mount.everest 12.08.03, 15:04 Jak można spożytkować premię gwarancyjną? I kto może tego dokonać? Jakie papierki są potrzebne do tego i czy mogę książeczkę przepisać np. na żonę, która jest właścicielką domu?Pomóżcie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jankes Re: Premia gwarancyjna??? IP: *.suas.cz / 10.1.220.* 13.08.03, 07:49 mount.everest napisał: > Jak można spożytkować premię gwarancyjną? I kto może tego dokonać? Jakie > papierki są potrzebne do tego i czy mogę książeczkę przepisać np. na żonę, > która jest właścicielką domu?Pomóżcie... Co do "spozytkowania", to najpierw musisz ja dostac. A dostaniesz, ja wtedy kiedý zlikwidujesz ksiazeczke mieszkaniowa przedstawiajac Pani w PKO dowod na to, ze wlasnie nabyles mieszkanie lub dom. Mozesz to nabyc wspolnie z zona( to wiem, bo tak zrobilem ostatnio i wyplacili). Natomiast nie wiem, czy liczy sie tez, jak nabedziesz dany lokal wspolniez np. kolega z pracy. Spozytkowac wiec mozna zakupujac dom/mieszkanie u developera, czyli nowe, badz na rynku wtornym, czyli uzywane. Dokonac tego moze ten, na kogo jest wystawiona dana ksiazeczka, lub ten na kogo zostala scedowana. Mozna miec ich scedowanych kilka i z kazdej dostaniesz premie. Nie wiem, czy jest jakies ograniczenie ilosci. Do wyplaty premii jest potrzebny dowod zakupu, czyli akt notarialny-umowa kupna ( a wlasciwie sprzedazy), dowod osobisty i zaswiadczenie, ze ksiazecuka zostala wyrejestrowana ze spoldzielni mieszkaniowej, w ktorejs kiedys byla zarejestrowana( bo zdaje sie kiedys wszystkie musialy byc). Ksiazeczke mozesz przepisac na zone, ale to w zasadzie bez sensu, bo premii i tak nie wyplaca komus, kto juz jest wlascicielem, tylko komus kto dokona zakupu nieruchomosci po scedowaniu na ta osobe ksiazeczki. PZDR Jankes Odpowiedz Link Zgłoś
olejna Re: Premia gwarancyjna??? 13.08.03, 09:22 mount.everest napisał: > Jak można spożytkować premię gwarancyjną? I kto może tego dokonać? Jakie > papierki są potrzebne do tego i czy mogę książeczkę przepisać np. na żonę, > która jest właścicielką domu?Pomóżcie... Ten temat był juz dogłębnie omawiany - jak wrzucisz na wyszukiwarkę hasło "premia gwarancyjna" to znajdziesz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Premia gwarancyjna??? IP: *.zagr.am.wroc.pl 13.08.03, 14:51 nie wystarczy dowod i umowa. jesli kupujesz mieszkanie u dewelopera, musisz mies 50% wplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mount.everest Re: Premia gwarancyjna??? 13.08.03, 19:56 Dzięki za info.Cholera myślałem, że da się to spożytkować na jakiś poważny remont. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś