Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wpis do hipoteki kredytu refinansowego

IP: *.pseinfo.pl / localhost 25.08.03, 17:59
    Mam kolejną prośbę do Pani Bebiak,

Ile kosztuje wpis do hipoteki kredytu refinansowego. Biorę kredyt refinansowy
    na spłatę kredytu zaciągniętego w innym banku na budowę domu jednorodzinnego.
    Budowa została już zakończona. Czy zostanie zastosowana niższa stawka ?
    Jakie będą zatem opłaty za wpis do hipoteki kredytu w wysokości 150 tys.
    (hipoteka zwykła) ?
    Jaka jest wysokość podatku od czynności cywilno-prawnych przy kredycie na
    refinansowanie kredytu na cele budowlano mieszkaniowe

Z góry dziękuję
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Wpis do hipoteki kredytu refinansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 00:51
        Gość portalu: PIEC napisał(a):

> Mam kolejną prośbę do Pani Bebiak,
        >
        > Ile kosztuje wpis do hipoteki kredytu refinansowego. Biorę kredyt refinansowy
        > na spłatę kredytu zaciągniętego w innym banku na budowę domu jednorodzinnego.
        > Budowa została już zakończona. Czy zostanie zastosowana niższa stawka ?
        > Jakie będą zatem opłaty za wpis do hipoteki kredytu w wysokości 150 tys.
        > (hipoteka zwykła) ?
        > Jaka jest wysokość podatku od czynności cywilno-prawnych przy kredycie na
        > refinansowanie kredytu na cele budowlano mieszkaniowe
        > Z góry dziękuję

Dla podatku nie ma to znaczenia: od ustanowienia hipoteki zwykłej podatek
        wynosi 0,1% od wysokości hipoteki. Natomiast odnośnie opłaty sądowej to nie
        przypomniam sobie jakichś stawek ulgowych w związku z tym, że jest to kredyt
        refinansowy. Ba, nie jestem nawet pewna czy nie będziesz się musiał trochę w
        sądzie "poszarpać" o niższą opłatę, bo to szczególne rozporządzenie, które
        wprowadza zwolnienie mówi o kredycie udzielonym na budownictwo mieszkaniowe.
        Czy kredyt udzielony na spłatę takiego kredytu jest kredytem na budownictwo
        mieszkaniowe? Myślę, że można tego poglądu obronić, ale również myślę, że
        będziesz musiał przekonać o tym sąd. Najwyższa opłata sądowa za wpis hipoteki
        to 1/10 wpisu stosunkowego, co przy Twojej kwocie 150.000,-zł daje kwotę 910,-
        zł. Pozdrowionka i powodzenia w przekonywaniu sądu. B.
        • Gość: PIEC Re: Wpis do hipoteki kredytu refinansowego IP: *.pseinfo.pl / localhost 27.08.03, 11:10
          Bardzo dziękuję Pani Bebiak za szybką odpowiedź. Wkrótce wybieram się do sądu i
          będę walczył.
          Ale w międzyczasie zajrzałem do rozporządzenia ministra sprawiedliwości z 30
          czerwca 1998 i znalazłem tam punkt 2, który mówi że jeżeli zabezpieczeniem
          kredytu na cele budownictwa mieszkaniowego jest nieruchomość stanowiąca
          własność kredytobiorcy, wniosek jest zwolniony od opłaty sądowej. Zatem
          interpretacja może być jeszcze korzystniejsza, o ile kredyt refinansowy bank
          uzna za kredyt na cele budownictwa mieszkaniowego.
          Mam nadzieję że uda się o tym sąd przekonać
          Pozdrowienia
          • Gość: PIEC Re: Wpis do hipoteki kredytu refinansowego IP: *.pseinfo.pl / localhost 28.08.03, 15:26
            Zgodnie z moimi przypuszczeniami wpis kredytu na budownictwo mieszkaniowe jeśli
            zabezpieczeniem jest nieruchomość własna jest bezpłatny i tak to potraktował
            sąd przy składaniu wniosku.

Pozdrawiam
            • Gość: Bebiak Re: Wpis do hipoteki kredytu refinansowego IP: *.acn.pl 28.08.03, 15:39
              A ja gratuluję! U Ciebie problem sprowadzal się do uznania kredytu
              refinansowego za kredyt na budownictwo mieszkaniowe. Super, że sąd tak uznał.
              Pozdrowionka. B.
      • Gość: Ania Re: Wpis do hipoteki kredytu refinansowego IP: *.attu.pl / 192.168.2.* 29.08.03, 21:12
        Witam,
        Mi od kredytu w CHF (110 tys. pln) na mieszkanie policzono opłat sądowych około
        500pln. To tak ma być? Nikt nie próbuje nabić mnie w butelkę?
        • Gość: Bebiak Re: Wpis do hipoteki kredytu refinansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 00:45
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Witam,
          > Mi od kredytu w CHF (110 tys. pln) na mieszkanie policzono opłat sądowych
          około 500pln. To tak ma być? Nikt nie próbuje nabić mnie w butelkę?

Jeśli hipoteka była w wysokości 110.000,-zł (hipoteka a nie kredyt!) a kredyt
          został Ci udzielony na nabycie mieszkanka to sądowa winna wynosić 355,-zł.
          Ale jeśli założyć, że kredyt wynosi 110.000,-zł a wpisywałaś hipotekę kaucyjną
          do 165.000,-zł (z reguły o połowę wyższa niż kredyt) to wtedy 492,50,-zł.
          Pozdrowionka. B.
        • Gość: PIEC Re: Wpis do hipoteki kredytu refinansowego IP: *.pseinfo.pl / localhost 01.09.03, 09:24
          Opłaty sądowe od wpisu kredytu do księgi wieczystej nie są pobierane jeśli:
          - kredyt jest na budownictwo mieszkaniowe
          - hipoteka jest ustanowiona na nieruchomości stanowiącej własność kupującego.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka