Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

klimatyzacja - opinie

25.05.07, 15:13
    co myślicie o klimie w domu?
    bo mam ochotę zamontować ale nie wiem czy jest sens
    może ktoś ma i mógłby napisać jak jest z tą klima i jaka wybrać
    ja chciałabym zamontowac na 60m2 poddasza
    Obserwuj wątek
      • Gość: patka Re: klimatyzacja - opinie IP: *.aster.pl 26.05.07, 14:37
        my będziemy mieć wentylację mechaniczną, radzę się zainteresować tematem, to
        super sprawa.
        • Gość: aaaa klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:39
          witam,
          z czym wiaze sie zakup klimatyzatora o biura?
          jest to - 4 pomieszczenia w kamienicy, na ok 18 osob, po 4 osoby w pomieszczeniu
          z komputerami?
          jak skuteczne?
          ile zuzywa energii?
          jak odprowadzac cieple powietrze, bez robienia dziur w scianach ?
          • al9 Re: klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? 22.06.07, 14:28
            dziurę do wymiennika na zewnatrz miec musisz. Wymiennik szumi. Musisz miec
            zgodę wspólnoty na instalację. Latem pracując 8,10h zwiększy koszt prądu o 200,
            300 zł miesięcznie.. (90m2, 7 osób, temp ok 19,20 stopni...)
            Aha! Komputery kochają klimę :-))
            Pozdr
            al
            • Gość: aaa klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 15:20
              a to dziekuje,
              poszperam za czyms godnym polecenia
              i wymyslimy sposob na odprowadzenie ciepla,
              hmm,
          • Gość: tom Re: klimatyzator w biurze - polecacie czy ...? IP: 212.2.99.* 23.06.07, 00:30
            Ciepłe powietrze odprowadzasz tylko w przypadku klimatyzatora przenośnego. W
            przypadku normalnego klimatyzatora (tzn typu split) jednostka zewnętrzna i
            wewnętrzna połączone są dwiema rurkami o średnicy centymetra, więc wystarczy
            mała dziura, która nikomu nie powinna wadzić. Współczesne klimatyzatory są
            również ciche, więc nikomu nie będą przeszkadzać, choć oczywiście szpecą
            elewację, więc potrzebna zgoda wspólnoty.
      • Gość: tom Re: klimatyzacja - opinie IP: 212.2.99.* 23.06.07, 00:31
        Sens klimy w domu zależy od tego, jakie w nim panują temperatury. Są mieszkania,
        w których w największe upały temperatura nie przekracza 24 stopni, wówczas nie
        ma potrzeby. Jeśli czujesz, że ci za gorąco, to warto zainwestować.
      • Gość: ada Re: klimatyzacja - opinie IP: *.eranet.pl 23.06.07, 21:42
        Witam. Do mnie własnie w tym tygodniu przyjezdza ekipa montować klimę na
        poddaszu, w czterech pomieszczeniach-razem to bedzie jakieś 90m powierzchni.
        Zdecydowalismy się bo nie daje się tam wytrzymać, nawet w nocy jest gorąco.
        Te cztery jednostki mają po 2,5 kW czyli są ok do takich pokoi do 30 m. Cała ta
        przyjemność z montażem to koszt ponad 13 tys. Do większych pomieszczeń potrzebne
        są już jednostki o większej mocy których koszt jest znacząco wyższy.Dlatego
        odpuściliśmy sobie klimę na parterze w pokoju dziennym bo chyba poszlibyśmy z
        torbami, zreszta tam gdy są zasłoniete żaluzje jest dość miły chłodek nawet w
        duże upały więc nie ma to sensu.
        Wadą jest to, ze na elewacji bedą cztery takie ohydne wielkie "puszki", no i
        jednak słyszalny szum. Boję się też infekcji dróg oddechowych ale te
        klimatyzatory są wyposażone w filtry polifenolowe więc może będzie dobrze. Acha,
        koszt serwisu to ok. 150-200 zł/jednostkę czyli razy 4 mniej więcej 2x do roku
        • basia961 Re: klimatyzacja - opinie 24.06.07, 05:49
          Minusy klimatyzacji znają doskonale wszyscy mający "słabowite" zatoki...Nagłe
          róznice temperatur, upał - chłód, skutkują bólem głowy i zwiększoną ilością
          wydzieliny z nosa. Średnia przyjemnosc...
          Klimatyzacja to wynalazek dla ludzi absolutnie zdrowych. Nawet alergicy mogą
          odczuwac większe dolegliwości. Niezależnie od filtrów.
        • al9 ada zmień firmę 25.06.07, 09:28
          4 wymienniki?
          powinien być jeden!!!!
          90m2 to nie jest duża powierzchnia....
          o cenie nic nie mówię,moze kupujesz sprzet z najwyzszej półki, ale koszt i tak
          wydaje mi się za wysoki..
          Zaproś konkurencję!
          al
          • Gość: jacek Re: ada zmień firmę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:17
            Być może zaoszczędziłaby dając 1 wymiennik, ale sama cena 13000 za montaż 4
            jednostek czyli 3250 za jednostkę to jest w granicach normy. Sam montaż (Wwa)
            kosztuje brutto 610 od jednostki, więc na sam sprzęt zostaje 2640 czyli w miarę
            normalna cena urządzenia dobrej firmy.
          • Gość: ada Re: ada zmień firmę IP: *.eranet.pl 25.06.07, 19:44
            wiesz co, tylko ze te 90 m to są cztery osobne pokoje. Teoretycznie mógłby być
            jeden wymiennik, dyskutowalismy o tym z gosciem z firmy ale koszt takiego
            rozwiązania byłby znacząco wyzszy.
            A czemu piszesz, ze powinien byc jeden; napisz coś więcej bo może mnie robia w
            balona.
            A co do firmy-to chyba takie w miarę przyzwoite ceny przynajmniej za ten rodzaj
            klimatyzatorów, który wybraliśmy.Rozglądałam się trochę po ofertach innych firm,
            ale może i masz rację.Tyle ze juz i tak za późno, chłopaki za dwa dni
            przyjeżdzają montować. Pozatym firma polecana przez znajomych. Cóż pozyjemy
            zobaczymy. Jak coś schrzanią to nie omieszkam podać nazwy firmy :-))))
      • Gość: ada Re: klimatyzacja - opinie IP: *.eranet.pl 03.07.07, 21:18
        No więc ja już mam tę klimę. Prawdę mówiąc to nie miałam za wielu okazji ją
        wykorzystać bo sami wiecie jak wygląda ostatnio pogoda. Ale juz przetestowaliśmy
        i poezja. Momentalnie robi się przyjemny chłodek, klimatyzatory są bardza ciche
        (ja mam inwertery Fujitsu). Montaż poszedł bardzo sprawnie. Bałam się, ze będę
        miała zrujnowany dom, a tu migiem to zostało zainstalowane i bardzo estetycznie
        to wygląda. I naprawdę duży komfort.Jest za gorąco to myk pilota i po kilku
        minutach jest fajnie.
        Te klimatyzatory mogą byż wykorzystywane także zimą, bo grzeją i to bardzo
        szybko. oczywiście nie upadłam na głowę, zeby dom tym grzać, ale gdy gdzieś
        wyjeżdżamy i piec jest na minimum i zanim napalimy w kominku to dobra opcja,
        żeby szybko nagrzac przynajmniej pokoje dzieci. No fajnie, my tu o klimie i
        gorącu a ja o grzaniu zimą klimatyzatorami :-)))
      • Gość: Wojtek Re: klimatyzacja - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 23:17
        Kupilismy klimatyzator stojacy. Niewiele urzadzen tyle pradu potrafi
        zuzywac co on. Nie polecam

zlotemysli.pl/rydzyniak.php
      • Gość: gość ale jaja IP: *.zana.trustnet.pl 15.08.07, 00:21
        przeczytałem i sie .... , ludzie jak nie macie co robić z pieniędzmi
        to zapraszam, u mnie to wachlarzami nawet damy radę za te pieniądze,
        cztery jednostki? to chyba było czterech specjalistów., dziury? co
        wy turbiny wydmuchowe kupujecie?
        • Gość: ada Re: ale jaja IP: *.eranet.pl 16.08.07, 21:47
          A co to są turbiny wydmuchowe? Sorki, ale nie wiem. i wytłumacz mi proszę, czy
          jest jakaś sensowna opcja, która nie podniesie ceny imprezy, zeby w czterech
          osobnych pomieszczeniach na dwóch róznych poziomach nie montować czterech
          jednostek? A i nie są to klitki malusie. Bo być moze kolesie zdarli ze mnie
          kasę, nie wiem.
          Ale wiem, ze teraz, np. dzisiaj (w Wawie horror termiczny) wszyscy padają a ja
          pyk włączam klime i mam raj :-)))
          PS Specjalistów było dwóch, uwinęli się miguniem
      • Gość: Reksio Re: klimatyzacja - opinie IP: 212.244.185.* 25.07.13, 14:55
        Na taką mała powierzchnię koszt wykonania klimatyzacji, nie powinien być taki duży. Jeżeli chcesz wiedzieć ile dokładnie zapłacisz zgłoś się do odpowiedniej firmy. Ja moją klimę montowałem w www.ac-klimat.pl/ i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Przyjechali, wykonali projekt i przedstawili mi wstępny kosztorys, czyli wszystko tak jak powinno być. W takie upalne dni, nie żałuje ani złotówki wydanej na ten sprzęt.
        • Gość: Andrzej Re: klimatyzacja - opinie IP: *.tktelekom.pl 08.04.14, 23:44
          My klimatyzację do biura w Łodzi braliśmy w StrefaKlimatu.com.pl i jesteśmy bardzo zadowoleni i z jakości i ceny :)

pozdrowienia dla Pana Kowalczyka:)
      • mtrrr Re: klimatyzacja - opinie 21.10.14, 14:27
        Na Twoim miejscu rozejrzałbym sie za klimatyzatorami ściennymi www.kaisai.pl/pl/produkty bardzo łatwo mozna je ukryc lub zabudować, wiec w domu nie bedzie Ci to az tak przeszkadzało, dla mnie to świetna opcja, z której warto skorzystać, szczególnie jeśli się mieszka na poddaszu i słońce w lato grzeje zupełnie non stop
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka