-
mam dużo orzechów włoskich i planuję z nich zrobić spody do tortu, ale nie wiem jaki by pasował krem ? Czy może po prostu śmietanowy czy można zrobić z serka mascarpone czy może ktoś mi zaproponuje coś co do orzechowych spodów by pasowało ?
-
Jestem początkującą "piekarką", więc mam mały problem i nie moge znaleźć rozwiązania:
cokolwiek robie: pizza, ciasto czy pierniczki, nie dopiekają się od spodu, a z wierzchu są bardzo mocno spieczone.
piekę na środkowej półce.
pytanie: czy to wina piekarnika (i czy mozna coś z tym zrobić), czy to ja robie coś nie tak.
bo nie wiem, czy piec dłużej w nieco niższej temperaturze, czy stawiać blaszkę wyżej, czy coś jeszcze innego.
moze pytanie wydaje się infantylne, ale proszę, pomóźcie
-
Chcę upiec sernik, który ma spód ze zmielonych herbatników i masła. Jakie są proporcje ciasteczek i masła? I drugie pytanie - czy taki spód po upieczeniu nie kruszy się, czy można ciasto wyjąć z tortownicy, bo nie chciałabym w niej podawać na stół.
-
Bardzo prosze podzielcie sie ze mna przepisem na spód do tarty. Do swiat juz tylko tydzien i nie zdarze testowac kolejnych przepisow z internetu :-( Mam dobry przepis na nadzienie, ale w zeszlorocznej wersji ze spodem z ciasta francuskiego calosc wyszla za ciezka i za tlusta. Szukam przepisu na ciasto, ktore nie bedzie zbyt kruche, da sie cienko wylozyc nim foremke, i ktore bedzie wytrawne w smaku. Nic a nic slodkie ;-) Czy ktos z Was kto ma doswiadczenie w robiniu tart moglby mi pomoc? Popro...
-
Chodzi mi o taki twardawy spód o smaku herbaników który często można
spotkać w wz-kach.
Pomoże mi ktoś?
-
Czy ma ktoś sprawdzony przepis jabłecznika na piernikowym spodzie?
Marzy mi sie takie ciasto na swieta . Prosze o przepis
-
Witam, mam takie zapytanie do doświadczonych w kucharzeniu. Czy
można pokruszyć na spód sernika herbatniki? W przepisie "Sernika z
rosą" jest ciasto kruche, ale przyznam szczerze, że trochę z
lenistwa a trochę przez to, że mam wielką paczkę herbatników,
chciałbym użyć ich jako spodu. Tylko obawiam się, że się przypalą.
Mam pomysł, żeby wysypać je na pergamin, którym wyścielę foremkę.
Czy pomasrować papier jakimś tłuszczem? I na te ciastka wyleję masę
sernikową. Z góry dziękuję z...
-
Znudziło mi się kruche ciasto jako baza mazurków i myślę o czymś
takim: pokruszyć ciasteczka suche (maślane albo digestive) i
połączyć z roztopionym masłem. Robiliście kiedyś coś takiego?
Miałoby to smak??? I jakie proporcje?
pozdrawiam M.
-
Marzy mi się ulubiona tarta szpinakowo-pomidorowo-fetowa, a tu,
cholera, nieustająca dieta:( Wymyśliłam spód z otrąb pszennych i
owsianych + jajka + serek może jakiś? albo jogurt? Tylko nie mam
pomysłu na proporcje oraz wykonanie (podpiec spód wcześniej czy
wylać wszystko od razu?) Może ktoś robił podobne eksperymenty? Będę
wdzięczna za wszelkie sugestie doświadczonych tarto- i dietowiczów:)
Pozdrawiam.
-
Powiedzcie co robię źle? Czy tartę trzeba podpiekać? A może trzeba piec na
dolnym poziomie piekarnika z dodatkową grzałką od spodu?
Piekę na termoobiegu w 180 stopniach przez 45 minut.
Już nie wiem co robić, ciągle jest gumiasta od spodu.
-
Mam problem ze spodem ciasta. Na przepisach jest napisane zazwyczaj:
blachę wysmarować tłuszczem (np.margaryną) i obsypać albo bułką tartą albo mąką.
Próbowałam jednego i drugiego (i mąki i bułki tartej), ale zawsze ciasto od
spodu było trochę przypalone i takie suche, twarde.
Co mam zrobić, żeby tego uniknąć? Na górze i w środku ciasto jest OK, ale na
spodzie zawsze takie do bani wychodzi.
Dodam jeszcze, że mam piekarnik gazowy.
Zawsze wkładam na najwyższy poziom i ustawiam ...
-
Witam. Na Wielkanoc chcę po raz pierwszy upiec sernik wiedeński, ale
słyszałam, że trochę od spodu podchodzi wilgocią. Czy to prawda?
Może dać na spód herbatniki. A może ktoś ma wypróbowany przepis i
nie ma tego problemu. Boję się, że będzie nieapetyczny jeśli upiekę
w piątek przed Wielkanocą.
-
-- witajcie
czy mozna zastapic kruche ciasto do mazurków takim nie pieczonym
spodem z herbatików?
jakto zroic najlepiej aby nadto sie nie kruszyły
chodzi przedewszystkim o mazurek z kjmakiem powidłem czy czekoladą.
Nie mam urlopu w tym roku przed swietami i musze wszystko zostawic
na ostatnia chwikle wiec zukam ułatwien
" target="_blank" rel="nofollow">www.suwaczek.pl/cache/8e1481c5da.png[/img]
-
Witam,
jestem zupełnym debiutantem w dziedzinie gotowania, stąd estyma do potraw,
które robi się szybko i po prostu nie sposób ich popsuć. Do moich ulubionych
należą quiche lorraine [kisz lo-ren] i quiche automate [kisz otomat].
Problem pojawia się w momencie, gdy potrawa jest juz gotowa. Otóż gotowy spód
z ciasta francuskiego, który jest podstawą tej pyszności, ma podkład z
natłuszczonego papieru (czy cokolwiek to jest). Francuscy znajomi twierdza, że
ciasto układa sie na blasze W...
-
Proszę o przepis na sprawdzony makowiec j.w.
-
Witam!
Mam pytanko: jeśli jutro - we wtorek, upiekę kruche spody na babeczki(
standardowo: mąka, masło, cukier puder, żołtka) , a kremem je napełnię albo w
środę, albo w czwartek, to czy one mi nie powysychają? Jakoś je folią
spożywczą potraktować, czy bez niczego można zostawić?
Dziękuję za pomoc!
-
czy ktos ma przepisy takie? Mi zawsze wychodzi taki rozpackany spod
Ale wiem ze sa przepisy wspaniale bez tego problemu, tylko nie wiem ktore :-((
Prosze o rady
-
Poszłam na łatwiznę - zamiast kruchego ciasta pokruszyłam
herbatniki "petitki" - niestety po upieczeniu ten spód zostaje... chyba jest
za suchy..
Co mam robić? czekać do jutra z nadzieją że spód złapie wilgoć od sernika??
-
W ofercie wyrobo cukierniczych lokalnego cukiernika jest ciasto pomaranczowe na spodzie czekoladowym z owocem, Kruszonka i migdalami. Tutaj w ofertach: www.piekarniagwozdz.pl/
Jezu jakie smaczne lekko wilgotne i nie suche! Czy ktos ma moze przepis na cos podobnego?
-
Dostałam trochę spodów bezowych, w jaki sposób mogę je wykorzystać?