Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ważność umowy.

IP: *.dmpbk.com.pl 13.06.03, 08:49
    Czy ktoś z Was zna się trochę na prawie? Otóż mam pewną wątpliwość. Ktoś
    pwoiedział mi bowiem, że jeśli ma akcie chrztu 2 imiona, wpisane także do
    dowou, to we wszelkich umowach (np. zawarłam umowę z developerem o
    wybudowanie mieszkania i z bankiem o kredyt) powinnam umieszczać 2 imiona, bo
    będą one w przeciwnym wypadku nieważne. Czy to prawda? Przecież w umowie jest
    numer dowodu, czesem pesel, NIP. Czy wtedy umowa rzeczywiscie jest nieważna?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Ważność umowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 20:40
        Wiem, że napisałeś w tej sprawie do mnie jeszcze dwa posty w innych wątkach -
        odpowiem tutaj. Nie przypominam sobie przepisu, z którego taka nieważność by
        wynikała (co nie znaczy, że takiego przepisu nie ma, bo przecież nei znam
        wszystkich przepisów), ale jeśli chcesz znać moje zdanie to nie chce mi się
        wierzyć, żeby taki przepis był. W umowach developerskich prawie nigdy nie
        pojawiają się dwa imiona, w umowach kredytowych - rzadko, a najbardziej (w/g
        moich obserwacji) wpisywania dwóch imion przestrzegają notariusze, co wcale nie
        znaczy, że jeśli nawet do księgi wpisana jest osoba z jednego imienia a z
        dowodu wynika, że ma dwa - to powoduje to jakieś ograniczenia czy wprost
        kwestionowanie umowy nabycia. Nie spotkałam się z czymś takim w mojej
        wieloletniej praktyce. Czy powiedział Ci to ktoś w oparciu o konkretny przepis
        czy tylko tak sobie? Pozdrowionka B.
      • Gość: Le Niuch Re: Ważność umowy. IP: Pantera.bazapartner.pl:* / 192.168.110.* 15.06.03, 14:19
        Brak drugiego imienia w umowie nie powoduje nieważności umowy. Kodeks cywilny
        nie przewiduje takiego skutku. Nie znam też żadnego innego przepisu który by
        wymagał takich szczegółów.
        Powiem więcej, jak kupujesz gazetę w kiosku to się kioskarzowi w ogóle nie
        przedstawiasz a zawarta z nim umowa kupna-sprzedaży jest w pełni skuteczna i
        ważna.
        Teoretycznie można sobie jedynie wyobrazić że ktoś o takim samym nazwisku i
        pierwszym imieniu mógłby twierdzić że to on jest stroną umowy i żądać np.
        wydania mu przedmiotu umowy, ale to bardzo teoretyczne ryzyko :)
      • Gość: Marta Re: Ważność umowy. IP: *.dmpbk.com.pl 16.06.03, 08:34
        Serdecznie dziękuję Wam za odpowiedź. Rozwialiście moje wątpliwości.
        Osoba, która mi o tym powiedziała, nie powołała się na żaden przepis, ale i tak
        wzbudziła we mnie wątpliwość. Stąd moje pytanie.
        Pozdrawiam Was serdecznie. I jeszcze raz dziekuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka