Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wpis hipoteki!!

IP: *.pekao.com.pl 27.05.03, 11:53
    witam
    pomocy bo juz zglupialem!!!
    jak to jest z wpisem hipoteki do ksiegi wieczyste. Szperalem dzisiaj w sieci
    i juz nic z tego nie rozumiem. Kupuje dom na rynku wtornym za 330000 PLN.
    Bank chce abym dokonal wpisu hipoteki do ksiegi wieczystej na kwote 420000
    PLN (kredyt na 280000 PLN). Czy cos za to zaplace a jak tak to ile. Znalazlem
    jakies rozpozadzenie z ktorego wynika ze mozna byc zwolnionym z oplat za wpis
    hipoteki do ksiegi.
    POMOCY bo nie wiem ile ecie peciow mam miec przygotowanych. (wiem ile za wpis
    nowego wlascicela do ksiegi ale z ta hipoteka to czarna magia. Czy ewentualna
    oplate place u notariusza czy w sadzie?)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Do Zagubionego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 23:02
        Cześć, postaram się coś Ci rozjaśnić w ramach pomocy, o którą wołasz:-)))
        Gość portalu: zagubiny napisał(a):

> Jak to jest z wpisem hipoteki do ksiegi wieczyste. Szperalem dzisiaj w sieci
        > i juz nic z tego nie rozumiem. Kupuje dom na rynku wtornym za 330000 PLN.
        > Bank chce abym dokonal wpisu hipoteki do ksiegi wieczystej na kwote 420000
        > PLN (kredyt na 280000 PLN). Czy cos za to zaplace a jak tak to ile. Znalazlem
        > jakies rozpozadzenie z ktorego wynika ze mozna byc zwolnionym z oplat za wpis
        > hipoteki do ksiegi.

Można być zwolnionym od opłat sądowych od wniosku o wpis hipoteki ale wtedy gdy
        kredyt udzielony był na budownictwo mieszkaniowe. Ty, kupując dom na rynku
        wtórnym raczej uzyskałeś kredyt z przeznaczeniem na nabycie nieruchomości, czy
        tak? Jesśi tak to opłata od wpisu hipoteki wynosić będzie 1/20 część wpisu
        stosunkowego który jako cały liczy się tak: 6.600,-zł + 5% od nadwyżki powyżej
        100.000,-zł. Przy wysokości Twojej hipoteki da to kwotę 1.130,-zł.

> Czy ewentualna oplate place u notariusza czy w sadzie?

A to akurat zależy od tego w jakiej formie bedziesz wnosił o wpis tej hipoteki.
        Możliwości są dwie:
        1. W formie aktu notarialnego. Wówczas wszystkie opłaty wnosisz u notariusza, a
        dojdzie Ci jeszcze od razu przy akcie podatek (od kaucyjnej to 19,-zł - kwota
        stała) oraz taksa notarialna, która przy kredycie o takim przeznaczeniu wynosi
        725,-zł + VAT 22% tj. 159,50,-zł + za wniosek 150,-zł + VAT 33,-zł = wypisy ok.
        120,-zł
        W formie aktu hipotekę musisz ustanowić wtedy gdy nie ma jednopodmiotowości
        pomiędzy właścicielami nieruchomości a kredytobiorcami (bo np. są
        współkredytobiorcy, którzy nie nabyli tego domu).
        2. Zwykłym pisemny wnioskiem. Składasz taki wniosek wtedy do sądu, gdy masz tę
        jednopodmiotowość, o której wspomniałam wyżej. Wówczas opłatę sądową wnosisz w
        kasie sądu, a podatek w urzędzie skarbowym wypełniając druk PCC-1
        Czy w miarę jasne dla Ciebie i już nie jesteś taki bardzo Zagubiony?
        Pozdrowionka serdeczne. B.

• Gość: byly zagubiony Re Do Bebiaka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 22:25
          słow mi brakuje zeby wyrazic moje podziekowania ;))
          bardzo ale to bardzo DZIEKUJE!!!!
          teraz juz wszystko jasne ;))
          pozdrawiam
          zagubiony (byly)
          • Gość: Bebiak Re: Do Byłego Zagubionego:-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.03, 23:20
            Ależ się cieszę, że już nie jesteś Zagubiony! I mam wrażenie, że trochę się do
            tego przyczyniłam, co mnie raduje niesamowicie:))) Pozdrowionka serdeczne i
            powodzenia. B.
            • Gość: miko Re: Do Byłego Zagubionego:-))) IP: *.milnet.silesianet.pl 30.05.03, 23:43
              jeszcze jeden zagubiony nawrocil sie
              rowniez dzieki :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka