dea146 25.05.07, 15:13 co myślicie o klimie w domu? bo mam ochotę zamontować ale nie wiem czy jest sens może ktoś ma i mógłby napisać jak jest z tą klima i jaka wybrać ja chciałabym zamontowac na 60m2 poddasza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: patka Re: klimatyzacja - opinie IP: *.aster.pl 26.05.07, 14:37 my będziemy mieć wentylację mechaniczną, radzę się zainteresować tematem, to super sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:39 witam, z czym wiaze sie zakup klimatyzatora o biura? jest to - 4 pomieszczenia w kamienicy, na ok 18 osob, po 4 osoby w pomieszczeniu z komputerami? jak skuteczne? ile zuzywa energii? jak odprowadzac cieple powietrze, bez robienia dziur w scianach ? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? 22.06.07, 14:28 dziurę do wymiennika na zewnatrz miec musisz. Wymiennik szumi. Musisz miec zgodę wspólnoty na instalację. Latem pracując 8,10h zwiększy koszt prądu o 200, 300 zł miesięcznie.. (90m2, 7 osób, temp ok 19,20 stopni...) Aha! Komputery kochają klimę :-)) Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 15:20 a to dziekuje, poszperam za czyms godnym polecenia i wymyslimy sposob na odprowadzenie ciepla, hmm, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? IP: 212.2.99.* 23.06.07, 00:30 Ciepłe powietrze odprowadzasz tylko w przypadku klimatyzatora przenośnego. W przypadku normalnego klimatyzatora (tzn typu split) jednostka zewnętrzna i wewnętrzna połączone są dwiema rurkami o średnicy centymetra, więc wystarczy mała dziura, która nikomu nie powinna wadzić. Współczesne klimatyzatory są również ciche, więc nikomu nie będą przeszkadzać, choć oczywiście szpecą elewację, więc potrzebna zgoda wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: klimatyzacja - opinie IP: 212.2.99.* 23.06.07, 00:31 Sens klimy w domu zależy od tego, jakie w nim panują temperatury. Są mieszkania, w których w największe upały temperatura nie przekracza 24 stopni, wówczas nie ma potrzeby. Jeśli czujesz, że ci za gorąco, to warto zainwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: klimatyzacja - opinie IP: *.eranet.pl 23.06.07, 21:42 Witam. Do mnie własnie w tym tygodniu przyjezdza ekipa montować klimę na poddaszu, w czterech pomieszczeniach-razem to bedzie jakieś 90m powierzchni. Zdecydowalismy się bo nie daje się tam wytrzymać, nawet w nocy jest gorąco. Te cztery jednostki mają po 2,5 kW czyli są ok do takich pokoi do 30 m. Cała ta przyjemność z montażem to koszt ponad 13 tys. Do większych pomieszczeń potrzebne są już jednostki o większej mocy których koszt jest znacząco wyższy.Dlatego odpuściliśmy sobie klimę na parterze w pokoju dziennym bo chyba poszlibyśmy z torbami, zreszta tam gdy są zasłoniete żaluzje jest dość miły chłodek nawet w duże upały więc nie ma to sensu. Wadą jest to, ze na elewacji bedą cztery takie ohydne wielkie "puszki", no i jednak słyszalny szum. Boję się też infekcji dróg oddechowych ale te klimatyzatory są wyposażone w filtry polifenolowe więc może będzie dobrze. Acha, koszt serwisu to ok. 150-200 zł/jednostkę czyli razy 4 mniej więcej 2x do roku Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: klimatyzacja - opinie 24.06.07, 05:49 Minusy klimatyzacji znają doskonale wszyscy mający "słabowite" zatoki...Nagłe róznice temperatur, upał - chłód, skutkują bólem głowy i zwiększoną ilością wydzieliny z nosa. Średnia przyjemnosc... Klimatyzacja to wynalazek dla ludzi absolutnie zdrowych. Nawet alergicy mogą odczuwac większe dolegliwości. Niezależnie od filtrów. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 ada zmień firmę 25.06.07, 09:28 4 wymienniki? powinien być jeden!!!! 90m2 to nie jest duża powierzchnia.... o cenie nic nie mówię,moze kupujesz sprzet z najwyzszej półki, ale koszt i tak wydaje mi się za wysoki.. Zaproś konkurencję! al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: ada zmień firmę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:17 Być może zaoszczędziłaby dając 1 wymiennik, ale sama cena 13000 za montaż 4 jednostek czyli 3250 za jednostkę to jest w granicach normy. Sam montaż (Wwa) kosztuje brutto 610 od jednostki, więc na sam sprzęt zostaje 2640 czyli w miarę normalna cena urządzenia dobrej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ada zmień firmę IP: *.eranet.pl 25.06.07, 19:44 wiesz co, tylko ze te 90 m to są cztery osobne pokoje. Teoretycznie mógłby być jeden wymiennik, dyskutowalismy o tym z gosciem z firmy ale koszt takiego rozwiązania byłby znacząco wyzszy. A czemu piszesz, ze powinien byc jeden; napisz coś więcej bo może mnie robia w balona. A co do firmy-to chyba takie w miarę przyzwoite ceny przynajmniej za ten rodzaj klimatyzatorów, który wybraliśmy.Rozglądałam się trochę po ofertach innych firm, ale może i masz rację.Tyle ze juz i tak za późno, chłopaki za dwa dni przyjeżdzają montować. Pozatym firma polecana przez znajomych. Cóż pozyjemy zobaczymy. Jak coś schrzanią to nie omieszkam podać nazwy firmy :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: klimatyzacja - opinie IP: *.eranet.pl 03.07.07, 21:18 No więc ja już mam tę klimę. Prawdę mówiąc to nie miałam za wielu okazji ją wykorzystać bo sami wiecie jak wygląda ostatnio pogoda. Ale juz przetestowaliśmy i poezja. Momentalnie robi się przyjemny chłodek, klimatyzatory są bardza ciche (ja mam inwertery Fujitsu). Montaż poszedł bardzo sprawnie. Bałam się, ze będę miała zrujnowany dom, a tu migiem to zostało zainstalowane i bardzo estetycznie to wygląda. I naprawdę duży komfort.Jest za gorąco to myk pilota i po kilku minutach jest fajnie. Te klimatyzatory mogą byż wykorzystywane także zimą, bo grzeją i to bardzo szybko. oczywiście nie upadłam na głowę, zeby dom tym grzać, ale gdy gdzieś wyjeżdżamy i piec jest na minimum i zanim napalimy w kominku to dobra opcja, żeby szybko nagrzac przynajmniej pokoje dzieci. No fajnie, my tu o klimie i gorącu a ja o grzaniu zimą klimatyzatorami :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: klimatyzacja - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 23:17 Kupilismy klimatyzator stojacy. Niewiele urzadzen tyle pradu potrafi zuzywac co on. Nie polecam zlotemysli.pl/rydzyniak.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ale jaja IP: *.zana.trustnet.pl 15.08.07, 00:21 przeczytałem i sie .... , ludzie jak nie macie co robić z pieniędzmi to zapraszam, u mnie to wachlarzami nawet damy radę za te pieniądze, cztery jednostki? to chyba było czterech specjalistów., dziury? co wy turbiny wydmuchowe kupujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ale jaja IP: *.eranet.pl 16.08.07, 21:47 A co to są turbiny wydmuchowe? Sorki, ale nie wiem. i wytłumacz mi proszę, czy jest jakaś sensowna opcja, która nie podniesie ceny imprezy, zeby w czterech osobnych pomieszczeniach na dwóch róznych poziomach nie montować czterech jednostek? A i nie są to klitki malusie. Bo być moze kolesie zdarli ze mnie kasę, nie wiem. Ale wiem, ze teraz, np. dzisiaj (w Wawie horror termiczny) wszyscy padają a ja pyk włączam klime i mam raj :-))) PS Specjalistów było dwóch, uwinęli się miguniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reksio Re: klimatyzacja - opinie IP: 212.244.185.* 25.07.13, 14:55 Na taką mała powierzchnię koszt wykonania klimatyzacji, nie powinien być taki duży. Jeżeli chcesz wiedzieć ile dokładnie zapłacisz zgłoś się do odpowiedniej firmy. Ja moją klimę montowałem w www.ac-klimat.pl/ i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Przyjechali, wykonali projekt i przedstawili mi wstępny kosztorys, czyli wszystko tak jak powinno być. W takie upalne dni, nie żałuje ani złotówki wydanej na ten sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: klimatyzacja - opinie IP: *.tktelekom.pl 08.04.14, 23:44 My klimatyzację do biura w Łodzi braliśmy w StrefaKlimatu.com.pl i jesteśmy bardzo zadowoleni i z jakości i ceny :) pozdrowienia dla Pana Kowalczyka:) Odpowiedz Link Zgłoś
mtrrr Re: klimatyzacja - opinie 21.10.14, 14:27 Na Twoim miejscu rozejrzałbym sie za klimatyzatorami ściennymi www.kaisai.pl/pl/produkty bardzo łatwo mozna je ukryc lub zabudować, wiec w domu nie bedzie Ci to az tak przeszkadzało, dla mnie to świetna opcja, z której warto skorzystać, szczególnie jeśli się mieszka na poddaszu i słońce w lato grzeje zupełnie non stop Odpowiedz Link Zgłoś