Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DO VERISA - ODP.DOT.DZIEDZICZENIA MIESZKAN KOMUNAL

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 08:52
    VERIS,
    wiem,że wnuki wg TK Z 19.06.2002 R. nie mogą dzidziczyć ,
    ale jeśli wnuczek jest zameldowany na stałe u babci w mieszkaniu komunalnym
    to wyrzucą go na bruk ?
    Akurat mieszkanie mojej babci jest komunalne ,ale w dyspozycji MSW /służbowe/
    i MSW rozpatruje pózniej czy ktoś może zostać w mieszkaniu czy nie.
    Z praktyki wiem ,że jeśli osoba nie ma się gdzie podziać ,dają zgodę na
    mieszkanie ,ale bez tytułu prawnego i nigdy się go nie nabędzie /tytułu/
    Obserwuj wątek
      • Gość: veris Re: DO VERISA - ODP.DOT.DZIEDZICZENIA MIESZKAN KO IP: 192.160.110.* 19.09.03, 08:08
        Nie znam regulacji dot. mieszkan resortowych. Co do komunalnych i innych -
        wrecz powszechna jest opinia, ze jak sie jest zameldowanym, to nikt i nic tej
        osoby juz nie ruszy. Nic bardziej blednego, zameldowanie nie rodzi i nie
        oznacza zadnych praw do lokalu. Moim zdaniem, po smierci dziadka, wnuk nie ma
        prawa do lokalu, bo nie wstepuje w stos. najmu (zgodnie z orzecz.TK, o kt
        mowilysmy wczesniej). No chyba ze, wobec tego wnuczka dziadek obowiazany byl
        do swiadczen alimentacyjnych (np. dziadek wychowujacy wnuczka, ktory nie ma
        rodzicow).
        W MSW to chyba sa mieszkania tzw sluzbowe, de facto gminne, ale oddane w
        zarząd MSW, czyli przydzielaja pracownikowi mieszkanie na czas kiedy tam sie
        pracuje. Czyli, jest to umowa najmu, tylko na czas okreslony i najmeca musi
        spelnic dodatkowy warunek - byc pracownikiem wynajmujacego. Jak tam nie
        pracujesz, to nie ma szans bys takie mieszkania.
        Co do praktyki - o ktorej piszesz - nie mam zadnych danych. ALe pamietaj, ze
        jak niemasz tyt. prawnego do lokalu ( dziwne mi sie to wydaje, bo niby jako
        kto tam mieszkasz?) to w kazdej chwili moga ci podziekowac.
        To tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka