Gość: Robert IP: 157.25.192.* 20.12.01, 10:10 jakie jest wasze zdanie na temat rekuperacji -czy ktoś z Was jest użytkownikiem ?. Interesuja mnie opinie użytkowników ( jakie urządzenia, porady dor. producenta, czego sie ustrzec) Robert Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 20.12.01, 10:29 Cześć ! Mam zamiar również zastosować ten system w domu , który zbuduję w przyszłym roku. Ma wiele zalet, szczególnie teraz , kiedy domy są b.dobrze ocieplone kwestia wentylacja jest istotna, a także oszczędność energii i więcej miejsca w domu poprzez mniejsze kominy ( tylko spalinowe i dymowe ). Też chętnie wysłucham kogoś , kto już to zastosował i ma na ten temat jakieś opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: rekuperator IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 11:08 Co to takiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 22:36 Jest to system wentylacji z odzyskiem ciepła - zob. ostatni ( ze stycznia he, he) Murator. W takich "termosach" jakimi sa współczesne domy wydaje się być niezbędny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: rekuperator IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.12.01, 16:01 Polecam Tobie książkę Herberta Murmanna "Wentylacja mieszkania", wyd. Instalator Polski. Natomiast nie odważyłabym się czerpać wiedzy z Muratora, od kilku lat czasopismo jest chodzącą reklamą, niewiele ma wspólnego z dobrem prywatnego inwestora. Trzeba je traktować raczej jako źródło - przegląd nowości rynku. Sami zastanawiamy się nad założeniem rekuperatora. Pierwotnie była mowa również o bateriach słonecznych i pompie cieplnej. Wciąż nie mamy decyzji, jak ogrzewać nasz domek :-) kusił nas kominek z płaszczem wodnym, ale podobnie jak rekuperator - są to nowości na naszym konserwatywnym rynku budowlanym. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 00:42 Dzieki za info. Tez miałem ten dylemat :)). Z tych trzech rzeczy zdecydowałem się tylko na rekuperator ( jaki model i producent ?? jeszcze nie wiem) Weź pod uwagę ,że w naszym kraju ekologiczne źródła energii sa niepremiowane przez np. państwo - czyli trzeba liczyc koszty w sposób bezpośredni. A taka pompa ciepła za 20.000 zł kiedy może się zwrócić? To samo - choć może w mniejszym stopniu dotyczy kolektora słonecznego. Jeszcze jedna kwestia. Zaczynamy byc społeczeństwem mobilnym i trudno przewidzieć,czy dom, który z takim trudem sie buduje, trzeba będzie sprzedać za 5 -10 lat - bo bedziemy migrować za pracą Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: rekuperator IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 22.12.01, 11:33 Masz rację Robercie. Kosztowne inwestycje mogą się nie zwrócić w czasie naszego użytkowania. Z rekuperatorem - podobnie. ten małej mocy, francuski, za jakieś 4 tys. - jest mało wydajny, co najwyżej do 150 m.kw. My mamy niewiele więcej, prawie 200, ale tak na prawdę warto zainstalować model szwedzki, za jakieś 15 tyś. I dylemat gotowy :-) Jeśli rozmawiałeś z panem Tomaszem B. z Bartyckiej (pawilon chyba 44) - opowiedz o swoich wrażeniach. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 19:54 Modeli rekuperatorów jest dużo - nawet dwa polskie - i dobry rekuperator znajdziesz w cenie 4- 5 tys. Przy rekuperatorze nie będę się jednak kierował tylko kosztami :)) Mieszkajac w ścianach, które nie oddychaja to jest własciwie jedyna droga aby mieć w domu świerze powietrze, a w domu nie ma wilgoci. I wydane na pgrzewanie złotówki nie trafiaja do komina Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert do Oli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 22:44 Znalazłem w internecie wypowiedzi pana Tomasza B - i zaintrygował mnie Twój tekst - jakie sa Twoje wrażenia? Dobre czy złe? Rob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JarekM Re: rekuperator IP: 213.25.66.* 22.12.01, 22:49 Ja juz wskazano w tym wątku, nie należy wierzyć reklamie. Patrz też wątek okien parujących i wilgoci w dmu po wymianie okien. Moim zdaniem takie wynalazki jak pompy ciepła, wentylacja mech połączona z rekuperacją są dobre tam gdzie jest tania energia elektryczna, np Skandynawia. A i tam nie są to najpopularniejsze systemy. Bo sa drogie. Jak zauważyliście, nie należy oczekiwać zwrotu z tej inwestycji w ciągo 10 lat. ponadto wziąć należy pod uwagę względy zdrowotne - nic nie zastąpi went naturalnej. Była mowa o termosach - należy się bronić przed tym. Na koniec, sprzedając nieruchomośc nigdy nie odzyskasz włożonych w takie instalacje środków. Nabywca i tak wszystko wyrzuci i zrobi po swojemu. Wszystko przemawia przeciwko niestandardowym rozwiązaniom. No ale Polacy to indywidualiści... Tylko potem nie mówcie że nie wiedzieliście. Odpowiedz Link Zgłoś
irga Re: rekuperator 05.01.02, 19:08 No właśnie. Nie odezwał nie żaden użytkownik rekuperatora, ani firma instalacyjna. Sami na etapie projektowania instalacji rozważamy pozostawienie możliwości (technicznej), aby zamontować system mechanicznej wentylacji, jeśli się okaże, że jest konieczna. A może należy ją po prostu już budować? Kto podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 19:46 Cały czas szukam rekuperatora :)) Natomiast instalację zrobię na etapie instalacji wodnej, elektrycznej i c.o. Zauważ że średnica rur to przynajmniej 10 cm i trudno je potem ukryć, I tak jak we wszystkich systemach - instalacje sa najtańcze - dopiero "jednostka centralna" - odkurzacz centralny, rekuperator, piec itp dopiero czyni prawdziwe koszta. Dzisiaj na Bartyckiej rozmawiałem z firma, która za ok. 1 500 zł zrobi projekt instalacji rekuperatora, wykona ta instalację ( wraz z materiałami) Tak więc warto instalacje zrobić - potem możesz ja wykorzystac ( jeżeli nie kupisz rekuperatora) jako wentylacje mechaniczną nawiewną Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 08:53 Nawiązałem kontakt z przedstawicielem firmy LEKOP z Jeleniej Góry (chyba), nazywa się Piotr Leszek i chętnie udziela wszystkich informacji. Koszt instalacji wycenił na ok.2 tys. + centrala ok. 3 tys + projekt 800 zł, ale można otrzymać rabat 300 zł. Powyższy przykład dotyczy domu o pow. 120 m Pozdrawiam wszystkich budujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 08:55 To jeszcze raz ja . Podam numer telefonu do p. Leszka , może się przydać zainteresowanym 503/022467 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 08:56 Nawiązałem kontakt z przedstawicielem firmy LEKOP z Jeleniej Góry (chyba), nazywa się Piotr Leszek i chętnie udziela wszystkich informacji. Koszt instalacji wycenił na ok.2 tys. + centrala ok. 3 tys + projekt 800 zł, ale można otrzymać rabat 300 zł. Powyższy przykład dotyczy domu o pow. 120 m Pozdrawiam wszystkich budujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: rekuperator IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 07.01.02, 12:18 Coś mi "za tanio".. diabeł tkwi w szczegółach! Może jest to np. głośny model. Gdzie mieszkasz? Bo nie bez znaczenia jest dostęp do serwisu (gwarancyjny i po). Podasz szczegóły techniczne tego modelu rekuperatora? Jaki ma wymiennik? Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 14:32 Jeszcze go niekupiłem ale mam zamiar zastosować go w budowanym domu. Mam dopier stan"0" i myślę o wentylacji już teraz, ale jeszcze nie tak intensywnie... Pozdrawiam z Podkarpacia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 23:42 W tym modelu - przynajmniej jak wynika z zestawień w ostatnim muratorze - jest za duzo opcji - wentylatory to opcja ( prawda,że brzmi dziwnie) filtry to opcja,, automatyka jako opcja, ochrona przeciwmrozowa poza wyposażeniem centrali. JAk to się zliczy - to wyjdzie pewnie cena porównywalna z innymi. W kazdym bądż razie czekam na ofertę od niego Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: rekuperator IP: *.waw.cdp.pl 08.01.02, 16:57 Widzę,że jesteście mocni w temacie rekuperatora, więc powiedzcie, czy warto go montować w domu z bet komórkowego (ściana jednowarstwowa)? Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: rekuperator IP: 157.25.192.* 08.01.02, 17:16 To czy jest ściana z betonu kom. czy nie ,nie ma żadnego znaczenia. Oddychanie ścian czyli wchłanianie lub oddawanie wilgoci to jedna sprawa,druga to brak świerzego powietrza w domu i nadmiar wilgoci. Rekuperator jest w penym sensie ( lub zaczyna być ) standardem na Zachodzie. I rozdzieliłbym sprawy ekonomii ( zrot kosztów) od pewnego komfortu powietrza jakim sie oddycha. Koszty rekuperatora to koszty instalacji rurowej i projektu ( 1,5 - 4 tys zł.)oraz samego urzadzenia ( od 4 tys. do 10 tys) choc sa i droższe. Zakłada się,że przy sprawności 70 % odzysku energi rekuperator zwróci sie po 4 - 6 latach. Ja i tak się zdecydowałem bo lubie świerze powietrze w domu a nie zamierzam w zimie z jednej strony ogrzewać powietrza, a z drugiej wypuszczać go przez otwarte okno lub nawiewniki. Poza tym w okresach przejściowych można nagrzewać dom ciepłem wytwarzanym jak gdyby przy okazji - gotowanie, pranie , kąpiel, ew. kominek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: rekuperator IP: *.waw.cdp.pl 09.01.02, 13:34 Dzięki za wyjaśnienie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś