-
20 dag makaronu(wstązki, kokardki)
1/2 szklanki mleka
50 dag tłustego twarogu
3 jaja
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
10-20 dag smietany 18%
Makaron ugotować al dente
jaja ubic z cukrem i cukrem waniliowym
dodać ser. smietane i mleko
naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem(wystarczy łyzka oliwy)
wszystko razem wymieszac
przelozyc do naczynia
wstawic odkryte do gorącego piekarnika (180 stopni)
zapiekać ok. godziny - po 15 minutach zmiejszyc temterature
zapiekac...
-
4 zoltka
2 1/2 paczki krakersow lajkonik
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 paczki malego malsa roslinnego w kubeczki
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemiaczanej
3 paczki wiorkow kokosowych po 100g
1 duzy cukier waniliowy
w szklance zimnego mleka rozmieszac 4 zoltka make ziemiaczana i pszenna, 2
szklanki mleka zagotowac z szklanka cukru i cukru wnailiowego do gotujacego
mleka wlac wczesniej przygotowana zawiesine i zrobic to jak budyn ostudizc
dodac 2 paczki masla i 2 ...
-
Wczoraj weszłam do zaprzyjaźnionego warzywniaka i tak mi ogóreczki zielone
zapachniały, że upiłam sztuk parę i dużo dużo koperku i śmietanę i zrobiłam
mizerię. Ale była pyszna!!!!
-
włściwie, to nie wiem skąd mam przepis - znalazłam go robiąc porządki i
polecam, rewelacyjne na święt Bożego Narodzenia, a jak pachnie:)
6 jabłek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. bakali(rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
jabłka pokroić w kostkę dodać cukier i bakalie, wymieszać i zostawić na
godzinkę w chłodnym miejscu.
po godzinie dodać: 2 szkl. mąki, 2-3jaja, 1 łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku
do pieczenia. wszystko wymieszać drewnianą łyżką. piec w nagrzanym
piekarniku - 180stopni ok....
-
będąc ostatnio w Londynie w British Museum miałam okazję kosztować
tamtejszego specjału, kanapka z serem "mozzarella" i bakłażanem , palce
lizać .
przeis oryginalny:
-chlebek ciabata przekrojony
-2-3 plasterki podsamżonego bakłażana
-2-3 plasterki pomidora
-2 łyżki oliwy + pisiekana bazylia lub zioła prowansalskie
ułożyć wszysto na kanapce i polać oliwą wymieszaną z ziołami .
w domu robie troszke inną wersję tgo przysmaku :]
- chlebek razowy
- margarynka
- zwykły ser wkos...
-
Wszystkim łasuchom polecam na śniadanie (najlepiej walentynkowe:-)) moje
ukochane French Toasty, a robi się je tak:
8 kromek chałki lub ciasta drożdżowego
5 jaj
90 ml gęstej śmietany
szczypta cynamonu
2 łyżki masła
syrop klonowy
pomarańcze pokrojone na ósemki (ze skórką)
W miseczce ubijamy jajka, śmietanę i cynamon. Obtoczyć w tym z dwóch stron
kromki chałki.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Smażyć chałkę z obu stron (ok. 4 minut),
aż się zrumieni. Układać na talerzu pod f...
-
Podaje dobry przepis na surowke z selera.Seler tarkuje na tarce z duzymi
oczkami ,odrazu skrapiam duza iloscia cytryny,dodaje zlotych
rodzynek(wczesniej namoczonych), dodaje pokrojona wg.wlasnego uznania
brzoskwine z puszki, tuz przed podaniem dodaje smietany i majonezu.Proporcje
takie jak uwazam ze bedzie dobrze ,zazwyczaj 2 duze selery,puszka
brzoskwin,garsc rodzynek ,2 duze lyzki smietany i lyzka majonezu.Smacznego!
Ps.Jak ktos ma jakis ciekawy przepis na surowke ,to podzielcie sie...
-
witajcie weganie!!!!
w pewnym sensie jestem nowa w temacie wegetarianizmu.
jestem weganką od tygodnia :)wiem to krotko.
ale czuje sie teraz jakby jakis ciezar spadl mi z serca.
po raz pierwszy sprobowalam pasztetu sojowego z pomidorami.
pychota :))))).czy moglibyscie mi pomoc i powiedziac jak
powinnam prawidlowo i zdrowo laczyc pokarmy?
bede wdzieczna za informacje.
trzymajcie za mnie kciuki ze wytrwam w tym miesozernym swiecie
(chociaz czesc moich znajomych jest vege ;)
pozdrawiam ...
-
Nie ma nic doskonalszego jak pyzy polane tłuszcykiem ze smalcu ze skawrkami.
Pychota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Jak sie robi kebabczete ? Czy ktoś moze mi pomóc? Jakie przyprawy dodac do
mięsa, żeby wyszla taka pychota, jaka robią poludniowi Europejczycy ?
Pozdrowienia