Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co mozna odliczyc???

IP: *.ire.pw.edu.pl 19.08.03, 18:05
    mamy nowe mieszkanko!!!i wiem, ze nie łapiemy sie na ulge remontowa ale
    modernizacyjna, ale co mozna odliczyc?wiem ze glazure, terakote, kleje, farbe
    ale czy wykładzine dywanowa?albo meble kuchenne do zabudowy?a szafe do
    zabudowy w przedpokoju?robocizne tak-ale z faktura (mamy), a drzwi?klamki?
    gdzie mozna znalezc link do tych odliczanych rzeczy???
    pozdrawiam
    Anna

Obserwuj wątek
      • Gość: Marcin Re: co mozna odliczyc??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 14:57
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=7498002 rzuć okiem
        na ten wątek poniżej.
      • Gość: Marcin Re: co mozna odliczyc??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 15:01
        i tutaj też zajrzyj :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=7424151&a=7497718
      • Gość: Marcin Re: co mozna odliczyc??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 15:06
        i jeszcze tu:

podatki.interia.pl/ulgi2/remontowa
        to chyba wszystko. Jeszcze możesz zajrzeć na strony Min. Finansów do
        działu "najczęsciej zadawane pytania". Tam tez coś znajdziesz a w szczególności
        wczorajszą interpretację przepisów o uldze remontowej przy nowych mieszkaniach.

Pozdrówka
      • Gość: Mat Re: co mozna odliczyc??? IP: waprx* / 192.168.14.* 20.08.03, 15:06
        Generalnie zasada jest mniej więcej taka że odliczyć możesz to co jest
        integralną częścią mieszkania. Czyli na pewno farbę, kafelki, podłogę, drzwi
        wewnętrzne, okna, parapety, schody, biały montaż, zlew itp. Oczywiście
        robociznę z tym związaną też i materiały typu zaprawa, wylewka itp. Szafki
        kuchenne na pewno nie, choć kuchenkę już tak. Co do szafy wnękowej - nie wiem,
        chyba nie. Wykładzinę zależy - jeśli jest na trwale przyklejona do betonu to
        czemu nie, wiem że rzeczy typu lenteks (taka wykładzina pcv klejona do
        szlichty) można odliczyć.
        • vampi_r Re: co mozna odliczyc??? 20.08.03, 15:15
          Gość portalu: Mat napisał(a):

> Generalnie zasada jest mniej więcej taka że odliczyć możesz to co jest
          > integralną częścią mieszkania. Czyli na pewno farbę, kafelki, podłogę, drzwi
          > wewnętrzne, okna, parapety, schody, biały montaż, zlew itp. Oczywiście
          > robociznę z tym związaną też i materiały typu zaprawa, wylewka itp. Szafki
          > kuchenne na pewno nie

Można szafkę pod zlewozmywak.

> choć kuchenkę już tak. Co do szafy wnękowej - nie wiem,

Szafę wnękową też.

> chyba nie. Wykładzinę zależy - jeśli jest na trwale przyklejona do betonu to
          > czemu nie, wiem że rzeczy typu lenteks (taka wykładzina pcv klejona do
          > szlichty) można odliczyć.

Wykładziny jak najbardziej tak.
          Kwestia przyklejenia jest dyskusyjna.
          Dla fiskusa liczą sie faktury.
          W razie kontroli w mieszkaniu przez fiskus (ma takie prawo, ale trudno mi sobie
          wyobrazić cos takiego), zawsze można punktowo wykładzine przykleić. Nawet Guma
          Arabską lub Plastusiem.
          • Gość: Mat Re: co mozna odliczyc??? IP: waprx* / 192.168.14.* 20.08.03, 15:26
            Z tą szafą wnękową to mnie zainteresowałeś. A co jeśli ona nie jest do końca
            wnękowa tylko z jednej strony jest karton-gips, z dwóch ściana no i suwane
            drzwi? Albo tylko z 2 stron ściana, z trzeciej płyta pseudodrewniana? Jest to
            gdzies napisane jaki "mebel" się kwalifikuje na odliczenie a jaki nie? Sądziłem
            że wszelkie meble, nawet przymurowane do ściany się nie kwalifikują do ulgi.
            • olejna Re: co mozna odliczyc??? 20.08.03, 16:18
              Gość portalu: Mat napisał(a):

> Z tą szafą wnękową to mnie zainteresowałeś. A co jeśli ona nie jest do końca
              > wnękowa tylko z jednej strony jest karton-gips, z dwóch ściana no i suwane
              > drzwi? Albo tylko z 2 stron ściana, z trzeciej płyta pseudodrewniana? Jest to
              > gdzies napisane jaki "mebel" się kwalifikuje na odliczenie a jaki nie?
              Sądziłem
              >
              > że wszelkie meble, nawet przymurowane do ściany się nie kwalifikują do ulgi.

Jak będziesz miał na fakturze "zabudowa wnęki" to kwalifikuje się do ulgi.
              • vampi_r Re: co mozna odliczyc??? 20.08.03, 16:34
                Rozporządzenie ministra gospodarki przestrzennej i budownictwa z 21 grudnia
                1996 r. w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku
                mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy

(Dz. U. Nr 156 z 30 grudnia 1996 r., poz. 788)

WYKAZ ROBÓT ZALICZANYCH DO REMONTU I MODERNIZACJI LOKALU MIESZKALNEGO

1. Remont, modernizacja lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym:

1) ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych,

2) podłóg i posadzek,

3) okien, świetlików i drzwi,

4) powłok malarskich i tapet,

5) elementów kowalsko-ślusarskich,

6) izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i cieplnych,

7) pozostałych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf wnękowych,
                obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników).

2. Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji w lokalu
                mieszkalnym, obejmujące rozprowadzenie po lokalu instalacji oraz montaż trwale
                umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących:

1) instalacji sanitarnych,

2) instalacji elektrycznych,

3) instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych,

4) instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych,

5) instalacji i urządzeń grzewczych,

6) przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka