Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

darowizna - koszty notarialne

IP: *.robikom.com.pl 05.07.03, 00:21
    Uprzejmie proszę osoby zorientowane w temacie o pomoc w wyliczeniu kosztów
    sporządzenia notarialnego aktu darowizny mieszkania spółdzielczego
    własnościowego.
    Oto dane:
    powierzchnia: 48 m.
    wartość: 36 tys.
    księga wieczysta - założona
    stopień pokrewieństwa: babcia daruje mieszkanie wnuczce,
    wnuczka jest w mieszkaniu zameldowana i nie zamierza go zbyć przez kolejne 5
    lat

A może ktoś wie gdzie w Internecie można znaleźć stawki: opłat notarialnych i
    związanych z wpisem w księdze wieczystej.

Dziękuję serdecznie z góry
    i pozdrawiam

K.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: darowizna - koszty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.03, 16:02
        Gość portalu: kaja napisał(a):

> (..) w wyliczeniu kosztów sporządzenia notarialnego aktu darowizny
        mieszkania spółdzielczego własnościowego. Oto dane:
        > powierzchnia: 48 m. wartość: 36 tys. księga wieczysta - założona
        > stopień pokrewieństwa: babcia daruje mieszkanie wnuczce,
        > wnuczka jest w mieszkaniu zameldowana i nie zamierza go zbyć przez kolejne 5
        > lat

- taksa notarialna: 430,-zl + VAT 22% tj. 94,60,-zł
        - wniosek do sądu (stała opłata): 150,-zł + VAT 33,-zł
        - wypisy: ok. 180,-zł (dla Was, Sadu, Spółdzielni i urzędu skarbowego - te trzy
        ostatnie notariusz wysyła ale Ty płacisz);
        - podatku nie będziesz płaciła, bo spełniasz warunki do zastosowania ulgi
        wynikającej z art. 16 Ustawy o podatku od spadków i darowizn
        - opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej: ... tu mam mały problem, w
        związku z czym napiszę tak: w Warszawie zapłaciłabyś 312,40,-zł, ale w innym
        mieście zdarza się, że sąd pobiera z innej podstawy (zamiast z art. 31 to z
        art. 33) i wtedy może być mniej (to się i zdarza w Warszawie, ale tę opłatę
        wnosi się u notariusza, a tu w Warszawie praktyka wśród notariuszy jest
        jednolita czyli tak jak napisałam). Ostatni sygnał jaki miałam w sprawie
        pobrania tej niższej opłaty to od znajomego internauty, który ma księgę w
        sądzie w Gdyni.
        Jeśli chcesz znać moje zdanie to napiszę, iż ja uważam, że powinna być to ta
        1/5 część czyli u Ciebie kwota 524,-zł. To moje zdanie (ten drugi przepis nie
        powinien mieć - w/g mnie - zastosowania w takim przypadku).

> A może ktoś wie gdzie w Internecie można znaleźć stawki: opłat notarialnych i
        > związanych z wpisem w księdze wieczystej.

Tego niestety nie wiem. Pozdrawiam Cię serdecznie:) B.

• Gość: Bebiak Re: darowizna - koszty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.03, 16:07
          Ooops, Kaju, sama nie wiem jak to zrobiłam, za co przepraszam.
          W takim fragmencie mojego poprzedniego postu:

> - opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej: w Warszawie zapłaciłabyś
          312,40,-zł,

.. powinno być oczywiście 524,-zł, co wynika poniekąd z dalszej treści. Co mi
          się tu wpisało? Doprawdy nie wiem jak to zrobiłam. Przepraszam bardzo. Bebiak

• Gość: Kaja Re: darowizna - koszty notarialne IP: *.robikom.com.pl 05.07.03, 20:26
            Gość portalu: Bebiak napisał(a):

> Ooops, Kaju, sama nie wiem jak to zrobiłam, za co przepraszam.
            > W takim fragmencie mojego poprzedniego postu:
            >
            > > - opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej: w Warszawie zapłaciłabyś
            > 312,40,-zł,
            >
            > .. powinno być oczywiście 524,-zł, co wynika poniekąd z dalszej treści. Co mi
            > się tu wpisało? Doprawdy nie wiem jak to zrobiłam. Przepraszam bardzo. Bebiak
            >

Ślicznie dziękuję za informacje!!! Niezawodny Bebiaku!!! :)
            Okazuje się /w tzw. międzyczasie zasięgnęłam porady notariusza/, że opłata za
            wpis do księgi wieczystej taka sama jak w W-wie (a mieszkam w małopolsce).

Mam jeszcze jedno pytanie, wybacz jeśli będzie zadane niefachowo (dopiero
            dociekam o co chodzi). Otóż spółdzielnia poinformowała nas niedawno, że wykłada
            do wiadomości spółdzielców projekt uchwały o "ustaleniu odrębnej własnosci
            lokali" (chodzi o udział w gruncie na którym stoi blok). Zastanawiam się jaki
            wpływ ustalenie takowej własności bedzie miało na koszty wpisu do księgi
            wieczystej. Może powinnam poczekać ze sporządzeniem darowizny do tego momentu?
            Moze byłoby to bardziej opłacalne?

Pozdrawiam serdecznie
            Kaja
            • Gość: Bebiak Re: darowizna - koszty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 21:02
              Gość portalu: Kaja napisał(a):

> Otóż spółdzielnia poinformowała nas niedawno, że wykłada do wiadomości
              spółdzielców projekt uchwały o "ustaleniu odrębnej własnosci lokali" (chodzi o
              udział w gruncie na którym stoi blok). Zastanawiam się jaki wpływ ustalenie
              takowej własności bedzie miało na koszty wpisu do księgi wieczystej. Może
              powinnam poczekać ze sporządzeniem darowizny do tego momentu? Moze byłoby to
              bardziej opłacalne?

Musisz się nad tym zastanowić zliczając koszty. Chodzi tu oczywiście o
              przekształcenie prawa spółdzielczego w odrębną własność. Gdybyś poczekała to
              babcia jako członek spółdzielni przy przekształceniu na jej rzecz zapłaciłaby w
              granicach 1.200,-zł [ustawa przewiduje taksę i sądową wynoszącą po 1/3
              najniższego wynagrodzenia w kraju] plus wypisy. Jednego tu nie jestem pewna -
              może babcia by nie płaciła tej sądowej skoro i tak jest wpisana do księgi (sama
              nie wiem). W każdym bądź razie takie przekształcenie (już nawet z tą sądową)
              kosztowałaby babcię ok. 1.200,-zł. Ale pamiętaj o rzeczy następującej: jeśli
              już po przekształceniu babcia by Ci darowała, to sądowa byłaby nadal od Ciebie
              tak jak napisałam poprzednio (bo trzeba Cię wpisać do księgi), ale notarialna
              by Ci wzrosła dwukrotnie, bo ta stawka, którą Ci podałam w poprzednim poście
              dotyczy jedynie spółdzielczych własnościowych praw do lokali, a po
              przekształceniu babcia by takie prawo już utraciła a miałaby odrębną własność.
              Dodatkowo: ponieważ prawo odrębnej własności powstaje w momencie wpisu do
              księgi wieczystej to darowizny babcia mogłaby dokonać po rozpoznaniu przez sąd
              wniosku zawartego w umowie ze spółdzielnią. Ta notarialna podnosi Ci koszty
              gdybyś zdecydowała poczekać na przekształcenie, niestety.
              Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i dziękuję za dziękuję:) B.
              • Gość: Kaja Re: darowizna - koszty notarialne IP: *.robikom.com.pl 07.07.03, 09:25
                Co fachowiec to fachowiec :) (mnie dotarcie do tych informacji pewnie zajęłoby
                tydzień, więc baardzo dziękuję!!!) Z tego co piszesz wynika, że muszę zdążyć
                przed przekształceniem jednego prawa w drugie, zeby uniknąć dodatkowych kosztów.

Pozdrawiam, miłego dnia
                Kaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka