policzyłam tak jak sąd i że Ty jesteś zadowolona bo to najistotniejsze. A co z
                tym podatkiem? Chyba istotna jest data złożenia wniosku - tak myślę, a nie data
                wpisu. Ja bym zapłaciła w ciągu 14-tu dni, żeby uniknąć ewentualnych odsetek i
                ewentualnych nieprzyjemnych dyskusji. Serdecznie dziękuję za wszystko a życzę
                Ci zadowolenia i wielu radości w życiu:)))
                • Gość: Kryspina Bebiak IP: 213.134.140.* 22.05.03, 10:23
                  Dzieki serdeczne Bebiak,
                  mam podobny tok myslenia wiec dzis składam od razu deklarację PCC.

Moz pozdrowien
                  Kryspina
        • ksiazkie Re: Do Ksiazkie 19.05.03, 21:41
          Dzięki, dzięki, po stokroć dzięki ... !
          Nie, sąd nie ma innego zdania - chciałem się upewnić, bo jestem u progu
          podpisywania aktu notarialnego i chcę być przygotowany na koszty całej
          transakcji.
          Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.
          Pozdawiam
        • ksiazkie Re: Do Ksiazkie 20.05.03, 08:38
          ... im więcej wiem tym wiem mniej !
          Jeszcze jedno pytanko - wpis stosunkowy oblicza się od czego ? Od wartości
          kredytu, czy od wysokości hipoteki kaucyjnej ? Bo jeżeli hipoteka kaucyjna jest
          do 200% kredytu to znaczy, że wpis stosunkowy będzie wyliczany od 200% kredytu
          czy od podstawy tj. od wysokości kredytu ?

Pozdrowionka
          • Gość: Bebiak Re: Do Ksiazkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 18:01
            Cześć! Od wysokości hipoteki, niestety, od wysokości hipoteki:((( Ale za to
            przy kaucyjnej masz podatek malutki bo tylko 19,-zł a nie 0,1% od wysokości
            hipoteki [chciałam Cię jakoś pocieszyć, ale nie wiem czy mi się udało].
            Pozdrowionka
            • ksiazkie Re: Do Ksiazkie 20.05.03, 20:04
              No cóż ... tego się obawiałem ... ! Ale i tak bardzo, bardzo Ci dziękuję za
              pomoc. Podziwiam Twoją otwartość i chęć do pomocy innym ! BRAWO !!!
              ;-)
              Pozdrawiam
              • Gość: Edit Re: Do Bebiak IP: 195.205.76.* 22.05.03, 22:17
                Ja mam pytanie - kiedy wpisu na hipotekę dokonuje się bezpośrednio w sądzie a
                kiedy u notariusza. Ja chciałam obciążyć hipoteką dom na kwotę 75000zł i koszty
                tej transakcji miały wynieść ok. 3500zł.
                Pozdrawiam.
                • Gość: Bebiak Re: Do Edit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 18:32
                  Możesz wnosić o wpis hipoteki zwykłym pisemnym wnioskiem składanym
                  bezpośrednio sądzie w przypadku, jeżeli Ty i tylko Ty jesteś właścicielem
                  nieruchomości oraz Tobie i tylko Tobie udzielono kredytu. To moga być dwie-trzy
                  opsoby (nie tylko jedna), ale te same i tylko te same po stronie własności i po
                  stronie kredytobiorców. Czy ja to w miarę jakoś jasno napisałam? Chodzi mi o
                  to, że nie występują tu osoby inne a zachodzi jednopodmiotowość. Dla jasności
                  napiszę przykład: mieszkanie kupuje córka, ale kredyt został udzielony jej i
                  jej rodzicom. Wtedy już hipoteka musi być ustanowiona w formie aktu
                  notarialnego (obniżona taksa przy kredytach na nabycie lokalu mieszkaniowego
                  czy domu).
                  Co do kwoty, którą napisałaś nie mogę się wypowiedzieć, bo nie znam wysokości
                  hipoteki ani jej rodzaju (zwykła dla kredytu + kaucyjna dla odsetek? jedna -
                  kaucyjna?) oraz celu, na jaki został udzielony kredyt, jak też osób, o których
                  wyżej napisałam.
                  • Gość: Bebiak Re: Do Edit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 19:12
                    Zapomniałam :((( napisać - i już się poprawiam - że pozdrawiam Cię serdecznie:))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka