Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne?

06.06.07, 22:11
    Witam!

Jakie mogą być koszty elektrycznego ogrzewania (i grzania wody do mycia)
    mieszkania o powierzchni 65 m2, w kamienicy przedwojennej - mieszkanie jest
    środkowe i na piętrze (czyli ziębi się jedynie z dwóch stron). W tej chwili są
    tam zainstalowane grzejniki konwektorowe (po jednym na pokój). Dodatkowo jest
    bojler na ciepłą wodę, kuchnia także elektryczna - w mieszkaniu brak gazu. Ile
    może kosztować ogrzanie takiego mieszkania? 500 zł / m-c w zimie? 1000 zł?

Poza kosztami ogrzewania zastanawia nas problem ciepłej wody - na ile realnie
    starcza 50 l nagrzanej wody w bojlerze, np. pod prysznicem? 5 minut? 10? I czy
    można zrobić coś elektrycznego, żeby mieć wodę ciepłą normalnie czyli zawsze?
    Muszę dodać, że zawsze podchodziłem scpetycznie do ogrzewaczy przepływowych bo
    zazwyczaj te spotykane w lokalach były po prostu popsute.
    Obserwuj wątek
      • Gość: marek Re: Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne? IP: *.infinity.net.pl 06.06.07, 23:18
        po prostu zapytaj się tej osoby która zamieszkuje te mieszkanie , są przecież
        jakieś rachunki do wglądu bo tak ile ? może kosztować to trudno powiedzieć ,
        zależy jak kto lubi ciepło w mieszkaniu.a miałem ogrzewanie na prąd i sporo
        wychodziło , bojler 50 litrowy starczy , ja miałem 40 l.i było ok.Tylko wgląd w
        rachunki dają jakiś realny obraz kosztów ogrzewania .
        • andy_b Re: Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne? 07.06.07, 00:08
          Witam!

Niestety, nikt tam w tym układzie nie mieszkał. Mieszkanie zostało tak
          wyremontowane ale nikt od tego czasu w nim nie mieszkał. Co więcej, remont
          ukończono niedawno, więc nawet zima nie minęła z tymi grzejnikami. Czyli brak
          danych historycznych. :)

Co do bojlera 50 litrow - ile czasu prysznica da się realistycznie wziąść? 10
          minut? :)
          • Gość: majkel Re: Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne? IP: 78.16.7.* 07.06.07, 00:19
            zdecydowanie pod prysznic podgrzewacz
            a do kuchni maly bojler
            • andy_b Re: Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne? 07.06.07, 12:01
              Gość portalu: majkel napisał(a):

> zdecydowanie pod prysznic podgrzewacz
              > a do kuchni maly bojler

Jakie są warunki na podgrzewacz?
              • Gość: majkel Re: Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne? IP: *.unknown.be.uu.net 07.06.07, 17:50
                Jakie są warunki na podgrzewacz?

nie bardzo rozumiem o co pytasz
      • Gość: teresa Re: Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne? IP: *.infinity.net.pl 07.06.07, 13:41
        wiem jedno , koszty ogrzania mieszkania na prąd są duże , musisz się
        zorientować czy instalacja elektryczna jest wymieniona bo jak nie to jeżeli
        wszystko będzie włączone plus pralka i np. odkurzacz to będzie na 100 procent
        wywalać korki.
      • Gość: teresa Re: Mieszkanie bez gazu - ogrzewanie elektryczne? IP: *.infinity.net.pl 07.06.07, 13:41
        wiem jedno , koszty ogrzania mieszkania na prąd są duże , musisz się
        zorientować czy instalacja elektryczna jest wymieniona bo jak nie to jeżeli
        wszystko będzie włączone plus pralka i np. odkurzacz to będzie na 100 procent
        wywalać korki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka