Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wanna czy kabina prysznicowa?

IP: Server.Proxy.netcraft.pl:* / 192.168.1.* 14.07.03, 19:59
    Bardzo prosze o poradę. Jestem właścicielką małej łazienki w bloku.Zamierzam
    ją remontować . Zastanawiam się,czy zamiast wanny nie wstawic brodziku.Moja
    rodzina jest za tym, ja natomiast zastanawiam się, czy nie będę tego żałować
    i co zrobię, gdy np. trzeba będzie namoczyc jakieś większe pranie, czy
    rozwiesić do wysuszenia( obecnie nad wanna jest suszarka).Co o tym sadzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: agatka_s Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.acn.pl 14.07.03, 21:33
        Ja mam dużą łazienkę, więc mam jedno i drugie ale jestem w 100% fanką
        (dosłownie) prysznica. Szybciej, ekonomiczniej, przyjemniej i higieniczniej.

Co do prania: ja mam pralkę z programem prania ręcznego, więc używanie wanny
        do tego celu odpada. Czasem wanna się przydaje jak chcę coś większego umyć
        (np buty zimowe bardzo zabłocone), ale poza tym to może jej nie być (kąpie sie
        w wannie raz na miesiąc szczególnie zimą jak przemarznę). Suszarki na
        bieliznę są dostępne stojące, nawet praktyczniejsze bo i na balkon można
        wynieść i w ogóle kręcić sie po całym mieszkaniu. Ja mam pralkę z suszarką,
        co tez bardzo rozwiązuje problem suszenia.

Pozdrawiam i namawiam na prysznic.
      • Gość: Doki Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 14.07.03, 23:09
        Prania sie juz nie namacza, od tego jest pralka. Wysuszyc
        mozna byle gdzie, przeciez jest odwirowane.
        Jedyne 2 argumenty przemawiajace za wanna to:
        1. male dziecko, ktore trzeba kapac.
        2. zamilowanie do igraszek erotycznych w wannie.

Jesli zadne z powyzszych nie ma miejsca: brodzik!
        • Gość: Bebiak Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 23:36
          Gość portalu: Doki napisał(a):

> Jedyne 2 argumenty przemawiajace za wanna to:
          > 1. male dziecko, ktore trzeba kapac.
          > 2. zamilowanie do igraszek erotycznych w wannie.
          > Jesli zadne z powyzszych nie ma miejsca: brodzik!

Argument nr 2 jak najbardziej na miejscu, ale oprócz tego ja naprawdę
          uwielbiam, szczególnie późną jesienią i zimą, poleżakować w wannie pełnej
          ciepłej wody z jakimś sympatycznym olejkiem. W związku z tym od wielu lat mam
          problem dokładnie taki jak autorka wątku. Narazie cały czas mam wannę, ale rano
          tak strasznie brak mi brodzika:( To się nazywa nieumiejętność podejmowania
          decyzji (w moim przypadku). Pozdrowionka
          • Gość: Doki Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.4-200-80.adsl.skynet.be 16.07.03, 00:02
            Ja akurat skonczylem lazienke, w ktorej jest i narozna
            wanna szesciokatna (90x205 cm), i brodzik 90x90 cm, zaden
            tam zaokraglany, normalny prostokatny Huppe Marano. I dwa
            zlewy. Lazienka musi byc obszerna.
            A co do kapieli w olejkach: zazdroszcze trybu zycia.
            Wlasnie dlatego zrezygnowalismy z jacuzzi, bo zdalismy
            sobie sprawe, ze nikt nie bedzie tego uzywal- jak
            przychodzi do kapieli, to kazdy chce sie szybko ochlapac
            i isc spac. Moczenie nie wchodzi w rachube, bo grozi
            utopieniem. Po prostu walimy sie z nog.
            Ta apropos erotycznych igraszek :-(
      • Gość: Kobieta Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 01:05
        Ze wzgledu na funkcjonalnosc - w mojej opinii zdecydowanie wanna. A najlepiej
        obudowana tak, aby mogla "robic" rowniez za prysznic. Ma sie wtedy 2 w 1. Ja
        osobiscie mam i to i to (oddzielnie), a wiec w zaleznosci od potrzeb uzywam i
        wanny i prysznica, ale zdecydowanie czesciej - wanny. Oczywiscie, zalezy to od
        indywidualnych preferencji. Chcialam tylko jeszcze wspomniec, ze pare lat temu
        moi rodzice mieli identyczny problem - wybrali prysznic, bo nie mieliby gdzie
        wstawic pralki. I bardzo zaluja. Juz planuja koleja przebudowe. Ze wzgledu na
        powierzchnie jednak - oczywiscie prysznic.
      • Gość: if Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.zeb.com.pl 15.07.03, 08:19
        Zdecydowanie wanna ! i jeszcze raz wanna ! Dla mnie kabina prysznicowa jest
        zbędna zupełnie. Uwielbiam kapać się w wannie, zimą długo i w goracej wodzie a
        latem dla ochłodzenia w chłodnej. Poza tym jak potrzebuję szybkiego umycia się
        to zwyczajnie staję albo siadam w pustej wannie i robię sobie prysznic.
        • Gość: Mar wanna!!!!! IP: *.skorosze.2a.pl 15.07.03, 08:35
          Nie róbcie z domów i mieszkan hoteli-burdeli. Halogeny, szynkwas między kuchnią
          a salonem, a teaz jeszcze kabiny prysznicowe i brodziki! Ludzie, podarujcie
          sobie odrobine luksusu i pomoczcie sie trochę w jakiejś soli albo dolejcie do
          wody troche olejków zapachowych (tylko na miłośc boską nie kupujcie tego w
          spermarecie). Szybki prysznic można bez problemu wziąć w wannie, a kapieli w
          starym stylu w brodziku się nie urządzi. Poza tym nie wszystko można prać w
          pralce. jak ktoś już się tak uprze, to może sobie nawet postawić kabinę albo
          zamontować załonę nad wanną, żeby woda nie pryskała po łazience, ale nie
          rezygnujcie z wanien i nie róbcie z mieszkań internatów i tanich noclegowni.
      • Gość: Asia Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.chello.pl 15.07.03, 09:26
        Ja jak wiekszosc tez mialam dylemat - wanna czy kabina prysznicowa.
        Wybralam wanne z parawanem nawannowym ze szkla hartowanego. Mam wiec i wanne
        do dlugich kapieli i prysznic.
        W malej lazience to wg mnie dobre rozwiazanie, a wybor wanien z parawanami jak
        i samych parawanow jest duzy.
        • Gość: niezdecydowana Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: Server.Proxy.netcraft.pl:* / 192.168.1.* 15.07.03, 10:11
          Dziekuję wszystkim za poradę. Chyba rzeczywiscie zdecyduję się na wanne z
          zasuwaną kabiną .Mysle,że takie rozwiązanie zadowoli wszystkich.
          Pozdrawiam.
          • Gość: annika Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.dial.pl 15.07.03, 12:52
            Żeby jeszcze trochę zamieszać, powiem ci, że są takie fajne głębokie brodziki z
            siedziskiem. Są głębokie na tyle, że śmiało można w nich namoczyć pranie a
            nawet siebie też można połowicznie wymoczyć tzn. od pasa w dół. Znajomi taki
            mahją i sprawdza się rewelacyjnie, a dzięki temu zyskałi ogrom miejsca w
            mikroskopijnej łazience. Ponadto można w kabinie zamontować rewelacyjny panel
            do biczów wodnych i hydromasaży itp. Decyzja należy do ciebie
            • Gość: WP Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.tkdami.net 15.07.03, 19:08
              Właśnie ten temat przerabiam z córkami. W małej łazieneczce ma się zmieścić
              nawet WC. Osobiście przysznic robię w wannie. Ale one maja bardzo małą łazienkę
              (1,80X1,90), a chciałyby mieć w niej wszystko. Ostatecznie zostało na kabinie
              z "Koła" z płytkim brodzikiem, bo głęboki brodzik bardzo podnosi wysokość całej
              kabiny, a one nie za wysokie, żeby wspinać się do jej mycia. Ladne jest szkło
              przezroczyste, ale trudniejsze w utrzymaniu "przezroczystości" stąd kupiłyśmy
              szkło matowe - typu krople rosy, gr. 5 mm, bo cieńsze 3 mm nie czynią kabin
              mcniejszej, tylko chwiejącej się. Był jeszcze jeden problem, że brodziki
              niektóre nie mają możliwości zatkania odpływu korkiem, bo są tkz. szybko
              opróżniające się, samooczyszczające się. Jak wyjdzie w użytkowaniu, nie wiem.
              Na rzzie zrywam starą glazurę i robię generalny remont. Pozdrawiam
              • Gość: kiki Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: 195.20.110.* 16.07.03, 14:39
                Mieliśmy 10 lat kabinę i się przyzwyczailiśmy, ale z tego 5 lat było nostalgii
                i marzeń 4/5 razy w roku aby poleżeć w wannie. Od 4 miesięcy mamy wanne - jest
                fajnie możemy sobie poleżeć, ale brakuje nam tej szybkiej możliwości wejścia do
                kabiny i wykonania natrysku w 60 sekund. W wannie natrysk nie jest ten sam...
                • Gość: jolka Re: Wanna czy kabina prysznicowa? IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 16.07.03, 16:59
                  A u mnie będzie wanna z parawanem nawannowy - i będę miała 2 w 1
      • Gość: Mar jeszcze o zaletach wanny IP: *.skorosze.2a.pl 16.07.03, 18:15
        Po pierwsze nie spodziewałem się, że zyję aż tak komfortowo, że mam czas
        poleżeć sobie w wannie :-). Ale faktycznie - swobodnie moge gospodarwoać swoim
        czasem i nie musze się spieszyć.

Ale jest jeszcze bardziej praktyczne uzasadnienie posiadania wanny. Otóż mam
        wrazenie, że myjąc się pod prysznicem nie zawszze można dokładnie sobie wymyć
        to i owo - albo wypłukać stamtąd mydło. Manewrowanie prysznicem między nogami w
        kabinie prysznicowej musi wyglądac komicznie.
        • Gość: MM Re: jeszcze o zaletach wanny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 00:48
          Kilka lat temu także stałam przed problemem - wanna czy prysznic. Okazało się,
          ze można było zrobić kilka przestawień. Umywalka została przeniesiona w inne
          miejsce, wanna o trochę mniejszych rozmiarach w inne, ścianę między łazienką i
          WC dało się przesunąć o kilka cm i wszystko się zmieściło, tzn. wanna i
          natrysk. Może Ty też masz takie możliwości? Spróbuj poprzestawiać wszystko. Z
          wanny korzystamy rzadziej, ale jest niezbędna. Nie uważam, żeby natrysk w
          wannie był najlepszym rozwiązaniem, chyba, że inwestycję traktujesz jako
          tymczasową. W starszym wieku (widzę to u moich Rodziców) jest problemem wejście
          do wanny. Natomiast bardzo chętnie korzystają z natrysku.
          • Gość: koko Re: jeszcze o zaletach wanny IP: 169.5.125.* 17.07.03, 09:42
            Ja tez mialam ten dylemat. Kilka lat temu robilam remont lazienki, nie moglam
            sie zdecydwac wanna czy kabina, a ze lazienke mialam duza wstawilam i kabine i
            wanne. Korzystalismy wylacznie z kabiny, a z wanny co jakis czas musialam
            zmywac kurz.
            Teraz w nowym mieszkaniu robie remont, lazienke mam jeszcze wieksza ale
            wstawiam wylacznie!! kabine prysznicowa. Duza,z zestawem natryskow podtynkowych
            itd. Kapiel jest cudowna.
            Natomiast nigdy nie kupilambym wanny polaczonej z kabina. Ani to piekne ani
            wygodne. pozdrawiam i zycze trafnych wyborow - co kto lubi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka