Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: 217.17.32.* 28.05.03, 13:24
    Witam,
    z końcem miesiąca rozstaję się z moimi lokatorami, jak sie okazało młodymi
    nieodpowiedzialnymi ludźmi. Mam pytanie , kto powinien ponieść koszt naprawy
    zepsutej lodówki, zniszczonych firan. Szkody te poczynili wynajmujący.
    Pozostaje jeszcze kwestia generalnego posprzątania mieszkania i zapłaty za
    rachunek telefoniczny, który przyjdzie za jakiś czas, a wiem że będzie
    wysoki. Czy mogę zatrzymać kaucję? A jeśli wydatki będą wyższe niż wysokość
    kaucji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: brenda Re: lokatorzy IP: *.de.ibm.com 29.05.03, 12:05
        Na logikę to oni powinni pokryć straty (tylko jak ich do tego zmusić?), a ty
        masz prawo zatrzymać kaucję do czasu aż "spłyną" wszystkie rachunki. Problem w
        tym, jak wyegzekwować ewentualną dopłatę. Sama jestem ciekawa, bo zamierzam
        wynająć swoje mieszkanie. Co do telefonu, to spytaj w TPSA, czy nie można
        wcześniej choć oszacować kosztów. Trzeba było założyć "ogranicznik" np. do 150
        zł, miałabyś teraz spokój - ja właśnie tak zamierzam zrobić. A tak, to przyznam
        szczerze nie mam koncepcji. A co z wodą i ogrzewaniem?

Może ktoś nam podpowie jakieś sensowne rozwiązanie?
        • iiva Re: lokatorzy 29.05.03, 20:47
          Jeśli kaucja była zastrzeżona w umowie na zabezpieczenie tego typu roszczeń
          (poczynione przez najemców szkody, nieuregulowane należności), to możesz kaucję
          zatrzymać i z niej dokonywać potrąceń na naprawę szkód. Zachowaj związane z tym
          rachunki, by ewentualnie mieć dokumentację rozliczenia zatrzymanej kwoty. Jeśli
          okaże się, że kaucja nie wystarczyła na pokrycie wszystkich wydatków można
          dochodzić pozostałych należności.

Najlepiej w czasie zdawania mieszkania spisać protokół, w którym należy
          wymienić wszelkie szkody i usterki, by nie było później żadnych wątpliwości.
          Nie wiem, jak rozliczliście zużycie mediów, ale może warto spisać też wskazania
          liczników.

Co do rachunku telefonicznego, można w protokole lub w odrębnym dokumencie
          zamieścić zobowiązanie najemców do zapłaty za rachunek za ostatni miesiąc
          najmu. Brak takiego oświadczenia nie wyklucza oczywiście uprawnienia do żądania
          od nich tej zapłaty.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka