Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:26
    może wyjdę na blondynkę, ale musze zadac to pytanie..

mam powierzchnię w domu przeznaczona na schody 200X262 (wys.domu 2,64 + strop)
    próbuję sensownie zagospodarowac schody i nie potrafię do końca

szerokie na 100 cm, ze spocznimem 200X100 czyli zostaje mi pow. 100X 162.

szerokość stopnia 27 a wysokośc 15 - tak założyłam i wychodzi mi przy
    szerokości stopnia 27 6 schodków do spocznika i 6 potem.

Wysokość ze stropem 2,84 minus spocznik i podest to zostaje ok. 2,70
    wysokości na schody. A przy 12 schodach to wysokość stopnia wyjdzie ponad 22
    cm! a powinno byc 15-18.. patrząc na wysokość powinno być 9 stopni..

gubię się totalnie, dlatego prosze o pomoc, albo w jakimś wyjściu z sytuacji
    albo.. wyjaśnieniu co liczę źle.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kleo Re: schody IP: *.galileusz.3s.pl 03.05.07, 12:51
        no ale sam schodek tez ma przeciez jakaś grubość
        • Gość: majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 13:52
          oczywiście

uśredniłam wielkości i wyszło mi

po 7 schodków
          wysokich na 19 cm
          szerokich na 25 cm
          długich na 100 cm

czy takie parametry będą dobre?
          • Gość: mif Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 21:38
            > czy takie parametry będą dobre?

nie

Na wysokość 284 cm, przy długości biegu 160 cm, wychodzi 15 stopni:
            7 przed podesten, 7 za podestem i na podeście 1 (poprzecznie do pozostałychlub,
            jak na rysunku 3 w II rzędzie od końca w zakładce teoria schodów).
            www.weger.pl/
            Szerokość stopnia 22,86
            Wysokość stopnia 19 cm
            Wyjdą węższe niż 100 cm :(
            • Gość: Majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 09:13
              dlaczego węższe niż 100 cm???

to jak je najlepiej zrobić? (mogę nieco zwęzić korytarz, choc i tak ma już
              tylko 108 cm, a chyba powinno byc 120)

i jeszcze jedno pytanie - chciałabym, aby miejsce pod schodami było
              pomieszczeniem pod którym mozna swobodnie przechodzic czyli o wysokosci ok.
              1,90 czy to w jakiś sposób jest mozliwe??
              • Gość: mif Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 10:22
                > dlaczego węższe niż 100 cm???

Będą miały 95 - 98 cm (przerwa na mijankę), minus szerokość tralek i poręczy.
                S + 2H = 60 - 65 cm i moje parametry ten warunek spełniają.

> 1,90 czy to w jakiś sposób jest mozliwe??

8 x 19 cm = 152 cm (niemożliwe)
                Pozostają schody zabiegowe (niezbyt wygodne i niebezpieczne)

PS
                Jeden z wielu problemów gotowców :(
                • Gość: Majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 10:59
                  kurczę no..

faktycznie, jakbym chciała zrobić choć 9 schodów po 19 cm co dałoby mi ok. 170
                  (ja bym się zmiesciła :)) ale to dałoby szerokośc stopnia nieco mniej jak 22 cm
                  (przy szerokości biegu 175, poprzednio podałam 162, ale zmniejszyłam korytarz
                  ze 120 na 107). Ale wtedy za spocznikiem mam 6 schodów o innych parametrach
                  szerokości tzn. szerokośc wychodzi ok. 30.

Czy tak może być?

• Gość: mif Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 11:35
                    Dziecko, zupełnie pokręciłaś :)
                    Patrzysz na wysokość górnnej powierzchni stopnicy, ale nie bierzesz pod uwagę
                    wysokości konstrukcyjnej. Nie da się :(
                  • andrzej.sawa Re: schody 04.05.07, 11:37
                    Popatrz sobie dziewczyno jak wygląda stopień o szerokości 23 cm.To
                    niebezpieczne.Musisz znaleźć conajmniej 200 cm na 1 bieg schodów.Stopnie powinny
                    mieć 26-29 cm.
                    • Gość: Majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:55
                      ok, to zostaje mi pomniejszyc korytarz do 95 cm co da mi 185 cm na schody
                      będą miec ok. 26,4 szerokości
                      • andrzej.sawa Re: schody 04.05.07, 13:44
                        A może pokaż projekt,może coś wymyślimy,bo naprawdę boję się tych
                        schodów.Wprawdzie to Twój problem,ale...
                        • Gość: Majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:49

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=55993693&a=61794066

• andrzej.sawa Re: schody 04.05.07, 14:03
                            Ok.Tylko wyskoczyło mi forum,a nie projekt.
                            • Gość: to jest to Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:31
                              fotoforum.gazeta.pl/72,2,794,61638490,61766634.html
                              • andrzej.sawa Re: schody 04.05.07, 15:32
                                Jeżeli to jest to na granatowo,to niestety trzeba dorobić trzeci bieg.
                                Wysokość stopni 16-17,szer.27-30 cm.
                                • Gość: Majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 19:07
                                  jak to będzie wyglądało, gdzie ten 3 bieg? jak to rozmieścić?
                                  • andrzej.sawa Re: schody 04.05.07, 19:38
                                    Z rysunku nie wiem co jest obok klatki schodowej.
                                    • Gość: Majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:03
                                      kotłownia i kocioł
                                      • Gość: mif Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:21
                                        Majeczko, nie kombinuj :)
                                        Masz w pierowzorze wiatrołap w wykuszu, to go powiększ o klatkę schodową, a
                                        korytarza nie zwężaj. Jak przeprowadzić , przykładowo kalekę przez ciasne
                                        pomieszczenie? Podpierać z tyłu, czy "na barana"?
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=57819814&a=57860982
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53597413&a=53601733
                                        • Gość: Majka Re: schody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:53
                                          Mifku ;)
                                          mam od frontu tylko 4,90, dlatego musiałam zrezygnować z wiatrołapu..
                                          Zadzwoniłam do ośrodka dla niepełnosparwnych, poinformowano mnie, iż wystarczy
                                          1m szerokości korytarza (jesli nie będzie się tam robiło żadnych większych
                                          manewrów), bo wózki mają średnio ok. 700 cm szerokości. Aby mój korytarz był
                                          przyjazny dla osoby niepełnosprawnej pomniejszę kuchnię i zrobię go na
                                          szerokośc 1m w tym najwęższym miejscu (tak samo obok toalety).
                                          Przeczytałam Twoje uwagi i do wielu na pewno się zastosuję.
                                          Projekt indywidualny to na pewno najlepszy pomysł. Na razie szukam swojej
                                          kocepcji i pomysłu na wnętrze, aby wizyta u architekta nie była na zasadzie coś
                                          chcę, ale nie wiem co :)
                                          Rady forumowiczów są nieocenione, dlatego w kategorii Budowa i Remont / ocena
                                          projektów poprosiłam o ocenę mojej koncepcji.
                                          • andrzej.sawa Re: schody 05.05.07, 15:07
                                            Nie potrafię chyba podpowiedzieć na odległość,dlatego chyba poza generalną uwagą
                                            co do wymiarów stopni i,że na tej długości nie zmieścisz,a więc albo dodatkowa
                                            długość,albo dodatkowy bieg.
      • Gość: kamil 2 h + s = 60-65cm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.07, 08:27
        h - wysokość stopnia, s - długość
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka