Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA

IP: 157.25.84.* 02.08.01, 12:20
    Zamierzam zakupić mieszkanie w kompleksie mieszkaniowo-usługowym Bemowo
    Centrum. Biuro budowy mieści się na Powstańców Śląskich 106. Czy ktoś ma jakieś
    negatywne doświadczenia z tą spółdzielnią albo inwestorem "Serwbud S.A."?
    Obserwuj wątek
      • Gość: katee Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA IP: 62.233.138.* 13.05.02, 10:29
        Ja także chcę zakupić mieszkanie Bemowo Centrum III.
        Chciałabym także się dowiedzieć jak jest z dokumentacją podpisywaną przez nas
        nabywców, czy nie masz wątpliwości z tym iż grunt nie jest ich własniościa???
        mój adres : katee13@interia.pl
        z góry dziekuje
      • Gość: ?????? Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA IP: 62.233.138.* 13.05.02, 13:01
        ja także chce kupic i nic nie wiem?!!!!
        • Gość: Ania Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA IP: 195.94.198.* 14.05.02, 15:50
          Kupiłam mieszkanie ze Spółdzielni "Wola", ale od innego inwestora.
          Spółdzielnia mieści się na ul. Wrocławskiej,mozna pojechać i dowiedziec się o
          wszystkim w dziale członkowskim. Ja narazie jestem zadowolona. Mieszkanie się
          buduje i to w szybkim tempie.Może odbiorę przed czasem.
          Ogólnie na temat Spółdzielni Wola słyszałam same pozytywne opinie.
          Jedyną złą rzeczą jest zagubienie przez nich księgi wieczystej ( na 50 jakie
          mają )jakiegos gruntu i nie wszystkie banki udzielają kredytu.Ta księga czeka
          na ponowny wpis do rejestru sądowego ( ponoc to troche trwa ).
          Jesli chodzi o obawy dotyczące splajtowania , to niepotrzebnie.
          Są solidni
          • Gość: Sasiad Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA IP: 195.205.44.* 15.05.02, 09:05
            Aniu, czy czasem ta "zagubiona" ksiega nie dotyczy dzialki na ul.
            Kluczborskiej, gdzie developerem jest Decoma?
            • Gość: katee Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA IP: 62.233.138.* 15.05.02, 10:25
              Dziękuję za odpowiedź.
              Pozdrowienia,
            • Gość: Ania Re: Do Sąsiada IP: 195.94.198.* 15.05.02, 13:10
              Tak, dokładnie.Własnie tam zakupiłam mieszkanie.Miałam full problemów z
              uzyskaniem kredytu własnie przez tą księge wieczystą, ale juz jest O.K.
              Odwiedzam często budowę i widzę, że idzie do przodu.
              Grunt, że są solidni i nie plajtują jak niektóre spółki budowlane na rynku.
              A co Sąsiedzie Ty też miałes tego typu problemy???
              Pozdrowionka.
              • Gość: Sasiad Do Ani IP: 195.205.44.* 15.05.02, 15:59
                Tak sie sklada, ze ja tez mam tam mieszkanie :-)) I mialem problemy z
                uzyskaniem kredytu. Tez juz go dostalem a przy okazji dowiedzialem sie jak
                wyglada sprawa tej ksiegi... Nie zaginela (widze, ze dla kazdego SM Wola miala
                inna historie) tylko nie zaplacili gminie calosci pieniedzy za grunt. Mieli
                jednak do tego prawo, poniewaz w umowie z Gmina Bemowo mieli na to czas do
                31.03.2002 i z tego sie wywiazali. Teraz jest OK. Chetnie powymieniam poglady
                na temat naszej budowy.
                • Gość: Ania Re: Do Sąsiada IP: 195.94.198.* 16.05.02, 08:18
                  Cieszę sie drogi Sąsiedzie,że znalazłam bratnią duszę na forum.
                  Często odwiedzam budowę i ostatnio sie bardzo wkurzyłam, bo zrobili mi ścianę
                  sypialni obok windy.....mało tego....postawili mi pion wentylacyjny ( taki
                  kloc betonowy, nie wiem jak sie to fachowo nazywa )na środku ściany w pokoju z
                  aneksem kuchennym, czego nie widziałam na planie mieszkania.
                  No nic, pózniej będę reklamować.
                  A w której części budynku masz mieszkanie? Mam nadzieję, że chociaż u Ciebie
                  wszystko jast zgodnie z planem.
                  Pozdrowionka.

• Gość: Sasiad Re: Do Sąsiada IP: 195.205.44.* 16.05.02, 09:06
                    U nas na szczescie wszystko jest OK. Wnieslismy poprawki i zrobili wszystko
                    zgodnie z nimi. Nasze mieszkanie jest w tej najwyzszej czesci, okna od
                    Kluczborskiej. Podobno w czerwcu maja skonczyc i zaczna sie odbiory, ale nie
                    wiem czy dadza rade, bo najnizsza czesc budynku nie za bardzo jest ruszona...
                    A tak z ciekawosci: w ktorym banku dostalas kredyt?
                    • Gość: Ania Re: Do Sąsiada IP: 195.94.198.* 16.05.02, 09:57
                      Ja tez mam okna na Kluczborską, ale w najnizszej części budynku.
                      A kredyt dostałam w BOŚ. Jedyny bank, który wtedy udzielał kredytu dla Decomy.
                      A starałam się w dwóch bankach. Nie mówię o kosztach za rozpatrzenie wniosku,
                      które poniosłam.W każdym banku 100-200 PLN, po czym odmowa, ze względu na brak
                      księgi wieczystej. Nie wiem, czy skończą budowę w czerwcu.Rozmawiałam z
                      prezesem i powiedział mi ,że napewno nie wcześniej jak w sierpniu. Ale i nie
                      pózniej.
                      A Ty też brałeś kredyt w BOŚ?
                      Bardzo się starałam o kredyt w PBK, bo jest najkorzystniej, ale niestety.
                      • Gość: Sasiad Re: Do Sąsiada IP: 195.205.44.* 16.05.02, 10:15
                        Ja tez mam kredyt w BOSiu :-)) Ale w tej chwili wiem, ze PEKAO SA udziela
                        kredytu na nasza budowe bo sami wyjasnili powod braku ksiegi wieczysztej i nie
                        widza przeszkod. Ja zlozylem wnioski jednoczesnie do GE i do BOSia. W GE
                        pracuja krotko mowiac - dzieciaki bez pojecia o czymkolwiek oprocz wypelniania
                        wnioskow kredytowych. Kredytu mi nie udzielili bo nie chcialo im sie sprawdzic
                        dlaczego nie ma jeszcze ksiegi. Za jakis czas chyba zmienie sobie bank
                        kredytujacy (mozna dostac kredyt na kredyt) bo BOS jest dosc drogi.
                        Czy zglaszalas moze takie rzeczy jak wlasny plan kontaktow, usytuowanie
                        odplywow czy dodatkowe gniazdko TV? Ciekawy jestem czy za to trzeba im
                        dodatkowo placic, bo z naszym kierownikiem budowy ciezko cos jednoznacznie
                        ustalic :-)
                        • Gość: Ania Re: Do Sąsiada IP: 195.94.198.* 16.05.02, 14:12
                          Nic nie zgłaszałam, bo zupełnie nie mam pomysłu na umeblowanie.Tym bardziej, że
                          w moim mieszkaniu urzeduja robotnicy...stół na środku, zakaski, flaszeczka,
                          szatnia w pokoju, mówią,że przytulne to sobie kanciapę zrobili.Chyba jutro sie
                          tam przejadę , może już zmienili bar.
                          A wracajac do kredytu, to BOŚ jest drogi.Przyznaje racje. Ale oni wysyłali
                          tylko do BOSia, wiec nie mieliśmy wyboru. Prawda?
                          • Gość: Sasiad Re: Do Sąsiada IP: 195.205.44.* 16.05.02, 14:50
                            Prawda. Maly developer - malo umow z bankami... Ja jestem na budowie czesto bo
                            blisko mieszkam i obserwuje postepy. Idzie im niezle, ale nie wiem czy na tyle
                            dobrze, by skonczyli w czerwcu. Czy jakis prawnik ogladal umowe w Decomą i z SM
                            Wola?
                            • Gość: Ania Re: Do Sąsiada IP: 195.94.198.* 17.05.02, 08:51
                              Witam Sąsiada
                              Z mojej strony zaden prawnik nie ogladał umowy Decomy ze Sp. Wola.
                              Pokazałam prawnikowi umowę o zakup nieruchomosci. Pare punktów wymagało
                              wyjasnienia, więc pisemnie mi odpowiedzieli na wszystko.
                              Zamierzam dzisiaj być na budowie. Czy składałes jakies polecenie na podłączenie
                              gazu lub prądu do kuchenki? Bo słyszałam, że podłączaja jedno lub drugie wg.
                              życzenia lokatora.
                              • Gość: Sasiad Re: Do Sąsiada IP: 195.205.44.* 17.05.02, 09:09
                                Nie zgłaszałem jeszcze ale wybieram gaz. Jeśli możesz to powiedz mi jakie miał
                                zastrzeżenia prawnik i jak wyjaśniła to SM Wola?
                                • Gość: Ania Re: Do Sąsiada IP: 195.94.198.* 17.05.02, 11:21
                                  Jutro, O.K.? Bo nie mam przy sobie tej umowy z pytaniami prawnika.
                                  I szczerze mówiąc juz nie pamietam.
                                  W kazdym bądz razie, jest to prawnik, który sie zajmuje nieruchomosciami i
                                  powiedział, że on by tego niepodpisywał.
                                  Ale po wyjasnieniu przez Decomę, podpisałam na własną odpowiedzialność.
                                  Jutro powiem Ci o co chodziło w tej umowie.
                                  • Gość: Anna Re: Do Sąsiada IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 14:41
                                    Aniu, Czy mogłabyś mi dać namiary na tego prawnika ?. Potrzebuję porady
                                    odnośnie do mojej umowy.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: Ania Re: Do Anny IP: 195.94.198.* 05.06.02, 16:20
                                      Aniu, skorzystałam z porady prawnika ode mnie z pracy. On sie zajmuje
                                      nieruchomościami. To była przysługa za przysługę.
                                  • Gość: Sasiad Re: Do Sąsiada IP: 195.205.44.* 20.05.02, 09:05
                                    Aniu, to podasz te punkty, ktore Wola musiala powyjasniac?
                                    • Gość: Ania Re: Do Sąsiada IP: 195.94.198.* 05.06.02, 16:18
                                      Witam Sąsiada
                                      Przepraszam, że nie pisałam, ale maiłam nawał pracy i nie miałam czasu na
                                      wędrówki po Internecie.
                                      Ale do rzeczy:
                                      Podam Ci pytania prawnika dot. starej umowy.
                                      Rozdz. 1, pkt. 4- mowa o osobach trzecich na które Dek. może dokonać przelewu
                                      przysługujących jej praw do uzyskania przydziału.Kim są osoby trzecie?
                                      Rozdz. 1, pkt. 5- Jakie koszty ma pokrywać nabywca lokalu?Sprecyzować.
                                      Rozdz. 4 , pkt 1 i 2- Ostateczny wymiar wkładu budowlanego powinien być
                                      sprecyzowany w umowie, bo różnica między wkładem wniesionym i ostatecznym może
                                      przekroczyć możliwości finansowe nabywcy.
                                      Rozdz. 6, pkt. 3- a jakie odsetki płaci Dek. jak nie dotrzyma terminu oddania
                                      mieszkań.?
                                      Rozdz. 7. Dlaczego w przypadku rozwiazania umowy przez Dek. zwraca tylko 90%
                                      wniesionego wkładu a nie cała sumę.

I to wszystko.

• Gość: Sasiad Re: Do Sąsiada IP: 195.205.44.* 06.06.02, 09:19
                                        Aniu, czy możesz być tak dobra i podać jak to wyjaśniła SM Wola?
            • Gość: Ania Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA IP: 217.153.97.* 19.11.02, 15:53
              Witam Sąsiada z ul. Kluczborskiej.
              Jak się mieszka?
      • Gość: d Re: Spółdzielnia Mieszkaniowa WOLA IP: 157.25.166.* 19.06.02, 18:02
        Haha :) Fajnie że jesteście tacy optymistyczni, ale zwróćcie uwagę na:

1. Kiedy uzyskacie akt własności mieszkania (odrębną własność) i czy S.M. Wola
        wyraźnie to określiła. Jeżeli nie to możecie dłuuuugo czekać.

2. Czy grunt na którym stawiany jest budynek jest już wydzielony i podzielony
        na poszczególne części na których można indywidualne księgi wieczyste zakładać.

3. Jeszcze nie słyszałem, żeby Wola coś skończyła w terminie mimo pozornych
        dobrych postępów na budowie. Zwykle standardem jest 2-3 miesiące opóźnienia.

4. Ktoś mówił (ania?) że miała w pmieszkaniu żarłodajnię ekip budowlanych. Ja
        też miałem i w spadku zostały mi mrówki faraona (w nowym budynku).

No a tak po za tym to zaletą jest to że w końcu jednak te mieszkania oddają,
        cała reszta na marnym poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka