Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

KANALIZACJA - SPADEK -NORMY

IP: *.szczecin.pl 25.06.03, 18:30
    Czy ktoś może wie ile cm spadku powinna mieć rura kanalizacyjna na metrze?
    muszę porowadzić na 7 metrach rurę, o przekroju 30mm, a mam do dyspozycji 10
    cm wysokości? czy można to zrobić bez ryzyka zapychania się rury?
    Obserwuj wątek
      • Gość: qwert podciągam, nt IP: *.szczecin.pl 26.06.03, 12:30
      • Gość: bankroot Re: KANALIZACJA - SPADEK -NORMY IP: *.pekao.com.pl 26.06.03, 12:43
        co ma byc podłączone do tej rury ?

bankroot
        • Gość: edgar Re: KANALIZACJA - SPADEK -NORMY IP: *.crowley.pl 26.06.03, 13:37
          A jak Ty myslisz , co mozna podlaczyc do rury "30" ?????
          • Gość: bankroot Re: KANALIZACJA - SPADEK -NORMY IP: *.pekao.com.pl 26.06.03, 14:17
            można podłączyć umywalkę ale także i zlew.
            Przyznasz, że jest istotna różnica w tym przypadku, co tą rurą płynie.
            Dla umywalki można dać nawet 1% spadku

bankroot
      • Gość: edgar Re: KANALIZACJA - SPADEK -NORMY IP: *.crowley.pl 26.06.03, 13:40
        ok 5%
        • Gość: qwert uściślam IP: *.szczecin.pl 26.06.03, 14:01
          do rury ma być podłączona umywalka, a odpływ znajduje sie 7m od niej. rury nie
          da się ukryć w ścianie, musi zejść od razu pod podłogę. w podłodze mogę wykuć
          10 cm w głąb, czyli na 7 m różnica poziomów będzie 10 cm. Ale ma chyba
          znaczenie jeszcze słup wody jaki tworzy pionowa rura pod umywalką? dzięki za
          pomoc, q.
          • Gość: PE Re: uściślam IP: *.pseinfo.pl / localhost 26.06.03, 19:03
            Gość portalu: qwert napisał(a):

> do rury ma być podłączona umywalka, a odpływ znajduje sie 7m od niej. rury
            nie
            > da się ukryć w ścianie, musi zejść od razu pod podłogę. w podłodze mogę wykuć
            > 10 cm w głąb, czyli na 7 m różnica poziomów będzie 10 cm. Ale ma chyba
            > znaczenie jeszcze słup wody jaki tworzy pionowa rura pod umywalką? dzięki za
            > pomoc, q.

Zwykle przy kanalizacjach zewnętrznych przyjmuje się 2% co ma zapewnić, aby
            woda spływała na tyle szybko, aby nie schłodziła się aby zamarznąć. Jeśli jest
            to wewnątrz budynku i dotyczy umywalki, w której sitko zapobiega
            przedostawaniu się większych przedmiotów, to 1% powinien wystarczyć. Ale na
            wszelki wypadek może warto zostawić umieścić otwór rewizyjny tuż nad podłogą
            pozwalający udrożnić rurę w razie nieszczęścia (może być też trójnik z
            zaślepionym otworem).

Pozdrawiam
            • Gość: qwert serdeczne dziękuję PE! nt IP: *.szczecin.pl 26.06.03, 19:40
      • Gość: Walter Re: KANALIZACJA - SPADEK -NORMY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.03, 05:00
        Nie wiem jak to wygląda w Polsce, ale w Kanadzie spad powinien wynosić 1/4
        cala na 1 stopę długości. Na amerykańskich poziomicach bąbelek musi dotykać
        jednej z bocznych kreseczek. Ja nie myślę żeby spad był problemem w tym
        przypadku. Bardziej bym się przejmował odpowietrzeniem. Według norm
        kanadyjskich odległość od syfonu do odpowietrzenia nie może być większa niż 5
        stóp. Jeśli to jest tylko zlew, to dopuszczalne jest założenie
        zaworu „sztucznego” odpowietrzenia, zaraz przy syfonie. Zapobiegnie to
        wysysaniu wody z syfonu i przedostawania się gazów do domu.

Pozdrawiam…..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka