Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Parapety drewniane, a okna z PCV

IP: 217.8.161.* 29.11.01, 11:30
    Co myslicie o tym połaczeniu. Bardzo podobaja mi się drwnine parapety ale wiem
    że z tymi oknami sa problemy np. na oknach z PCV zbierać może się i skraplać
    woda itp Obawiam się więc ze szybko zawilgocą się i zniszczą. Co o tym
    myślicie,a może macie jakieś doświadczenia, podzielcie się.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Marzena Re: Parapety drewniane, a okna z PCV IP: 217.8.161.* 30.11.01, 12:43
        Proszę o poradę!!!!!!!!!!!
        • Gość: naska Re: Parapety drewniane, a okna z PCV IP: *.chello.pl 02.12.01, 09:12
          mam dokladnie ten sam problem i chetnie poczytam opinie kogos kto sie na tym
          zna pozdrawiam
        • Gość: melenka Re: Parapety drewniane, a okna z PCV IP: *.chomiczowka.net.pl 04.12.01, 19:37
          Ja mam najzwyklejsze plastiki, o niezłych parametrach cieplnych (k=1.1) i
          drewniane parapety. Tak już od 3 lat. Nic się złego z nimi nie dzieje (chyba,
          że zapomnisz zamknąć okna przed ulewą;-). Dodam, że parapety - drewno sosnowe -
          malowałam sama dostępnymi na rynku lakierami do drewna. Powodzenia!
      • Gość: XXL Re: Parapety drewniane, a okna z PCV IP: *.echostar.pl 03.12.01, 17:52
        Na każdych oknach czy z PCV czy drewnianych nie powinna się
        zbierać woda ( co najwyżej sporadycznie w kuchni czy w łazience )
        Jeżeli się zbiera, świadczy to o złej wentylacji pomieszczeń !

Parapety drewniane i tak muszą być zakonserwowane i polakierowane.
        A miejsce połączenia parapetu z ramą okna uszczelnione silikonem.
        W sumie nie ma większej różnicy rodzaj materiału.

• Gość: 300M Re: Parapety drewniane, a okna z PCV IP: 192.168.6.* 03.12.01, 21:21
          Racja i jeszcze raz racja. Obecne okna czy parapety nie różnią się praktycznie
          niczym poza nazwą.Czy to drewniane czy plastiki mają taką samą ilość chemii w
          sobie.Nie wiem czy drewno nie zawiera tego świństwa więcej z racji niezbędnej
          ilości impregnatów wszelkiej maści odgrzybiaczy itp. itd.Nie ma praktycznie
          znaczenia z czego i jak dobierzesz te dwa elementy, zależy to wyłącznie od Ciebie
          i Twoich potrzeb oraz stanu konta w banku. Mam zamontowane chyba najładniejsze na
          rynku plastiki firmy THERMOPLAST i nie zamieniłbym tego na jakiekolwiek inne. Ze
          swoimi gładkimi krawędziami, ćwierćwałkami i półwałkami , brakiem ostrych
          krawędzi są bardzo ładne i estetyczne i co najważniejsze chyba najcieńsze framugi
          na rynku. I o takie mi chodziło. Inny osobnik będzie chciał drewniane np.
          mahoniowe i twierdził że nie ma ładniejszych. I będzie miał rację. Decyduj sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka