Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Premia gwarancyjna???

12.08.03, 15:04
    Jak można spożytkować premię gwarancyjną? I kto może tego dokonać? Jakie
    papierki są potrzebne do tego i czy mogę książeczkę przepisać np. na żonę,
    która jest właścicielką domu?Pomóżcie...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jankes Re: Premia gwarancyjna??? IP: *.suas.cz / 10.1.220.* 13.08.03, 07:49
        mount.everest napisał:

> Jak można spożytkować premię gwarancyjną? I kto może tego dokonać? Jakie
        > papierki są potrzebne do tego i czy mogę książeczkę przepisać np. na żonę,
        > która jest właścicielką domu?Pomóżcie...
        Co do "spozytkowania", to najpierw musisz ja dostac. A dostaniesz, ja wtedy
        kiedý zlikwidujesz ksiazeczke mieszkaniowa przedstawiajac Pani w PKO dowod na
        to, ze wlasnie nabyles mieszkanie lub dom. Mozesz to nabyc wspolnie z zona( to
        wiem, bo tak zrobilem ostatnio i wyplacili). Natomiast nie wiem, czy liczy sie
        tez, jak nabedziesz dany lokal wspolniez np. kolega z pracy.
        Spozytkowac wiec mozna zakupujac dom/mieszkanie u developera, czyli nowe, badz
        na rynku wtornym, czyli uzywane. Dokonac tego moze ten, na kogo jest wystawiona
        dana ksiazeczka, lub ten na kogo zostala scedowana. Mozna miec ich scedowanych
        kilka i z kazdej dostaniesz premie. Nie wiem, czy jest jakies ograniczenie
        ilosci.
        Do wyplaty premii jest potrzebny dowod zakupu, czyli akt notarialny-umowa kupna
        ( a wlasciwie sprzedazy), dowod osobisty i zaswiadczenie, ze ksiazecuka zostala
        wyrejestrowana ze spoldzielni mieszkaniowej, w ktorejs kiedys byla
        zarejestrowana( bo zdaje sie kiedys wszystkie musialy byc).
        Ksiazeczke mozesz przepisac na zone, ale to w zasadzie bez sensu, bo premii i
        tak nie wyplaca komus, kto juz jest wlascicielem, tylko komus kto dokona zakupu
        nieruchomosci po scedowaniu na ta osobe ksiazeczki.
        PZDR
        Jankes
      • olejna Re: Premia gwarancyjna??? 13.08.03, 09:22
        mount.everest napisał:

> Jak można spożytkować premię gwarancyjną? I kto może tego dokonać? Jakie
        > papierki są potrzebne do tego i czy mogę książeczkę przepisać np. na żonę,
        > która jest właścicielką domu?Pomóżcie...

Ten temat był juz dogłębnie omawiany - jak wrzucisz na wyszukiwarkę
        hasło "premia gwarancyjna" to znajdziesz wszystko.
        • Gość: marta Re: Premia gwarancyjna??? IP: *.zagr.am.wroc.pl 13.08.03, 14:51
          nie wystarczy dowod i umowa. jesli kupujesz mieszkanie u dewelopera, musisz
          mies 50% wplaty.
      • mount.everest Re: Premia gwarancyjna??? 13.08.03, 19:56
        Dzięki za info.Cholera myślałem, że da się to spożytkować na jakiś poważny
        remont. Pozdrawiam wszystkich!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka