Dodaj do ulubionych

Od*ebało.

31.07.26, 16:00
Nowe czasy, nowy wątek. Bo debiut samodzielnego Pinokia. I od razu strzał w dychę:

Dziś Mateusz Morawiecki organizuje debatę „Rozwój Plus Wy”. W planie wydarzenia są debaty tematyczne oraz grill. Stowarzyszenie Rozwój Plus przekazało ważną informację w sprawie piątkowego postu.

Dla osób wierzących mamy ważną informację: na czas wydarzenia została udzielona dyspensa od obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych. Można z niej skorzystać po spełnieniu zwyczajnych warunków, takich jak odmówienie krótkiej modlitwy w intencji Ojca Świętego

- podało stowarzyszenie Rozwój Plus we wpisie na platformie X.

wpolityce.pl/polityka/kielbasa-w-piatek-ludzie-morawieckiego-informuja,223399
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: Od*ebało. 31.07.26, 16:18
      Aha, czyli na elektorat kościółkowy się orientują. Ale też podkreślają swoją "nowoczesność" czyli Mentzenowi też chcieliby trochę podebrać. To wszystko razem oznacza, że na tym etapie próbują po prostu (i aż) zaistnieć). Sondaże powiedzą, czy się udało.

Naprawdę jestem ciekawa, jak się to wszystko na prawicy teraz przetasuje. Piszą gdzieś, że Kaczyński po odejściu Morawieckiego będzie się dogadywał z Mentzenem i Brałnem. Co do Brałna pełna zgoda, bo czarna sotnia zawsze Kaczyńskiemu w duszy grała. Ale podobno z Mentzenem łączy go obopólna intensywna nienawiść, osobista. Co koalicji nie wyklucza, ale będą to 2-3 skorpiony w jednej butelce. No, ciekawie może być.
      • zimna-wodka Re: Od*ebało. 31.07.26, 18:09
        Gdzieś czytałem, że kaczy chce przejąć Bosaka (z ekipą) i wywalić Mentzena. Ciekawe czy chłopaki na to pójdą. z p. Brałnem będzie ból bo on jest jednak zbyt radykalny. Np o skrobanki się pokłócą. Albo o rozdawnictwo. W tych sprawach nie da się osiągnąć kompromisu. A pójście za głosem Brałna wyprowadzi ludzi na ulice i Kaczor o tym wie. On na to nie pójdzie ale Brałn owszem, bo co mu to szkodzi. A jak jeszcze przygarnie Bąkiewicza...
        A jeszcze Pinokio, który może łyknąć w miarę normalny elektorat prawicowy, o ile taki istnieje i ni cholery nie dogada się z Konfami.
        Te skorpiony się pozagryzają zanim wejdą do butelki. Będzie miło.

PS. A na razie korzystam z dyspensy i opycham się kiełbasą. Nie u Pinokia ale założyłem, że dyspensa jest ogólna i nie dotyczy wyłącznie kiełbasy spożytej przy okazji i w celu. Ale modlitwę odpuściłem więc trwam w niepewności czy mogłem czy nie mogłem. Masz namiar na jakiegoś biskupa? Spytałbym.
        • dorota_333 Re: Od*ebało. 31.07.26, 19:29
          Nie, z biskupami nie pijam (jak pewna pisowska posłanka kiedyś czyniła). Nawet muszę przyznać, że nie mam pojęcia jak wygląda mój proboszcz. Procedury kościelne też mi obce, ale tak przypuszczam, że dyspensa obowiązuje na warunkach i jest ograniczona. Inaczej nie miałaby sensu, tak na logikę biorąc. Na wszelki wypadek wyspowiadaj się.

Co do szorstkiej przyjaźni Bosaka i Mentzena - mnie się wydaje, że raczej rozłam zupełny nastąpi w tej ich Konfie niż przejęcie przez Bosaka. On za słaby jest. Mentzen to bardziej rasowa szuja.

PS. Miałam dopisać powyżej: zdjęcie Morawieckiego w koszulce z napisem "wspieramy kobiety" wzburzyło mi krew. Cała ta prawicowa hucpa jest nieznośna w istocie, jedyna nadzieja w tym, że pozabijają się nawzajem i w odcinkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka